Worstel jij als introvert met je inbreng in vergaderingen en overleg?

Worstel jij als introvert met je inbreng in vergaderingen en overleg?

Te weinig inbreng in vergaderingen en overleg. Veel introverte werknemers lopen hier tegenaan. Waarom kan ik geen mening geven in een vergadering, hoor ik regelmatig. En ook: mijn leidinggevende vindt dat ik me meer moet laten horen in het overleg, ik blokkeer als ik iets moet zeggen in de groep.

Anita, een medewerker bij een gemeente, vertelde mij enkele jaren geleden hoe verschrikkelijk ze sommige teamvergaderingen vond. Vooral die overleggen waarbij de meeste personen extravert en nogal dominant waren.

Ze zei hierover:

‘Ik bereidde de teamvergaderingen altijd grondig voor. Ik wist altijd precies wat ik wilde zeggen, maar merkte elke keer dat door de manier van overleggen, ik totaal de kluts kwijtraakte.  

Mijn eigen verhaal, dat ik zo goed had voorbereid, vergat ik dan gewoon in te brengen door de manier van communiceren van mijn dominante collega’s.

Ik reageerde alleen nog maar op hun verhalen en opmerkingen in plaats van mijn eigen ideeën in te brengen. En dat ook maar af-en-toe. Heel eerlijk gezegd, haakte ik vaak volledig af bij dit soort vergaderingen. Ik was met mijn gedachten totaal ergens anders. 

Ik kreeg ook regelmatig geïrriteerde reacties van mijn dominante collega’s die zoiets hadden van: ‘zeg jij nu ook eens wat!!’.

Het voelde voor haar alsof ze met haar rug tegen de muur stond. Het maakte haar onzeker.

Is dit herkenbaar voor jou? Weet dan dat je niet de enige introvert bent. Veel introverten worstelen met dat ze te weinig inbreng hebben in vergaderingen.

Dit krijgen ze ook vaak te horen in functioneringsgesprekken met het dringende verzoek iets aan hun zichtbaarheid te doen. Meestal gevolgd door een advies om eens een assertiviteit – of persoonlijke effectiviteitstraining te volgen.

Hoe komt het dat introverten vaak dit advies krijgen?

Introverten zijn vaak rustige, bedachtzame mensen.

Ze treden alleen op de voorgrond als ze naar hun idee iets zinnigs te zeggen hebben of een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Anders zeggen ze liever niets. Ze zijn daardoor stiller in vergaderingen dan hun extraverte collega’s.

Weet je niet zeker of je meer introvert of extravert bent? Doe hier de test

Dit wordt vaak door hun omgeving geïnterpreteerd als een GEBREK aan assertiviteit of weerbaarheid. Daarom krijgt bijna elke introvert het dringende advies om een assertiviteitstraining te volgen.

Voor mijn werk geef ik ook regelmatig presentaties en lezingen voor netwerken en bedrijven. Als ik dan vraag aan mijn publiek hoeveel introverten het advies hebben gekregen om een assertiviteitstraining te volgen, dan steekt 9 van de 10 introverten zijn hand op.

Negen op de tien …. dat is echt enorm veel. Zeker omdat mijn ervaring is dat dit advies meer zegt over hoe het gedrag van introverten geïnterpreteerd wordt, dan dat er echt iets mis is met hun assertiviteit.

Daarom zijn dit soort trainingen vaak niet de oplossing voor introverten die hun bijdrage in vergaderingen willen vergroten.

Het principe van de effectieve omweg

Mijn ervaring is dat het voor introverten veel belangrijker is om de focus te verleggen van assertiviteit naar leren rekening houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert. Dit helpt namelijk om een aanpak te ontwikkelen om gesprekken en vergaderingen voor te bereiden die bij je past en natuurlijke voelt. Zo zal je minder spanning ervaren en goed uit de verf komen op een manier die bij je past als introvert.

Een belangrijk positief bijeffect van de juiste voorbereiding is dat je automatisch voor jezelf opkomt en jouw grenzen aangeeft. Je straalt meer zelfvertrouwen uit en je vergroot jouw zichtbaarheid. Zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Met andere woorden: je draagt meer bij, komt assertiever over op anderen, zonder daar veel moeite voor te doen.

Je natuurlijke manier van communiceren

Laat ik een voorbeeld geven. Jan werkt voor een huisvestingsbedrijf en communiceert tijdens verbouwingen met aannemers en huurders. Hij kreeg als kritiek van zijn leidinggevende en collega’s dat hij nooit eens het voortouw nam. Hij volgde bij mij een individueel traject.

Toen we samen zijn manier van werken bekeken, bleek die heel effectief te zijn.

Samen analyseerden we zijn manier van communiceren met huurders. Dit was een manier van communiceren die voor hem natuurlijk voelde en waarmee hij goede resultaten haalde. Hij zou er dus ook succes mee kunnen hebben bij zijn collega’s.

Zie ook: Traag reageren als introvert

Toen we zicht hadden op zijn natuurlijke manier van communiceren als introvert, konden we de voorwaarden creëren om in overleg met zijn extraverte collega’s en leidinggevende ook goed uit de verf te komen.

Na dit enkele weken toegepast te hebben, vertelde Jan dat hij meer zelfvertrouwen ervaarde in communicatie met collega’s. Als ze hem wat vragen, is zijn antwoord helder en to-the-point.

Hij heeft weer toegang tot zijn eigen manier van communiceren. En hij overlegt net zo professioneel in vergaderingen met collega’s, als in gesprek met huurders.

Lees hier het hele verhaal van Jan.

Twee adviezen

Wil jij ook net als Jan leren om meer bij te dragen aan vergaderingen op een manier die natuurlijk voelt, dan wil ik je het volgende aanraden.

Tip 1: realiseer je dat het heel normaal is dat je dit zo ervaart

De eerste stap om meer vertrouwen te krijgen in jouw natuurlijke manier van communiceren en bijdragen als introvert is zicht krijgen op het verschil tussen introverten en extraverten. En gevoel krijgen voor wat past bij jou als introvert.

Weet dat je niet de enige bent, maar dat er veel mensen zijn die hetzelfde ervaren als jij.

Het helpt om boeken te lezen over wat het betekent om introvert te zijn.

Interessante boeken die ik kan aanraden zijn:

En om er vertrouwen in te krijgen dat je met jouw rustige manier van communiceren, ontzettend succesvol kunt zijn, raad ik je graag het boek ‘Start with No’ van Jim Camp aan.

Deze auteur is een van de succesvolste onderhandelaars ter wereld. Hij laat zien, ook al gebruikt hij nergens expliciet de woorden introvert en extravert, dat het veel voordelen heeft om op een introverte manier te communiceren. Zeker in onderhandelingen.

Tip 2: ga actief op zoek naar manieren waarop jij kunt bijdragen in een groep zonder jezelf te forceren

Als je loslaat dat je net zo spontaan, ad rem en aanwezig moet zijn als extraverten, dan komt er heel veel ruimte vrij in je hoofd. Het is dan veel gemakkelijker om jouw meerwaarde als introvert in een groep te zien en in te zetten.

Vaak blijkt je punt maken in een vergadering of jouw zichtbaarheid vergroten binnen handbereik. En is het veel gemakkelijker en kost het minder moeite dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Echt waar! Kijk maar naar de introverten die je voor zijn gegaan zoals:

  • Katja, productspecialist bij een verzekeringsmaatschappij
  • Marcel, beheerder bij een overheidsbedrijf
  • Saskia, leerspecialist

Jij kunt dit ook!

Mits je jezelf toestemming geeft om te zoeken naar een creatieve manier om een natuurlijke bijdrage te leveren en jouw invloed stap-voor-stap te vergroten. Het gaat om manieren waar je vaak nu niet aan denkt.

Ik hoop dat je dan net als Anita, die ik aan het begin van dit artikel noemde, jouw meerwaarde ontdekt als introvert. Of in haar woorden:

‘Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben zoveel relaxter in overlegmomenten, ook zoveel positiever. Ik laat me niet langer van de wijs brengen en blijf bij de punten die ik belangrijk vind om te bespreken, ook als het gesprek een andere kant op gaat. Ik kan door deze voorbereiding soepel meebewegen en heb geen enkel probleem meer om mijn punt te maken.’

Versterk jouw natuurlijke inbreng in vergaderingen

Deze tips laten zien dat introversie jou een natuurlijke voorsprong geeft bij vergaderingen en overleg. Wil jij jezelf verder ontwikkelen hierin? Dan kan ik je helpen met een individueel coachingsprogramma. Je kunt ook kiezen voor de MasterClass-Serie. Dat is een serie video’s met schriftelijk materiaal. En vind je ook dat nog een stap te ver, dan is er een gratis e-book waarmee je een beter beeld krijgt van de kracht van introversie.

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen