Hoe je je toch kunt voorbereiden op een gesprek, zelfs als je niet weet waarover het zal gaan

Hoe je je toch kunt voorbereiden op een gesprek, zelfs als je niet weet waarover het zal gaan

De meeste introverten staan niet onmiddellijk met hun mening klaar.Die bedachtzame houding hebben ze zeker in situaties, waarin ze nieuwe mensen ontmoeten of er een nieuw project wordt gestart.Als er nog veel onbekend is, vinden introverten het lastig om zich al in de discussie te mengen. Daar komt bij dat ze liever niet voor hun beurt spreken. Of ongevraagd de aandacht op zichzelf vestigen.Dat gold ook voor de projectmanager bij een bouwbedrijf die ik coachte.Laten we hem Evert noemen.Samen met een heleboel andere partijen moest hij overleggen over een aanbestedingstraject. Ze moesten overeenstemming bereiken over de precieze inhoud van hun aanbod, de prijs en de taakverdeling. Zodra ze het eens waren, zouden ze samen een offerte opstellen in de hoop dat de overheid voor hun voorstel zou kiezen.Omdat er nog zo weinig bekend was, besloot Evert eerst maar eens de situatie op zich in te laten werken. Het was druk in de zaal. Er waren allemaal mensen aanwezig die hij nog niet kende.Ik zie wel hoe het gaat, dacht Evert.Hij keek liever eerst even de kat uit de boom.

Knopen doorhakken

Tot zijn schrik pakte die strategie verkeerd uit. Een aantal andere aanwezigen was heel extravert. Ze brachten stellige ideeën naar voren. Ze namen al snel de leiding over de vergadering.Voor Evert het wist waren er allerlei knopen doorgehakt. Over de opzet van het project, maar ook over zijn rol.Evert had zich tijdens het voorstelrondje bescheiden opgesteld. Hij had alleen de naam van zijn bedrijf en zijn functie genoemd. Tot zijn schrik kreeg hij nu taken toebedeeld die helemaal niet bij de activiteit van zijn bedrijf pasten.

Overdonderd

Evert was zo overdonderd door de gang van zaken, dat hij niet protesteerde.Na afloop was de kater groot. Evert zat opgezadeld met onduidelijke en onwenselijke verantwoordelijkheden. Hij kon niets met de gemaakte afspraken.Ook had hij een slecht gevoel over zichzelf. Hijhad het gevoel dat iedereen over hem heen was gelopen. Hij leek zich nog steeds te schamen, toen hij mij vertelde over deze ervaring.Evert wilde graag voorkomen dat hetzelfde hem nog eens overkwam. Maar hij had geen idee hoe dat moest.

Wat had Evert in deze situatie kunnen doen?

Het antwoord daarop is eenvoudig. Als je niet achter de feiten aan wilt lopen, moet je je voorbereiden. Ik kan het niet mooier maken dan het is.Evert vond dat moeilijk. Want hoe kan je voorbereiden, als je nog helemaal niet weet wat er gaat gebeuren?Zij situatie is voor veel introverten heel herkenbaar.Ze willen goed beslagen ten ijs komen. Pas dan durven ze bij te dragen aan de discussie.Maar in dit soort situaties is dat vragen om problemen.Evert was vastbesloten het een volgende keer beter aan te pakken. Samen bedachten we een plan. Hij kon tijdens dit soort bijeenkomsten toch een bijdrage leveren door van tevoren een duidelijke focus te kiezen en die als basis te gebruiken voor zijn bijdrages.Ook kon hij het voorstelrondje bij een nieuw project gebruiken om ervoor te zorgen dat hij taken en werkzaamheden toegewezen kreeg, waar hij wel op zat te wachten.Door zich goed voor te bereiden, bleek Evert in nieuwe situaties inderdaad beter uit de verf te komen.En wanneer hij een tijdje stil bleef, raakte hij daarvan niet meer in paniek. Het bleef rustig in zijn hoofd. Dat kwam omdat hij van tevoren al had nagedacht over wat hij wilde zeggen. Hij hoeft daar niet tijdens de bijeenkomst over na te denken.Zijn nieuwe strategie had effect. Hij merkte dat anderen meerrekening met hem gingen houden. En wanneer de discussie even stil viel, keken zij hem regelmatig vragend aan. Ze wilden dan van hem weten hoe hij het aan zou pakken.Ook jij kunt succes hebben in nieuwe situaties.De sleutel daarvoor is een goede voorbereiding.Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schrijf je dan in voor de MasterClass-serie.Daarin ga ik uitgebreid in op hoe jij je als introvert staande kunt houden in nieuwe situaties. Zonder je anders voor te doen dan je bent. Juist door gebruik te maken van je natuurlijke voorsprong als introvert, kun je ook tijdens eerste bijeenkomsten al veel bereiken.Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen