Hoe je voorbij ‘goede indruk-stress’ komt
Een tijd geleden hielp ik Mark bij het voorbereiden van een gesprek met zijn leidinggevende. Hij moest de uitkomsten van zijn project presenteren. Toen ik hem sprak had hij net gehoord dat de leidinggevende van zijn leidinggevende, de baas van zijn baas, ook aanwezig zou zijn. Yak… Hij had nu helemaal geen zin meer in die bijeenkomst. Alleen al denken aan de bijeenkomst gaf hem spanning nu hij wist dat de hoogste baas van de organisatie naar hem kwam luisteren. En dat is begrijpelijk. Wellicht zou jij ook spanning ervaren in zo’n situatie.
‘Goede indruk-stress’
Een negatief oordeel van mensen die hoger in de hiërarchie staan dan jij, zoals jouw baas en de baas van jouw baas, kan immers vervelende consequenties hebben. Als je geen goede indruk maakt op hen of hun oordeel negatief is, kan dit gevolgen hebben voor jouw baan. Niet gek dat dit zorgt voor stress. Ik noem dit ook wel ‘goede indruk-stress’. Je wilt zo graag een goede indruk maken, dat dit spanning geeft. De spanning zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt nadenken.De rol van de innerlijke criticus
Jouw innerlijke criticus speelt daar een grote rol bij. De innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat voortdurend commentaar levert. Die blijft vaak maar hameren op dat het belangrijk is om een goede indruk te maken. Hij zal tijdens zo’n bijeenkomst bij elke scherpe opmerking, boze blik of blijk van verveling bij jouw gesprekspartners, je wijzen op het belang van een goede indruk. En je wijzen op wat er gebeurt als je een slechte indruk maakt. Vaak is de innerlijke criticus al actief voordat je de bespreking ingaat. En wijst je op alle gevaren. Geen wonder dat je dan opziet tegen zo’n bijeenkomst en er geen zin in hebt.Voorbereiding
Samen met Mark keek ik onder andere naar 3 zaken in de voorbereiding:- Wat hij kan doen en zeggen in de inleiding van de presentatie om de ‘goede indruk-stress’ te verminderen. Veel introverten vergeten dit, maar de inleiding van jouw presentatie is het moment om een podium voor jezelf te creëren als spreker waar je kunt ontspannen.
- Zijn inhoudelijke boodschap. Wat was het meest belangrijke wat hij wilde overbrengen aan zijn gesprekspartners? Hoe kon hij zijn natuurlijke voorsprong als introvert gebruiken om zijn verhaal te structureren en zichzelf te profileren op inhoud?
- Wat kon hij doen en zeggen als de spanning onverhoopt toch opliep en hij blokkeerde. Als introvert kan je dit helaas niet altijd voorkomen, daarom moet je er altijd op voorbereid zijn. Dit helpt om de spanning snel weer naar beneden te brengen zodat je weer normaal kunt denken.