Waarom is het soms lastig om jouw natuurlijke voorsprong als introvert te zien en te waarderen?

Waarom is het soms lastig om jouw natuurlijke voorsprong als introvert te zien en te waarderen?

Bob was zo iemand die achter de schermen ervoor zorgde dat alles soepel verliep bij de gemeente waar hij werkte.

Bij nieuwe opdrachten was hij de eerste die zag wat er moest gebeuren om tot een goed resultaat te komen.

Er vormde zich dan automatisch een plaatje in zijn hoofd met de meest logische stappen. Hij zag dan voor zich wie er betrokken moesten worden en had een overzicht van de deadlines.

Hij hoefde daar weinig of geen moeite voor te doen.

Ook als het ging om complexe opdrachten.

Het mentale plaatje hielp hem om de deadlines te halen door de juiste mensen eraan te herinneren dat ze nog stukken moesten aanleveren.

Hij sloeg daarbij precies de juiste toon aan. Hij kreeg gemakkelijk dingen van mensen gedaan. Dat bleek wel toen hij zelfs de secretaresse van de wethouder zover wist te krijgen om stukken op tijd aan te leveren. Een topprestatie aangezien ze bekend stond om haar nukkige en tegendraadse houding en menigeen op haar houding was stukgelopen.

Voor Bob was dit heel normaal dat alles zo soepel verliep. Hij vond het niets bijzonders. Ook zijn collega’s en leidinggevende vonden het heel vanzelfsprekend. Zij hadden geen idee hoeveel werk Bob verzette, met hoeveel mensen hij overlegde en wat hij deed om alles op tijd voor elkaar te krijgen.

Totdat Bob wegging. Toen liepen projecten en opdrachten plotseling in de soep. Er ontstond ruzie over wie wat moest doen. Deadlines werden niet langer gehaald.

Zijn collega’s bleken niet in staat om het werk van Bob over te nemen. Hun manier van werken was heel anders. Ze hadden niet de natuurlijke voorsprong van Bob die met het grootste gemak alles soepel regelde en mensen op de juiste manier wist aan te sporen.

Pas toen oud-collega’s Bob begonnen te bellen voor advies hoe de opdrachten soepel tot een einde te brengen, realiseerde Bob wat de meerwaarde was van zijn natuurlijke manier van werken.

Dit zie ik heel vaak. Niet alleen dat de natuurlijke voorsprong van introverten niet gezien wordt door hun omgeving, maar ook dat ze het zelf niet zien. Ze hebben geen idee wat de positieve impact is van hun natuurlijke voorsprong als introvert op hun omgeving.

Hoe kan het nu dat introverten vaak hun natuurlijke voorsprong niet zien?

Ik zie twee redenen.

1) Je natuurlijke voorsprong is iets waar je in uitblinkt en wat je heel gemakkelijk af gaat. Je hoeft er weinig moeite voor te doen. Jouw natuurlijke manier van werken is zo vanzelfsprekend voor jou en gaat je zo gemakkelijk af dat je geneigd bent te denken dat iedereen kan wat jij kan. Je ziet daardoor de waarde voor anderen niet en bent geneigd die te onderschatten.

Net als Bob. Hij dacht dat iedereen zo werkte zoals hij. Pas toen hij wegging en anderen het niet voor elkaar kregen, zag hij pas zijn impact.

2) Veel introverten krijgen kritiek op wie ze zijn. Ze krijgen te horen dat ze niet besluitvaardig genoeg zijn, te weinig inbrengen of zich onvoldoende profileren. Door alle kritiek zijn ze vooral gericht op wat ze niet goed doen. Ze hebben daardoor nauwelijks aandacht waar ze van nature in uitblinken.

Dit is zo jammer!

Als je leert vertrouwen op je natuurlijke voorsprong heb je vaak een enorme impact als spreker.

Collega’s, klanten en leidinggevenden zullen enorm waarderen wat je zegt en jou echt als expert gaan zien.

Dit is wat Bob ook ervaarde toen hij op dringend advies van oud-collega’s zijn natuurlijke manier van werken begon te delen. Hij vertelde hen over hoe het mentale plaatje er in zijn hoofd uitzag en wat hij deed om mensen gemakkelijk mee te krijgen. Zijn oud-collega’s reageerden razend enthousiast en maakten driftig aantekeningen.

Deze ervaring spoorde Bob aan om in zijn nieuwe baan veel meer te spreken vanuit zijn natuurlijke voorsprong. En dat bevalt goed. Hij heeft hierdoor op een natuurlijke manier veel impact als spreker en collega’s vragen hem vaak om advies bij het vormgeven van projecten.

Dit gun ik jou ook!

Dus let niet alleen op waar je niet goed in bent, maar ook waar je juist in uitblinkt. Dit helpt je om zicht te krijgen op jouw natuurlijke voorsprong als introvert en jouw impact te vergroten.

Wil jij meer tips, dan kan ik je mijn gratis emailreeks aanraden, speciaal voor introverte professionals. Je ontvangt dan twee keer per week een artikel met inzichten, tips en strategieën hoe je als introvert jouw invloed vergroot in jouw werk.

> Naar het gratis e-book

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen