Ruimte voor jouw natuurlijke voorsprong als introvert
Tekst: Simone Veld
‘Ik heb altijd veel plezier beleefd aan kunst en cultuur en doe dat nog steeds. Ik hou van musea, van toneelspelen en van schrijven.’
Judith werkt bij een organisatie voor cultuureducatie en kan haar liefde voor kunst en cultuur in haar werk een praktische vorm geven. Ze is er helemaal op haar plek. De waarden waar de organisatie voor staat, zijn haar eigen waarden.
‘Ik vind het belangrijk dat kinderen ook met cultuur in aanraking komen, zodat zij daar ook plezier van hebben. Het is fijn dat ik met mijn werk daaraan kan bijdragen.’
Obstakels
Maar ook al past ze heel goed in de organisatie waarin ze werkt, als introvert kwam ze in haar functioneren wel wat obstakels tegen.
Zo was ze vaak onzeker. Deed ze het wel goed? Zei ze wel het juiste in vergaderingen? Haar extraverte collega’s waren verbaal zo goed dat zij zich vaak de mindere voelde. Ook kreeg ze van haar directeur te horen dat hij zag dat ze veel in haar mars had, maar dat het er niet altijd uit kwam.
Ze wilde graag zichtbaarder worden, maar wist niet goed hoe. Want het paste niet bij haar om het hoogste woord te voeren. En hoe zou het anders moeten?
Nadat ze een boek had gelezen over introversie, kwam ze bij De Succesvolle Introvert terecht. Ze deed een training bij Marloes.
Richting
Judith had duidelijke doelen voor zichzelf geformuleerd: ze wilde minder onzeker zijn over zichzelf en meer werken vanuit haar talenten. Tot slot wilde ze zichtbaarder worden op een manier die bij haar paste.
Samen met Marloes ging ze allereerst op zoek naar haar natuurlijke voorsprong als introvert. Hiervoor keken ze onder andere nauwkeurig naar situaties op Judiths werk waarin zij zich prettig en capabel voelde.
Zo ontdekten ze waar Judith heel goed in is: het is haar voorsprong als introvert om informatie zo te structureren dat anderen tot actie kunnen overgaan.
In de weken na de sessie met Marloes kwam Judith er achter dat anderen dit talent van haar al zagen, maar dat zij het zelf altijd onbelangrijk en heel vanzelfsprekend had gevonden dat ze dit kon.
Doordat ze het samen met Marloes had geformuleerd, kon Judith er meer in geloven en de waarde ervan zien.
‘Het is heel fijn om in één zin samengevat te hebben wat ik goed kan. Dat heeft mij heel veel gebracht. Ik denk er nog vaak aan, die ene zin geeft me focus en richting.’
Randvoorwaarden
Ook keek Judith samen met Marloes naar situaties waarin Judith zich niet prettig had gevoeld. Zo was er op haar werk een project waarin zij niet uit de verf kwam.
Marloes en Judith analyseerden de situatie in het project nauwkeurig. Hoe kwam het nu dat Judith het in dat project zo slecht naar haar zin had gehad.
Zo ontdekten ze wat Judith al vanaf het begin in de weg had gezeten: dat de agenda’s van de mensen die deelnamen, niet helder waren. Een duidelijke agenda bleek voor Judith een voorwaarde te zijn om goed te kunnen functioneren.
Daarnaast kwamen ze erachter dat Judith geneigd was om in vergaderingen te grote, onhaalbare doelen te stellen. Daardoor was ze vaak onnodig kritisch over zichzelf.
‘Ik had bijvoorbeeld altijd de neiging om te denken dat ik wel iets heel belangrijks te zeggen moest hebben als ik het woord nam. Iets waarvan alle hoofden zich zouden omdraaien.’
Marloes leerde haar dat het bevredigender is om realistische doelen te stellen en hielp Judith daarbij.
Zichtbaar op een introverte manier
De training heeft Judith veel opgeleverd.
‘In vergaderingen ben ik nu een stuk rustiger. Ik zit niet meer op het puntje van mijn stoel af te wachten op welk moment ik iets kan zeggen. Als ik iets zinvols bij kan dragen, dan maak ik mijn punt. En als ik er een onderwerp aan de orde is dat niet bij mijn expertise hoort, zeg ik gewoon niets en vind ik het ook prima.
Ik hoef niet meer zo te zijn als al mijn extraverte collega’s. Ik word toch nooit zoals zij. Dus nu focus ik me op wat ik goed kan, want dat is de kant die ik op wil. Dat geeft me heel veel rust.
Met mijn liefde voor het schrijven kan ik zinvolle dingen doen in mijn werk. Ik help soms culturele instellingen als zij subsidie-aanvragen willen schrijven. Die instellingen zijn heel blij met mijn inbreng. Dit wordt nu een vast onderdeel van het aanbod van onze organisatie.
En ik ga mij meer richten op scholen en hen ondersteunen om zelf geld te vinden voor cultuureducatie.’
Zomaar zichtbaar
Haar nieuwe werkhouding heeft resultaat. Ze wordt nu zichtbaar zonder dat ze daar speciaal mee bezig is.
‘Mijn directeur gaf mij laatst een compliment dat ik zo goed bezig was. Ik vertelde hem dat ik me sinds kort bewust meer richt op de dingen waarin ik goed ben. En hij zei dat dat goed te merken was.
Ze realiseert zich de waarde van haar bijdrage steeds meer.
‘Ik heb nu het gevoel dat het goed is wat ik doe en dat ik een belangrijke bijdrage lever waar anderen echt iets aan hebben.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Hoe je als introvert soms onbedoeld mensen onzeker maakt
- 10 misverstanden over wat het betekent om introvert te zijn
- Het woord nemen: tips om de drempel te verlagen als introvert