Wat Anita helpt bij het omgaan met dominante personen

Wat Anita helpt bij het omgaan met dominante personen

Een persoonlijk draaiboek helpt introverten om zich snel en adequaat voor te bereiden op gesprekken en bijeenkomsten. Ook als ze weinig tijd hebben.

Veel introverten die een online training bij mij volgden, hebben hun persoonlijke draaiboek standaard bij zich. Net als Anita, beleidsmedewerker bij een gemeente.

Ze startte met het ontwikkelen van een persoonlijk draaiboek voor de voorbereiding toen ze in een team kwam met veel dominante personen.

Ze vertelt hierover het volgende.

“De vergaderingen waren echt vreselijk. Ik zat in een team van 7 personen en 5 daarvan waren dominant.

Ik bereidde de teamvergaderingen altijd grondig voor. Ik wist altijd precies wat ik wilde zeggen, maar merkte elke keer dat door de manier van overleggen, ik totaal de kluts kwijt raakte. Mijn eigen verhaal, dat ik zo goed had voorbereid, vergat ik dan gewoon in te brengen door de manier van communiceren van mijn dominante collega’s.

Ik reageerde alleen nog maar op hun verhalen en opmerkingen in plaats van mijn eigen ideeën in te brengen. En dat ook maar af-en-toe. Heel eerlijk gezegd, haakte ik vaak volledig af bij dit soort vergaderingen. Ik was met mijn gedachten totaal ergens anders

Ik kreeg ook regelmatig geïrriteerde reacties van mijn dominante collega’s die zoiets hadden van: “Zeg jij nu ook eens wat!!

Het voelde in die tijd alsof ik met de rug tegen de muur stond

Dit is de reden dat ik besloot de online training te gaan doen. Bij deze training kreeg ik ook de MasterClass ‘doorbreek de impasse met dominante collega’s’. Ik leerde tijdens de training om vergaderingen aan de hand van een persoonlijk draaiboek voor te bereiden.

Ik heb het persoonlijk draaiboek sinds die tijd altijd bij me in mijn tas

Ik gebruik het bij het voorbereiden van al mijn gesprekken en vergaderingen. Alleen al het doorlezen van het persoonlijk draaiboek maakt me ontspannen.

De training heeft mijn leven veranderd. Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben zoveel relaxter in overlegmomenten, ook zoveel positiever. Ik laat me niet langer van de wijs brengen en blijf bij de punten die ik belangrijk vind om te bespreken, ook als het gesprek een andere kant op gaat. Ik kan door deze voorbereiding soepel meebewegen en heb geen enkel probleem meer om mijn punt te maken.

Het grappige is dat ik sinds een poosje projectleider ben in een ander team, ik introverte trekjes bij sommige projectmedewerkers heb ontdekt. Sommige tips uit de training heb ik nu met hen gedeeld en het doet me plezier om te zien dat ze er iets mee doen, en zowel hun inbreng als hun betrokkenheid groeit. Ook in gesprek met dominante collega’s.”

Wil jij ook net als Anita leren hoe je soepel mee beweegt in vergaderingen, ook als het gesprek alle kanten opgaat?

Neem dan een abonnement op de MasterClass-serie.

Naast de maandelijkse MasterClasses ontvangt je het boek ‘de Succesvolle Introvert’.*

In dit boek leer ik jou om een persoonlijk draaiboek te ontwikkelen zodat jij je snel en adequaat kunt voorbereiden op gesprekken en vergaderingen. En je net als Anita jouw punt kunt maken, zelfs in gesprek met dominante collega’s.

* Dit boek is alleen te verkrijgen als onderdeel van de MasterClass-serie. Je kunt het boek dus niet los bestellen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen