Van pushen naar comfortzone: omgaan met verwachtingen als introvert

Van pushen naar comfortzone: omgaan met verwachtingen als introvert

Een tijd geleden vroeg iemand zich hardop af of mijn visie wel realistisch is.Mijn visie is dat als je inzicht hebt in het verschil tussen introverten en extraverten en in jouw natuurlijke voorsprong als introvert, je in bijna elke situatie kunt bijdragen op een manier die voor jou natuurlijk voelt.En dat je hiervoor NIET uit jouw comfortzone hoeft te komen.Integendeel. Ik vraag je juist om in jouw comfortzone te blijven omdat daar de sleutel tot jouw succes ligt als introvert.

Waarom is dit zo moeilijk te geloven voor mensen dat je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past?

En dat dit vaak veel eenvoudiger is dan je denkt.Ik denk dat dit te maken heeft met het volgende.

Pushen = succes?

We krijgen als introvert vaak te horen dat we niet voldoen.Dat we bijvoorbeeld te stil zijn, te bescheiden, of te weinig overtuigingskracht hebben.En dat we dit moeten ontwikkelen als we succesvol willen zijn.Omdat we toch graag aan de verwachtingen willen voldoen, zijn veel van ons gewend om onszelf onder druk te zetten om meer extravert gedrag te laten zien.We pushen onszelf uit onze comfortzone.Dit lijkt de enige weg naar succes. Dat is immers wat we van de buitenwereld horen

De sleutel tot succes 

Doordat we zo bezig zijn met te verbeteren waar we niet goed in zijn, vergeten we vaak te kijken naar momenten waarop we al heel vanzelfsprekend succesvol waren.Momenten waarin jij je comfortabel voelde, flow ervaarde, en spreken gemakkelijk ging.Dit zijn de momenten waar JOUW SLEUTEL tot succes verborgen ligt.Deze momenten geven zoveel bruikbare informatie over wat jij nodig hebt om succesvol te zijn en op een natuurlijke manier jou invloed te vergroten.Deze informatie kun je vervolgens weer gebruiken in situaties waar jij je niet zo op jouw gemak voelt of spanning ervaart.Hoe krachtig dit werkt, merk ik elke keer weer bij de introverten die ik begeleid.Ze ontwikkelen op basis hiervan bijvoorbeeld een aanpak om zichzelf op een natuurlijke manier te profileren, om te gaan met dominante collega’s of adequaat te reageren in onverwachte situaties.Lees bijvoorbeeld hier de verhalen van:Neuropsycholoog KarinIT-er DavePersoneelsadviseur Odette

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen