arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is introvert of wat is introversie?

Ben jij iemand die veel prikkels het liefst vermijd? En die tijd nodig heeft om prikkels te verwerken? Dan is de kans groot dat je introvert bent. Wat is introversie? Introversie is een kracht. Veel introverten zien introversie als een neutraal gegeven of zelfs zwakte.

Geheel onterecht. In dit artikel gaan we in op wat het is om introvert te zijn. En op de betekenis en kracht van introversie voor jou als introverte professional. Denk positief over introvert zijn en verzilver je kwaliteiten.

Naar binnen of naar buiten gericht: introvert of extravert

Wat is het verschil tussen een introvert en een extravert mens? Als introvert richt je je aandacht op de innerlijke wereld. De uiterlijke wereld buiten jezelf om heeft invloed op deze innerlijke wereld. Als introvert onderzoek je deze invloed. Je gaat na welke gevoelens, gedachten en welk gedrag de uiterlijke wereld in je binnenste oproept. De vraag die elke dag terugkomt bij de introvert is: welke invloed heeft de wereld op mij?

Een extravert richt zijn aandacht op de uiterlijke wereld. De innerlijke wereld van jezelf heeft invloed op deze uiterlijke wereld. Als extravert wil je contact met en je energie geven aan de mensen en prikkels om je heen. Je laat je beslissingen afhangen van wat er in de uiterlijke wereld gebeurt. De vraag die elke dag bij de extravert terugkomt is: welke invloed kan ik hebben op de wereld?

Het verschil is niet zwart-wit. Er zijn ook genoeg introverte mensen die graag onder de mensen zijn, maar daarna ook weer die rust zoeken. En er zijn extraverte mensen die graag alleen zijn, maar daarna ook weer het gezelschap nodig hebben.

Ambivert: van beide kanten wat

Je bent dus nooit 100% introvert of extravert. Velen hebben eigenschappen van beide kanten, maar vaak slaat de balans wel door naar of introvert of extravert. Daarnaast zijn er ook mensen bij wie de balans in het midden blijft.

Die mensen noemen we ambivert. Anderen weten vaak niet goed hoe je te peilen. Maar ambiversie is net als introversie en extraversie niet goed of fout. Belangrijk is hoe je er zelf tegenaan kijkt en mee om gaat.

Ben ik introvert, extravert of ambivert? Doe de test

Twijfel je nog welke typering bij jou hoort, introvert, extravert of ambivert?

> Doe de test

Wat is het verschil tussen introversie en verlegenheid?

Veel mensen verwarren verlegenheid met introversie. Verlegenheid is een sociale angst, waar je door positieve ervaringen ook weer vanaf kunt komen. Over verlegenheid kun je heen groeien, over introversie niet.

Introversie is een blijvende eigenschap. Het is geen probleem maar juist een eigenschap die je volledig tot kracht kunt laten komen. Ik noem dat de natuurlijke voorsprong van introvert zijn.

Zie ook: Verschil tussen verlegen en introvert zijn

Extravert lijkt de norm

Extravert lijkt de norm te zijn tegenwoordig. Opkomen voor jezelf, jezelf profileren in gezelschap, snel met meningen klaar staan. Dit gedrag scoort hoge ogen op school, in onze werkomgeving en vaak zelfs ook privé. Ouders en leerkrachten willen vanuit de beste bedoelingen hun kinderen en leerlingen leren om extravert gedrag te vertonen. Alleen zo kun je staande blijven in deze roerige wereld, toch?

De kracht van introverte mensen

Die veronderstelling klopt niet! Ook als je introvert bent, ligt de wereld voor je open. Introversie is een kracht die vaak onderschat wordt. Introverte mensen hebben specifieke kwaliteiten die extraverte mensen missen. Spiegel je niet langer aan extraverte mensen, maar wees je bewust van jouw kwaliteiten als introvert persoon en waardeer je introversie.

Hieronder zie je vijf belangrijke kwaliteiten op een rijtje.

1. Introverten brengen diepgang

Ze hebben het vermogen om niet op elke prikkel te reageren. Ze weten diep in een onderwerp door te dringen door oog en oor te houden voor de kern van de zaak. Ze laten zich niet afleiden door zijpaden en details.

2. Introverten kunnen goed luisteren

Introverte mensen kunnen goed luisteren en observeren. Daardoor kunnen ze hun boodschap goed afstemmen op de gesprekspartner.

3. Introverten hebben veel doorzettingsvermogen

Ze kunnen lang gefocust met iets bezig zijn. Daardoor kunnen ze grootse dingen bereiken. Veel van de belangrijkste uitvindingen, ontdekkingen, boeken en kunstwerken zijn dan ook voortgebracht door introverte mensen.

4. Introverten bereiden zich goed voor

Bespreking in aantocht? Introverte mensen laten hun belangstelling voor het onderwerp en de gesprekspartner zien door zich grondig voor te bereiden. Ze komen met een onderbouwd en doordacht verhaal.

Door die voorbereiding kunnen ze het gesprek goed afstemmen op de gesprekspartner, die dat zeer kan waarderen. Het is enorm waardevol voor een organisatie dat er mensen zijn die zo betrokken en goed voorbereid naar overleggen komen.

5. Introverten kunnen goed alleen werken

Ze hebben geen prikkels nodig van buiten om goed werk te leveren. Ze kunnen zich goed voelen in afzondering en tot resultaten komen door alleen te werken.

Zie ook: Kenmerken van een introvert

Ontdek jouw natuurlijke voorsprong als introvert

Introversie is dus geen neutraal gegeven of probleem maar juist een eigenschap die je volledig tot kracht kunt laten komen. Je hebt een natuurlijke voorsprong met jouw introvert zijn. Om jouw invloed in je werk op een natuurlijke manier te vergroten, zijn twee stappen belangrijk.

De eerste stap is jouw natuurlijke voorsprong als introvert te ontdekken. Bijna niemand heeft zicht op zijn eigen natuurlijke voorsprong. Je bent er zo aan gewend dat je die niet ziet. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin je uitblinkt als introvert. Je herkent de kwaliteiten hierboven vast en ziet er misschien nog wel meer bij jezelf.

Wat is jouw natuurlijke manier van denken, beslissingen nemen en communiceren als introvert?

Als je meer zicht hebt op jouw natuurlijke voorsprong, gaat er een wereld voor je open. Dan weet je precies waar jij je op moet richten in je werk om succesvol te worden op een manier die bij jou past. Op een natuurlijke manier. Dit is dus een heel belangrijke stap.

Coaching om je introversie te verzilveren

Maar met je natuurlijke voorsprong alleen ben je er niet. Je moet die wel weten te verzilveren. Dit vraagt om een aanpak om je punt te kunnen maken in overleg, om je invloed en natuurlijke profilering te versterken, om je werkplezier te vergroten. Graag bied ik jou als introverte professional hierbij mijn hulp aan.

Dat doe ik 1 op 1 met een individueel coachingsprogramma. Je kunt ook kiezen voor de MasterClass-Serie. Dat is een serie video’s met schriftelijk materiaal. En vind je ook dat nog een stap te ver, dan is er een gratis e-book waarmee je een beter beeld krijgt van de kracht van introversie.

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen

Cookies