Waarom het niet slim is om een nieuwe gesprekssituatie blanco in te gaan
Een introvert vertelde mij dit laatst over de eerste bijeenkomst van een nieuw project:
‘Na een half uur realiseerde ik me dat ik de enige was die nog niets gezegd had. En toen liep de spanning op. Ik voelde de druk om iets te zeggen. Maar wat?
Er kwam weinig bruikbaars bij mij op, ook al deed ik nog zo mijn best om iets te verzinnen.
Mijn extraverte collega’s discussieerden er ondertussen lustig op los. Voordat ik het wist waren er al fundamentele beslissingen genomen over het project terwijl ik nog bezig was om alle informatie te verwerken en mijn reactie te bepalen.
Heel frustrerend!’
Hij is niet de enige die dit overkomt. Dit is één van de grootste frustraties van veel introverten.
Dat ze niet goed uit de verf komen in nieuwe gesprekssituaties waar ze de mensen nog niet kennen of nog onvoldoende weten over het gespreksonderwerp.
Het is niet zo gek dat dit gebeurt.
Kat uit de boom kijken
Als introvert heb je vaak tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Meestal kijk je eerst de kat uit de boom en blijf je op de achtergrond.
Totdat je voldoende weet over de situatie om naar jouw gevoel adequaat te reageren. Dan komt voor jou het natuurlijke moment om jouw ideeën naar voren te brengen.
Dit kan soms even duren.
Veel introverten geven aan dat ze in zo’n eerste overleg vooral druk bezig zijn met het ordenen en structureren. Dit speelt helemaal als er veel extraverte mensen aanwezig zijn en het gesprek heel snel over en weer gaat.
Dit is niet altijd handig.
Fundamentele besluiten
Zeker niet als jouw extraverte collega’s in zo'n eerste bijeenkomst al volop discussiëren, ideeën over en weer gaan, en er fundamentele besluiten worden genomen die nog moeilijk lijken terug te draaien.
Dit geeft spanning.
De druk loopt vaak nog meer op als ze te horen hebben gekregen dat ze zichzelf meer moeten laten zien en horen.
Ze gaan zichzelf dan pushen om al te reageren voordat ze zover zijn. Dan loopt de spanning vaak zover op dat ze blokkeren.
Toch kun je zo’n situatie voorkomen door de juiste voorbereiding.
De juiste voorbereiding
Door de juiste voorbereiding krijg je de regie weer terug over de situatie.
Het wordt dan gemakkelijk om een waardevolle bijdrage te leveren in het gesprek, ook al ben je nieuw in de groep en weet je nog te weinig van het onderwerp af.
Eén van de belangrijkste dingen om in de voorbereiding over na te denken is wat jouw focus is in zo’n eerste gesprek of bijeenkomst.
Weinig introverten denken hier helaas over na.
Ga niet blanco het gesprek in
Ze gaan gewoon blanco het gesprek in. Ze laten het wel op zich afkomen.
Dat is een gemiste kans.
Doordat ze namelijk geen focus hebben, overvalt alle nieuwe informatie hen. Ze hebben onvoldoende context om de informatie te kunnen plaatsen en te reageren.
Terwijl als je de juiste focus hebt in het gesprek, het gemakkelijker is om alle nieuwe informatie snel te ordenen en te reageren.
Dit merk ik elke keer weer.
En dit adviseer ik jou ook.
Kortom
Wil jij een waardevolle bijdrage leveren in nieuwe gesprekssituaties en je niet langer laten overvallen door de snelle reacties en beslissingen van jouw extraverte collega’s? Denk dan vooraf na over jouw zwaartepunt in het gesprek.
Met de juiste focus houd je gemakkelijker overzicht in het gesprek en kun je op een gepaste manier anticiperen.
Wil jij hulp bij het vinden van de juiste focus in nieuwe gesprekssituaties, dan is de MasterClass over adequaat reageren in nieuwe gesprekssituaties iets voor jou.
Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier:
http://bit.ly/2qjjpjI
Meer artikelen lezen?
Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.