Geschikte banen voor introverten
Ik werd deze week gewezen op een opiniestuk in de Volkskrant geschreven door schrijver Sander Kok. Volgens hem heerst er een onherbergzaam klimaat in Nederland voor verlegen en introverte mensen.* Sander schrijft: Hoeveel geboren ministers zijn nooit minister geworden omdat ze niet met draaiende camera's wilden omgaan? Hoeveel uitstekende captains of industry blijven voorgoed in de postkamer van het bedrijf dat ze moeten leiden, omdat ze nerveus worden van collega's die hen joviaal op de schouder slaan? De maatschappelijk breed gedragen bias voor extraverte mensen is een insecticide tegen talent. Hij illustreert dit met een eigen voorbeeld als schrijver: Afgelopen zomer deed ik mee aan de tv-quiz De slimste mens. (Wilde ik dat? Nee, zeker niet. Maar ik sloot vrede met de gedachte dat de schrijver die aandacht voor zijn boek wil, zich als een baviaan moet tentoonstellen.) De televisieuitzendingen kostten hem vervolgens zoveel energie en gaven hem zoveel spanning dat hij 3 maanden lang niet tot schrijven in staat was. Hoewel het herkenbaar is wat Sander schrijft, kijk ik er toch anders tegenaan.

Past deze baan bij mij als introvert?

Ja, sommige banen passen misschien minder bij je. Niet omdat je introvert bent, maar omdat het werk niet past bij jouw natuurlijke voorsprong.

Mijn natuurlijke wat…..?

Jouw natuurlijke voorsprong. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waar je moeiteloos in uitblinkt. Het inzetten van jouw natuurlijke voorsprong als introvert geeft energie en plezier. Je voelt je capabel en effectief. Er zijn overeenkomsten in de natuurlijke voorsprong van introverten, maar ook verschillen. Daarom passen sommige banen wel bij de ene introvert, maar niet bij de andere introvert. Veel introverten hebben echter nauwelijks zicht op hun natuurlijke voorsprong

Extraverte norm

Ze zijn te veel gericht op het voldoen aan de extraverte norm. Ze verwachten bijvoorbeeld van zichzelf dat ze net zo snel en ad rem hun mening naar voren kunnen brengen als hun extraverte collega’s. Dat ze zich op dezelfde manier moeten kunnen profileren als extraverten. Het voldoen aan deze extraverte norm kost deze introverte professionals niet alleen veel energie. Ook zijn ze veel minder effectief en succesvol dan ze willen. Dit frustreert.

Past deze baan bij mij als introvert?

Het is dan ook logisch dat ze gaan twijfelen of hun baan wel bij hen past. Of de baan wel geschikt is voor hen als introvert. Als ze dan hun natuurlijke voorsprong als introvert ontdekken, blijkt bij de meeste introverten (ongeveer 80%) dat het werk goed bij hen past. En zicht op hun natuurlijke voorsprong als introvert helpt hen om stap-voor-stap hun zichtbaarheid te vergroten in de organisatie op een natuurlijke manier. Door actief hun natuurlijke voorsprong in te zetten vergroten ze hun invloed zonder zichzelf te forceren of extravert voor te doen.

Natuurlijk invloedrijk

Bij deze manier van profileren zijn er twee uitgangspunten belangrijk:
  • Het moet natuurlijk voelen en passen bij jouw natuurlijke voorsprong en manier van werken als introvert.
  • Het moet waarde toevoegen. Dus niet alleen profileren om het profileren zelf. Mensen moeten er wat aan hebben.
Deze manier van profileren is net zo effectief, maar vraagt wel creativiteit en een grondig inzicht in jouw natuurlijke voorsprong.

Advies

Dit wil ik Sander Kok ook adviseren. Ga op zoek naar jouw natuurlijke voorsprong. Laat de extraverte manier van profileren los. En wees creatief. Er zijn namelijk zoveel manieren om je boek te verkopen. * Verschil tussen verlegen en introvert zijn Sander Kok gebruikt in het artikel de termen verlegen en introvert door elkaar. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Voor de helderheid hier een uitleg over de twee begrippen: https://desuccesvolleintrovert.nl/verschil-verlegen-en-introvert/

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen