Waarom veel introverten graag alleen zijn

‘Nog wat leuks gedaan dit weekend?’

Is dat ook zo’n vraag die je vreest op maandag?

Ook al lijkt het zo’n simpele vraag, veel introverten vinden het lastig om hem te beantwoorden.

Dit komt omdat introverten vaak niet zo actief zijn in het weekend in vergelijking met hun extraverte collega’s. Ze genieten ervan om even heerlijk om alleen te zijn en te mijmeren.

Ze vinden meestal niets lekkerder dan een beetje te klungelen in huis. Op de bank te liggen, een goed boek te lezen en met één of hooguit twee goede vrienden af te spreken om diepgaande gesprekken te voeren.

Dit is hoe ze tot rust komen.

Schuldig voelen over tijd nemen voor zichzelf

Ik hoor vaak van introverten die ze zich schuldig voelen dat ze zoveel tijd alleen nodig hebben. Ze vinden het soms asociaal van zichzelf dat ze niet altijd zin hebben om mensen te ontmoeten.

Het is niet gek dat veel introverten aan zichzelf beginnen te twijfelen vanwege hun grote behoefte aan rust. Dat komt omdat de algemene norm voor een succesvol leven is dat je continu actief bent, altijd bruist van de energie en een bomvolle agenda hebt. Die manier van doen past echter meer bij veel extraverten en niet zo zeer bij introverten.

Gevoeliger voor prikkels dan extraverten

Introverten houden namelijk over het algemeen van een kalm leven. Rustige activiteiten hebben vaak hun voorkeur.

Dit komt omdat introverten gevoeliger zijn voor prikkels dan extraverten.

Bij prikkels kun je denken aan nieuwe mensen of nieuwe omgevingen. Je kunt ook denken aan lichamelijke prikkels, zoals koffie. Je lichaam reageert op al deze indrukken.

Het lichaam van introverten reageert echter heftiger dan extraverten. Ook is de hoeveelheid prikkels die ze aankunnen lager.  Ze zijn daardoor sneller overprikkeld dan extraverten.

Herken je het overprikkelde gevoel?

Veel introverten kennen dat overprikkelde gevoel wel, bijvoorbeeld na een lange werkdag, waarop ze van overleg naar overleg zijn gegaan of veel telefoontjes hebben gehad.

Ze zijn kapot aan het eind van zo’n dag. Hun lichaam voelt geagiteerd en het is heel druk in hun hoofd. Vaak wil slapen dan niet lukken, ook al zijn ze heel moe.

Gedachten blijven maar komen, waardoor ze de slaap niet kunnen vatten. Hun lichaam is dan bezig met het verwerken van alle nieuwe indrukken.

Overprikkeld zijn voelt vaak heel onprettig.

Voorkomen dat je overprikkeld raakt

Om te voorkomen dat je dit als introvert overkomt, is het belangrijk om regelmatig rust te nemen. Zo kun je alles tijdig verwerken en hopen prikkels zich niet op.

Dit gaat het best alleen of met een of twee mensen die je goed kent.

Dit is ook vaak de reden dat veel introverten een selecte vriendenkring hebben.

Meestal zijn dit mensen met wie ze een langdurige, hechte en diepe band hebben. Ze bespreken alles met deze mensen.

Dit is vaak anders voor extraverten. 

Extraverten zijn van nature ‘onderprikkeld’. Ze hebben dus juist prikkels nodig om zich goed te voelen. Ze houden van afwisseling, zijn steeds op zoek naar nieuwe activiteiten en genieten ervan voortdurend nieuwe mensen te ontmoeten. Ze leggen meestal vluchtig contact en praten over koetjes en kalfjes.

Veel en wisselende sociale contacten geeft ze het gevoel dat ze leven.

Het brengt ze energie. Het helpt hen om hun batterij op te laden.  

Kortom: het zegt niets over hoe sociaal je bent

Jouw behoefte aan tijd voor jezelf, zegt dus niets over hoe sociaal je bent.

Het zegt alleen maar iets over wat je van nature nodig hebt om tot rust te komen. En wat voor soort contact jij prettig vindt en voedend voor jou is.

Niets meer en niets minder!

Meer artikelen lezen?

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen