Waarom een deel van de extraverten nooit een vraag zal stellen

Deel 2: Waarom een deel van de extraverten nooit een vraag zal stellen en hoe jij jouw voordeel daar mee kunt doen als introvert  Veel introverten vinden het lastig dat een groot deel van de extraverten graag aan het woord is en nauwelijks vragen stelt. Als je vervolgens door het uitblijven van vragen dan zelf maar wat vertelt, frustreert het als ze je al snel onderbreken met hun eigen verhalen en opmerkingen (zie het artikel waarin een abonnee op de MasterClass-serie vertelt over haar twee extraverte zussen). Het voelt alsof de extraverten die dit soort gedrag laten zien, niet echt interesse in jou hebben. Maar is dit ook zo?

In dit artikel ga ik hier uitgebreid op in

Zodat jij, hoe frustrerend dit gedrag van sommige extraverten ook kan zijn, er ook jouw voordeel mee kan doen in jouw werk. Hiervoor is het eerst belangrijk om te kijken naar hoe introverten en extraverten van nature met elkaar praten. Die manier verschilt radicaal, waardoor misverstanden al snel kunnen ontstaan. Let maar eens op als je twee introverten of twee extraverten met elkaar in gesprek ziet.

Twee introverten met elkaar in gesprek

Als twee introverten met elkaar praten, praat de een en luistert de ander en stelt hoogstens wat vragen. Degene die luistert zal niet snel de ander onderbreken of zijn eigen verhaal vertellen. Dit voelt onbeleefd voor introverten. Introverten hebben vaak goed nagedacht over wat ze willen vertellen. Als iemand hen onderbreekt, raken ze de draad van hun verhaal kwijt. Daarnaast geeft het hen het idee dat de ander niet geïnteresseerd is in wat ze te vertellen hebben. Onderbroken worden voelt voor introverten zo vervelend, dat ze dat een ander niet willen aandoen. Daarom zijn ze heel terughoudend in het onderbreken van anderen en wachten ze netjes tot iemand is uitgesproken. Dit gaat anders bij extraverten

Twee extraverten met elkaar in gesprek

Als twee extraverten met elkaar praten, dan verloopt het gesprek snel en het gaat vaak alle kanten op. De een vertelt iets. De ander onderbreekt al vlug om zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Waarna deze ook weer onderbroken wordt. Extraverten reageren gewoon op elkaar door te zeggen wat het eerste bij hen opkomt. Op die manier ontwikkelen extraverten hun ideeën, al pratend. Hierdoor vinden veel extraverten het juist vaak prettig als iemand ideeën inbrengt en hen onderbreekt, omdat hun gedachten proces daardoor een nieuwe impuls krijgt. Hoe gek het misschien ook klinkt, als extraverten je onderbreken en geen vragen stellen, hoeft dat geen teken van desinteresse te zijn.

Integendeel zelfs

Het geeft aan dat hun eigen denkproces op gang is gekomen. Daardoor komen er bij hen verhalen, ervaringen en denkbeelden boven. Deze willen ze meteen delen, anders zijn zij ze weer vergeten.

Even een kleine afslag

… Je zou je meer zorgen moeten maken als extraverten helemaal niet reageren en je glazig aan zitten te kijken en dan weer verder vertellen over waar ze gebleven waren. Dan ben je ze inderdaad kwijt en hebben ze geen idee waar je het over hebt. Dit overkomt introverten ook nog weleens in vergaderingen, heel frustrerend. Zeker als een andere collega twintig minuten later hetzelfde inbrengt, en iedereen dan enthousiast zit te knikken. Maar goed, ik dwaal af, dit komt nog een keer aan de orde in een andere mail…

Weer terug naar het onderwerp

Wat ik voor nu wil zeggen is, dat als extraverten geen vragen stellen of je steeds onderbreken, dit vaak een teken is dat ze juist GEÏNTERESSEERD zijn in wat je te zeggen hebt. Je hebt een snaar in hen geraakt en hun denkproces getriggerd. Extraverten denken namelijk vaak het beste door zelf aan het woord te zijn. Dit is de reden dat ze snel geneigd zijn je te onderbreken. Als je los kunt laten dat onderbrekingen persoonlijk bedoeld zijn of wijzen op desinteresse, en ze meer kunt zien als iets dat hoort bij de natuurlijke manier van communiceren van extraverten, dan kun je er ook jouw voordeel mee doen. Zeker in jouw werk. Je kunt dan namelijk het denkproces van extraverte collega’s nog verder stimuleren en verdiepen door op een slimme manier vragen te stellen.

Slimme vragen

Met slim vragen stellen bedoel ik dat je jouw vragen zo stelt dat jouw woorden opgevat worden als een uiting van jouw deskundigheid en jij op relatief eenvoudige en natuurlijke manier een positieve invloed hebt op het denkproces in een vergadering. Tot slot betekent het slim inzetten van vragen dat jij voor jezelf de condities creëert om jouw eigen denkproces te versnellen als introvert, zonder jezelf te forceren. In de afgelopen jaren heb ik een specifieke aanpak ontwikkeld om als introvert, door op een slimme manier vragen te stellen, jouw zichtbaarheid en invloed te vergroten in de organisatie. Ook als het gesprek met extraverten alle kanten opgaat, en je het lastig vindt om de rode draad te zien in hun bijdragen. Introverten hebben hier zoveel succes mee, dat ik er een speciale MasterClass over heb gemaakt. Meer informatie over de MasterClass en de MasterClass-serie vind je hier: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past.  Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.