arrow_drop_up arrow_drop_down

Het verschil tussen introvert en verlegen zijn

Mensen zeggen regelmatig tegen mij als ze horen wat ik doe: vroeger was ik introvert, maar nu niet meer. Ik ben erover heen gegroeid.

Dan bedoelen ze eigenlijk: toen ik jong was, was ik verlegen, maar daar ben ik overheen gegroeid.

Verlegenheid wordt vaak verward met introversie. Dat is begrijpelijk, want op het eerste gezicht gedragen introverte en verlegen personen zich exact hetzelfde: ze zijn allebei rustig en houden zich op de achtergrond.

De reden daarvoor is echter totaal verschillend.

Iemand die verlegen is, is bang voor andermans oordeel. Daardoor durft hij of zij niks te zeggen.

Wanneer de persoon echter een paar positieve ervaringen achter de rug heeft, kan die verlegenheid langzaam afnemen.

Bij introverten ligt dat anders.

Zij willen liever eerst alles goed overdenken en tot een afgewogen oordeel komen, voordat ze het woord nemen. Tot die tijd zeggen ze liever niets.

Een andere reden dat introverten soms stil zijn, is dat ze kunnen blokkeren. Dat komt dan omdat ze van zichzelf eisen dat ze zich extravert gedragen.

Als ik introverten echter leer om meer rekening te houden met hun natuurlijke manier van communiceren, blijken ze opeens prima een bijdrage te kunnen leveren. Het zijn dan zelfs vaak bijzonder inspirerende sprekers.

Doordat verlegen personen om een heel andere reden stil zijn, hebben ze meestal minder profijt van mijn coaching.

Dat komt omdat ze zichzelf steeds opnieuw moeten pushen over hun sociale angst heen te stappen.

Ik stuur hen vaak ook door naar de vereniging voor verlegen mensen: http://verlegenmensen.nl.

Terwijl het bij introverten juist op rolletjes loopt, wanneer ze eenmaal snappen hoe ze gebruik kunnen maken van hun natuurlijke voorsprong als introvert.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen

Cookies