Hoe je als introvert soms onbedoeld mensen onzeker maakt
Als een extravert boos is, dan kijkt hij boos.
Als hij verdrietig is, dan kijkt hij verdrietig.
Als hij enthousiast is, kijkt hij enthousiast.
Bij een extravert is duidelijk van zijn gezicht af te lezen wat hij ergens van vindt en hoe hij zich voelt. ‘What you see, is what you get’.
Bij introverten is dit anders. Tenminste bij de meeste introverten.
Van je gezicht is niet af te lezen of je boos, verdrietig of enthousiast bent. Je gezichtsuitdrukking is neutraal, ernstig of soms zelfs een beetje nors (als je ingespannen luistert naar je gesprekspartner om precies te begrijpen wat die bedoelt bijvoorbeeld). Dat doe je niet met opzet, het gebeurt gewoon.
Misverstanden
Dit kan voor veel misverstanden zorgen in gesprekken en vergaderingen omdat mensen het nodig hebben om te weten waar je staat. Om dat in te schatten, gaan ze je gezichtsuitdrukking interpreteren. Zonder dat jij dat meteen merkt.
Sensitieve mensen zullen bijvoorbeeld denken dat je hen afkeurt. Dat je hun bijdrage aan het gesprek of vergadering oninteressant of irrelevant vindt. Je maakt ze onbedoeld onzeker door de manier waarop je kijkt.
Dominante personen zullen denken dat je niets over het onderwerp te zeggen hebt en weinig kennis van zaken hebt.
What you see is not what you get
Veel introverten zijn zich niet bewust van dit mechanisme. Omdat er zo’n verschil is tussen wat er in je innerlijke wereld gebeurt en wat je laat zien in de buitenwereld.
Ik heb zelf altijd het idee dat het op mijn voorhoofd geschreven staat wat ik voel, maar niets is minder waar hoor ik van mijn omgeving :-).
Het kan ook zijn je nog niet weet hoe jij ergens in staat. Omdat het voor jou als introvert natuurlijk is om eerst informatie te verzamelen voordat je jouw mening vormt. En je op het moment dat je informatie verzamelt, ook nog geen mening hebt en er neutraal in staat.
3 tips over hoe je deze misverstanden kunt voorkomen
1) Alert zijn. Als iemand zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt en heel erg zijn best gaat doen om jou te betrekken bij het gesprek, dan kan het zijn dat hij of zij het nodig heeft om bevestiging te krijgen.
Belangrijk is dan om contact te maken met die persoon. Even te glimlachten, een knipoog te geven of vriendelijk te knikken.
Let op: je hoeft je dus nog niet uit te spreken als je daar nog niet aan toe bent.
2) Uitleg geven. Een introverte professional die bijna dagelijks de vraag kreeg of het wel goed met hem ging omdat hij zo chagrijnig keek, ging uitleg geven. Hij vertelde aan de vragenstellers dat dit nu eenmaal was hoe hij keek en dat dit helemaal niets zei over hoe hij zich voelde. Na een paar keer hield het vragen op en zochten mensen niets meer achter zijn gezichtsuitdrukking.
3) Mondeling waarderen. Door positief te reageren op wat er gezegd wordt kun je ook onzekerheid wegnemen. Bijvoorbeeld:
- Dat klinkt interessant wat je daar vertelt, daar wil ik graag meer over weten.
- Als ik je zo hoor, word ik heel nieuwsgierig naar ….(zelf invullen).
- Jouw invalshoek heeft potentie. Ik wil graag wat tijd nemen om er verder over na te denken en het uit te diepen.
Hoe zit dit bij jou?
Ik ben heel benieuwd of je dit herkent en of je strategieën hebt gevonden om ermee om te gaan.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent?
- Vergroot jouw zichtbaarheid zonder je ongemakkelijk te voelen
- ‘Ik wil graag goed uit de verf komen als introvert. Tips?‘