Introverten en thuiswerken: een goede combinatie?
Veel introverten werken nu thuis. Thuiswerken lijkt van de buitenkant een ‘introverten-walhalla’. Tenminste als je sommige artikelen in de media moet geloven.
Zo kopt een artikel van The Atlantic: ‘ Lente voor introverten: de wereld haalt ons eindelijk in.’
Nieuwe Normaal
De schrijver haalt opgelucht adem dat zijn introverte manier van leven eindelijk het ‘nieuwe normaal’ is voor de hele wereld.
Hij geeft als voorbeeld dat hij en andere introverten hun hele leven al weten dat er iets mis is met feestjes. We konden alleen onze vinger er niet op leggen en hielden het ook vaak voor ons zelf. Nu hoeven we ons niet langer druk te maken dat we neurotisch overkomen. Geen feestjes is het nieuwe normaal geworden.
Door het Corona-virus komt de Stille Revolutie die Susan Cain jaren geleden startte, eindelijk echt van de grond, juicht de schrijver in het artikel.
Thuiswerken is niet altijd ideaal voor introverten
Gelukkig geven sommige artikelen ook een genuanceerder beeld. Zoals het artikel dat verscheen op NPO.
Zij geven aan dat thuiswerken niet voor elke introvert ideaal is. Er is misschien fysiek afstand, maar niet sociaal. De nieuwe anderhalve-meter-maatschappij maakt namelijk dat er in rap tempo initiatieven ontwikkeld worden om sociaal contact te hebben die intensiever zijn dan voorheen.
Initiatieven die in het artikel genoemd worden zijn: virtuele hang outs, Netflix-kijkfeestjes, borreluurtjes op Zoom en natuurlijk non-stop appen. En dan heb je nog alle virtuele vergaderingen die enorm veel energie kosten.
Volgens de reactie van NPO stonden we waarschijnlijk nooit eerder virtueel zo intensief met elkaar in contact. En het is moeilijk om deze virtuele afspraken te weigeren want iedereen weet dat je thuis bent. Dat is best pittig.
Ik hoor dit ook van de professionals die ik begeleid. Introverten hebben tijd voor zichzelf nodig om op te laden en alle prikkels te verwerken. Dit is dubbel lastig als ook je partner en kinderen thuis zitten die aandacht vragen en nodig hebben.
Schuldgevoel
Veel introverten vertellen mij dat ze zich schuldig voelen dat ze zoveel tijd alleen nodig hebben. Ze vinden het soms a-sociaal van zichzelf dat ze niet altijd zin hebben om mensen virtueel te ontmoeten.
Merk je dit ook bij jezelf, weet dan dat de behoefte aan tijd voor jezelf, niets zegt over hoe sociaal je bent. Dit artikel schreef ik hier eerder over.
Tijd nodig hebben voor jezelf zegt namelijk alleen maar iets over wat je van nature nodig hebt om tot rust te komen. En wat voor soort contact jij prettig vindt en voor jou voedend is.
Geef jezelf de tijd om de condities te creëren voor thuiswerken die voor jou optimaal zijn
Bij velen van ons zijn de dagelijkse structuren en ritmen doorbroken door de Corona-crises. Sommigen vinden het meteen geweldig, zoals de schrijver van The Atlantic.
Anderen hebben het zwaar en worstelen met het vinden van genoeg tijd voor jezelf, zoals het artikel op NPO laat zien.
Er zijn ook introverten die juist diepgaand contact missen met de mensen die voor hen belangrijk zijn. Zij missen hierdoor emotionele en intellectuele voeding.
Voor iedereen is het anders. Er is ook geen pasklaar antwoord wat werkt voor elke introvert. Dit hangt ook af van de situatie.
Wat ik wel zie is dat naarmate de weken verstrijken introverte professionals nieuwe structuren en aanpakken ontwikkelen die hen helpen om genoeg tijd alleen door te brengen om op te laden én die emotioneel en intellectueel voedend zijn. Ze maken hierbij gebruik van de nieuwe mogelijkheden die er zijn. Van de ruimte die zich opent doordat ze verplicht thuis werken. Soms met verrassend resultaat.
Ik noem een paar dingen die ik afgelopen weken hoorde van introverten die voor zichzelf een nieuwe balans creëerden.
Voorbeelden van introverte professionals
Voorzitten – ik heb al een paar introverte professionals gehoord die zo moe werden van virtuele overleggen omdat het gesprek alle kanten op ging dat ze zichzelf uit wanhoop hebben aangeboden als voorzitter. Dit heeft hen veel gebracht. Niet alleen blijken ze hier erg goed in te zijn. Het sluit aan bij hun natuurlijke manier van denken en communiceren als introvert. Het maakte de online vergadering ook minder vermoeiend.
Door de structuur die ze aanbrachten tijdens de vergadering, zorgden ze ervoor dat agendapunten ‘on-topic’ bleven en het overleg niet onnodig lang duurde. Zij blij. Collega’s blij.
Vroeger opstaan – Sommige introverten die ik sprak staan nu extra vroeg op. Sommige zelfs om 05.00. Deze tijd gebruiken ze om te reflecteren, te mediteren of te schrijven. Zo zorgen ze dat ze genoeg tijd voor zichzelf hebben, ondanks alle verwachtingen en verplichtingen qua werk en zorg.
In stilte wandelen met gezinsleden – Ik ontmoette een introverte professional die dagelijks met haar kinderen naar buiten gaat om te lopen in stilte. Ze nodigt haar kinderen uit om naar de natuur te luisteren. De kinderen vinden het leuk en het geeft haar de mogelijkheid om van de stilte te genieten en op te laden.
Samen Werken – ik had contact met een introvert die het lastig vond om aan het werk te gaan. Dit kwam omdat het veel rustiger op het werk was. Hij miste deadlines en bleef hierdoor maar uitstellen. Toen heeft hij zich aangemeld voor Focusmate. Focusmate is een internationaal online platform waarbij mensen elkaar helpen om productief te zijn. Het is echt een aanrader!
Meer tijd voor verdieping – sommige introverten vinden nu eindelijk de tijd voor het volgen van een studie. Ze nemen de ruimte om zich te verdiepen in een onderwerp dat ze interessant vinden.
Zo heb ik verschillende introverte professionals gesproken die eindelijk toekomen aan de MasterClass-serie. Ze ervaren het als verrijkend om zich te verdiepen hoe het bij hen werkt en bij hun extraverte collega’s.
Ik hoop dat deze voorbeelden je inspireren en je helpen om jouw eigen balans te vinden in de komende tijd.