Hoe zorg je dat je niet met een mond vol tanden staat bij beleefdheidsvragen?

Hoe zorg je dat je niet met een mond vol tanden staat bij beleefdheidsvragen?

‘Nog wat meegemaakt de laatste tijd?’

‘Heb je nog wat te vertellen?’

‘Nog wat leuks gedaan dit weekend?’

Voel jij je soms ook ongemakkelijk als collega’s deze vragen stellen?

Het is niet dat je de vraag niet wilt beantwoorden. Je doet echt je best. Je laat je hersenen kraken, maar er komt niets. Ook al heb je nog zoveel interessante dingen meegemaakt. Je hebt op zo’n moment geen toegang tot je geheugen.

Dit overkomt veel introverten. Maar hoe kan dit?

Dit heeft alles te maken met de werking van je hersenen¹

Introverten hebben vaak een goed lange termijngeheugen. Daar liggen vele herinneringen opgeslagen op verschillende plekken.

Er ligt echter zoveel opgeslagen dat het niet altijd even gemakkelijk is om de juiste herinneringen naar boven te halen op het moment dat je dit graag wilt. Ik wil dit toelichten aan de hand van een vergelijking.

Stel je voor…

Je bent op de Vrijmarkt op Koninginnedag in Amsterdam. Oké, ik geef toe niet echt een fijne plek om te zijn voor de meeste introverten, maar stel je het toch even voor :-).

Je bent dus op de Vrijmarkt en hebt de opdracht om een specifiek gezin te vinden. Je hebt niet meer informatie dan dat het om een gezin gaat. Verder weet je niets.

Hoe zou jij gaan zoeken?  Of zou je al snel opgeven omdat het een onmogelijke opdracht is?

Laten we de opdracht wat gemakkelijker maken. Je krijgt een foto van de vader van het gezin. Dan is de kans een stuk groter dat je het gezin gaat vinden. Toch?

Door de foto weet je waar je naar op zoek bent. Je kunt elke man op de Vrijmarkt vergelijken met de foto.  En als je de vader hebt gevonden dan kun je aan hem vragen naar de rest van zijn gezin. Grote kans dat je ook die snel gevonden hebt.

Zo werkt het nu ook in jouw hersenen

Wil je dat jouw hersenen de juiste informatie snel vinden,  dan zul je ze ook een foto moeten geven van een soortgelijke ervaring die je zoekt. Daarmee kunnen je hersenen vervolgens op zoek gaan. En als ze eenmaal één herinnering hebben gevonden, dan volgen andere herinneringen vanzelf. Maar hoe ziet zo’n foto eruit?

Hoe de foto eruit moet zien om de juiste herinneringen naar boven te halen, hangt af van wat voor jou werkt. Bij de meeste introverten werkt een bepaald beeld, emotie of gedachte die hoort bij het soort ervaringen die je wilt oproepen. Dit vraag wel enige voorbereiding.

De voorbereiding

Denk vooraf na over wat voor soort herinneringen je naar boven wilt krijgen bij welke vraag.

De vraag naar wat je gedaan hebt dit weekend zou je kunnen beantwoorden aan de hand van leuke ervaringen. Bij dit soort ervaringen hoort een bepaald gevoel of gedachte. Bijvoorbeeld een gevoel van enthousiasme. Of de gedachte dat je dit wel vaker zou willen doen.

Maak van dit gevoel of gedachte als het ware een interne foto. Oefen er vervolgens mee. Stel jezelf de vraag naar of je nog wat leuks hebt gedaan dit weekend. Roep de interne foto op en kijk welke herinneringen je hersenen vinden.

Je zult merken dat op den duur dat relevante herinneringen steeds sneller naar boven komen.

Kortom

Als introvert heb je niet altijd direct toegang tot relevante herinneringen in je geheugen. Daarom is het soms lastig vragen te beantwoorden van collega’s. Ook al gaat het om simpele beleefdheidsvragen. Je kunt je hersenen ondersteunen bij het sneller vinden van de juiste informatie. Geef je hersenen een gevoel of gedachte mee die horen bij de ervaringen die je zoekt. Je kunt dan gemakkelijk die belangstellende vraag van je collega zonder beantwoorden zonder je ongemakkelijk te voelen.


[1] In het boek ‘het introverte type: een stille kracht’ van Marti Olsen Laney, staat uitgebreid het verschil beschreven tussen werking van de hersenen van introverte en extraverte personen. Bij dit artikel heb ik gebruik gemaakt hiervan.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Heleen
Door

Heleen

op 19 Apr 2011

Wat bij introverten misschien ook wel meespeelt, is de wetenschap dat het "leuks" dat ze in het weekend hebben gedaan, door de meeste mensen niet bepaald als boeiend wordt ervaren. Mijn ervaring is dat je met "Ik heb dit weekend in de tuin een boek zitten lezen" vreemde reacties en opgetrokken wenkbrauwen oogst. :)

Marloes
Door

Marloes

op 20 Apr 2011

Hai Heleen, Dat zou heel goed kunnen ;-). Ik heb wel eens gedacht dat voor mij de vraag 'wat heeft je bezig gehouden dit weekend?' een veel betere vraag is dan 'wat heb je gedaan dit weekend?'. Herken je dat? Hartelijke groet, Marloes

nens
Door

nens

op 20 Mar 2012

De vraag "hoe was je weekend" stuur ik eigenlijk altijd heel snel terug met "o, leuk maar veeeel te kort, je kent dat vast wel.....hoe was jouw weekend nog leuke dingen gedaan?". Ik denk namelijk altijd dat dat wat ik in het weekend niet leuk genoeg, of interessant genoeg is om naar te luisteren. Of misschien denkt de ander dan wel "o heeft ze dat of dat alweer gedaan?" Ik denk eigenlijk best wel veel voor andere mensen. Een enkele keer meen ik ook een niet oprecht geinteresseerd "hoe was je weekend" te horen terwijl die aardige collega dan eigenlijk helemaal niet luisterde naar het antwoord....grrr dan ben ik uitgesproken en vertel nooit meer iets. Is dat een te overgevoelige reactie? Eigenlijk zou ik het gewoon moeten zeggen maar dat doe ik dan weer niet, ik kan er thuis dan wel weer heel erg mee ompakken en zelfs oefenen hoe ik het tegen die collega zou zeggen.... Pff het wordt wel heel complex zo om een samenvatting van een weekend te geven :( , herkennen jullie dit?

Reactie plaatsen