arrow_drop_up arrow_drop_down
Ben Je Meer Introvert Of Extravert? Doe Nu De Test!

Ben Je Meer Introvert Of Extravert? Doe Nu De Test!

Ben je niet zeker of je nu introvert of extravert bent, doe dan onderstaande test¹. Geef voor de volgende stellingen aan of het voor jou vaker waar of niet waar is. Hoe vaker de stellingen op jou slaan, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Heb je evenveel waar als niet waar ingevuld dan ben je een ambivert. Dit betekent dat je zowel introverte als extraverte kenmerken hebt. Als je in veel van de stellingen niet herkent, dan ben je waarschijnlijk extravert.

 1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
 2. Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.
 3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
 4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
 5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.
 6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
 7. Ik neem niet graag grote risico’s.
 8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
 9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
 10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
 11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
 12. Ik hou niet van conflicten.
 13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
 14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
 15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
 16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of  voicemail inspreken.
 17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
 18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
 19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
 20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

En?

Ik ben erg benieuwd hoe je hebt gescoord op de test. Laat je me het weten?

De test maken inclusief een passende uitslag

De test maken inclusief passende uitslag.

>> Ga naar de test <<<

Meer Lezen?


¹Deze test is een vertaling van de test uit het boek van Susan Cain: Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking.’ Het is gepubliceerd met toestemming van Susan Cain.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Barbara
Door

Barbara

op 19 February 2011

Hoi Marloes, Ik heb de test gemaakt, ik kom op ongeveer 50/50 uit. Ik ben op mijn eerste reactie afgegaan bij deze stellingen. Wel zijn een aantal factoren afhankelijk van mijn conditie. Als ik moe wordt, vertoon ik meer introverte trekjes. Dan luister ik bijvoorbeeld liever naar een lezing dan dat ik meedoe aan een workshop. En wat betreft alleen zijn of een weekend vol activiteiten. Als ik moe ben heb ik de neiging om alleen te willen zijn, terwijl het me juist ook energie kan geven om wat te gaan doen, onder de mensen te zijn. Soms moet ik mijn introverte neigingen ook een halt toe roepen. Maar al met al ben ik aardig ambivert. Groet, Barbara

Marloes
Door

Marloes

op 21 February 2011

Hai Barbara Dat klinkt interessant! Je schrijft dat als je moe bent dat je energie krijgt van onder de mensen te zijn. Gaat dit dan om bekenden of krijg je ook energie van om gesprekken met vreemden aan te gaan? Veel introverten vinden de mensen te zijn als ze moe zijn, maar het gaat dan om een of twee personen die ze al heel goed kennen en bij wie ze zich vertrouwd voelen. En heel belangrijk: bij wie ze niets hoeven. Hoe is dat voor jou? Hartelijke groet, Marloes

Carla
Door

Carla

op 3 July 2016

Ja kom toch op 13 dingen die op mij slaan.

Michelle
Door

Michelle

op 19 February 2011

Wat een leuke test. 17 vragen kon ik met ja beantwoorden, dus toch meer introvert.

Marloes
Door

Marloes

op 21 February 2011

Hai Michelle, Wat leuk dat je de test hebt gedaan. Er is een grote kans dat je meer introvert bent met deze score. Herken je dat in je dagelijkse leven? Hartelijke groet, Marloes

Cirsten Kot
Ad Boomer
Door

Ad Boomer

op 31 March 2011

Ik ben moe van het ja-knikken. Ergo: ik ben zo introvert als maar zijn kan.

Linda
Door

Linda

op 5 April 2011

20 stellingen met ja beantwoord, Ja ik ben ook introvert, maar eigenlijk wist ik dat al.

Karin
Door

Karin

op 18 April 2011

Ik kon op 18 stellingen met ja antwoorden, dus dat is ook wel duidelijk. Ik ben de laatste tijd bezig met hoogsensitiviteit, maar had het idee dat er nog iets 'miste'. Toen ik je site tegenkwam, was alles ontzettend herkenbaar. Erg prettig om te lezen allemaal.

Marloes
Door

Marloes

op 20 April 2011

Hai Karin, Veel hoogsensitieve mensen zijn introvert, zo'n 70 procent. Zo'n 30 procent is extravert. Ik ben nog bezig met een artikel over verschillen en overeenkomsten tussen introversie en hoogsensitiviteit. Fijn in ieder geval dat je de artikelen prettig vindt om te lezen. Hartelijke groet, Marloes

Ben
Door

Ben

op 1 May 2011

Van de 20 vragen had ik er vijf met ja beantwoord, wat introvert aangeeft . Ik herken me zelf hier helemaal in en zie dit als een voor mij positieve bevestiging, ik ben hooggevoelig en heb een kleurrijke innnerlijke belevingswereld! De vragen van deze test geven een helder beeld over iemand, of deze into of extravert is!

Marloes
Door

Marloes

op 3 May 2011

Dag Ben, Een kleurrijke innerlijke belevingswereld...dat klinkt inderdaad als een introvert :-). Leuk om van je te horen! Hartelijke groet, Marloes

Elly
Door

Elly

op 9 June 2011

hi, ik kom aan 14 maar de rest hangt er een beetje van af dus het kon wel meer zijn. In scouts gaven ze me de totem "zeemeeuw", leeft graag in grote groep maar handelt meestal alleen .... Dat hadden ze goed gezien !

Ramon
Door

Ramon

op 28 June 2011

Hoi, ik kom zeker aan de 19. Slechts 1 puntje waar ik wat twijfel. Natuurlijk geen verrassing en ik vermoed dat ik zelfs gezien kan worden als een extreem introvert. De meeste mensen die hier een bericht hebben achtergelaten zijn toch wel duidelijk introvert. Logisch, want wij zijn juist de degenen op zoek naar bevestiging omdat het veel minder voorkomt. We leven in een extraverte maatschappij. Het is zeker de moeite waard even te kijken naar de tien 'Myths' die Musicus Adam Young vandaag heeft opgesteld aan de hand van het boek 'The Introvert Advantage' door Marti Laney. Ik was compleet sprakeloos omdat het volledig van toepassing was op mijn eigen persoonlijkheid, van woord tot woord, letter tot letter. Ik heb me nog nooit zo begrepen gevoeld! http://www.owlcityblog.com/ Groetjes, Ramon ( 19j )

Melissa
Door

Melissa

op 1 July 2011

Kon eigenlijk alle 20 vragen met ja beantwoorden. Al wist ik al wel dat ik een zeer introvert persoon ben.

Nemo
Door

Nemo

op 4 July 2011

Hoi Marloes, ik scoor 18/20. Ik wist al wel dat ik introvert ben en de twee vragen die ik niet met ja heb beantwoord zijn 10 (omdat ik dat niet weet) en 19, maar dat heeft een andere oorzaak. Leuke, duidelijke test!

Margreet
Door

Margreet

op 5 July 2011

20 uit 20, daarom voel ik me dus altijd anders dan anderen, eindelijk heeft het een naam!

Robert
Door

Robert

op 31 August 2011

Scoor beetje 50/50. Ook via een andere test. Daaruit kwam de term "Evenwichtig". En dat vond ik een schot in de roos :-)

bodil
Door

bodil

op 17 September 2011

ik had 9 met waar

Emily
Door

Emily

op 18 September 2011

Hallo, Het is fijn om dingen te lezen over introvertie omdat het zo herkenbaar is. Dan heb je toch weer even het gevoel begrepen te worden, in deze extraverte maatschappij. 19 keer een volmondig JA wat de vragenlijst betreft. Ik ben introvert maar ook hoogsensitief. Dat is niet altijd even simpel als kotstudent, weinig tijd om je even terug te trekken en even alleen te zijn. Als je dan even alleen kunt zijn, ben ik vaak te moe om iets te doen dat ik graag doe, dus ga ik meestal meteen naar bed, of ik zoek een aantal dingen op het internet rond introvertie en hoogsensitiviteit om daar wat kracht uit te halen. Gegroet!

Lisa
Door

Lisa

op 14 October 2011

16/20. Misschien 17/20. Bij sommige punten twijfel ik, of zijn situatie afhankelijk: 9. Bij het houden van een feestje, zoals mijn verjaardag over één week, gaat het mij niet om de grootte van het gezelschap, maar de inhoud. Ik nodig alleen mensen uit bij wie ik me vertrouwd voel en die ik goed ken. Dus geen kennissen of 'vrienden van vrienden'. 10. Ik weet niet of andere mensen mij mild en zachtaardig vinden. Ik kan soms best fel uit de hoek komen en ga graag de discussie aan als het onderwerp mij ligt. Ik heb ook een goed gevoel voor humor en ben erg goed in impulsief reageren op een humoristische wijze. Ik hoef bijna niet na te denken over een scherpe reactie, gaat bijna automatisch. Dus daardoor lijk ik misschien wel extravert in sommige situaties. 17. Ik kan heel erg genieten van een weekend vol activiteiten, ik vind dat persoonlijk erg leuk. Maar dat hangt ook af van de activiteit. Een weekend alleen maar stappen vind ik niets (uitgaan, zoals in een kroeg of discotheek is niets voor mij, veel te druk!), maar bijvoorbeeld gaan zwemmen of wandelen in het bos vind ik heel leuk. Of met een vriendin naar de spa, of een bezoek aan de dierentuin. Ik kan ook enorm genieten van steden-trips in binnen- en buitenland. Dingen waarbij je niet per se contact hoeft te leggen met andere mensen, waar je rust kunt vinden als je dat wil en ook op je eigen tempo kunt gaan. 19. Concentreren is voor mij juist heel moeilijk. Ik ben heel erg snel afgeleid door mijn omgeving (misschien overprikkelt?) en soms zelfs door mijn eigen gedachten. Ik werd op de basisschool een 'dromertje' genoemd. Over het algemeen denk ik wel introvert te zijn, wat ik toe nu toe gelezen heb is in ieder geval heel erg herkenbaar.

Louise
Door

Louise

op 11 November 2011

Alle 20 stellingen kan ik met ja beantwoorden, wist het eigenlijk wel. ;-) Groetjes, Louise

jouri
Door

jouri

op 30 November 2011

oeps op alle vragen heb ik waar ingevuld. Ik ben dus een ras introvert> Het verklaard ook heel veel dingen> het geeft me veel rust en energie teglijk. ben gewoon vrolijk onder. Sterker nog ik ben superblij om een introvert te zijn.

Marloes
Door

Marloes

op 30 November 2011

Hai Jouri, Introvert zijn heeft veel voordelen. Net als extravert zijn overigens, maar daar gaat deze site niet over :-). Groeten, Marloes

Mara
Door

Mara

op 28 December 2011

3 vragen met ja beantwoord dus het valt wel mee.

Arold Lammertink
Door

Arold Lammertink

op 6 January 2012

Hallo Marloes, Ik heb de de vragen doorgenomen en heb 6x met ja moeten antwoorden. Groet Arold

Rene
Door

Rene

op 12 January 2012

Hallo Marloes, Heb 17 vragen met ja moeten beantwoorden. Krijg steeds vaker het commentaar dat leidinggevende niet weet waarvoor ik inzetbaar ben. Omdat ik 'onderduik' tot iets af is... Ze vinden mij daardoor een ongeleid projectiel die uren consumeert zonder dat ze er grip op hebben.... Groet, Rene.

Marloes
Door

Marloes

op 14 January 2012

Hai Rene, Dat lijkt me vervelend! Wat bedoel je met dat je onderduikt tot iets af is? Hartelijke groet, Marloes

Elsz
Door

Elsz

op 30 January 2012

Hi Marloes, Verrassing: Ik kan 14 stellingen volmondig met Ja beantwoorden. Groetjes, Elsz

Marloes
Door

Marloes

op 5 February 2012

Hai Elsz, Het klinkt alsof je er zelf verbaasd over bent. Klopt dat? Hartelijke groet, Marloes

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 5 February 2012

Hoi Marloes! Eigenlijk wist ik al wel dat ik introvert was, maar deze test heeft het nogmaals voor me bevestigd. Ik heb 19 van de 20 stellingen met een 'ja' kunnen beantwoorden. Introversie is een hele mooie karaktereigenschap (want ja zo kun je het eigenlijk wel noemen, naar mijns inziens valt er vrij weinig aan te doen.. en dat moet je ook niet willen doen, want leven als een extravert als introvert zijnde sloopt je). Helaas wordt het tegenwoordig nog steeds ondergewaardeerd in de maatschappij. Op mijn stage krijg ik ook de feedback dat ik wat meer van mezelf moet laten zien (lees: mezelf meer moet openstellen), maar dat kost bij mij nu eenmaal veel tijd. Gelukkig hebben ze daar op mijn stage wel begrip voor. Groetjes, Marielle

Marloes
Door

Marloes

op 5 February 2012

Beste Mariëlle, Een introvert heeft inderdaad vaak in nieuwe situaties meer tijd nodig om zich thuis te voelen. Dit heeft alles te maken met de manier van informatie verwerken en de wijze waarop de hersenen van introverten reageren op nieuwe en onbekende prikkels. Fijn dat ze er begrip voor hebben op je stage. En er komt een moment dat het heel natuurlijk is op jouw stage waarop het heel natuurlijk is om jouw ideeën te delen en het voortouw te nemen op je eigen rustige en bescheiden manier. Hartelijke groet, Marloes

erna
Door

erna

op 6 February 2012

hallo Marloes, ik kom uit op een score van 19, dus behoorlijk introvert, maar dat wist ik eigenlijk al. Ben nu vooral bezig dit gegeven te accepteren, wat ik nog niet mee vind vallen in deze extraverte wereld. Jouw artikelen helpen daar wel bij! Ik vraag me iets af. Ik lees op de website dat je samenwerkt met Liesbeth Pennewaard, maar als ik haar google vind ik eigenlijk niets. Juist het stukje over de relatie introverteit-werk spreekt me aan, en ik vraag me af of ik niet wat meer uit mezelf kan halen. Doen jullie hier nog iets in?

Tine
Door

Tine

op 15 February 2012

Hoi Marloes, Wat ik al wist wordt hier bevestigd: een score van 18 volmondig ja en 2 twijfelgevallen. Groet, Tine

Maroes
Door

Maroes

op 18 February 2012

Hallo Tine, Dank voor je reactie. Dan zit je zeker aan de introverte kant :-). Groet, Marloes

Ramon
Door

Ramon

op 22 February 2012

Deze 10 mythen wilde ik even met jullie delen, ik weet zeker dat dit heel herkenbaar zal zijn! Myth #1 – Introverts don’t like to talk. This is not true. Introverts just don’t talk unless they have something to say. They hate small talk. Get an introvert talking about something they are interested in, and they won’t shut up for days. Myth #2 – Introverts are shy. Shyness has nothing to do with being an Introvert. Introverts are not necessarily afraid of people. What they need is a reason to interact. They don’t interact for the sake of interacting. If you want to talk to an Introvert, just start talking. Don’t worry about being polite. Myth #3 – Introverts are rude. Introverts often don’t see a reason for beating around the bush with social pleasantries. They want everyone to just be real and honest. Unfortunately, this is not acceptable in most settings, so Introverts can feel a lot of pressure to fit in, which they find exhausting. Myth #4 – Introverts don’t like people. On the contrary, Introverts intensely value the few friends they have. They can count their close friends on one hand. If you are lucky enough for an introvert to consider you a friend, you probably have a loyal ally for life. Once you have earned their respect as being a person of substance, you’re in. Myth #5 – Introverts don’t like to go out in public. Nonsense. Introverts just don’t like to go out in public FOR AS LONG. They also like to avoid the complications that are involved in public activities. They take in data and experiences very quickly, and as a result, don’t need to be there for long to “get it.” They’re ready to go home, recharge, and process it all. In fact, recharging is absolutely crucial for Introverts. Myth #6 – Introverts always want to be alone. Introverts are perfectly comfortable with their own thoughts. They think a lot. They daydream. They like to have problems to work on, puzzles to solve. But they can also get incredibly lonely if they don’t have anyone to share their discoveries with. They crave an authentic and sincere connection with ONE PERSON at a time. Myth #7 – Introverts are weird. Introverts are often individualists. They don’t follow the crowd. They’d prefer to be valued for their novel ways of living. They think for themselves and because of that, they often challenge the norm. They don’t make most decisions based on what is popular or trendy. Myth #8 – Introverts are aloof nerds. Introverts are people who primarily look inward, paying close attention to their thoughts and emotions. It’s not that they are incapable of paying attention to what is going on around them, it’s just that their inner world is much more stimulating and rewarding to them. Myth #9 – Introverts don’t know how to relax and have fun. Introverts typically relax at home or in nature, not in busy public places. Introverts are not thrill seekers and adrenaline junkies. If there is too much talking and noise going on, they shut down. Their brains are too sensitive to the neurotransmitter called Dopamine. Introverts and Extroverts have different dominant neuro-pathways. Just look it up. Myth #10 – Introverts can fix themselves and become Extroverts. A world without Introverts would be a world with few scientists, musicians, artists, poets, filmmakers, doctors, mathematicians, writers, and philosophers. That being said, there are still plenty of techniques an Extrovert can learn in order to interact with Introverts. (Yes, I reversed these two terms on purpose to show you how biased our society is.) Introverts cannot “fix themselves” and deserve respect for their natural temperament and contributions to the human race. In fact, one study (Silverman, 1986) showed that the percentage of Introverts increases with IQ. It can be terribly destructive for an Introvert to deny themselves in order to get along in an Extrovert-Dominant World. Like other minorities, Introverts can end up hating themselves and others because of the differences. If you think you are an Introvert, I recommend you research the topic and seek out other Introverts to compare notes. The burden is not entirely on Introverts to try and become “normal.” Extroverts need to recognize and respect us, and we also need to respect ourselves.

Marcus
Door

Marcus

op 8 March 2012

17 x Ja! Pfff... ga ik dan eindelijk mezelf eens begrijpen (en stoppen mezelf te veroordelen)?? Ik ben pas net op deze site beland, maar zal er nog vaak terugkeren. Heel erg bedankt dat je zo uitgebreid deze info wilt delen.

Barry
Door

Barry

op 15 March 2012

20 maal JA!! Wat ben ik blij met mijzelf.

`Johan
Door

`Johan

op 20 March 2012

13X Ja. Dus....

Vera
Door

Vera

op 2 April 2012

Bij alle 20 vragen volmondig ja! Heel herkenbaar dus. Fijne site met handige tips! Ik werk op een drukke uitgeverij en voel me vaak 'onaangepast' omdat ik niet heel graag zo maar wat erop los klets met jan en alleman, en me vaak in de lunchpauze terugtrek voor een wandeling buiten. Ook heb ik moeite me staande te houden in een vergadering (ik hoor mezelf dan praten, alsof ik boven mezelf hang en mezelf gadesla - heel irritant...). En ik ben vaak enorm vermoeid na verjaardagen en visites, al die mensen om me heen. Ik ga ook het boek 'Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen' maar eens lezen.

lisette
Door

lisette

op 11 April 2012

Net de test gedaan nav. een artikel in het blad Opzij. Ik vind mijzelf best een kletskous en dat kunnen mijn huisgenoten beamen! Toch de meeste vragen met een volmondig :waar beantwoordt. De overvolle feestjes of drukke verjaardagen bah! Mijn verjaardag vier ik ook het liefste niet of in een klein gezelschap. Ik moet ook niet zo nodig de hele dag mensen om me heen. Leuke test

Will
Door

Will

op 11 April 2012

Leuke test. Men schat mij vaker in als extrovert maar dat komt, denk ik, omdat ik in klein gezelschap wel vertel over wat me bezig houd en behoorlijk fel kan zijn over misstanden zoals ik ze ervaar. Van de onderstaande vragen was ik minder zeker of dit een 'ja' is: 10. Ik weet niet of mensen me mild en zachtaardig noemen, wel als iemand die betrokken is. 14. In een kleine groep, zo'n drie, vier personen kan ik snel reageren en - volgens hen - ook scherp maar in grotere bijeenkomsten denk ik eerst na; heb altijd het idee dat ik wat ik hoor moet laten bezinken. 17. Ik vind zo'n vol weekend soms wel leuk maar het maakt me wel moe. Ik probeer het dus te vermijden maar ja, ik heb ook veel vrienden en kleinkinderen en dan raakt een weekend al snel vol. 18. Vroeger kon ik gemakkelijker meer dingen tegelijk doen. Dat is wel minder geworden maar het gaat nog wel. 20. Ik heb niet echt een voorkeur voor een lezing of een workshop maar realiseer me dat ik ze vaak ontloop (of zelf geef, dat vind ik wel leuk, omdat ik dan een duidelijke rol heb en wat te vertellen) en liever een boek koop, dat lees en er met een ander over praat, als het me raakt.

elly
Door

elly

op 10 June 2012

hallo Marloes hoewel ik eigenlijk wel weet dat ik introvert ben, ben ik door de test nog veel meer over mijzelf (64) te weten gekomen. Ik ben niet gestoort, ik ben niet dementerend zoals mijn partner mij "fijntjes" laat weten als ik eens een keertje iets vergeet. Of als ik ik kompleet dichtslaat als hij ruzie zoekt), door hem discusieren genoemt) en ik echt nergens meer op reageer. Ik scoorde 18/20 uit bovenstaande test..

annemarie
Door

annemarie

op 5 July 2012

hi ik heb 12 uit 20, velen die mijn kennen, geven stempel extravert, maar het is introvert, wist het wel maar 12 uit 20 had ik niet gedacht

johan
Door

johan

op 31 July 2012

zo raar, soms extravert, maar grotendeels introvert. de omgeving waar alles in afspeelt heeft een grote rol. groetjes.

Frank
Door

Frank

op 7 November 2012

Bijna volledig introvert, 19 positief en 1 twijfel. Heel herkenbaar allemaal. Alleen en ongestoord werken, als het af is het pas af, meer dan 2 mensen vind ik al een te grote samenwerking, pas iets zeggen als er iets te zeggen valt, een rustige werkplek en meer denker en luisteraar dan doener.

Marjan
Door

Marjan

op 25 November 2012

17 van de 20 overduidelijk waar. Terwijl ik de afgelopen jaren ook juist heel veel extravert bezig ben geweest door veel voor groepen te staan (wat ik leuk vind om te doen) en in contact te zijn met mensen. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen. Maar toch blijf ik merken dat ik vrij makkelijk mijn 'introverte rust' kan verliezen door mijn eigen enthousiasme of het contact met anderen, wat ik zelf koppel aan mijn hooggevoeligheid. Hoe zou ik meer mijn rust kunnen behouden? Ik wil hier heel graag meer aandacht aan besteden, maar weet niet zo goed waar te beginnen...

Gerard
Door

Gerard

op 28 December 2012

19 van de 20 en 1 twijfel geval. Ik vind het prettig om deze site te lezen. Ik heb lang geprobeerd om meer extravert te zijn, maar ik ben er weer bewust van geworden dat ik met mijn introverte karakter specifieke kwaliteiten heb.

Adam
Door

Adam

op 12 February 2013

Volgens de test ben ik een extravert, 7 waar, 2 twijfels. Toch zie ik mijzelf als introvert of wellicht ambivert. Vooral in eerste contacten ben ik introvert, maar dat gaat meestal wel snel over. Bij sollicitaties heb ik al meerdere keren gehoord dat ze toch voor een extraverter persoon kiezen en dat vind ik erg vervelend, omdat het voelt als een persoonlijke aanval..

janny
Door

janny

op 18 February 2013

20 vragen waarvan 1 nee en dat was vraag 19,dus!!!,weer een intro,haha, maar wist ik al wel,maar toch leuk zo´n test.Concentreren,nee,ben ook nog eens een gaoot,maar voel me prima,ben graag alleen,en verveel me nooit.Conclusie een gelukkige,maar onbegrepen intro.

Pauline
Door

Pauline

op 6 March 2013

Heerlijk om zoveel introverten te zien die ervoor uitkomen. Weet je wat ik eens tot mijn grote verbijstering uit de mond van mijn leidinggevende hoorde bij een beoordelingsgesprek? "jij kunt nooit klantvriendelijk zijn, want je bent introvert."

Marle
Door

Marle

op 14 May 2013

Hoi Marloes, Wauw ik zit nu gewoon te huilen omdat ik er eindelijk achter ben waarom ik ben zoals ik ben. En omdat ik zo blij ben dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. Dankjewel! Groetjes Marle

Marloes
Door

Marloes

op 15 May 2013

Hai Marle, Welkom bij de club! :-). Je bent zeker niet de enige. Hartelijke groet, Marloes

Gerd
Door

Gerd

op 5 June 2013

Hey Marloes, Ik heb net het boek van Susan Cain "Stil" gelezen. In dat boek staat idd deze test. Nu ik die voor de tweede keer lees, ben ik weer verwonderd wat dat boek voor mij betekent ! Ik wist niet dat sommige dingen waar ik zo mee worstel, gewoon bedoelen dat ik een introvert persoon ben en dat er niets mis is met me ! Het is mijn leven aan het veranderen en voelt zo goed aan; Kan ik miss nu eindelijk mezelf zijn ! Groetjes Gerd

Marloes
Door

Marloes

op 5 June 2013

Hai Gerd, Er is helemaal niets mis met je, je bent gewoon introvert. Dat is een mooie constatering! En wat fijn dat het boek van Susan je zoveel brengt. Hartelijke groet, Marloes

George
Door

George

op 8 September 2013

Marloes, Mijn score is 9 om 11 Ben 64 jaar.

Lucienne
Door

Lucienne

op 30 September 2013

wow..... ik dacht dat ik extravert was, maar scoorde 19/20.... en zeker na het lezen van de 10 mythen, moet ik hierbij erkennen dat ik een "echte" introvert ben! wat fijn om te lezen dat er een naampje voor mijn gevoelens bestaat :).... ik ben echter niet verlegen, heb mijn woordje goed klaar staan, en kan me door de prikkels om me heen vaak niet zo goed concentreren.... heb vaak het gevoel dat ik buiten de groep val, apart ben, onbegrepen... heb het in mijn hoofd allemaal goed op een rijtje, maar kan dit niet zo goed naar buiten brengen... kan genieten van absolute stilte, en verwonder me altijd over mensen die uren over zichzelf kunnen praten... ik hou ook niet zo van mensen, tenzij je in mijn hart zit ;) dan kan ik je dagen om me heen hebben! leuke test! ik zocht op "ik hou van alleen zijn" , omdat het voor anderen zo vreemd is lijkt wel! maar ik zie hier dat ik daar niet alleen in sta ;)

Marloes
Door

Marloes

op 30 September 2013

Beste Lucienne, je bent zeker niet de enige :-). Herkenbaar wat je schrijft. Hartelijke groet, Marloes

Alma
Door

Alma

op 11 July 2015

Daar kan ik me in vinden! ;) Groet, Alma.

Ulrike
Door

Ulrike

op 14 October 2013

Hallo Marloes, Ik wist altijd al dat ik een introvert "tikje" had maar pas nu is mij duidelijk wat dit betekent. Zo vaak had ik het gevoel dat ik niet "normaal" was, eindelijk weet ik dat ik totaal normaal ben, maar dat ik gewoon deel ben van een minderheid die "introvert" heet.

Marloes
Door

Marloes

op 25 October 2013

Beste Ulrike, Dat klopt, je bent normaal :-). En sommige Amerikaanse schrijvers zeggen dat zelfs de meerderheid (51%) van de mensen introvert is, maar dat ze zich heel goed hebben aangepast aan de extraverte norm. Dat vind ik altijd een heel bijzondere gedachte. Hartelijke groet, Marloes

Syp
Door

Syp

op 13 November 2013

Eindelijk kan ik een naam plakken op mijn 'gebreken'. Alles klopt ineens, de puzzelstukjes vallen in elkaar. Gevoel van opluchting.

Marloes
Door

Marloes

op 14 November 2013

Beste Syp, Wat goed om te horen. En weet dat jouw 'gebreken' ook jouw kwaliteiten zijn waarmee je enorm succesvol kunt zijn. Hartelijke groet, Marloes

Het extraverte ideaal. | Betty's leestips
John
Door

John

op 28 November 2013

Ben op de punten ong. 50/50 maar ik moet zeggen dat ik mezelf toch mijn hele leven al introvert voel. Bij veel dingen in het dagelijks leven dacht ik dat ik 'gek' was, omdat ik ze niet durf, of niet graag doe. Nu ik deze lijst lees zie ik dat ik niet gek ben, maar dat veel meer mensen dit hebben. Hieraan merk je toch dat er in het dagelijks leven vanuit de extravert wordt gedacht, en van iedereen verwacht dat hij of zij extravert is. Jammer, maar de realiteit.

Kyra
Door

Kyra

op 30 November 2013

16/20, zoiets had ik al verwacht :) Ik ben introvert, alleen met een hoop concentratieproblemen en onordelijkheid, waardoor stellingen als "ik kan me goed concentreren" en "Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen" niet opgaan. Ik ben 15 jaar.

mieke
Door

mieke

op 10 December 2013

'k Las je artikel omdat ik steeds van m'n zoon vond dat ie introvert is. 'k Heb daar nooit negatieve gevoelens over gehad. Ik moest vroeger wel zoeken naar een manier om te weten wat er in dat kinderhoofdje steeds omging, want, met sommige onderwijzeressen (ja, enkel de vrouwelijke) had hij problemen. Hij liet daarover niks merken. De leerkrachten des te meer... Dit al van in de kleuterklas. Eigenlijk deed hij daar helemaal niet moeilijk, maar de volwassenen konden niet goed met hem opschieten (wellicht omdat hij zich niet liet opjutten en dan een kort maar duidelijk antwoordje klaar had). En dit, jazeker, waren dus mensen in het onderwijs (...) Ondertussen is hij volwassen. Hij vond z'n weg en voelt zich goed. Maar... als ik de test doe, merk ik dat ook ik introvert zou zijn... dohhhh... Dàt, had ik helemaal niet verwacht. Maar ach, of ik nu in- of ex- ben, maakt niet uit. Ik, die m'n zoon zo dikwijls vergeleek met mijn vader, zijn opa dus, heb nooit gedacht dat ook ikzelf in die puzzel zit... Hoewel ik er niet van hou 'ingekaderd' te worden, heeft het toch iets charmants, vind ik. En verder??? Doe ik gewoon m'n ding...

meg
Door

meg

op 5 January 2014

Uit de test blijkt dat ik voor 80% introvert ben. Wat me opviel over het "alleen werken"... Werk het liefst zoveel mogelijk solo dit is echter in tegenstelling met mijn verschillende assessment testen "goed voor samenwerkingsverband". Gelukkig niet meer alleen op de wereld ...

admin
Door

admin

op 6 January 2014

Beste Meg, Dank je voor jouw reactie. Je kunt een geweldige samenwerkingspartner zijn als je introvert bent. Mits je voldoende tijd alleen hebt om jouw taken voor de groep uit te voeren. Veel introverten werken graag samen met anderen aan projecten, zolang ze voldoende solo tijd hebben. Is dit herkenbaar voor jou? Hartelijke groet, Marloes

Annemarie
Door

Annemarie

op 25 January 2014

Dag Marloes, Zojuist de test gemaakt, voor 75% introvert. Misschien wordt het nu tijd de strijd met mezelf op te geven en gewoon te zijn wie ik ben. Het is een fijn gevoel om te weten welke richting op kan zoeken. Dank je wel. Hartelijke groet, Annemarie

Vera van Os
Door

Vera van Os

op 29 January 2014

Nou een score van 100% spreekt wel voor zich. Dankje voor de info ik ga me eens verdiepen...... Warme groet, Vera

Carlijn
Door

Carlijn

op 22 March 2014

Ik herken me in 10/20 stellingen, in 1 à 2 ben ik beide en de rest het tegenover gestelde. Vrienden en familie omschrijven me als heel spontaan, enthousiast, outgoing en rechtdoorzee. Tegelijkertijd laten ze me van tijd tot tijd ook alleen op mijn kamer, omdat ze weten dat ik dat nodig heb. De test lijkt me dus wel een beetje kloppen :)

Jeroen
Door

Jeroen

op 29 March 2014

16/20... niet geheel onverwacht. Maar begin me er nu pas in te verdiepen.. dan is het toch prettig om de 'bevesteging' te hebben..

Pepijn
Door

Pepijn

op 6 April 2014

Ik zit zo rond de 13 van de 20, maar het is een beetje kip ei verhaal, ben ik vaker verlegen(gespannen) omdat ik introverte eigenschappen heb of andersom. Ik ben ook wel eens extrovert, dus t blijft al met al lastig te duiden. Ik denk dat t n kwestie is van acceptatie en dat kost tyd

Elles
Door

Elles

op 10 May 2014

Bij mij is het antwoord op alle vragen ja.

Janice
Door

Janice

op 29 June 2014

Hoi Marloes ik heb 13 vragen met ja beantwoord. Ik wist wel dat ik de introverte type ben. Ik wil me daarin veranderen. Ik ben te afwachtend en terughoudend. Ik laat anderen altijd het woord doen. Ik worstel met hoe ik iets zal overbrengen in een groep. En als ik iets zeg dan zijn t niet meer als 2 regels. Discussies vermijd ik omdat ik niet weet hoe mij daarin uit te spreken. Dat vind ik nogal lastig. Op mijn werk moet ik vaker gesprekken voeren en ik moet daarom hierin verandering gaan brengen. Ik heb me zelf leerdoelen gesteld om hier een begin mee te maken. T zal niet makkelijk zijn geloof ik maar ik wil er voor gaan. Ik kijk altijd naar collega's die geen drempel over hoeven te stappen en zo vlot hun verhaal kunnen overbrengen. Ik wou dat ik dat ook kon. Maar daar ga ik nu een begin mee maken.

Marloes
Door

Marloes

op 29 June 2014

Beste Janice, Dank je wel voor jouw bericht. Vaak wordt de drempel een stuk lager als je gaat richten op jouw natuurlijke meerwaarde als introvert in een groep. Het hoeft dan helemaal niet moeilijk te zijn om spreken in een groep. In tegendeel. Vaak wordt het dan leuk en ontspannen. Succes! Hartelijke groet, Marloes

Bella
Door

Bella

op 7 September 2014

Dit is een poos geleden geschreven, maar je kunt dit niet veranderen, nee nooit. wat je wel kunt doen is je bepaalde gedragingen aanleren. Introvertie is prachtig, gebruik het in je voordeel en leer dingen erbij. Leer bijv. wel te spreken en als iemand je onderbreekt zeg dan beleefd dat je graag uitpraat. Eis dat podium op! Geloof me extraversie heeft ook haar nadelen.

Do
Door

Do

op 31 July 2014

Beste Marloes, Zo'n 17 van de 20 stellingen zijn op mij van toepassing. Ik ben net afgestudeerd als psycholoog en praat graag met mensen over hun problemen. Ik vind het fijn als ik hen een stapje verder heb kunnen helpen. Presentaties vind ik verschrikkelijk al schijn ik erg rustig over te komen. Na zo'n presentatie ben ik vaak helemaal kapot en wil ik echt even bijkomen, het liefst alleen. Ook familieweekenden vind ik energieslurpend. Ik ben denk ik zeker introvert, maar ik ben ook een sociaal persoon. Ik sta graag voor anderen klaar, ook als het vreemden zijn. Gaat dat wel samen met introversie? Ik ben erg meelevend en hoogsensitief. Ik werk graag alleen, maar vind het dan ook wel fijn om muziek aan te hebben. Alleen geen geklets van de radio, dat geeft afleiding. Mijn moeder vind het duidelijk lastig dat ik niet zo'n behoefte heb om meer vrienden te maken ( ik heb 2 goede vriendinnen en een leuke vriend), terwijl ik er zelf niet zo'n probleem mee heb. Het lijkt alsof de buitenwereld introverten afkeurt en ik mezelf moet aanpassen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet.

Marloess
Door

Marloess

op 7 September 2014

Hi Do, Herkenbaar wat je schrijft. Introversie heeft niets te maken met hoe attent je bent of de mate waarin je voor anderen klaarstaat. Je zult het vaak wel op een andere manier doen dan extraverten omdat je ook tijd alleen nodig hebt. Ik kan me voorstellen dat je jezelf niet wilt aanpassen. En dit hoeft ook niet. Je hebt als introvert genoeg te bieden door gewoon jezelf te zijn. Dat zie ik elke keer weer. Hartelijke groet, Marloes

John
Door

John

op 18 October 2014

14 van 20 vragen kan ik met ja beantwoorden.

Kirsten
Door

Kirsten

op 23 October 2014

Ik kon 16 van de 20 met ja beantwoorden. Degene die ik met nee beantwoordde heeft ook een reden. Stelling 9 heb ik met nee beantwoord, omdat ik grote verjaardagen geen probleem vind, zolang ik maar niet met iedereen tegelijk hoef te praten. Stelling 16 had ik vroeger alleen problemen mee, maar nu niet meer, omdat ik het al redelijk vaak heb gedaan. Bij stelling 19 had ik ook nee, want concentreren is een groot probleem voor mij, omdat ik snel afgeleid ben en stelling 20 is het meer dat ik liever iets aan het doen ben met mn handen. Het enige probleem is dat ik niet van samenwerking houd haha. Daarom herken ik mezelf wel echt als introvert. Als ik in een grote groep ben voel ik me altijd snel mentaal uitgeput, omdat ik telkens zoveel moet praten met iedereen. Ook houd ik ervan als ik alleen ben en als iedereen dan weer thuis is en me bestormd met vragen of verhalen wordt ik altijd heel snel geirriteerd en kan ik gauw kortaf en boos reageren haha.

Mick
Door

Mick

op 28 October 2014

20/20, sta er niet van te kijken.. Wel leuk om te zien dat er toch wel degelijk meer mensen zijn die op deze manier in het leven staan. Leuke test, nu weet ik het zeker! :)

Frank
Door

Frank

op 31 October 2014

Bij de test kwam ik uit op zeker 15 keer ja. Zeer herkenbare stellingen. Ik schrijf me graag in voor je artikelen. Ben benieuwd.

Emeli
Door

Emeli

op 6 November 2014

Bij mij kwam uit de test: 15 waar 5 niet waar Ben vaak heel nerveus als ik presentatie doe en na die tijd ben ik ook helemaal kapot. Ondanks dat het de laatste keer best goed ging. Had een 8. Ik vind het vaak fijn om alleen te zijn, om me even op te laden. Alleen werken vind ik vaak ook fijner dan dat ik in drukte moet werken. Ik vind het ook vaak moeilijk om in een groep te praten, maar gaat wel wat beter. Verder ben ik vaak rustig en stil, maar dat komt omdat ik het zelf fijner vind. Ik wil altijd wel mensen helpen, om ze positief te houden in hun doen en laten. Werd vaak afgewezen, omdat ik gewoon heel nerveus overkom. Maar dan heb ik het idee dat ik voor mensen moet veranderen Terwijl ik gewoon mezelf ben. Ik had ook niet veel vrienden, maar ben wat socialer geworden waardoor ik nu 4 hele goede vrienden heb

Jeroen
Door

Jeroen

op 8 December 2014

Ik hoef die vragen niet eens te beantwoorden. Ik heb een IQ van 137 en ik werk bij de gemeente. Ik heb altijd al problemen gehad bij deze werkgever, omdat ik ontzettend kritisch ben. Ik moest dan ook altijd persoonlijkheidscursussen volgen. Nu doe ik mijn mond gewoon niet meer open en sindsdien ben ik een voorbeeldig werknemer. Ik weet dat collega's me vaak raar aankijken, omdat ze geen idee hebben waar ik het over heb, maar ik ben vaak al mijlenver in mijn gedachtengang en zij zijn nauwelijks van de start vertrokken. Ik heb dan ook moeite om mijn gedachten in hapklare brokjes te verwoorden aan andere mensen. Verder ben ik ontzettend graag alleen en vind ik de binnenkant van mijn hoofd veel interessanter dan de wereld om me heen. Ik merk wel dat hoe meer ik leer en me eigenlijk verwijder van de extraverte mens hoe introverter ik word. Ik werk ook maar 3 dagen, want veel geld hebben daar heb ik niet zoveel mee. De meeste mensen staan daar raar van te kijken. Hoewel ik vroeger veel vrienden had, was het altijd zo dat na een tijd als er bijvoorbeeld een derde bij kwam, zij vaak met zijn tweeën eindigden en ik alleen stond. Toen weet ik dat aan mezelf, maar ik ben er al een tijd achter dat het ligt aan dat ik op een heel andere golflengte zit. De weinige vrienden die ik heb, zijn ook allemaal behoorlijk tot zeer intelligent en de meesten zijn ook introvert. Als ik niet intellectueel geoprikkeld wordt dan weet ik al dat het uiteindelijk verwatert (van beide kanten) dus vaak begin ik er niet eens aan of het moet een omgang met een specifiek doen zijn (bijvoorbeeld darten, poolen of een keertje stappen). Ik ben zeer trots dat ik introvert ben en daar kom ik graag voor uit. Ik vind introvert zijn vele malen aantrekkelijker dan extravert zijn! Enne voor degenen die moeite hebben met hun plaats vinden/ zichtzelf te accepteren: ben altijd trots op wat je zelf kunt en nooit jaloers op wat een ander kan!! Groetjes, Jeroen

Mar
Door

Mar

op 3 January 2015

Ik had 18 van de 20 'waar'. Ik vind mezelf ook wel een beetje introvert, maar dat het zo erg was wist ik niet. Ik werk nota bene in het onderwijs :-D. Het grappige is dat ik me in een groep mensen waarbij ik me op mijn gemak voel (bijvoorbeeld mijn collega's), het hoogste woord kan hebben. Tijdens vergaderingen ben ik vaak actief terwijl de meerderheid passief zitten te luisteren. Dat is toch behoorlijk extravert. Maar ik heb bij een psych. onderzoek ook wel eens gehoord dat ik een 'kat uit de boom kijker' ben.

Freija
Door

Freija

op 12 January 2015

Had 15 waar en 5 niet waar, ben zelf van mening dat ik wel introvert ben, maar ik kom op anderen extravert over. Heb op school zelfs de opmerking gekregen dat ik de meest extraverte persoon was in de klas. (Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat als ik dingen weet en/of ik me verveel ik dit wel graag laat weten) Ik ben teruggezakt van universiteit naar HBO en ik wist dus vaak al heel wat van wat er verteld werd, dus vandaar dat ik dan wat luiddruchtiger was en blijkbaar denken mensen dan dat je extravert bent. Nu op werk heb ik hetzelfde, ik laat van me horen als ik het ergens niet mee eens bent. Ik vraag me nu echter wel af of het vaker voorkomt dat als je introvert bent, je ook perfectionistisch bent.

Patrik
Door

Patrik

op 22 January 2015

Goed gedaan Marloes, dat interview op de radio. Je ben een 'natural'. Groeten, Patrik.

Jills
Door

Jills

op 28 January 2015

Ongeveer 18 niet waar dus redelijk extravert kan ik dan wel zeggen, maar dat wist ik zelf wel al.. In tegenstelling tot de andere mensen hier die volgens mij voornamelijk introvert zijn gezien de reacties

Harie
Door

Harie

op 18 February 2015

20 van de 20 met volmondig ja.. wist het ook al wel. en het is ook niet dat ik er moeite mee heb, maar de omgeving die je vaak wat vreemd vind :)

Introspector
Door

Introspector

op 29 March 2015

16 van de 20. Deze en andere artikelen hebben mij veel over mijzelf geleerd de afgelopen tijd. Goed bezig!

jurgen
Door

jurgen

op 29 March 2015

Hallo Marloes Ik heb 15 vragen met waar en 5 vragen met onwaar dus ik neem aan dat ik introvert ben. Heb je nog tips voor mij want zou graag in de toekomst een zaak op willen zetten maar valt niet mee in de crisis en zeker als ik no eens doof ben. Vriendelijke groet Jurgen de wit

Marloess
Door

Marloess

op 31 March 2015

Beste Jurgen, Ja dan ben je waarschijnlijk introvert. Ik heb een website speciaal voor introverte ondernemers, www.deintroverteondernemer.nl. De video 'waarom kopen mensen van jou' kan interessant voor je zijn. Daar leg ik uit dat sommige marketingactiviteiten goed bij extraverten passen en andere beter bij introverten. Je kunt de video en de bijbehorende pdf hier vinden: http://deintroverteondernemer.nl/2014/09/wim-wel-de-juiste-persoon-voor-deze-klus-hij-zo-stil/. Hartelijke groet, Marloes

Tiffany
Door

Tiffany

op 11 April 2015

Wat een herkenning! Ik ben overduidelijk introvert. Ik voelde me altijd al anders in bepaalde voorkeuren dan de meeste van mijn klasgenoten bijvoorbeeld in de keuze tot samenwerken en geen fan zijn van sociale activiteiten met grote groepen mensen.

Barbara
Door

Barbara

op 8 June 2015

Grappig: ik heb het boek van Susan Cain gelezen 2 jaar geleden in het Engels en ook de test gedaan. Op de 20 vragen gaf ik toen overal als antwoord: ja, waar. Maar nu met jouw test heb ik toch 5 niet-waars ingevuld. Door dat boek ben ik al veel dichter bij mezelf gekomen. Maar als zelfstandig professional merk ik toch steeds dat ik het lastig vind om aan de oppervlakte te blijven en net als extraverte mensen me niet voor 'verkopen van mijzelf' te schamen. Ik denk dat ik me ga inschrijven voor het traject Natuurlijk introvert rolmodel.

Marloess
Door

Marloess

op 8 June 2015

Beste Barbara, Wat mooi dat dit boek je zo heeft geholpen. Het is zeker een aanrader. Op welke vragen heb je nu niet-waar ingevuld? Leuk dat je mee wilt doen met het online programma 'natuurlijk zichtbaar als introvert'. En je kunt jezelf profileren op een introverte manier en zonder het gevoel te hebben dat je opschept. Hartelijke groet, Marloes P.S. Misschien vind je ook wel wat inspiratie op de website www.deintroverteondernemer. Hier vind je artikelen hoe jij jouw marketing kunt opzetten voor je bedrijf.

Roin
Door

Roin

op 9 June 2015

Ik heb 18 vragen met ja besntwoord, een vraag was bij mij niet van toepassing (ik heb geen voicemail, ik geef mijn nummer bijna nooit aan anderen) en de laatste vraag is bij mij half ja half nee.

Piet
Door

Piet

op 20 June 2015

19 van de 20 vragen met 'ja' beantwoord. Erg hè? ;-)

Piet
Door

Piet

op 24 June 2015

19 van de 20 vragen met Ja beantwoord. Erg hé? ;-)

victoria
Door

victoria

op 24 June 2015

Hoi, Ik heb 17 van de 20 met ja beantwoord waarschijnlijk ben ik dus introvert dat is denk ik ook de reden dat de meeste mensen mij totaal niet begrijpen....

Marieke
Door

Marieke

op 25 June 2015

Beste Marloes Wat een herkenning, geweldig !!! Ik heb 19 van de 20 vragen met JA beantwoord !!!! Het is nooit te laat om te weten, echt te weten dat ik toch mag zijn wie ik in weze ben ! Het bevestigt wat ik altijd al heb gevoeld en geeft me rust en vertrouwen in mezelf. Ik ben nu 73 jaar , het is wat laat, maar nooit te laat om te ontdekken dat ik niet alleen "apart, stil, ziet niemand, geen feestjes, geen pietpraat etc." ben. Heerlijk om dat te lezen, bedankt hiervoor. Ik kijk uit naar je mailings !! Lieve groetjes van Marieke

Laura
Door

Laura

op 25 June 2015

Ik heb een score van 19 op 20. Ik doe wel graag een activiteit in het weekend, mijn weekend hoeft zeker niet vol te zitten maar ik zit niet graag de hele dag binnen.

hans
Door

hans

op 4 July 2015

Wat ik eigenlijk al wel wist is door deze test wel bevestigd. Ik heb alle 20 vragen met ja beantwoord. Ik heb het overigens niet altijd als prettig ervaren om zo introvert te zijn omdat je moeilijk contact maakt. Inmiddels ben ik 61 en heb geleerd er mee om te gaan.

Alma
Door

Alma

op 11 July 2015

Ik had maar 4 x nee..

Caroline
Door

Caroline

op 17 July 2015

Voor mij 16 uit de 20. Niet verrassend voor mezelf. en bevestiging weer. ik wordt soms best moe van de extraverte mensen om mij heen. En herken het commentaar dat mezelf wel meer mag laten zien. Ben blij met je website en magazine. Dank je wel!

Marloess
Door

Marloess

op 28 July 2015

Graag gedaan Caroline!

Femke
Door

Femke

op 27 July 2015

Hoi! Ik heb 18 van de 20 vragen met JA beantwoord. Een echte introvert dus, echter ik gedraag me als een extravert. Nogal een innerlijke strijd dus! Ik zou graag meer rekening houden met mijn introverte kant. Tips? Groetjes, Femke

Marloess
Door

Marloess

op 28 July 2015

Hi Femke, Herkenbaar die innerlijke strijd. Op mijn website staat een groot aantal artikelen over hoe je rekening kunt houden met jouw introverte kant. Je kunt de artikelen hier vinden: https://www.desuccesvolleintrovert.nl/artikelen-verhalen/. Als jij je inschrijft voor mijn nieuwsbrief dan krijg je elke 2 weken een artikel in jouw mailbox over hoe jij op een natuurlijke manier kunt bijdragen als introvert zonder jezelf te forceren. Hartelijke groet, Marloes

anja
Door

anja

op 25 November 2015

ik kom op ong. een score van 15 uit, dus dit laat zien dat ik behoorlijk introvert zou zijn. Hoewel ik het bv. wél fijn vind, om presentaties voor groepen te houden, die ik dan echter wel weer in mijn eentje gedegen heb voorbereid. ik heb eigenlijk nooit zo gedacht in de categorieën extravert/introvert, maar deze benadering doet bij mij nu wel een bel rinkelen en verklaart veel van wat ik tegenkom. Ik las ook, dat een introvert persoon extraverte gedragswijzen kan aanleren, en dat herken ik ook. Nu, dank voor deze test, ik ben er weer at wijzer van geworden en zal me wat meer in deze materie gaan verdiepen om mijn zelfkennis te vergroten.

Essie
Door

Essie

op 26 December 2015

Hallo Ik heb 12 van de 20 met ja beantwoord. Dat verklaart Wellicht dat ik aan de ene kant een enorme kletsmajoor ben en dus extraverte lijkt, maar anderzijds echt tijd voor mezelf nodig heb om op te laden.

Marloess
Door

Marloess

op 28 December 2015

Hi Essie, Grote kans dat je ambivert bent. Dit betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt. Hartelijke groet, Marloes

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 4 January 2016

11 van de 20 vragen met ja beantwoord. Ik zat al te twijfelen tussen introvert en extravert. Ik dacht dat ik meer richting introvert zou zitten omdat ik best verlegen/onzeker kan zijn. Verrassend!

Marloes
Door

Marloes

op 4 January 2016

Beste Liesbeth, Dat is niet zo raar. Onzekerheid en verlegenheid zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Zie de artikelen 'https://www.desuccesvolleintrovert.nl/10-misverstanden-rond-introvertheid/" rel="nofollow">10 misverstanden rond introversie' en 'https://www.desuccesvolleintrovert.nl/betekent-introvert-zijn-automatisch-dat-je-onzeker-bent/" rel="nofollow">Ben je als introvert altijd onzeker?'. Er zijn ook zat extraverten die onzeker zijn of verlegen. Hartelijke groet, Marloes

Paultje
Door

Paultje

op 20 April 2016

Hoi Marloes, Ik heb de test doorlopen en zou ik me puur op de test antwoorden focusen dan zou de conclusie zijn dat ik introvert ben. Zestien vragen met ja beantwoord en twee met waarschijnlijk ja liegen er niet om. Makkelijk concentreren als ik alleen ben, dat verschilt behoorlijk naar gelang de stof interessant is. Door te leren in de praktijk leer ik het snelst, kan me ontzettend slecht alleen concentreren op boeken/lesstof. Daarom volg ik een cursus liever klassikaal dan door middel van zelfstudie, ik heb de structuur nodig om mezelf scherp te houden. Verder ben ik slechthorend, dit is uiteraard van grote invloed op het feit dat ik liever geen telefoon oppak, geen mensenmassa's bezoek, verjaardagen graag klein hou en liever één op één spreek. Daarnaast ben ik enorm slecht in small-talk en kijk ik altijd de kat uit de boom bij onbekenden voordat ik mij in een gesprek meng. Als ik niks met je heb dan heb ik na een zin of twee, drie ook niks meer te melden verder. Als je niks te zeggen hebt, wees dan stil en laat mij van de stilte genieten. Ik ben altijd vooruit aan het denken ongeacht situatie en tijdstip van de dag en daardoor ben ik al druk genoeg zonder alle koetjes en kalfjes. Maar ook hierbij denk ik dat mijn gehoor een flinke rol speelt. Gesprekken kosten mij veel energie en als ik de stem en het spraakpatroon van mijn gesprekspartner nog niet (goed) ken. Daarom liever alleen nuttige gesprekken anders is het gewoon energieverspilling van mijn kant gezien. (Met vrienden is dit geen enkel bezwaar, steek ik graag wat energie in) Als mensen problemen hebben en ik heb het antwoord stuur ik het gesprek zo dat ze het probleem zelf (hopelijk) oplossen. Dit is prettig om meerdere redenen; ik heb iemand kunnen helpen, ik heb iemand geholpen met zelf een probleem op lossen en omdat ze het probleem zelf hebben opgelost denken ze hopelijk de volgende keer verder na voordat ze hulp nodig hebben. Zelfs als ik het antwoord moet geven dan is dat altijd in de vorm van "probeer dit eens..." of "misschien lukt het zo..." ook al weet ik honderd procent zeker dat het de oplossing is. Ik zeg nooit "je doet het fout" maar "Ik zou dit anders doen". Ik bied altijd hulp aan, ongeacht mijn eigen drukte, want ik hou van problemen oplossen en puzzelen. Hierdoor kwam mijn eigen werk soms op de tweede plaats, het heeft wat jaren gekost om dit proces om te keren en is nog altijd moeilijk. Vind het nou eenmaal belangrijk dat mensen elkaar helpen, aan de andere kant wil ik ook met rust gelaten worden. Vind het heerlijk om alleen te zijn maar heb wel drie kinderen (en bijpassende vrouw). In het weekend plan ik het liefst niks in maar wil wel met verschillende klusjes aan de slag om het huis die ik dan weer moeilijk af te maken vind. Mild ben ik, kan ook goed luisteren, tegelijkertijd ben ik soms wel ongeduldig richting mijn kinderen. Vind het moeilijk om mezelf in hun situatie te verplaatsen bij het bekijken van problemen. Bedankt voor de test, hier kan ik weer een hele tijd over nadenken. :)

Marloes
Door

Marloes

op 20 April 2016

Dank je wel Paultje voor jouw uitgebreide antwoord. Interessant om te lezen en herkenbaar!

Sandra
Door

Sandra

op 22 May 2016

Grappig, ik score 100%! Ik vind het wonderlijk dat ik vandaag, op 59ste, er achter kom dat ik introvert ben. Het voelde als een rem op mijn persoonlijkheid....maar nu weet ik dat ik me nergens zorgen om hoef te maken: ik ben 'normaal' :))

Marloes
Door

Marloes

op 23 May 2016

Dag Sandra, Wat fijn dat je ontdekt hebt dat je introvert bent! Beter laat dan nooit. Ik merk dat het voor veel introverten een enorme bevrijding is om dit te ontdekken omdat ze weten dat ze niet de enige zijn en dat wat ze ervaren als introvert normaal is :-). Hartelijke groet, Marloes

Bill
Door

Bill

op 23 May 2016

Ik score 50/50. Toch zie ik mijzelf als meer introvert dan extravert. Alhoewel ik makkelijk met mensen praat ook in groepen, ik geef ook trainigen, heb ik een voorkeur voor een kleinere zetting.

Marloes
Door

Marloes

op 23 May 2016

Hi Bill, Dank je wel voor jouw reactie! Het kan goed dat je introvert bent, ook al vind je het gemakkelijk om te praten in groepen. Niet elke introvert vindt het moeilijk om te spreken voor groepen. Er zijn zat introverten die hier geen moeite mee hebben. Vaak heeft dit te maken met dat ze rekening houden met hun natuurlijke manier van communiceren als introvert en dan ervaren ze geen enkel probleem. Introverten kunnen dan zelfs zeer goede en inspirerende sprekers zijn. Hartelijke groet, Marloes

nicole
Door

nicole

op 23 May 2016

16 ja en 4 nee. Als je moeite hebt met concentreren, wel degelijk workshops prefereert boven lezingen, wel gaag praat en moeite hebt met luisteren, wat zegt dat?

Marloes
Door

Marloes

op 24 May 2016

Beste Nicole, Dit kan een boel dingen betekenen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je andere persoonlijkheidskenmerken hebt die bepaalde introverte kenmerken minder sterk maken. Of het kan zijn dat je op sommige dimensies van introvert-extravert extravert scoort. Dit gebeurt vaker! Het kan ook zijn dat je zo op je gemak bent in jouw huidige situatie dat je als vanzelf meer naar voren treedt en meer praat. Dit zie je bij veel introverten. Dus wat het precies zegt dat je op die 4 extravert scoort weet ik niet. Dit vraagt iets meer onderzoek. Een eerste stap kan zijn of je merkt dat je dit in elke situatie hebt, of dat dit verschilt per situatie. Hartelijke groet, Marloes Hartelijke groet, Marloes

Carola
Door

Carola

op 23 May 2016

Ik heb score 16/20. Ik kan overigens in groepen waar de aandacht niet zozeer op mij gericht is behoorlijk aanwezig zijn. Bijvoorbeeld bij de harmonie, daar zitten alle muzikanten in een halve cirkel naar de dirigent toe gericht, en hetzelfde bij de fotoclub waar we met zijn allen in een cirkel naar de muur waarop de foto's geprojecteerd worden zitten gericht, daar maak ik regelmatig leuke grappen en help dingen duidelijk te maken, dat wordt erg gewaardeerd door anderen. Deze week is een goed initiatief, fijn om zoveel herkenning te zien en informatie te krijgen. Dat stukje van die 10 mythen is voor mij zeer herkenbaar! Ik ben introvert, hoogsensitief en hoogbegaafd. Deze drie eigenschappen overlappen deels en versterken elkaar heel erg. Ik ben dan ook een kei in complexe problemen observeren, analyseren en oplossen waarvan anderen dachten dat ze onoplosbaar waren. Het kost me wel veel energie om me in te passen in organisaties, omdat ik bij alle drie deze eigenschappen tot de minderheid behoor en de meerderheid bepaalt de norm. Ik ben me er momenteel wel in aan het verdiepen, want ik kom nog niet voldoende uit de verf wat betreft betaald werk en dat vind ik wel belangrijk. Ik heb zelf net het boek "De hoogsensitieve werknemer" van Pieter Offermans uit, een heel goed boek voor zowel werknemer als organisatie. De hoogsensitieve werknemer heeft overigens vaak als eerste ergens last van, maar de overige medewerkers functioneren net zogoed minder, zij hebben het alleen niet of pas later in de gaten.

Bas van Gent
Door

Bas van Gent

op 8 June 2016

Hoi Marloes, ik ben tamelijk introvert, ook al heb ik geen problemen met spreken in het openbaar of voor groepen, maar mijn probleem ligt juist bij de socciale communicatie. B.v als je op een feestje zit of gezellig bij andere mensen ed mijn probleem ligt echt bij het leggen van de eerste contacten. hoi hoi ik ben bas waar kom je vadaan ed en dan kan het gesprek soms heel snel over zijn. Zijn hier nou ook handvatten voor om juist in deze gevallen makkelijker je contact te onderhouden en/of het gesprek gaande te kunnen houden om op diepgaandere gesprekken met mensen uit te komen?

Martha
Door

Martha

op 13 July 2016

Heb de test gedaan 13 stellingen slaan op mij, ben dus wel enigszins introvert. Heb daar met mijn leidinggevende problemen over. Ik werk bij een kleine organisatie als kassamedewerker. Zit meestal in mijn eentje te werken en dat vind ik erg fijn. Mensen van kantoor heb ik geen contact mee. Nu verlangt mijn leidinggevende dat ik meer contact met deze collega's krijg. Heb hier moeite mee, want bij een bijdrijfsuitje heb ik moeite met de ca. 100 mensen die er dan zijn en om bij mensen aan te sluiten die ik niet goed ken vind ik vreselijk.

Denise
Door

Denise

op 23 September 2016

Hoi hoi, ik scoor voor 80 % introvert. Ik begrijp alleen niet de meeste introverte het prettig vinden om 1 op 1 te zijn. Dat is voor mij juist echt een crime! In een groep kan je je meer op de achtergrond houden, soms iets inbrengen/grapje maken. Dit is 1 op 1 voor mij niet eens meer mogelijk, ik raak in paniek, ben alleen maar bang voor stiltes, en kan niet meer helder denken. Het verantwoordelijkheidsgevoel loopt op om het gesprek op gang te houden 1 op 1 en de aandacht is alleen op mij gericht waar ik ontzettend ongemakkelijk en verlegen van wordt. Kan dit bijna nooit ergens terug vinden. Dus nee ik voel me echt veiliger in een groep. Groetjes, Denise

Robert
Door

Robert

op 8 October 2016

Ik scoor honderd procent. Er rezen wat twijfels door het woordgebruik. Bijvoorbeeld; ik neem liever de telefoon niet en laat voicemail/antwoordapparaat het werk doen. Maar ik vind zelf bellen ook niet fijn. Ik kreeg ook een spiegel voorgehouden, omdat ik dacht dat het uit onzekerheid voortkomt, maar het is mijn introverte ik; mijn werk pas laten zien als het af is. Toch benauwd mij resultaat wel. Ik ben namelijk HSP, een hoog sensitief persoon, en daarin vind ik veel introverte trekken terug. Ik houd er een soort dubbel genaaid houd beter gevoel aan over. Of ik er echt niet onderuit kan en soms ook even anders kan zijn. Ook leuk om te vermelden; na een test in 3 delen bij een cognitief gedragstherapeute, met ondermeer een IQ test, liet volgens de therapeute zien dat ik extravert zou zijn. Echt?! Liefdevolle groet, Robert

Henriette
Door

Henriette

op 24 November 2016

Eindelijk is het kwartje helemaal gevallen..Thuis vroeger was ik al anders dan de anderen, speelde vaak en graag alleen en werd niet begrepen. Mijn moeder heeft wat keren naar boven geroepen( als ik heerlijk alleen op bed lag te lezen,urenlang) " Kom nu eens gezellig beneden!!". Mijzelf "geven" was ook moeilijk en ik kwam pas los toen ik in de opleiding voor ZV veel met mensen om moest gaan en wisselende collega´s. Later kreeg ik een ernstig ongeluk ( hersenkneuzing) en nog wat jaren later een burn-out. Hierdoor zijn mijn behoeften aan rust en stilte om mij heen erger geworden.Ik geniet van mijn baan waar ik veel omgang heb met mensen en ook leerlingen begeleid maar kom moe en uitgeput van het praten thuis.... Dat ik HSP ben, weet ik sinds een aantal jaren. Nu ik deze test gemaakt heb (8/20 ja!) is het wel duidelijk dat ik ook introvert ben. Alleen heb ik niet geweten dat er zoveel kenmerken bij hoorden. Het laat mij zien dat ik ben zoals ik geschapen ben en niet gevormd door pijn/revalidatie en burn-out waar toch veel mensen mijn/ons min of meer afgezonderde leven op gooien. Gelukkig heb ik ook een introverte man :-) en hebben we samen en met onze grote familie om ons heen een rijk leven. Dus: leve de introvertheid! Bedankt voor deze test!

Linda
Door

Linda

op 4 April 2017

Heb de test gedaan en heb 15 waar, 2 niet waar,. En 3 kon ik eigenlijk niet zeggen. Gr Linda Theunissen

Kirsten
Door

Kirsten

op 16 April 2017

ik had 19/20 eentje zat ik over te twijfelen.

Niek
Door

Niek

op 18 April 2017

De test gedaan met overduidelijk 20 "ja" antwoorden. Nogmaals de test en getracht mij voor te stellen hoe het zou zijn als ik er "nee" in zou moeten invullen. Men noemt mij een einzelgänger. Ik kan het wel uitschreeuwen hoe gelukkig ik ben met wie ik ben, "introvert" dus

Henri fredrix
Door

Henri fredrix

op 16 February 2018

Hoi Marloes, Ik ben het boek' Ik moet nog even kijken of ik kan' aan het lezen. Ik ben pas op pagina 60 maar bij pagina 7 bij de introvertenbingo was het mij al bijna helemaal duidelijk en na de test op pagina 41 wat dezelfde test is als de test hierboven. Ik scoorde op 18 vragen een ja en op 2 vragen een misschien. Duidelijker kan het eigenlijk niet. Het is voor mij wel een openbaring want ik heb mijn leven lang gedacht dat ik dus verlegen was. Typische denkfout zoals ik uit het boek begrijp. voor mij valt alles nu op zijn plaats. Ik hoop alleen dat er in het boek ook tips staan hoe ik met mijn introverte persoonlijkheid in mijn leven kan benutten. Ik heb hier nog totaal geen inzicht in want heb het net pas na 61 jaar ontdekt. Ik zie vaak hoofdzakelijk de beperkingen. Bijvoorbeeld moe worden van bezoek aan vrienden. Niet tegen een omgeving kunnen met teveel en te harde geluiden. Liever geen grote groep want dan voel ik me totaal verloren. Ik zou wel eens met iemand willen praten om te inventariseren wat voor mij de 'uitingen' zijn van mijn introvertheid en hoe hier voor mij het beste mee om te gaan. Maar wel nadat ik het boek uit heb Heel veel groetjes Henri

theo
Door

theo

op 7 March 2018

In 15 vragen kan ik mij helemaal vinden, bij de overige vragen heb ik mij met veel moeite aangepast of geaccepteerd dat ik niet aan het beeld van anderen voldoe. Zo kan ik mij perfect amuseren tijdens het uitgaan in volle zalen zonder meer dan 10 woorden op een hele dag te zeggen en dat zijn dan meestal ook nog concrete opmerkingen

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 8 March 2018

Beste Theo, Herkenbaar wat je schrijft. Dat ik niet altijd wat zeg wil niet zeggen dat ik me niet amuseer :-). Hartelijke groet, Marloes

Marieke Vervenne
Door

Marieke Vervenne

op 7 March 2018

Hoi, ja hoor, op bijna alles heb ik ja geantwoord. Behalve bij het punt ik kan me goed concentreren. Dat kan ik dus niet... Voor de rest herken ik mij in bijna alle stellingen. Ik ben ook bjjna altijd alleen op kantoor en ik vind het fijn. Ik word altijd heel onzeker op mijn werk met andere mensen. Ben altijd bang dat ik iets niet goed doe. Dat is wel vervelend. Dank je voor deze website. Groetjes, Marieke

Marloes Bouwmeester
Marcel
Door

Marcel

op 7 March 2018

Hé Marloes, ik had altijd al het idee dat ik wat introvert was. Maar na 2 keer maar niet waar te hebben ingevuld is dit gewoon bevestigd. Ik herken veel van wat jij allemaal benoemt. Ik heb een dubbele management functie maar heb dagelijks strijd om dit goed in te vullen. Uiteindelijk doe ik iets goed want ik vervul deze rol al een paar jaar. Maar die strijd kost me wel veel energie en vreet aan mezelf vertrouwen. Vooral omdat er altijd collega’s zijn die dit aanvoelen en er proberen misbruik van te maken. Groet Marcel

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 8 March 2018

Beste Marcel, Dank je wel voor jouw reactie. Wat vervelend dat jouw baan zo'n strijd is en zoveel energie kost. Wat ik merk is als introverten meer hun natuurlijke voorsprong als introvert inzetten en rekening houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen het ze minder energie kost. Ik hoop dat dit voor jou ook geldt. Hartelijke groet, Marloes

Jack
Door

Jack

op 8 March 2018

Dag Marloes, Erg leuk deze test. Wat mij betreft spat mijn introverte ego ervan af! Ik heb de vragen wat uitgebreider beantwoord dan met "waar" of "niet waar" en het geheel afgedrukt en opgeslagen.. Ik wil dat persoonlijke lijstje bewaren en deze test toezenden aan mensen die er voor mij toe doen.(vrienden en familieleden die mij niet zo goed kennen als ik graag zou willen). Het is op die manier dan een beetje mijn "Wie ben ik eigenlijk verhaal". Hartelijke groet, Jack, .. . .

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 8 March 2018

Beste Jack, Wat een leuk idee. Het is dan een soort handleiding van jezelf of niet? Hartelijke groet, Marloes

Marjolein
Door

Marjolein

op 8 May 2018

Ik wist het wel. 19 van de 20 stellingen kloppen...

Wilco
Door

Wilco

op 28 May 2018

Zeker 15 van de 20 vragen waar ik overeenkomsten mee heb en de overige 5 twijfelachtig tot niet. Deze test heb ik gedaan nadat ik hierover wat op BNR had gehoord. Ik zit namelijk al een tijd op mijn werk met stress en ben continue opzoek naar waar het vandaan kan komen. Sinds een jaar zitten wij in een zogeheten kantoortuin en vreet dat energie van mij, thuis probeer ik dan ook steeds meer om tot rust te komen en lekker alleen te zitten niks te doen.

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 31 May 2018

Beste Wilco, De kantoortuin is voor veel introverten een echte energievreter. Liesbeth Smit van het boek 'Ik moet nog even kijken of ik kan' noemt de kantoortuin de levende hel voor introverten. Je bent dus niet de enige die stress krijgt van de kantoortuin. Als je googled op 'hoe overleef ik de kantoortuin' dan vind je tips die je mogelijk helpen om het gemakkelijker voor jezelf te maken. Thuis niets doen helpt sowieso. Ik hoop dat je een aanpak vindt die voor je werkt. Hartelijke groet, Marloes

Johan Pols
Door

Johan Pols

op 29 May 2018

Ik hoorde je zaterdag bij BNR en hoorde heel veel herkenbare zaken. De test komt op 16/20, dus aardig introvert.

Helga
Door

Helga

op 3 June 2018

19 van de 20 met ja beantwoord. Maar ik wist al dat ik introvert was. Ik heb laatst een boek gelezen over de "kracht van introversie", introverten denken op een andere manier en dat wist ik dus niet! Mijn zoon loopt hier nu tegenaan... hij weet het wel, maar het kost meer tijd. En dat is niet in "handig" in het huidige schoolsysteem en je in groep 3 zit... Hij is een twijfelgeval als het gaat of hij wel geschikt is om naar groep 4 door te stromen... Hier in het gezin ook hsp ( ikzelf ) en ik denk dat hij het ook heeft. Dat ben ik ook aan het uitzoeken...

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 4 June 2018

Beste Helga, Ik hoor van meer ouders die hier tegenaan lopen. Vervelend. Ik hoop dat je door jouw inzicht in HSP en introversie je docenten kunt uitleggen hoe het werkt bij jouw zoon zodat ze het beter begrijpen. Misschien goed om te weten: er zijn ook veel introverte docenten. Misschien werken die ook wel bij jouw zoon op school. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in de bewustwording bij docenten over de verschillen tussen introverte en extraverte kinderen is mijn ervaring. Hartelijke groet, Marloes

Hester Kauffmann
Door

Hester Kauffmann

op 7 July 2018

ik heb een score van 18/20. ik herken me echt in heel veel dingen van introversie. het helpt me echt om te weten wie ik ben.

Maarten
Door

Maarten

op 15 July 2018

Best Marloes, Ik heb een score van 16/20, waaruit ik concludeer toch wel een "echte" introvert te zijn. Ik wist wel dat ik introverte "trekjes" had maar zo duidelijk ook weer niet. Alle vragen wel heel herkenbaar op situaties in mijn dagelijkse leven. Een van de vragen (19) geeft aan dat introverte mensen gemakkelijk concentreren. Bij mij is dat totaal niet zo, ik ben heel snel uit mijn concentratie. Hoe zit dat eigenlijk met concentratie en introversie? Introverte mensen zijn (toch?) vatbaarder voor prikkels om hun heen? Groet, Maarten

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 19 July 2018

Beste Maarten, Dank je wel voor jouw reactie. Ja, dat klopt. Introverten zijn gevoeliger voor prikkels dan extraverten. De hoeveelheid prikkels die ze aankunnen is ook minder. Ze zijn eerder overprikkeld. Extraverten hebben veel prikkels nodig om zich goed te voelen en zijn minder snel overprikkeld. Ze zoeken ook vaak prikkels op omdat ze daar energie van krijgen. Introverten hebben minder prikkels nodig om zich goed te voelen en kunnen zich daardoor goed op een ding richten. Met andere woorden: ze kunnen zich goed concentreren omdat ze het niet nodig hebben om veel prikkels te krijgen dan extraverten. Als je bijvoorbeeld in een kantoortuin zit, en te veel prikkels krijgt, dan is het lastig om je nog te concentreren. Je bent dan overprikkeld en het wordt dan vaak heel druk in jouw hoofd. (veel extraverten kunnen zich ook niet concentreren in een kantoortuin, maar ze krijgen er wel energie van, terwijl het veel introverten alleen maar uitput. Zeker als er veel lawaai is. ) Is het zo helder? Hartelijke groet, Marloes

René van H.
Door

René van H.

op 17 July 2018

Hoi Marloes, ik heb 10 vragen met waar beantwoord. Klopt ongeveer met mijn beeld van mezelf. Heb hard kunnen lachen om de herkenbaarheid in het boek van Liesbeth Smit. Van de herkenbaarheid en haar schrijfstijl knap je behoorlijk op. Het leest makkelijk weg. Alleen die kantoortuin.....ik werk al jaren in zo'n omgeving en was denk ik de eerste op mijn afdeling die daar (vanaf dag 1) aan was gewend. Is een kwestie van instelling: verwacht je een hel....dan krijg je die ook. Het grappige is zelfs dat uitgesproken extraverte collega's er misschien wel meer last van hadden dan de introverten onder ons. Tip: als introvert kun je in een kantoortuin juist meer nuttige informatie van en over je collega's oppikken dan je collega's misschien verwachten. Je blijft zo makkelijker op de hoogte over wat er speelt op de afdeling of in een bedrijf, want de meeste introverten verwacht ik niet in de wandelgangen.

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 19 July 2018

Beste René, Mooie tip! Hartelijke groet, Marloes

ellen
Door

ellen

op 4 September 2018

hoi Marloes, ik ben het met 17 punten "eens", ik typte bijna ik "scoor" maar dat slaat natuurlijk nergens op; ik scoor niet, ik BEN gewoon zo. Ik ben een "stille" maar wel een "grondige" haha. Wat ik doe wil ik goed doen. Jammer genoeg kom ik door mijn werk niet echt meer toe aan mijn passies....Paardrijden, lezen, kleding maken, tekenen...Ik heb het gevoel dat ik te weinig recuperatie heb ik een weekend, of zelfs maar in een avond. En dat terwijl ik niet eens kinderen heb..."alleen" een voltijdse baan, 2 katten en een lief....

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 7 September 2018

Beste Ellen, Herkenbaar wat je schrijft. Voor veel introverten is tijd alleen noodzakelijk om te herstellen. Ze hebben het nodig om alle prikkels te verwerken. Als je veel werkt, is het lastig om genoeg tijd alleen te krijgen. Laat staan dat je ook nog tijd hebt voor al jouw passies. Het helpt wel om tijdens de dag al wat rustmomenten in te plannen, ook al is het maar 5 minuten op de wc, zodat je de verwerking van jouw ervaringen, niet 's avonds en in het weekende hoeft te doen. Hartelijke groet, Marloes Marloes

Chris
Door

Chris

op 19 September 2018

Hoi Marloes, Uit de test blijkt 15 keer ja. Dus ook redelijk introvert. Onlangs las ik een boek over dit onderwerp en vond al dat veel punten met mij overeen kwamen. Nu is het gekke dat ik mij in de loop van de jaren kennelijk heb getraind extrvert te zijn. Verklaart mij wel waarom ik mijzelf soms erg lichamelijk onprettig kan voelen in massale bijeenkomsten op mijn werk terwijl ik in kleine verband prettig voel maar wel moe erna. Toch ben ik niet verlegen, durf te spreken in publiek en kan assertief zijn. Hmm, kan ook licht schizofreen zijn natuurlijk. Een leerzame test. Groet Chris.

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 21 September 2018

Hi Chris, introvert is ook niet hetzelfde als verlegen zijn, zie het artikel https://desuccesvolleintrovert.nl/10-misverstanden-rond-introvertheid/" rel="nofollow">10 misverstanden over introversie. En introverten kunnen erg goede en inspirerende sprekers zijn, als ze voldoende rekening houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen. Dus volgens mij is er niets schizofreen aan jou :-). Hartelijke groet, Marloes

Cobie Eienraam
Door

Cobie Eienraam

op 20 September 2018

Ik had inderdaad 50% ja. Maar als ik vind dat ik mijn mond open moet trekken vinden mensen mij vaak te hard (denk ik)

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 21 September 2018

Hi Cobie, ja dat kan. Vooral wat meer taakgerichte introverten kunnen daar last van hebben. Het kan ook zijn dat je een sterke innerlijke criticus hebt die jou al snel te hard vindt. Misschien goed om te onderzoeken of je inderdaad hard overkomt of dat het vooral jouw innerlijke criticus is. Hartelijke groet, Marloes

Marion Königs
Door

Marion Königs

op 26 September 2018

Hoi Marloes, Als je het anderen vraagt, zal er zeker gezegd worden dat ik een extravert persoon ben. Dat kan ik in veel gevallen ook beamen. Doch op sommige gebieden ben ik denk ik introverter dan ik zou willen. Helemaal de vinger op de juiste plek te leggen vind ik moeilijk. Als het gaat om iets voor elkaar te krijgen voor een ander, zoals dat bijvoorbeeld van me verwacht wordt in mijn werk als management assistente, dan is geen brug me te ver; ga ik conflicten en discussies niet uit de weg om mijn doel te bereiken. Maar als ik voor mij zelf/persoonlijk iets voor elkaar wil krijgen vind ik dat wel moeilijk. Het gaat steeds beter maar toch vind ik dat een moeilijk puntje. Omdat ik zo sta voor alles dat ik doe (voor anderen) gaat men er van uit dat ik in alle gevallen die extraverte en gevatte collega ben. Dus voelt het niet altijd fijn als ik sommige situaties in mijn schulp kruip en mijn eigen battle uitvecht op een introverte manier. Dat wilde ik wel delen.

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 2 October 2018

Beste Marion, Dank je wel voor jouw reactie. Volgens mij als je een duidelijke rol hebt, is het voor jou geen enkel probleem om gesprekken en discussies aan te gaan. En ervaren mensen jouw gedrag en manier van reageren als extravert. Als je echter geen duidelijke rol hebt, of als het om jezelf gaat, is het lastiger. Je hebt dan het idee dat je introvert reageert. Heb ik dit goed begrepen zo? Of iemand introvert of extravert is, kun je niet altijd beoordelen aan de hand van het gedrag wat iemand laat zien. Veel belangrijker is het wat er van binnen gebeurt. Hoe je bijvoorbeeld tot ideeën komt, wat het natuurlijke moment is voor jou om jouw ideeën naar buiten te brengen, maar ook hoe je besluiten neemt. Dit verschilt bij introverten en extraverten. Door te onderzoeken of je dit meer op een introverte of extraverte manier doet, kun je ook aanpakken ontwikkelen voor situaties waar je in jouw schulp kruipt en graag toch dingen voor elkaar wilt krijgen. Zo'n aanpak voor een introvert ziet er namelijk anders uit dan voor een extravert. Door je te verdiepen in of je introvert of extravert bent zorg je ervoor dat je een aanpak ontwikkelt die bij je past. Hartelijke groet Marloes

Iris
Door

Iris

op 3 October 2018

Hoi Marloes, Op de een of andere manier al 2 weken de mail van Intermediair ongelezen in mijn mailbox zitten. Ik herken in het stuk vooral dat een extroverte of dominante leidinggevende me aanspreekt en direct 'iets van me wil', ik klap dan dicht en zeg bij alles 'doe ik direct', 'ga ik doen', mezelf wel realiserend dat dat helemaal niet haalbaar is. Maar later zit je met een rotgevoel, omdat je niet kan doen wat je wel zegt. Ik antwoord bij 18 van de 20 vragen met ja, dus ik kan mezelf wel echt introvert noemen. Niks mis mee, maar ik ga wel jouw website eens goed doornemen! Hopelijk vind ik wat tips om me minder uitgeput te voelen aan het eind van de dag en bij mezelf te blijven, zonder het gevoel te hebben te moeten veranderen in een extrovert persoon :) Groeten, Iris

Renee
Door

Renee

op 30 January 2019

Wat een leuke test! Fijn om herkenning te zien! 16 vragen waren een ja, dus kan ik mijzelf toch wel als introvert zijn.

Saartje
Door

Saartje

op 17 November 2019

hey! leuke en leerzame test, ik ben denk al beide. kan dat? ook al kwam er net iets meet introvert uit.

Reactie plaatsen

Cookies