10 misverstanden over wat het betekent om introvert te zijn

10 misverstanden over wat het betekent om introvert te zijn

Antonie, een introverte professional die ik een paar jaar geleden begeleidde, kreeg steeds kritiek van zijn extraverte collega’s en leidinggevende dat hij te volgzaam was.

Ze vonden dat hij te weinig initiatief nam. Zeker bij de start van grote, nieuwe projecten.

Hij vond dit zelf ook.

Toen we echter gingen onderzoeken wat hij in het begin van een nieuw project deed, viel op dat hij onmiddellijk actie ondernam. Hij ging met betrokkenen praten voor wie het project bedoeld was, belde met mensen die al eerder een dergelijk project hadden gedaan en zocht naar aanvullende informatie.

Hij deed alles om tot een goed en gedegen plan te komen op basis waarvan het team zijn koers kon bepalen.

Zijn collega’s hadden echter geen idee van zijn activiteiten en de initiatieven die hij ondernam. Daar vertelde hij nooit wat over.

Zij zagen hierdoor niet wat hij deed en vonden hem daarom te volgzaam en te weinig pro-actief.

Omdat dit jaar in jaar uit werd gezegd, was hij het ook gaan geloven.

Dit had zijn zelfvertrouwen geen goed gedaan en hij voelde zich vaak onzeker bij projecten.

Het verhaal van Antonie is helaas geen uitzondering. Dit soort verhalen hoor ik wekelijks. Ik vind het altijd pijnlijk om te horen. Het voelt zo onrechtvaardig.

Want wat er op zo’n moment gebeurt, is dat extraverten de natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen van introverten verkeerd interpreteren. Ze hangen er negatieve labels aan. Hierdoor ontstaan misverstanden. Helaas.

In dit artikel de 10 grootste misverstanden over introverten op een rij.

Misverstand 1: Introverten zijn passief

Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief.

Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten. Ze vinden het meestal ook niet nodig om daarover te vertellen. Het hoort immers bij hun werk is hun redenering.

Dit in tegenstelling tot hun extraverte collega’s die vaak uitgebreid vertellen over waar ze mee bezig zijn.

Hierdoor ontstaat ongewild het misverstand dat extraverten meer werk verzetten dan hun introverte collega’s.

Lees ook: het lot van de stille werkers op de achtergrond

Misverstand 2: Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze zijn zich heel erg bewust van zichzelf op dat soort momenten en durven niets te zeggen. Dit hoeft bij introverten helemaal niet het geval te zijn.

Er zijn genoeg introverten die zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. En er zijn genoeg extraverten die verlegen zijn.

Zie ook: Verschil tussen verlegen en introvert zijn

Misverstand 3: Introverten zijn minder deskundig

In organisaties waar extravert gedrag de norm is wordt stelligheid vaak verward met deskundigheid.

Hierdoor ontstaat al snel het misverstand dat introverten minder deskundig zijn dan hun extraverte collega’s. Introverten zijn namelijk vaak voorzichtig in hun taalgebruik. Ze gebruiken regelmatig woorden als ‘misschien’ en ‘wellicht’. Of: ‘het zou zo kunnen zijn dat ….’

Niet omdat ze geen kennis van zaken hebben, maar omdat ze zeker willen zijn dat het klopt wat ze zeggen. Anders houden ze liever een slag om de arm.

Extraverten zijn veel stelliger in hun taalgebruik, ook al zitten ze nog midden in hun denkproces. Doordat ze hun mening zo stellig poneren, lijkt het voor anderen dat ze meer verstand hebben van het onderwerp.

Lees ook: Stelligheid = deskundigheid?

Misverstand 4: Introverten zijn negatief

Introverten willen, voordat ze een beslissing nemen, eerst op een rij zetten wat er mis kan gaan. Ze bedenken vervolgens wat ze kunnen doen om de schade te beperken als het inderdaad mis gaat. Als ze dit helder hebben, nemen ze een beslissing.

Stilstaan bij negatieve consequenties van een besluit doen ze niet om vervelend te zijn. Toch wordt het regelmatig zo opgevat. Extraverten zien dit als negatief gedrag of als beren op de weg zien.

Misverstand 5: Introverten zijn onzeker of niet assertief

Het voorzichtige taalgebruik van introverten, zie ook eerdere misverstanden, en de gerichtheid op dialoog in plaats van discussie, maakt dat extraverten het gedrag van introverten regelmatig als onzeker of niet assertief bestempelen. Veel introverten krijgen daarom ook het dringende advies om een assertiviteitstraining te volgen.

Terwijl er vaak niets mis is met de assertiviteit van introverten. Ze hebben alleen nooit geleerd om rekening te houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert. Dit maakt onzeker. Mijn ervaring is hoe meer ze hier rekening mee leren houden, hoe rustiger en zelfverzekerder zich voelen. Zonder zichzelf te forceren of extravert voor te doen.

Lees ook: Betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent?

Misverstand 6: Introverten zijn niet besluitvaardig

Introverten zijn vaak zorgvuldig in het nemen van beslissingen. Ze gaan niet over één nacht ijs. Hierdoor zien extraverten ze soms als mensen die geen knopen kunnen doorhaken. Extraverten realiseren zich daarbij niet dat introverten gewoon op een hele andere manier besluiten nemen. Een manier die ook veel voordelen met zich mee brengt.

Lees ook: Gezien als niet besluitvaardig? Ontdek hoe jij besluiten neemt als introvert

Misverstand 7: Introverten zijn ongeïnteresseerd of afkeurend

Bij veel introverten is niet van het gezicht af te lezen hoe ze zich voelen. Ze hebben een ‘pokerface’. En als ze nadenken of heel geconcentreerd luisteren, kijken sommigen boos of afkeurend. Vooral sensitieve extraverten vinden dit lastig. Ze ervaren introverten dan als niet geïnteresseerd of afkeurend terwijl dit niet het geval is.

Lees ook: Lachen doet maar even pijn hoor en andere pijnlijke opmerkingen

Misverstand 8: Introverten zijn niet sociaal

Introverten hebben veel tijd alleen nodig om alle indrukken te verwerken. Dit wordt soms geïnterpreteerd door hun omgeving als dat ze niet sociaal zijn. Introverten zijn echter net zo sociaal als extraverten, alleen tonen ze dit op een andere manier.

Lees ook: Waarom veel introverten graag alleen zijn. 

Misverstand 9: Introverten zijn traag

Introverten reageren vaak minder ad rem en snel als hun extraverte collega’s. Ze denken eerst na voordat ze iets zeggen of doen. Hierdoor ontstaat regelmatig de indruk dat ze traag zijn. Terwijl ze vaak net zo snel, of soms eerder klaar zijn met hun werk dan hun extraverte collega’s.

Lees meer: ‘Help, ik ben traag’.

Misverstand 10: Introverten zijn niet daadkrachtig

Introverten krijgen dikwijls te horen dat ze niet daadkrachtig zijn en nooit het initiatief nemen. De waarheid is dat introverten van nature meestal ruimschoots over deze kwaliteiten beschikken. Hun daadkracht wordt alleen niet gezien door hun extraverte collega’s en leidinggevenden omdat zij op een hele andere manier besluiten nemen en actie ondernemen.

Lees hier meer: Waarom er vaak getwijfeld wordt aan de daadkracht van introverten.

Voorbij de misverstanden 

Ik vind het belangrijk om als afsluiting van dit artikel nogmaals te benadrukken dat deze misverstanden over introverten ontstaan doordat extraverten het natuurlijke gedrag van introverten negatief interpreteren.

Het wil niet zeggen dat als jouw gedrag als introvert negatief wordt geïnterpreteerd, dat dit ook waar is. Ik hoop niet dat je het ook zelf bent gaan geloven. Bij de meeste introverten blijkt namelijk het tegendeel waar.

Net als bij Antonie aan het begin van dit artikel. Hij werd gezien als te weinig pro-actief en te volgzaam. Terwijl toen we dit onderzochten, hij juist buitengewoon daadkrachtig was. Hij deed dit alleen op een introverte manier.

Gelukkig kun je dit soort negatieve beeldvorming en misverstanden eenvoudig voorkomen. En meer dan dat. Door kleine aanpassingen in wat je zegt en doet, gaan extraverten jouw deskundigheid juist zien en waarderen. Zonder op te scheppen of je anders voor te doen.

Wil je hulp hierbij?

Ik help introverte professionals hierbij door twee keer per week een nieuwsbrief te sturen met inspirerende artikelen vol inzichten en strategieën om succesvol te zijn als introvert in jouw werk op een manier die bij je past.

Samen met de goed verkopende MasterClass-serie en mijn individuele trainingen heb ik al duizenden introverten geholpen om op een natuurlijke manier hun impact en invloed te vergroten in vergaderingen en gesprekken. Wil je hier serieus mee aan de slag, schrijf je dan in mijn voor mijn gratis nieuwsbrief. Je ontvangt als bonus het E-book ‘Succesvol Vergaderen voor introverten’.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Melissa
Door

Melissa

op 07 Sep 2010

Hey Marloes, Ik herken me hier helemaal in en het doet deugd om eens iets te lezen waar ik mezelf helemaal in kan terug vinden. Ik ben HSP en weet dit nog maar net, er komt dus heel veel informatie op mij af over deze openbaring. Ik wist dat ik heel sensitief was en dus dingen anders ervaar dan anderen. Maar had er nooit bij stilgestaan dat dit een erkende eigenschap is. Mijn introverte persoonlijkheid is voor mij elke dag weer een "strijd" om overeind te blijven in onze extraverte maatschappij.

mascha
Door

mascha

op 10 Nov 2015

hoihoi marloes ik zit nu in de fase die jij in 2010 beschreef. ik heb sinds een half jaar het idee dat ik HSP heb, al is het nog niet gediagnostiseerd. ook weet ik van mezelf dat ik introvert ben. Best heftig allemaal. hoe ben jij er de afgelopen jaren mee omgegaan? heb je tips hoe ik er beter mee om kan gaan? liefs

Marloess
Door

Marloess

op 11 Nov 2015

Beste Mascha, Op mijn website kun je bij artikelen veel tips en verhalen lezen over wat het betekent als introvert en hoe jouw natuurlijke voorsprong als introvert (dat waar je in uitblinkt als introvert) kunt verzilveren. Ik hoop dat het snel minder heftig voor je wordt. Er is niets mis met introvert zijn. Integendeel, introvert zijn brengt net als extravert zijn, kwaliteiten met zich mee waarmee je veel kunt betekenen voor anderen. Hartelijke groet, Marloes

Marloes
Door

Marloes

op 07 Sep 2010

Dag Melissa, Dank je wel voor je reactie! Ik kan me voorstellen dat als je het net ontdekt dat er veel informatie op je afkomt. Je vindt vast je eigen weg! Zeker nu je weet dat er ook 'soortgenoten' zijn.

Jaap
Door

Jaap

op 01 Oct 2010

Hallo Marloes en anderen, Ik kom er steeds meer achter dat ik introvert ben. Vanuit het verleden heeft me dat erg onzeker gemaakt omdat ik, in de ogen van anderen, "sociaal ongewenst gedrag" vertoonde. Ook bij mezelf zie ik grote tegenstellingen: zet mij voor een grote zaal met mensen en laat me iets vertellen, presentaties, voorlichtingsdagen en dan ben ik dan een makkelijke prater die veel positieve feedback krijg. Neem mij niet mee naar het buurtfeest: ik voel me dan ongemakkelijk omdat ik dan onzeker ben over het feit wat de anderen van me verwachten. Nee, praten over koetjes en kalfjes is voor mij niet weggelegd. Het kost me dan erg veel energie om me aan te passen aan het "gewenste gedrag". In mijn werk als ambulant sociaal pedagogisch hulpverlener vind ik mijn introverte persoonlijkheid van grote meerwaarde. Het stelt me in staat om door te dringen tot de kern van de problematieken, de rustige uitstraling heeft een positief effect op mijn clienten en in de individuele gesprekken kan ik me helemaal concentreren op het gesprek. Ik heb een sterkte- en zwakteanalyse van mezelf gemaakt en in plaats van de introverte eigenschappen te benoemen als "zwakke" kanten zie ik deze eigenschappen steeds meer als mijn krachten. Het blijft de kunst om door het "gewenst sociaal gedrag" heen te prikken en te kijken wat de eigenschappen voor jou als persoon betekenen. Ik hoop dat jouw site voor anderen een bron kan zijn om zich bewust te worden van de krachten en mogelijkheden die een introverte persoonlijkheid met zich mee kan brengen.

Marloes
Door

Marloes

op 02 Oct 2010

Beste Jaap, Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Het raakt me hoe je de kracht van jouw introverte eigenschappen beschrijft. De meerwaarde die het heeft in je werk, voor jou en je clienten. Hou dat vast! Hartelijke groet, Marloes

Trea
Door

Trea

op 10 Nov 2010

Ik ben vanmiddag door een vriendin gewezen op een boek over introvert zijn. De titel moet ze me nog sms en maar ik denk dat ik de titel al op deze site ben tegengekomen. Ik heb jarenlang gedacht dat er iets mis met me was, ik ben (nog)getrouwd met een vrij extravert persoon. De verschillen tussen ons zijn enorm, ik gaf mezelf altijd de schuld dat ik nooit meewilde naar de "zogenaamd "gezellige feestjes en uitjes. En zo zijn er nog wel meer verschillen tussen ons te noemen. Wat een opluchting om te lezen dat dit niet aan mijzelf ligt maar aan mijn introvert zijn. Ik herken mezelf voor 100 % in de verhalen. Ik moet de "hé dit ben ik" ervaring nog even verwerken, maar ik ga zeker terug komen om meer te lezen op deze site. Gr. Trea

Marloes
Door

Marloes

op 11 Nov 2010

Dag Trea, Dank je wel voor je reactie! Ik denk dat je vriendin het boek 'Introvert door het leven' van Martil Olsen Laney bedoeld. In het boek schrijft ze ook over allerlei zaken die ze tegenkomt in haar huwelijk met haar extraverte partner. Ik herken de opluchting die je beschrijft. Ik heb dat zelf ook gehad. Als introvert zijn we in de minderheid en de norm lijkt extravert gedrag te zijn. Hierdoor kun je als introvert het idee krijgen dat je raar bent. Het kan dan een opluchting zijn als je ontdekt dat er nog veel meer mensen zijn zoals jij :-). Ik hoop je nog vaak op mijn site te mogen begroeten! Hartelijke groet, Marloes

Cindy
Door

Cindy

op 01 May 2015

Ik heb het boek ook thuis staan en gelezen, heel herkenbaar ! Ook blij met de tips die erin staan.

Lara
Door

Lara

op 07 Dec 2010

Hoi Marloes, Wat fijn om dit te lezen! Ik herken mezelf heel erg in de introverte persoon die je omschrijft, en heb er vaak problemen mee in het dagelijks leven. Zeker de laatste tijd heb ik vaak gedacht dat ik misschien een afwijking of stoornis heb omdat ik er geen plezier in heb om naar borrels en feestjes te gaan. Terwijl iedereen zegt dat het zo leuk en zo gezellig is! Maar wat moet ik daar, een beetje hier praten, beetje daar praten? Sociaal doen, netwerken, heel leuk maar mij gaat het niet makkelijk af, hoe vaak ik het ook probeer. Bedankt, het is een opluchting om te weten dat dit normaal is voor een grote groep mensen en dat het geen afwijking is. Groetjes!

Marloes
Door

Marloes

op 10 Dec 2010

Dag Lara, Dank je voor je reactie! Je bent zeker geen uitzondering. Overigens heeft introvert zijn niets te maken met niet sociaal zijn. Alleen hou je niet zo van grote groepen mensen en richt je je liever op een of enkele mensen. De meeste introverten houden van diepgang in het contact en dat is op borrels en feestjes vaak niet mogelijk. Daarom gaan ze er liever niet heen. Net als jij :-). Hartelijke groet, Marloes

Sonja
Door

Sonja

op 23 Dec 2010

Ik ben er nog niet over uit of ik verlegen ben of introvert. Of beiden. Wel voel ik me regelmatig geremd, opgesloten. Ook het feit dat ik stotter speelt een rol. Graag zou ik hierover van gedachten wisselen. Groet, Sonja

Maria
Door

Maria

op 08 Mar 2011

Hallo Marloes, Mijn naam is Maria, ik heb een zoontje van 10 jaar en ik herken hem volledig in jouw verhaal. Mijn zoontje heeft spreekangst en is bijna niet in staat om een volledige zin op te bouwen. Volgens zijn logopediste komt dit door zijn introverte persoonlijkheid en zijn gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor heeft hij ook veel moeite op school. Heb je nog tips om hem hiermee te helpen? Ik vind het namelijk erg moeilijk. Alvast bedankt! Groeten, Maria

Ivo
Door

Ivo

op 21 Mar 2011

Ik twijfel vaak of ik nu introvert of verlegen ben, maar hou het in eerste instantie op introvert. Ik vindt het moeilijk zomaar een gesprek met iemand aan te knopen en daarin niet al te serieus te zijn (small talk). Grappig zijn vindt ik dus heel lastig en vooral als ik contact wil maken met een leuke vrouw, dan sla ik compleet dicht. Er komen dan alleen standaard zinnen uit mijn mond en een gepsrek wordt het dan niet echt. Helaas brengt me dit op een punt, waarop ik het ook niet meer probeer maar dat is ook geen goede oplossing. Veel van het bovenstaande herken ik dus wel.

Marloes
Door

Marloes

op 22 Mar 2011

Beste Ivo, Dank voor je reactie. Her verschil tussen introvert en verlegen is interessant. Ik zal er eens een artikel over schrijven :-). Ik kwam op het internet een artikel en teleseminar tegen over daten voor single introverten. Wellicht iets voor jou. Je kunt het http://bethbuelow.com/2011/03/20/art-of-relationship-with-sarah-anma/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BethBuelowCPC+%28Beth+Buelow%2C+Certified+Professional+Coach%29&utm_content=Google+International" rel="nofollow">hier vinden. Ik heb het zelf niet beluisterd, dus ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Hartelijke groet, Marloes

Rob
Door

Rob

op 12 Aug 2011

Beste Marloes, Geschreven door een ware Enneatype 5 vermoed ik ;-) of misschien een 4. http://lunasplace.punt.nl/index.php?r=1&id=284441 Leuk artikel, vind me er zelf niet in thuis, want ik ben zeer extravert, maar het klopt erg met een paar vrienden van me. Eigenlijk vind ik dat extravert en introvert elkaar goed kunnen aanvullen. Een aantal van m'n vrienden zijn introvert, maar meer naar buiten toe, niet naar mij toe. Feestjes mijd ik maar beter met hen ;-) Ik merk dat veel introverte mensen graag extravert willen zijn alsof het iets is wat je aanleert inderdaad, maar dat klopt echt niet. Er zit geen waarde aan vast. Het heeft allebei z'n voor- en nadelen. Ik kan er bijvoorbeeld slecht tegen om gedomineerd te worden door iemand anders, zelf sta ik liefst het meest in de belangstelling. Dat kan wel lastig zijn als je je daar druk om moet maken in een groep (ook weer niet zo overdreven als ik het nu stel, maar het liefst ben ik wel het middelpunt en dan ben ik ook op m'n best. Het geeft me energie). Met een vriend van mij doen we weleens teamwork qua introvertheid en extravertheid. Zijn sterke punten zijn: hij heeft veel kennis, heeft voor verschillende invalshoeken begrip, is doordacht. Mijn sterke punten zijn: ik open makkelijk gesprekken met vreemden, voel de sfeer aan en maak 'm gezellig en heb veel plannen. Soms zijn we in Amsterdam en dan willen we wat toeristen ontmoeten (we zijn allebei reizigers, dus dat vinden we boeiend). We reizen echter bijna nooit samen, want hij gaat voor de cultuur en plekken en ik ga voor de ervaringen en lokale bevolking. Dus dat kan botsen. Maar ik open dan het gesprek en maak de sfeer en hij zorgt voor de uitdieping van de gespreksonderwerpen, omdat hij nog meer over de landen weet dan de meeste mensen zelf ;-) het is altijd een mooie combinatie die elkaar goed aanvult. Ik vind het Enneagram een mooie manier om een inzicht te krijgen in de processen in je karakter. Daaruit wordt ook duidelijk dat er geen waardeoordeel aan vast te plakken valt, maar dat alles een reden heeft. Die vriend van mij heeft een sterk Enneatype 5 in zich en ik een Enneatype 7. Complete tegenpolen wat betreft introvertheid en extravertheid, maar het vult elkaar wel goed aan. Ben het trouwens eens met Misverstand 5. Dat praten maakt mij ook gek, ook al ben ik extravert. Zo kun je dingen niet concreet uitwerken en dingen gaan zo niet efficiënt en diep genoeg naar mijn neming. Veel extraverte mensen houden van veel praten en weinig uitwerken bij een samenwerking.

Marloes
Door

Marloes

op 13 Aug 2011

Hai Rob, Dank je voor je uitgebreide reactie. Nee, ik ben een type 9. Tenminste daar herken ik me het meeste in. Mooi wat je schrijft over de samenwerking met jouw vriend. Dit soort samenwerkingen zijn goed waard in je werk. Heeft het lang geduurd voordat jullie zo konden samenwerken of was de klik er meteen? Hartelijke groet, Marloes

Rob
Door

Rob

op 15 Aug 2011

Hoi Marloes, Ah, je was al bekend met het Enneagram? Negens zijn fijne mensen om mee om te gaan ;-) Het is geen samenwerking wat werk betreft, maar gewoon in onze vrije tijd. We kennen elkaar al wat jaartjes, dus op een gegeven moment ging dat gewoon zo. Op werk gebruiken we het Enneagram trouwens veel. Werkt goed om communicatieproblemen op te lossen en mensen op de juiste plek neer te zetten.

Anne
Door

Anne

op 14 Sep 2011

Wauw, ik ben normaal!!! :-) Op het moment doe ik sph en heb soms het gevoel dat ik niet helemaal spoor in mijn extraverte klas. Mooi om ook te lezen van een ervaringsdeskundige (Jaap) dat introversie juist ook heel positief kan zijn in dit werkveld. Groetjes

Jouri
Door

Jouri

op 30 Nov 2011

Ik ben erg blij met dit artikel van je. Het was best grappig. Gister was ik bij de tandarts en zag het blad pschychologie en bladerde daar wat in totdat ik een artikel tegenkwam introvert op je werk> ik wist helemaal niet wat het betekende en ging het artikel lezen, echt er barste een nieuwe wereld voor mij open. Het blijkt dus dat ik introvert ben en dat verklaarde een heleboel van mij gedrag.er is 1 ding diat wel heel leuk vindt en dat zijn feestjes, maar presentatie's noway!!! mijn vriendin is waarschijnlijk een extravert die babbelt je oren van je kop af en dan heb ik vaak dat ik me af sluit en dus niks meer hoor. Waardoor ik dus informatie mis, maar ben n u echt blij wat ik dus ben. En marlous heeeeel erg bedankt voor dit artikel.

Marloes
Door

Marloes

op 30 Nov 2011

Hai Joeri, Dank je voor je enthousiaste reactie. Leuk! Zo ontdek je nog eens iets bij de tandarts :-). Hartelijke groet, Marloes

Hans
Door

Hans

op 16 Dec 2011

Wow, dit slaat echt wel de hamer op de kop bij mij! Dat veel mensen een verkeerd beeld van mij hebben is voor mij echt wel het geval. Daar wil en ben ik ook tegen aan het ingaan door inderdaad deze misvattingen/misverstanden zelf te weerleggen. Als ik even deze punten zo overloop : 1) Ik hou wel van praten maar heb daar soms moeite mee. Vooral om geinteresseerd over te komen en het gesprek gaande te houden terwijl me dit weinig interesseerd. 2) Verlegen dat was ik misschien vroeger, nu floep er al eens dingen uit waarvan ik soms denk wat heb ik nu gezegd. het zinneke: "hij zegt ni veel maar als hem iets zegt ist er wel boenk op" heb ik al dikwijls gehoord over mij. Dan verschieten ze soms van mij, grappig. 3) Zeer herkenbaar op het werk. Ik hou er wel van om mensen te helpen. Maar ik moet inderdaad eerst alle info opslagen, erover nadenken en dan pas handelen. Ik probeer hieraan te werken en sneller te anticiperen dit gaat met de tijd beter en beter. 4) In de spots staan vind ik inderdaad maar niks. Maar vind aandacht krijgen wel plezant (wie niet ?). 5) Ja, zeveren om te zeveren daar hou ik niet echt van. Kan ik moeilijk verbergen want me gezicht spreekt meestal boekdelen. 6) Heb inderdaad niet zo veel sociaal contact maar ben ik daarom saai ? Ik heb daar wel degelijk nood aan en zoek dat ook meer en meer op de laatste tijd. Maar als introvert is het soms moeilijk een brug te maken naar meer sociaal contact door dit misverstand. 7) Zeer herkenbaar, laat eerst iedereen zijne zeg maar doen zal ik men mening ten gepaste tijde wel geven. 8) Een raar feit is dat ik graag extraverte personen om me heen heb. Die geven me prikkellingen waardoor ik soms dingen doe/zeg waar ik me niet toe in staat achtte. En die stimulans heb ik graag en zoek ik op. In grote groepen zult ge me inderdaad wel weinig horen. 9) Wel, sinds enkele jaren ben ik van introvert meer en meer naar extravert aan het gaan denk ik zo. Waarom ? Omdat ik me daarbij veel beter voel. Kost soms wel wat energie en de ene dag lukt dat al beter dan de andere. 10) Ik ben soms ne dromer maar da neemt niet weg dat ik goed kan luisteren en mensen kan inschatten. Maar soms weet ik gewoon niet goed wat zeggen of te antwoorden en dan zeg ik maar wat om toch maar de ander het gevoel te geven dat ik wel degelijk aant luisteren was. Oefen baart kunst.

Marloes
Door

Marloes

op 20 Dec 2011

Beste Hans, Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Herkenbaar wat je schrijft :-). Ik ben wel benieuwd. Je schrijft dat je meer extravert wordt. Wat helpt je daar bij? En hoe ziet extravert er voor jou uit? Hartelijke groet, Marloes

Jeroen
Door

Jeroen

op 21 Jul 2012

Wow, als iemand me vraagt mezelf te bescrijven kan ik gerust dit lijstje laten zien. Diepgang, 1 op 1 gesprekken, nieuwe verband leggen, alleen over (voor mij) boeiende zaken willen/kunnen praten,.. Dit ben ik gewoon! Ik heb mezelf pas op deze manier kunnen begrijpen en accepteren na ik uit een bijna 5 jaar durende relatie met een zeer extravert meisje kwam. Ik kon het niet opbrengen om weer in een lawaaierige ruimte met veel volk te gaan zitten (ook al waren het vrienden) en zij wou niets liever. Ik heb me lang heel schuldig hierover gevoeld want ik hield 'ons' altijd tegen. Saaie Jeroen toch.. Maar mede dankzij ooit deze puntjes te lezen en door (weeral) diepe gesprekken met andere introverten ben ik tot hey besef gekomen dat mijn innerlijke wereld mijn eigen paradijsje is waar ik me altijd in kan terugtrekken zonder enige hulpmiddelen. Rust en vrede zijn mijn sterke punten en dit kan ik ook vaak overbrengen op 'gejaagde' types. Zij voelen zich goed bij me en ik ben blij dat ik een rustpuntje voor hun kan betekenen (tot ze teveel beginnen praten over nietszeggende dingen haha). genoeg getyp, you get my point. Ben blij met wie je bent :) groetjes

Marloes
Door

Marloes

op 16 Nov 2012

Hai Jeroen, Mooi! Ben blij met wie je bent. Dat is een mooi motto. Dank je wel. Hartelijke groet, Marloes

Kathy
Door

Kathy

op 16 Nov 2012

Wauw, dit artikel heeft mij echt geholpen. Toen ik nog naar school ging, had ik een heel extravert vriendje (blijkbaar, dat zie ik nu pas, nu ik de termen introvert en extravert ken). Hij had heel veel vrienden die graag gingen feesten, terwijl ik liever mijn tijd besteedde aan denken. Het is ook helemaal misgelopen met die groep. Ze vonden mij raar omdat ik zo stil was en maakten opmerkingen als "De ex van Joe (zogezegd mijn ex dan) ging tenminste mee naar feestjes als we die vroegen". Ik vind feestjes wel eens leuk, maar meestal raak ik op feestjes de groep toch kwijt en feest ik alleen met veel plezier. Ik kwam ze toch terug tegen op een gegeven moment. Maar door omstandigheden kon ik meestal nooit mee en dat vonden ze vooral raar aan mij. Ze begonnen te denken dat ik Joe aan het bedriegen was en anti-sociaal was. Mijn familie is zelf ook vrij extravert en als je dan tussen alleen maar extraverte mensen zit die je raar aankijken omdat je graag op je eigen bent, begin je na een tijd te denken dat je gek bent. Maar nu weet ik wat ik ben en eigenlijk, ik ben er trots op. Liever een diepgaand gesprek met wat filosofie dan het hele "Oh mijn vriendje dit, mijn vriendje dat" of "Mooi weer vandaag" of "Dit weekend feesteuh! En wat doe jij aan?" gebeuren. Laat maar zijn. Maar om eerlijk te zijn, het vinden van een ander introvert persoon waar je goed mee kan praten, vind ik echt moeilijk. Sinds ik van school af ben, ben ik nog niemand tegen gekomen. Behalve een extraverte jongen, die wel eens een diepgaand gesprek kan hebben en mijn gedachtes wel interessant vind en omgekeerd ook natuurlijk. Het is maar een persoon, maar toch, meer heb ik niet nodig. En over de 10 punten die hier werden opgenoemd, dit was het beeld dat mijn schoolgenoten van mij hadden en nog steeds hebben, hetzelfde voor een heel groot deel van de familie. Niet dat ik extraverte mensen niet mag, maar door dingen in het verleden laat ik ze nog minder snel toe tot wie ik echt ben, dan bij iemand waarmee ik echt diep kan praten. Ergens vind ik het ook best cool, Einstein was introvert. Hij is mijn lievelingswetenschapper en groot voorbeeld. Dus dit hebben we al gemeen haha. En zo zijn er nog meer mensen die veel voor de wereld gedaan hadden die introvert zijn. Fantasie, je eigen gedachten, je eigen ruimte, meer heeft een introvert persoon niet nodig. (ok sociaal contact is nog steeds belangrijk maar ik denk wel dat iedereen hier weet wat ik bedoel) Heel leuk artikel! Heeft me echt verder geholpen! Groetjes, Kathy

admin
Door

admin

op 16 Nov 2012

Beste Kathy, Fijn dat het artikel je inzicht heeft gegeven en je verder heeft geholpen. Hartelijke groeten, Marloes

Rik
Door

Rik

op 21 Nov 2012

hey mensen, Een tijdje terug ging ik naar een bijeenkomst en het was er heel druk. Er hing ook een slechte akoestiek denk ik. Ik voelde me er niet op mijn gemak. Iedereen babbelde door elkaar en mijn brein slaagde er niet meer in de mensen die tegen mij iets zeiden te onderscheiden van het omgevingsgeluid. Ik zag ze babbelen, maar ik hoorde ze niet. alles vervaagde in een algemeen gerommel. Op dat moment voelde ik me nog minder op mijn gemak en wou daar eigenlijk alleen maar weg. De mensen merkten ook dat ik afweziger werd naar gelang de avond voorbij ging. Hebben jullie dat ook wel al es voorgehad? grts Rik

Marloes
Door

Marloes

op 21 Nov 2012

Hai Rik, Dank je wel voor je reactie. Grote kans dat je overprikkeld bent geraakt door alle geluiden en mensen en dat jij je daardoor wat meer afwezig was. Is dat iets wat je herkend? Hartelijke groet, Marloes

Solitude matters for creativity | Expeditie HoogbewustExpeditie Hoogbewust
Door

Solitude matters for creativity | Expeditie HoogbewustExpeditie Hoogbewust

op 27 Nov 2012

[...] in haar TEDtalk over de kracht van introverten. Na op de website van @introverttips te lezen over 10 misterstanden rond introversie en dit via Twitter te retweeten, ontvang ik van @ron_bos een link naar het filmpje. Een prachtig [...]

Carla
Door

Carla

op 04 Mar 2013

Wow wat ontzettend herkenbaar! Ik herken mezelf echt in alle punten, voelt goed moet ik zeggen ;-).

André
Door

André

op 11 Mar 2013

Heerlijk introvert geschreven, van binnen naar buiten. Soms lijkt het net David tegen Goliath. Een mooie truc voor introverte mensen is pro-actief de kracht van de gedachte in te zetten. Kijk dan maar eens hoe de extraverte wereld, introvert wordt vormgegeven :o)

Rachel
Door

Rachel

op 10 Apr 2013

Hallo, Bedankt voor deze weblog/site :) Ik herken er heel veel van. Wel lastig hoor, om als introvert te leven in een extraverte omgeving ;) Groeten, Rachel

Mike
Door

Mike

op 23 Apr 2013

Hallo, Ik herken mezelf als een beelddenker, hoogsensitief persoon. Ik zie bij mij ook veel eigenschappen van een introvert persoon (boek van Marti Olsen Laney). Staan deze begrippen los van elkaar of zijn ze met elkaar verweven (en worden de benamingen door elkaar gebruikt) ? Ik kan dagelijks vaak maar moeilijk overzicht houden/vinden (en ben vaak ook steeds op zoek door informatie in te winnen). Geen overzicht geeft onrust en frustratie. Ik begrijp dan ook niet goed dat een Enneatype 5 goed analytisch zou kunnen werken. Iets anders is: ik kan behoorlijk geremd zijn in mijn doen en laten. Ik weet niet of anderen dit ook herkennen. Groeten, Mike.

Gerard
Door

Gerard

op 16 Jun 2013

Hoi Marloes, Jouw 10 punten beschrijven mijn leven. Mooi geschreven. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een sterk egoïstisch karakter had en extreem verlegen. Althans, ik dacht dat de anderen dat van mij dachten. Ik wilde nooit met grote groepen weg en als dat wel het geval was dan was/ben ik op mezelf. Nu ik de punten zo lees wordt het helemaal duidelijk. Te veel prietpraat en informatie. Aan het scheiden van de informatie en prietpraat ben ik veel tijd kwijt. Dan treed ik terug in mezelf om alles op een rijtje te zetten. Achteraf vraagt mijn vrouw dan of ik het wel naar mijn zin heb gehad, omdat ik zo stil was. En ik heb me dan ook wel uitstekend vermaakt maar dat niet uitgestraald. En anderen vragen mijn vrouw ook of ik het niet naar mijn zin heb gehad. Dat maakt het voor haar ook wel lastig soms. Zij is getrouwd met een min of meer ongevoelig persoon. En dan voel ik mij ook weer schuldig.... Bedankt voor je punten, er is me een hoop duidelijk geworden. Groeten, Gerard

Marloes
Door

Marloes

op 16 Jun 2013

Beste Gerard, Dank je wel voor je reactie en goed om te horen dat je veel duidelijk is geworden. Herkenbaar wat je schrijft over hoe mensen je ervaren op feestjes. Hoewel ik altijd het idee heb dat wat ik voel op mijn voorhoofd geschreven staat, is dit niet het geval. Het schijnt zeer moeilijk te zijn om mijn gezicht te lezen. Dit is ook een kenmerk van introvert zijn. Het zegt trouwens niets over hoe gevoelig of ongevoelig je bent. Hartelijke groet, Marloes

Cindy
Door

Cindy

op 30 Aug 2013

Dat verhaal , dat ben ik gewoon! Ik ben hierover gaan googlen omdat ik afgelopen dagen introductie op nieuwe school heb gehad. Dat is al heel wat! Nieuwe mensen! De eerste 2 dagen veel moeite gedaan, gesprekken begonnen, interesse getoont etc. Alleen de 3e dag gingen we met heel de groep tegelijk op pad en had ik het gevoel dat ik nergens bij hoorde, het gevoel dat ik maar wat achter mensen aanliep en verder niet gezellig was. Dit haalt mijn zelfvertrouwen dus weer erg onderuit... Ik ben duidelijk liever met mensen 1 op 1. Heb zo'n gevoel dat mensen denken dat ik ze niet mag of dat ik arrogant ben terwijl ik eigenlijk gewoon niet goed weet wat ik tegen die mensen moet zeggen. Bij de 1 voel ik me zekerder om iets te zeggen dan bij anderen. Ik hoop maandag mezelf weer te herpakken en dit jaar goede vrienden te krijgen. Want zonder een maatje op school is het een stuk minder leuk allemaal.

Marloes
Door

Marloes

op 31 Aug 2013

Beste Cindy, Dank je wel voor jouw reactie! Grote kans dat je de derde dag overprikkeld was waardoor het minder soepel liep. Niet raar na zulke intensieve dagen. Succes verder! Hartelijke groet, Marloes

Jaap
Door

Jaap

op 31 Aug 2013

Cindy, Het is niet raar dat je de eerste twee dagen zoveel moeite gedaan hebt om "erbij" te horen. Het zijn de verwachtingen van de anderen waar je graag aan wilt voldoen. Ik denk dan meteen dat je de eerste twee dagen iets hebt gedaan wat misschien helemaal niet bij je past en dat het dus erg intensieve dagen geweest moeten zijn voor je. Hoe moeilijk het ook is in deze wereld van "extraverten", wees gewoon jezelf en vertel de anderen hoe het voor jou is en voelt. Mijn ervaringen zijn geweldig positief nadat ik eenmaal het lef had om het met anderen bespreekbaar te maken. Veel succes !

Pieter
Door

Pieter

op 07 Sep 2013

Ik herken mijzelf ook heel erg zien in deze dingen. Ikzelf heb altijd met nieuwe mensen dat ik altijd heel erg stil ben in het begin. Af en toe zeg ik wel wat maar over het algemeen niet veel. Maar hoe vaker ik die mensen ga zien, hoe losser en socialer ik word. 1 van mijn beste vrienden, die ik nu zes jaar ken, zei ooit eens tegen mij hoe vreemd hij het vond dat ik in het begin zo stil was en dat ik nu 1 van de grootste kletskous ben van mijn vriendengroep.

admin
Door

admin

op 08 Sep 2013

Beste Pieter, Herkenbaar wat je schrijft. Dat is bij de meeste introverten zo. Ze houden zich in nieuwe situaties vaak op de achtergrond. Zij stiller. Nieuwe situaties geven veel prikkels en ze zijn dan snel overprikkeld. Als ze gewend zijn hebben ze daar minder last van en komen ze los :-). Dank je wel voor jouw reactie. Marloes

Anna
Door

Anna

op 21 Sep 2013

Wat een herkenbare verhalen! Ik heb altijd gedacht dat ik abnormaal was. Nu weet ik dat er meer zijn zoals ik. Erg blij ben ik om te lezen dat introverte mensen succesvol kunnen zijn in sociale beroepen. Ik studeer zelf maatschappelijk werk en heb me vaak afgevraagd of het wel een goede keuze is. Door het verhaal van Jaap zie ik in dat mijn introversie hierin ook een kracht kan zijn. Ik merk wel dat ik een paar vrienden mis. Aan veel vrienden heb ik geen behoefte maar 1 of 2 om mee te praten en gedachten te delen zijn voor mij onmisbaar. Ik ben al heel lang op zoek en doe erg mijn best maar ik lijk mensen juist af te schrikken. Hebben mensen hier misschien tips om vrienden te maken in een extraverte wereld? Of zijn er misschien mensen die met hetzelfde probleem zitten? Ik hoor het graag! Groetjes, Anna

Marloes
Door

Marloes

op 28 Sep 2013

Beste Anna, Dank je wel voor jouw reactie. Je introversie kan inderdaad een kracht zijn in jouw beroep zoals Jaap al aangeeft. Over vrienden maken: heb je een idee waarom je mensen afschrikt? Hartelijke groet, Marloes

Wil
Door

Wil

op 14 Nov 2013

Hahaha luidop gelachen bij het lezen van deze 10 punten. Zo herkenbaar! Ik ben niet 'gek'! Groeten van stille willie :)

Het extraverte ideaal. | Betty's leestips
Anoniem
Nathalie
Door

Nathalie

op 08 Jan 2014

Hoi Marloes, Dank voor dit artikel. Het doet goed om ook eens de positieve kanten van introversie belicht te zien. Want helaas wordt het vaak als een negatieve karaktertrek gezien, is mijn ervaring. Soms vind ik het moeilijk om mijn zelfbeeld positief te houden. Gelukkig geven artikelen zoals deze me mijn veerkracht terug. Ik werk zelf in een commerciele, zakelijke bedrijfstak, waar veelal extraverten de dienst uitmaken. Ikzelf ben op-en-top introvert. Toen ik er pas kwam werken heeft het even geduurd voor ik mn plek gevonden had. Maar gaandeweg voelde ik me beter in mn vel/meer zeker van mezelf door het opdoen van ervaring, leuke collega's, etc. Ook mijn manager zei op een gegeven moment dat hij een heel ander beeld van me had gekregen dan toen hij me pas kende. Positief dus. Maar ik merk wanneer ik niet goed in mn vel zit, ik weer makkelijk terug val en me terug trek en niet het beste van mezelf laat zien. Door tegenslag en grote werkdruk op het werk is dat nu het geval. En juist nu gaat het bedrijf reorganiseren. Ik ben al gewaarschuwd door mn manager dat ik me meer zichtbaar moet maken, want een nieuwe manager die me niet kent kan mijn gedrag mogelijk negatief uitleggen. En hij heeft daarin gelijk. Dat maakt me boos, verdrietig en machteloos. En dan ben ik blij wanneer ik door een artikel als dit weer aan de onwaarheden van de vooroordelen word herinnerd.

Jolanda
Door

Jolanda

op 22 Jan 2014

Doe eens mee, kijk niet zo boos, zeg ook eens wat en ben eens niet zo stil. Dat is wat ik mijn hele leven al hoor. Gisteren zei mijn baas nog dat ik meer uit mijn schulp moest kruipen en meer met collega's moest omgaan. Moe wordt ik er van. Ik wil niet meer mijn best doen om niet "stil" te zijn. IK BEN IK.

Maartje
Door

Maartje

op 07 Nov 2014

Wat ben ik blij dat ik je website heb gevonden. Ik heb altijd moeite gehad vrienden te maken, gewoon omdat ik niet veel zeg, niet direct reageer en vaak in gedachten ben, mensen denken dan al gauw dat je niet geïnteresseerd ben, terwijl dat helemaal niet zo is. Ik ben alleen niet zo'n kletser en weet vaak niet direct hoe te reageren op een vraag of opmerking. Ik herken me in bijna alle bovengenoemde punten, zoals het uit de weg gaan van sociale activiteiten, al ben ik liever in een groep dan 1 op 1, dan kan ik de rest laten praten. Ik kom pas uit mijn schulp als ik iemand volledig vertrouw. Mijn man is bijvoorbeeld de enige die mij echt ziet zoals ik ben en bij hem heb ik altijd wel wat te vertellen. Ik kijk uit naar je e-mails, ik vind het niet erg om "de stille" te zijn, maar af en toe een weerwoord kunnen geven en mezelf verdediging naar een (voor mij) vervelende opmerking, zou wel prettig zijn.

Lex
Door

Lex

op 07 Nov 2014

Hallo, Introverte mensen zijn vaak reactief. Enig idee hoeveel tijd, moeite en energie dit kost (je merkt dit niet omdat je het gewend bent maar 'meet' het eens)? Maak proactief een opmerking (of haal een onderwerp aan dat je ligt en van te voren over na hebt gedacht) zodat anderen met jouw woorden aan de gang 'moeten'! Doe dit met enige regelmaat en je "introverte stempel" past niet meer. Voor sommige mensen is dit wellicht way out of their comfortzone? Toch, het voornaamste wat je veranderd zit niet in de dingen die je anders doet maar de volgorde, de timing van het inzetten van je sterke punten.. Dit ligt, zolang je niet verlegen bent of het gesprek niet van onderwerp laat veranderen omdat extraverten opeens diepgang moeten tonen, behoorlijk dicht bij je natuur als introvert persoon.

introvert zijn in een extraverte bedrijfswereld | charlottewerkt
Door

introvert zijn in een extraverte bedrijfswereld | charlottewerkt

op 18 Nov 2014

[…] over introvertie.) Hoe je als introverte medewerker succesvol kunt zijn (Nederlands, Intermediair) 10 misverstanden rond introversie (Nederlands, De Succesvolle Introvert) 23 signs you`re secretly an  introvert (Engels, Huffington […]

Extravert-introvert | lenigeliefde
Ivanhoe
Door

Ivanhoe

op 09 Mar 2015

Ik herken in mij helemaal in dit artikel, bij mijn vorige werkgever was ik een doener en geen prater. Waar mijn extraverte collega's een aantal uur over moest praten, had ik al iets uitgewerkt dat mogelijk mogelijk de oplossing was of een fundament om verder uit te breiden. Mij werd wel veel werk opgelegd door andere collega's (krijg het niet af kun je helpen, van zo jij zegt toch niks terug). Maar ik had een baas die respect voor mij had, gaf mij een andere functie waardoor ik geen werk meer mocht aannemen van mijn collega's, je collega's worden hier voor betaald en niet betaald om te kletsen. Introverte mensen zijn ook nodig als wij allemaal extravert waren, zou denk ik niet functioneren, het mij opgevallen dat dat meeste extraverte mensen denken "dat ze beter zijn" en iets teveel praten over hoe hun perfect hun sociale leven is, (maar dat is mijn mening, dus extravert's voel je niet aangevallen).

Leo
Door

Leo

op 10 Mar 2015

Lees ook: Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, by Susan Cain

susanne
Door

susanne

op 29 Oct 2015

Hallo, Ik herken mij heel erg in maar ik wist niet dat dit ook een naam had,de meeste mensen in mijn omgeving begrijpen dit niet,dus mij niet,en dat is vervelend,teleurstellend,soms kwetsend,en verdrietig voor mij.En ik vind het ontzttend moeilijk om te functioneren in het dagelijks leven,het is een heel grote drempel die iks teeds weer moet overwinnen. En ik vraag me af hebben mensen deze gevoelns ook,of ook weleens? groet Susanne

Marloes
Door

Marloes

op 30 Oct 2015

Beste Susanne, Dank je wel voor jouw reactie! Je bent niet de enige introverte die een drempel ervaart in het dagelijkse leven. Voor veel introverten ontstaat de drempel doordat ze denken dat ze hetzelfde moeten zijn als extraverten. Realiseren wat jouw eigen sterke punten zijn als introvert en hoe je impact kunt hebben als introvert juist door jezelf te zijn, zorgt ervoor dat je de drempel verlaagt in het dagelijkse leven of dat de drempel zelfs verdwijnt. In mijn artikelen kun je al https://www.desuccesvolleintrovert.nl/artikelen-verhalen/" target="_blank" rel="nofollow">veel tips lezen hoe je dit kunt realiseren en hoe dit heeft gewerkt voor andere introverten. Ik hoop dat dit je helpt om eerste stappen te zetten, want je hebt als introvert veel te bieden. Hartelijke groet, Marloes

Nena
Door

Nena

op 27 Jan 2016

Hi, Eerste keer dat ik me als introvert heel trots voel!!! Dankjewel voor deze artikel. Soms voel je je als introvert zo niet begrijpt in deze maatschappij. Je word aangekeken als iets dat van een andere wereld is. Nadat mensen mij hebben gesproken, krijg ik als reactie. Ik had niet verwacht dat je zo'n gezellige mens was of ik dacht niet dat je zo leuk, sociaal en lief was. Natuurlijk zie ik dat als een compliment en het zegt eigenlijk meer over die persoon dan over mij. Maar goed dankjewel,

Marloes
Door

Marloes

op 28 Jan 2016

Hi Nena, Dank je wel voor jouw reactie! Herkenbaar wat je schrijft. Introverten laten zich vaak in het begin niet gemakkelijk kennen. Daar is wat tijd voor nodig en als dit gebeurt dan zijn mensen heel verbaasd. Soms heeft dit ook met je gezichtsuitdrukking te maken, https://www.desuccesvolleintrovert.nl/hoe-je-als-introvert-mensen-onzeker-maakt/" rel="nofollow">zie dit artikel. Is dit herkenbaar voor jou? Hartelijke groet, Marloes

Ron
Door

Ron

op 30 Mar 2016

dag Nena, natuurlijk wist ik al lang wat "introvert" betekent; ik had het alleen nooit bij mezelf gezocht (ik heb inmiddels de respectabele leeftijd bereikt van 50 jaar.....). een maandje geleden ben ik me er door toeval meer in gaan verdiepen en er gaat eigenlijk een wereld voor me open... ik ga mezelf geen stempel opdrukken, maar ik ben wel heel blij dat er "een verklaring" is hoe ik ben. ik heb zeker niet het idee dat ik "raar" of anders ben. Ik ben wel heel trots over hoe ik ben, wat ik ben, wat ik heb bereikt en dat ik niet bij de grote grijze massa hoor ;-) dank je wel voor je duidelijke uitleg en voor het ophelderen van de term "introversie". Niet alleen voor de extravaganten maar zeker ook voor de introverten onder ons!!!

Ron
Door

Ron

op 30 Mar 2016

Dag Marloes, ik zag net dat ik de mail aan Nena heb gericht terwijl dat natuurlijk aan jou moet zijn.

Marloes
Door

Marloes

op 31 Mar 2016

Beste Ron, Dank je wel voor jouw reactie! Wat mooi om te horen dat je trots bent hoe je bent. Hartelijke groet, Marloes

Herman Klepper
Door

Herman Klepper

op 03 Jun 2018

Ik scoor echt waanzinnig hoog op introvertie. Het klopt precies. In een veranderende organisatie waar extravertie steeds belangrijker wordt dreig ik mijn invloed te verliezen. Ik word in ieder geval nooit gevraagd om een bijdrage te leveren. Toch beschik ik over de meeste expertise op mijn vakgebied het werven, selecteren van personeel en het coachen van medewerkers buiten mijn eigen organisatie. Gek genoeg heb ik ook het meeste succes buiten mijn organisatie.

Marloes Bouwmeester
Door

Marloes Bouwmeester

op 04 Jun 2018

Beste Herman, Wat je beschrijft overkomt veel introverten. Dat iedereen buiten de organisatie heel enthousiast over hen is, maar dat intern hun expertise niet opgemerkt wordt. Dit heeft ook vaak te maken met dat introverten weinig vertellen over wat ze doen en denken omdat ze er vanuit gaan dat hun collega's en leidinggevende dit wel zullen opmerken. Net zoals zij dit bij anderen zien. Helaas is dit vaak niet het geval. Waardoor hun expertise niet wordt opgemerkt. De eerste stap is meer jouw gedachten delen. Op deze site vind je veel artikelen met tips en verhalen over hoe je dit doet op een maneir die voor jou natuurlijk voelt als introvert. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Hartelijke groet, Marloes

Hetty
Door

Hetty

op 21 Jul 2020

Introverte mensen zijn wel degelijk veel minder sociaal dan extraverte mensen. Ze hebben er minder behoefte aan en zitten in hun eigen wereldje en vinden dat vaak wel prima zo. Ik begrijp introverte mensen heel goed, als extravert zijnde. Maar ik vind het niet gezellig of leuk om mee om te gaan, en vind het een groot probleem dat ze niet zeggen wat ze denken maar zo in hun schulpje kruipen. Ik heb liever geen introverte vrienden meer of het moet gaan om uitgesproken sociale introverte mensen, dat bestaat. Ik denk dat extraverte mensen het liefst met andere extraverte mensen omgaan, dat is gezelliger.

Lois
Door

Lois

op 30 Aug 2021

Wauw wat een openbaring!! Ik beoordeel mijzelf altijd als traag, onzeker en niet in staat beslissingen te nemen. Nu snap ik mezelf veel beter. Maar ik weet niet of ik introvert ben. Ik houd van diepgang, maar spontaniteit, enthousiasme en gewoon verbinding maken met vreemden door het maar over het weer te hebben, kan ik ook waarderen. Ik houdt niet perse van alleen maar rust en stilte. Ik ben HSP-er en heb ook ADHD, dus prikkels komen altijd hard binnen bij mij en kan ik niet wegfilteren. Tegelijkertijd heb ik wel vernieuwing, afwisseling, fysieke activiteit en de motivatie van anderen nodig om dingen te doen. Weet jij misschien of ik introvert of extravert ben? Want wanneer ik mij gewaardeerd voel in een groep van max 12 personen dan kan ik heel spontaan, enthousiast en open zijn. Dan praat ik hardop in mijzelf zonder van te voren diep na te denken. Ik vind het ook heel leuke om nieuwe mensen te ontmoeten, vooral wanneer zij ook open en spontaan zijn. Thanks voor je blog!! Ik hoor graag van je :-).

Reactie plaatsen