Rust in jouw hoofd
Laatst heb ik voor de tweede keer de documentaire over Minimalisme op Netflix gekeken.Ken je die documentaire?Nee?Ik kan het je echt aanraden.Het gaat over mensen die een minimalistische levensstijl hebben omarmd. Dit betekent dat ze zich alleen richten op datgene dat waarde toevoegt in hun leven en al het andere verwijderen.Meestal gaat het om minder consumeren en leven met minder spullen. Ze geven bijvoorbeeld veel spullen weg of verkopen het.Er was één persoon en die had nog maar 52 spullen over. Maar dat waren wel spullen waar hij heel gek mee was.Doordat hij weinig bezittingen had en daarmee weinig kosten, kon hij de hele wereld over reizen.Niet iedereen is zo extreem. Iedereen in de documentaire heeft zijn eigen manier van minimalisme ontwikkeld.

Minimalisten doen dit omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit hun leven verrijkt

Als ze minder spullen hebben, hebben ze minder geld nodig en hoeven ze minder te werken. Er blijft meer tijd over voor familie, vrienden en geliefden.Ze zitten niet meer, zoals ze dit zelf noemen, in de ratrace naar succes.Eén van de minimalisten Joshua Becker vertelt in zijn boek ‘The More of Less: Finding the Life that You Want Under Everything You Own’ dat veel mensen starten met opruimen van hun huis.Bij elke stap die ze zetten, bij elk bezit dat ze loslaten, bij alle rommel die ze weggooien, ervaren ze meer plezier, minder spanning en helderheid in hun hoofd.Ze zien steeds scherper wat voor hen waarde heeft in het leven. Wat ze plezier geeft, waar hun passie ligt. Waar ze zich op willen richten, hoe ze kunnen bijdragen als mens aan de samenleving.Onder al hun spullen vinden ze het leven waar ze echt naar op zoek zijn in het leven. Wat ze gelukkig maakt.Dit komt in zekere zin overeen wat er gebeurt bij introverte professionals die ik begeleid bij het vergroten van hun invloed in hun werk.Ook ik haal samen met introverte professionals datgene weg wat spanning veroorzaakt in gesprekken en vergaderingen en wat hen weghoudt van het leveren van een waardevolle bijdrage.

Als we dit weggehaald hebben, ontstaat er ruimte

Ruimte om te ontdekken op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren die bij ze past en waardevol is voor de mensen om hen heen. Denk aan collega’s, hun afdeling en hun klanten.Er is ruimte voor wie ze zijn en om ten volle hun natuurlijke voorsprong als introvert in te zetten.Dit komt omdat de ruis weg is.De ruis van hoe ze zouden moeten reageren om professioneel over te komen.De druk om zich net zo te gedragen en te reageren als hun extraverte collega’s.Ze gaan zien en ervaren dat ze veel meer invloed hebben door rekening te houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert. En hoe enthousiast hun collega’s reageren op hun bijdragen in gesprekken en vergaderingen als ze dit eenmaal doen.Het loslaten van hoe je zou moeten zijn en het onderzoeken van wat er echt nodig is om een waardevolle bijdrage te leveren als introvert, geeft rust in hun hoofd en een gevoel van vrijheid, en plezier.Dit is in principe hetzelfde als wat minimalisten ervaren als ze hun huis opruimen.

Wil je hulp? 

Ben jij ook op zoek hoe je op een krachtige manier een bijdrage kan leveren als introvert in gesprekken en vergaderingen, zonder jezelf te forceren? Wil je hier graag ondersteuning bij? Dan raad ik je de training aan ‘Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt'.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen