Betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent?

Betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent?

‘Maar zijn introverten niet gewoon onzeker en ervaren ze daarom zo’n drempel om hun kennis en ideeën in te brengen?’

Deze vraag krijg ik standaard als ik uitleg waar ik introverte professionals mee help.

Het is een begrijpelijke vraag. Want ja, een groot deel van de introverte professionals is onzeker. Toch is het niet zo dat introvert zijn automatisch betekent dat je onzeker bent.

Hoe komt het dan dat toch veel introverte professionals zelfvertrouwen missen? 

Er is een heel eenvoudige verklaring voor waar maar weinig mensen zich van bewust zijn.

En dat is deze:

‘Zelfvertrouwen hangt voor een groot deel af van jouw omgeving en de mate waarin jouw ervaringen en natuurlijke manier van reageren als normaal gezien wordt.‘

En op veel werkplekken is extravert gedrag de norm en dat maakt je als introvert onzeker.

Laat ik een voorbeeld geven

De meeste introverten kijken in nieuwe situaties de kat uit de boom. Misschien herken je dit wel van jezelf. Dit is normaal voor een introvert en is ook iets wat je nodig hebt. We zijn nu eenmaal gevoeliger voor prikkels en hebben meer tijd nodig om te wennen. Daarnaast willen we graag eerst van de hoed en de rand weten voordat we onze ideeën voorleggen. Dit heeft even tijd nodig.

Als je in een omgeving werkt waar de meeste mensen introvert zijn, zal dit als normaal gedrag gezien worden. Mensen vertrouwen er dan op, dat als je zover bent je jouw kennis en ideeën wel zult delen. En dat dan jouw bijdrage van niveau zal zijn. Dit voedt jouw zelfvertrouwen.

Heel anders is het als je in een omgeving zit met allemaal extraverten 

Voor extraverten is het veel gemakkelijker om snel te reageren, ook in nieuwe situaties. Zij ontwikkelen hun ideeën terwijl ze praten. Voor hen is het juist cruciaal om aan het woord te zijn omdat het hen helpt om hun gedachten te ordenen en hun ideeën verder te ontwikkelen.

En dit is precies de reden waarom ‘de kat uit de boom kijken’-aanpak in organisaties met veel extraverten vaak niet gewaardeerd wordt.

Want wat er in zo’n omgeving gebeurt is dat extraverten jou beoordelen alsof je extravert bent. Daardoor hangen zij negatieve kwalificaties aan jouw introverte gedrag zoals niet betrokken, niet deskundig genoeg en passief. Ze maken alleen op dit moment een beoordelingsfout.

En jij als introvert denkt dat het aan jou ligt en dat jij niet voldoet

Logisch dat je daar onzeker van wordt. Zeker als je juist wel betrokken bent en veel tijd en energie steekt in het begrijpen hoe alles met elkaar samenhangt in de organisatie maar mensen dit blijkbaar niet zien.

Het heeft dus alles te maken met de omgeving waar je zit en wat gezien wordt als ‘normaal’ gedrag.

Extraverten overkomt hetzelfde in een introverte cultuur

Uit onderzoek blijkt dat extraverten, die in een cultuur leven waar meer introverte kwaliteiten gewaardeerd worden, zoals in Japan aanzienlijk minder zelfvertrouwen hebben. *
Hun normale gedrag past niet binnen de norm van deze cultuur waardoor ze geen bevestiging krijgen van hoe ze zaken ervaren. En dat heeft een negatief effect op hun zelfvertrouwen.

Vertrouwen krijgen in jezelf

Wil jij jezelf niet langer spiegelen aan de extraverte norm, maar leren vertrouwen op jouw natuurlijke voorsprong als introvert, dan heb ik de volgende tips voor jou.

Tip 1: realiseer je dat het heel normaal is dat je dit zo ervaart

De eerste stap om meer vertrouwen te krijgen in jouw natuurlijke bijdrage als introvert is zicht krijgen op het verschil tussen introverten en extraverten. En gevoel te krijgen voor wat past bij jou als introvert. Weten dat je niet de enige bent, maar dat er veel mensen zijn die hetzelfde ervaren als jij.
Er gaat vaak een zucht van verlichting door de zaal tijdens presentaties als mensen realiseren dat wat ze ervaren als introvert heel normaal is. En dat er heel veel andere mensen zijn zoals zij.

Tip 2: ga actief op zoek naar manieren waarop jij kunt bijdragen in een groep zonder jezelf te forceren

Als je loslaat dat je net zo spontaan, ad rem en aanwezig moet zijn als extraverten dan komt er heel veel ruimte vrij in je hoofd. Het is dan veel gemakkelijker om jouw meerwaarde als introvert in een groep te zien en in te zetten.Vaak blijkt bijdragen, je punt maken in een vergadering of jouw zichtbaarheid vergroten binnen handbereik. En is het veel gemakkelijker en moeitelozer dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Echt waar! Kijk maar naar de introverten die je voor gegaan zijn zoals:

Jij kunt dit ook! 

Mits je jezelf toestemming geeft om te zoeken naar creatieve manier om een natuurlijke bijdrage te leveren en jouw invloed stap-voor-stap te vergroten. Manieren waar je vaak nu niet aan denkt omdat je niet helder hebt wat het verschil is tussen introvert en extravert en waar jouw meerwaarde ligt als introvert.

Niet alleen zelf profiteer je daarvan omdat je meer impact en meer plezier hebt in jouw werk. Maar ook jouw omgeving zal je dankbaar zijn voor jouw unieke bijdrage als introvert.

* Bron: On ‘feeling right’ in cultural contexts: how person-culture match effects self-esteem and subjective well-being (2010). Psychological Science.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Yvonne
Door

Yvonne

op 18 Jun 2015

En toch heb ik moeite met het idee alsof we hier in zo'n extraverte cultuur leven. Het gaat misschien die kant op maar ik ben toch echt opgegroeid met het idee dat het nogal dom is om je mond open te doen terwijl je nog de helft niet hebt begrepen en overdacht. Ik ben dan ook in de meeste situaties niet bepaald onzeker. Volgens mij zit Nederland tussen de VS en Azie in en neigt het Oosten van het land misschien meer de introverte kant op dan het Westen.

Marloess
Door

Marloess

op 19 Jun 2015

Hi Yvonne, Ik denk ook dat het in het Oosten waarschijnlijk anders is dan in het Westen. En dat maakt dat jij in de meeste situaties niet bepaald onzeker bent. Dat is heel fijn! Tegelijkertijd zie is dat in veel organisaties, ook in het Oosten, extraverte eigenschappen gezien worden als de voorwaarde voor succes. Dit zie je zelfs terug in bijvoorbeeld de wetenschap. Hartelijke groet, Marloes

Vergroot jouw zelfvertrouwen als introverte spreker
Door

Vergroot jouw zelfvertrouwen als introverte spreker

op 19 Jun 2015

[…] Introvert zijn is niet hetzelfde als onzeker zijn. Integendeel, er zijn zat introverten met genoeg zelfvertrouwen, ook als spreker. […]

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Jun 2015

Helemaal mee eens Marloes. Het is begonnen in organisaties, vervolgens vroegen de hogescholen steeds meer om projecten met presentaties en nu moet je als professor of museumdirecteur in DWDD verschijnen (wat an sich natuurlijk geweldig is). Voor je het weet voeden we onze kleutertjes zo op en dan lijdt dat tot moeilijk te veranderen eigenschappen.

Reactie plaatsen