Pas hier voor op als jij jouw natuurlijke voorsprong inzet als introvert
‘Nou, jij maakt je niet echt druk of wel’
Graag deel ik dit verhaal met jou.
Een tijd geleden begeleidde ik een introverte professional die extreem goed was in organiseren.
Dit geldt overigens niet voor elke introvert – hier ligt zeker niet mijn natuurlijke voorsprong 🙂 – maar die van haar duidelijk wel.
Ze zette haar natuurlijke voorsprong volop in bij het organiseren van grote events voor haar organisatie.
Ze streefde er altijd naar om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen tijdens zo’n grote bijeenkomst. Voor de sprekers op het event, maar ook voor de bezoekers.
Ze deed hier hele slimme dingen in, daar kwamen we achter toen we haar natuurlijke voorsprong in kaart brachten.
Maar waar ik het meest van onder de indruk was, is dat ze het presteerde om alles gereed te hebben voor de dag van het event zelf.
Dit vond ze zelf heel normaal en vanzelfsprekend.
Ze wilde namelijk zelf echt op het ‘event’ aanwezig zijn zodat ze kon zien hoe haar werk uitpakte.
Omdat ze alles zo goed geregeld had voorafgaand aan de dag, liep ze op het event relaxt rond. Ze had tijd om met de sprekers van het event te praten. Ze verwelkomde de bezoekers soms persoonlijk.
Doordat ze tijdens de dag haar handen vrij had en ruimte had om met mensen te praten over hun ervaringen met het event, deed ze veel inspiratie op om de volgende events nog soepeler te laten verlopen.
Geweldig zou je zeggen.
Toch…?!
Maar je raadt het misschien al.
Haar relaxte houding tijdens het event was niet altijd positief voor de beeldvorming binnen de organisatie.
Wat (sommige) mensen verwachten is, als je een goede organisator bent, dat je als een ‘kip zonder kop’ rondrent en alles voor iedereen regelt.
Niet dat je achterover leunt en kijkt hoe de dag op rolletjes verloopt omdat alles klaarstaat en iedereen (sprekers, voorzitters, ondersteuners en bezoekers) weet wat hij of zij moet doen.
Nare opmerking
Doordat alles zo vloeiend verliep, gingen collega’s er vanuit dat het regelen van een groot event niet veel om handen had. Dat je dit even in een middagje in elkaar flanst.
Niet wetend dat de introverte professional uitgebreide draaiboeken had en vaak al een jaar van tevoren begon met plannen, zaken regelen en uitzetten.
En meestal voor het event een periode heel hard werkte om te zorgen dat alles vlekkeloos verliep op de dag zelf.
De introverte professional ging ervan uit dat mensen wel zagen hoeveel werk ze verzette voor zo’n event en dat ze haar inspanning op waarde wisten te schatten.
Ze was dan ook echt geschokt toen een collega haar toebeet op het event: ‘Nou, jij maakt je ook niet echt druk of wel’.
De opmerking bracht haar echt van haar stuk. Ze wist niet hoe ze erop moest reageren.
Dit staat niet op zichzelf
Dit overkomt deze introverte professional niet alleen. Het overkomt meer introverten helaas.
Ze verzetten veel werk op de achtergrond zodat alles soepel verloopt. Maar dit wordt niet opgemerkt door collega’s en leidinggevenden.
Hoe komt dit nu?
Dit komt volgens mij door het volgende.
Doordat deze introverten denken dat iedereen kan wat zij kunnen – in dit geval extreem goed organiseren – vinden ze het ook niet nodig om te vertellen over het werk dat ze verzetten.
Ze gaan ervan uit dat iedereen zich wel realiseert wat erbij komt kijken om zaken op rolletjes te laten verlopen.
Doordat zij niets vertellen over het werk dat ze doen, hebben anderen niet door hoeveel werk ze op de achtergrond verzetten. Hier ligt immers niet hun natuurlijke voorsprong.
Kan de introverte professional dit voorkomen?
Ja, de introverte professional had, alleen al door voorafgaand aan events vaker te praten over haar werkzaamheden, de beeldvorming positief kunnen beïnvloeden.
Zo had ze bijvoorbeeld meer kunnen vertellen over waarom ze het draaiboek zo had vormgegeven. Hoe ze afstemde met sprekers op het event en waarom ze het juist zo deed en niet anders. Waarom ze bepaalde zaken eerst regelde.
Alles wat ze deed was namelijk gericht op het zo soepel mogelijk laten verlopen van de dag voor iedereen. Er zat een hele denkwijze achter haar handelen.
Had ze meer inzicht gegeven in haar afwegingen en in haar streven, dan hadden collega’s haar werk veel meer op waarde geschat.
En dat niet alleen. De organisatie en alle collega’s hadden veel meer kunnen profiteren van haar kennis en expertise op het gebied van organiseren bij het voorbereiden van andere events.
Kortom
Ga er niet automatisch vanuit dat mensen jouw werk zien en waarderen.
Soms geldt zelfs, dat hoe beter jij je werk doet, hoe minder ze het zien.
Juist omdat je jouw natuurlijke voorsprong inzet en het jou gemakkelijk afgaat, zien anderen niet hoeveel werk je verzet. En hoeveel expertise jij daarbij inzet.
Dit voorkom je door meer te vertellen over je werk en waarom je het zo vormgeeft en bepaalde besluiten neemt. Inzicht in jouw natuurlijke voorsprong als introvert en het verwoorden hiervan, helpt hierbij.
Meer artikelen lezen?
- Waarom er vaak getwijfeld wordt aan de daadkracht van introverten
- Waarom is het soms lastig om jouw natuurlijke voorsprong als introvert te zien en te waarderen?
- Moeite met het nemen van besluiten: ontdek hoe jij beslissingen neemt als introvert!