Omgaan met extraverte familieleden als introvert

Deel 1: Waarom een deel van de extraverten nooit een vraag zal stellen en hoe jij jouw voordeel daar mee kunt doen als introvert

Niet zo lang geleden kreeg ik een vraag van een abonnee op de MasterClass-serie.

Ze wilde weten of ze mijn tips uit de MasterClass-serie ook kon toepassen op haar nogal extraverte familie.

Ze had twee extraverte zussen die voortdurend het gesprek domineerden tijdens familiebijeenkomsten.

Ze voelde zich elke keer weer teleurgesteld na zo’n bijeenkomst.

Vooral als ze uitgebreid naar de verhalen van haar zussen had geluisterd, vragen had gesteld en belangstellend was geweest.

Maar haar zussen dit niet voor haar deden.

Nooit stelden ze haar een vraag of toonden belangstelling voor haar leven.

En als ze dan uiteindelijk maar uit zichzelf wat over haar leven vertelde, dan onderbraken ze haar vaak en namen ze het gesprek weer over met hun eigen verhalen.

Wat haar het idee gaf dat wat ze vertelde niet interessant was voor haar zussen. Dit maakte dat ze steeds stiller werd op zulke familiebijeenkomsten.

Ik heb haar een uitgebreid en genuanceerd antwoord gestuurd (het was zeer herkenbaar omdat ik ook net als zij uit een zeer extraverte familie kom :-)).

Dit was de algemene strekking van mijn antwoord:

De aanpakken en strategieën uit de MasterClass-serie zijn specifiek ontwikkeld voor werk.

Ze zijn daardoor niet direct een-op-een te vertalen naar familiesituaties. Je kunt er niet rechtstreeks uit afleiden hoe je beter uit de verf komt tijdens bijeenkomsten met extraverte broers of zussen. Familiestructuren zijn vaak veel complexer dan werksituaties, omdat er een heel verleden meespeelt.

Dit wil echter niet zeggen dat de MasterClass-serie helemaal geen waardevolle informatie bevat over het verbeteren van de relatie met extraverte gezinsleden.

Je leert namelijk in de MasterClasses veel over hoe het werkt bij introverten en extraverten. Hoe ze denken, communiceren en besluiten nemen. En waarom ze doen zoals ze doen.

Ik krijg regelmatig mails van introverten die door de MasterClasses niet alleen effectiever kunnen reageren op extraverte collega’s, maar ook hun extraverte gezinsleden beter begrijpen.

Ze snappen door de inzichten in de MasterClasses nu waarom hun extraverte man of vrouw, dochter of zoon, moeder, broer of zus zich zo gedraagt.

Ze zien – de neiging van extraverten – om geen vragen te stellen aan jou, niet als teken dat ze niet geïnteresseerd zijn.

Maar meer als uiting van hun natuurlijke manier van communiceren.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen