10 misverstanden over wat het betekent om introvert te zijn

Ik ken veel introverten die zich schamen voor hun introversie. Dit is niet zo raar.

Extraverten beoordelen ons natuurlijke gedrag als introvert vaak negatief. Dit komt omdat de manier waarop extraverten werken zo anders is dan die van ons. Het is logisch dat dit misverstanden oplevert. Ik noem er hier 10.

Misverstand 1: Introverten houden niet van praten

Wij introverten vinden het heerlijk om te praten. Als we ergens enthousiast over zijn dan zijn we bijna niet te stoppen ;-).  Het idee dat we niet van praten houden komt volgens mij door het volgende. Ten eerste zijn we niet zo goed in ‘small talk’. Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn niet aan ons besteed. Dat kost ons bovenmatig veel energie en we gaan dit dan ook liever uit de weg.

Ten tweede hebben we vaak even tijd nodig voor we reageren op wat anderen zeggen. We willen eerst hetgeen we gehoord hebben verwerken. Onderzoeken hoe het past bij eerdere ervaringen en dingen die we gehoord hebben. Extraverten zien dit vaak alsof we niet willen praten of dingen achter houden.

Misverstand 2: Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze zijn zich heel erg bewust van zichzelf op dat soort momenten en durven niets te zeggen. Dit hoeft bij introverten helemaal niet het geval te zijn. Er zijn genoeg introverten die zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. En er zijn genoeg extraverten die verlegen zijn.

Misverstand 3: Introverten houden niet van samenwerken

We vinden het fijn om samen te werken met collega’s. We zien de waarde daar ook van in. De manier waarop veel samenwerkingsprojecten zijn vormgegeven past alleen niet bij ons. Het sluit aan bij de manier waarop extraverten werken, maar het put ons introverten uit. Extraverten krijgen energie van overleggen met elkaar, het vormt hun denken en zo ontwikkelen ze ideeën. Ze denken door te praten. Voor ons introverten geldt het tegenovergestelde. Wij praten pas als we nagedacht hebben. We verzamelen informatie tijdens een overleg, maar het echte denken en ontwikkelen van ideeën doen we alleen. Daar krijgen we vaak te weinig tijd voor, doordat extraverten voortdurend willen overleggen. Dit zorgt bij ons voor veel frustratie waardoor extraverten het idee krijgen dat we niet van samenwerken houden.

Misverstand 4: Introverten houden niet van aandacht

Het klopt dat we er niet van houden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De kans dat we op zulke momenten dicht slaan is groot en dat vinden we vervelend.  Maar een compliment over ons inhoudelijke werk weten we altijd te waarderen.

En als het nodig is voor ons werk om aandacht te genereren dan zijn we bereid dit te leren. Zolang we daarna de mogelijkheid hebben om ons af te zonderen en bij te komen.

Misverstand 5: Introverten zijn zwaar op de hand

We houden meer van gesprekken over de wezenlijke dingen van het leven. We houden van reflectie op ervaringen, het zoeken naar de essentie en nieuwe verbanden te zien. We houden van leren. Voor ons is dat helemaal niet zwaar, we krijgen er zelfs energie door.

Misverstand 6: Introverten zijn saai

Als je introverten beter leert kennen zijn ze vaak alles behalve saai. Het zijn vaak verrassend diepe denkers met originele en creatieve ideeën.

Extraverten vinden ons vaak saai omdat we weinig deelnemen aan activiteiten en (veel) minder contact hebben met collega’s dan zij.  Bij ons gaat het echter niet om de hoeveelheid, maar om de diepgang. We beleven alles heel intens. Diepgang in activiteiten, in relaties en gesprekken geeft ons het idee dat we leven.

Misverstand 7: Introverten zijn niet competent

Dat we niet meteen onze mening poneren in een discussie, wil niet zeggen dat we geen mening of ideeën hebben. Die hebben we wel degelijk, en vaak ook nog eens goed onderbouwd en doordacht. We moeten ons alleen veilig genoeg voelen. En de rust en de ruimte krijgen om die naar voren te brengen.

Misverstand 8: Introverten weten niet hoe ze een feestje moeten bouwen

Met feestjes, bedrijfsborrels of afdelingsuitjes doe je ons geen plezier. We houden niet van grote groepen mensen, liever hebben we één-op-één gesprekken. Gesprekken in een groep kosten ons veel energie. Tenzij we de mensen goed kennen en weten dat we onszelf kunnen zijn.

Misverstand 9: Introverten kunnen extravert worden, als ze maar genoeg hun best doen

Introvert en extravert heeft te maken met waar je energie van krijgt. Introverten krijgen dat van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Extraverten krijgen energie van hun omgang met andere mensen. Zo wordt je geboren. Het is iets wat je hele leven bij je blijft. Je kunt wel leren om je tijdelijk, als dat nodig is, meer extravert te gedragen. Dit kost veel energie en de vraag is hoe lang je het vol kunt houden.

Misverstand 10: Introverten zijn sociaal niet vaardig

Wij introverten kunnen soms wat afwezig en in gedachten zijn. Het is in ons hoofd vaak erg druk. We vinden het heerlijk om onze ideeën verder uit te werken en na te denken over onze ervaringen. Hierbij verplaatsen we ons vaak in een ander en proberen onze ervaring vanuit zijn of haar perspectief te bekijken. Dit maakt dat we ons goed kunnen in leven in anderen, maar ook dat we van binnenuit nieuwsgierig zijn naar de ander. Het kost ons dan ook geen enkele moeite om belangstelling te tonen voor de mensen om ons heen. We zijn betrokken en belangstellend. Wat wil je nog meer?

Over de auteur Marloes Bouwmeester

Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.

follow me on:

Geef een reactie

Geef jouw reactie