Waarom innerlijke helderheid zo belangrijk is voor introverten

When we allow the natural specialty of introversion to lead, we not only expand our power, we experience fulfillment and satisfaction. Once satisfied, once we master the art of introversion, we might want to see what else is out there.

Uit: Introvert Power- Laurie Helgoe

Kom jij net als de meeste introverten ook regelmatig in situaties waar er van jou verwacht wordt om te reageren op een voorstel zonder dat jij je hebt kunnen voorbereiden? Heb jij dan ook dat je de druk in je hoofd voelt toenemen als alle ogen op je gericht zijn?

Je kunt niet meer nadenken en de angst slaat toe. Je wilt antwoorden, maar er komt niets. Alle kennis lijkt verdwenen. Je hoort jezelf praten, net alsof het iemand anders is.

Dit is wat veel introverten overkomt bij het spreken voor groepen

Toch hoeft het niet zo te gaan. Als ik de introverten die ik coach, vraag naar succesvolle spreekervaringen dan kunnen ze er vaak wel één of twee noemen.  Ze beschrijven dan momenten dat spreken voor een groep heel natuurlijk voelde. Het zijn momenten dat ze hun ideeën, gedachten en meningen rond een thema of vraagstuk moeiteloos naar voren brachten. Het publiek hing aan hun lippen en raakten enthousiast door hun verhalen.

Altijd zeggen ze dat dit momenten waren dat ze spraken omdat ze er klaar voor waren. Het spreken kwam voort uit een innerlijk verlangen om hun expertise te delen met anderen. Ze genoten ook van het presenteren.

Vaak ging deze succesvolle spreekervaring vooraf aan een periode van zoeken, wikken en wegen rond een thema of vraagstuk. Hun drang tot spreken kwam op het moment dat ze hun oplossing of nieuwe visie hadden ontwikkeld voor dit thema of vraagstuk.

Toen kwamen als vanzelf hun kwaliteiten als spreker naar voren

Elke introvert heeft deze kwaliteiten. Dit zijn kwaliteiten die jou erg zouden kunnen helpen bij jouw presentaties, bij het spreken voor groepen.

Om deze kwaliteiten van jezelf aan te boren is het belangrijk om te weten dat het voor introverten heel normaal is om eerst in zichzelf te keren om helderheid te krijgen over een onderwerp of vraagstuk. Pas als ze helderheid hebben, kunnen ze naar buiten treden. Met andere woorden: ze denken eerst na voordat ze spreken.

Dit proces kent zijn eigen dynamiek en ritme

Introverten hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Ze zijn vaak de hele dag met zichzelf in gesprek over wat ze zien. Ze reflecteren op eerdere ervaringen, denken na over gesprekken die ze met anderen hebben gehad, bedenken ideeën,  zijn bezig met het oplossen van problemen of interessante vraagstukken.

Als ze alle input geïntegreerd hebben tot een helder, samenhangend verhaal, pas dan ervaren ze de natuurlijke impuls om te delen.

Door in de voorbereiding van de presentatie te streven naar die helderheid, maak jij het jezelf als introvert een stuk gemakkelijker om te spreken.

Kort samengevat

Introverten communiceren anders dan extraverten. Pas als ze alles doordacht hebben over een thema of vraagstuk zullen ze hun gedachten delen. Door hier rekening mee te houden tijdens het voorbereiden van jouw presentatie, geef jij jezelf de ruimte om een introverte manier je kwaliteiten als spreker in te zetten. Spreken voor een groep gaat dan moeiteloos en voelt prettig en natuurlijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?