‘Ik wil graag goed uit de verf komen als introvert. Tips?‘

‘Ik wil graag goed uit de verf komen als introvert. Tips?‘

Ik krijg vaak mails van bezoekers van mijn website met algemene vragen zoals:

‘Ik wil graag goed uit de verf komen als introvert. Tips?‘

Deze mails zijn onmogelijk voor mij om te beantwoorden.

Ik geloof namelijk niet in een oplossing of aanpak die in elke situatie toepasbaar is.

Natuurlijk zijn er algemeen geldende principes om goed uit de verf te komen als introvert. Een voorbeeld van zo’n algemeen geldend principe is: sluit aan bij jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren als introvert. Of bijvoorbeeld: zorg dat de innerlijke criticus niet te veel ruimte krijgt.

Hoe je dit algemene principe in de praktijk brengt, hangt echter af van de situatie.

Aansluiten bij jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren ziet er nu eenmaal anders uit als je moet reageren op een kritische opmerking van dominante collega’s, je een onverwachte vraag krijgt of bij het voeren van netwerkgesprekken.

Elke van bovenstaande situaties vraagt namelijk om een eigen aanpak of strategie.

Algemene tips over hoe je goed uit de verf komt, kan ik dus niet geven als ik niet weet om welke situatie het gaat.

Met uitzondering dan van deze ene tip.

Deze tip gaat alleen niet zozeer over hoe je iets aanpakt, maar meer over hoe je weet dat je op weg bent om een aanpak te ontwikkelen die bij je past.

Dit kun je namelijk bij jezelf checken. En dat is heel eenvoudig.

Dit doe je door de volgende 3 checkvragen te stellen:

  1. Ontspan ik door de aanpak?
  2. Heb ik zin om de aanpak in de praktijk te brengen?
  3. Voelt het eenvoudig om de aanpak in de praktijk te brengen?

Als je alle 3 vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan zit je goed.

Dan heeft jouw strategie potentie

Kun je niet alle 3 vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het belangrijk om nog wat verder te sleutelen aan jouw aanpak.

Als je namelijk al gespannen raakt wanneer je alleen al denkt aan het in de praktijk brengen van de aanpak, dan is de vraag of je het wel echt gaat doen. Of bestaat de kans dat de spanning zo hoog gaat oplopen, dat je blokkeert en niet meer uit je woorden komt.

Hetzelfde geldt als je weerzin voelt om de aanpak in de praktijk te brengen of als een aanpak heel ingewikkeld voelt. Dan is de kans klein dat je het gaat doen.

Of je doet het één keer en laat het er dan bij zitten.

Dat is zonde!

Deze 3 checkvragen kun je toepassen voor elke aanpak en in elke situatie.

En ik wil je ook aanraden om dit te doen. Door jezelf elke keer deze 3 vragen te stellen, kom je er steeds meer achter wat voor jou werkt als introvert én wat juist niet.

Het helpt je ook om de waarde van tips van anderen, bijvoorbeeld extraverte collega’s, beter in te schatten.

Bij sommige tips zal je meteen de spanning voelen oplopen als je eraan denkt om die in de praktijk te brengen. Die hebben weinig potentie en kun je gewoon aan de kant schuiven zonder je vervelend te voelen.

Bij andere tips zal je meteen ontspannen en zin hebben om ermee aan de slag te gaan. Dit zijn de tips om serieus te nemen en in de praktijk te brengen.

Hartelijke groet,
Marloes

P.S. In de MasterClass-serie deel ik elke maand nieuwe strategieën over hoe je goed uit de verf komt als introvert in specifieke situaties.

Deze strategieën zijn ontwikkeld in samenwerking met 100-den introverte professionals en veelvuldig getest. Elke strategie is gebaseerd op 3 uitgangspunten namelijk ontspanning, plezier en eenvoud. Dit om er voor te zorgen dat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen