Individueel Trainingsprogramma voor Introverte Professionals

Dit is een individuele training voor introverte professionals die willen leren hoe ze hun punt kunnen maken in gesprekken, vergaderingen en presentaties. Ook op momenten dat ze veel spanning ervaren.

Ben jij een introverte professional met veel kennis en ideeën op jouw vakgebied en herken jij je in het volgende:

 • Je krijgt vaak de opmerking dat jij je meer moet laten zien en horen. Dit wil je ook wel, maar de gedachte om in de belangstelling te staan, veroorzaakt spanning. Spanning die jou blokkeert en die je liever uit de weg gaat.            
 • Je maakt je vaak druk over of je wel het juiste zegt. Je bent na een gesprek nog uren in je hoofd bezig met hoe je het anders had kunnen zeggen. Dit kost veel energie en is vaak niet bevorderlijk voor je nachtrust.            
 • Je haat confrontaties. Wat de één ervaart als een meningsverschil voelt voor jou al snel als een conflict en brengt je van je stuk. Je kunt niet lang nadenken en laat je overrulen in het gesprek. Hier baal je van

Je bent niet de enige introvert bij wie de spanning zo hoog oploopt in gesprekken, vergaderingen en bijeenkomsten dat ze niet goed uit de verf komen.


Op zo’n moment gaan er bij jou als introvert 3 mechanismen in werking die maken dat jij jezelf als het ware in jezelf terugtrekt. 


Vaak heb je niet eens door dat dit gebeurt. Je ervaart alleen een enorme stress en dat het niet lukt om je punt te maken.

Je kunt leren om voorbij de spanning te komen door je op de juiste manier voor te bereiden op gesprekken, bijeenkomsten en presentaties.

De juiste voorbereiding is het middel om als introvert toch je verhaal te vertellen als de spanning hoog oploopt. Het maakt dat je altijd kunt reageren, ook op onverwachte momenten. Want hoe gek het ook klinkt: je kunt je voorbereiden op onverwachte situaties. Dit doen we dan ook in deze training.

De juiste voorbereiding geeft je:

 • Houvast op momenten dat de spanning hoog oploopt en je niet goed meer na kunt denken. Het helpt je om op zulke momenten doortastend en overtuigend over te komen.            
 • Rust waardoor je gemakkelijker door de organisatie beweegt omdat je altijd voorbereid bent op lastige situaties, onverwachte vragen of dominante collega’s.
 • Grip in gesprekken, vergaderingen en bijeenkomsten waardoor je meer invloed kunt uitoefenen op besluiten die genomen worden. En tevreden kunt zijn met jouw bijdrage.

Dit programma biedt jou het volgende

Je leert de 3 sleutels van een goede voorbereiding systematisch toepassen in jouw specifieke situatie. 


Spreken en op de voorgrond treden in groepen gaat daarna veel gemakkelijker en wordt zelfs leuk :).


Deskundige ondersteuning zodat je op een natuurlijke manier kunt bijdragen en jezelf profileren. Dus zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen. En die daarnaast het gewenste effect heeft op je gesprekspartners (in gesprek of vergadering) of je publiek (bij een presentatie).


Aan het eind van het programma weet jij precies hoe jij je snel en effectief (vaak in minder dan 10 minuten) kunt voorbereiden op de situaties die bij jou als spreker enorme spanning veroorzaken.


Zodat je op een natuurlijke manier de regie hebt en houdt in gesprekken, vergaderingen en presentaties en je punt kunt maken. En jezelf profileert en neerzet als expert op een manier die natuurlijk en prettig voelt.

Resultaten van deelnemers die jou voor gingen

Voor veel deelnemers heeft de training een enorme impact omdat het zoveel positieve bijeffecten heeft. Doordat jij leert om je punt te maken op een manier die bij jou past, ga je als vanzelf:


 • Het werk aantrekken waarin je uitblinkt en wat je gemakkelijk afgaat.               
 • Krijg je meer waardering en erkenning van collega’s, leidinggevenden en klanten voor werk dat je moeiteloos afgaat. Je zult niet de eerste introvert zijn die na het volgen van de training promotie krijgt of een takenpakket krijgt aangeboden dat precies bij je past.
 • Vergroot jij jouw invloed op een natuurlijke manier.
 • Je hebt de regie in gesprekken en bijeenkomsten.
 • Meer plezier en voldoening in je werk omdat je resultaten bereikt door gewoon jezelf te zijn. 

Chantal, Onderwijskundige

Op mijn werk legde ik de lat voor mezelf steeds hoger en ging ik steeds meer op mijn woorden letten.


Ik raakte hierdoor verkrampt als ik me moest presenteren. Thuis was ik in mijn hoofd veel bezig met mijn werk. Ik kon het niet loslaten.

 

Toen heb ik mij in overleg met mijn leidinggevende opgegeven voor het individuele traject. Met als doel dat ik met minder spanning naar presentaties en bijeenkomsten zou toeleven.


Het eerste wat ik leerde, was dat er drie mechanismen in werking treden als je het woord neemt als introvert. Voor het eerst snapte ik wat er met mij gebeurde.


Alleen daardoor werd ik al rustiger. Later in de training leerde ik over de innerlijke criticus en hoe je daarmee om kon gaan. En ook dat heeft geholpen.


Nu heb ik niet alleen minder spanning voorafgaand aan een overleg, maar weet ik ook beter wat ik kan zeggen, op een manier die bij mij past. Daardoor ga ik zo’n overleg met meer rust en vertrouwen tegemoet.


Wat ik ook ga doen in de toekomst, mijn nieuwe inzichten neem ik mee. Ze helpen me om steeds meer trouw te zijn aan mezelf als introvert.”

Bas, IT Ontwikkelaar

Ik kreeg een nieuwe baan. Nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuw systeem. Ik werd aangenomen als seniorontwikkelaar, maar voelde mij dat nog niet.


Ik legde zo’n enorme druk op mezelf om deskundig over te komen dat ik blokkeerde en niet meer uit mijn woorden kwam. Ik kreeg het gevoel dat ik faalde, waardoor de druk die ik mezelf oplegde steeds groter werd. Soms lag ik er zelfs wakker van en ik ging er steeds meer tegenop zien om naar mijn werk te gaan.


Toen ik 4 weken bezig was met de training merkte ik de eerste resultaten. Ik herkende tijdens spreekmomenten wat bij mij als introvert spanning veroorzaakte. Ik zag ook dat die spanning slechts in enkele situaties voorkwam. En heel belangrijk, ik zag dat het mogelijk was om grip te krijgen op de spanning.


Alleen dat inzicht al maakte alles veel relaxter. Spreken ging hierdoor gemakkelijker.


Nu na de training kan ik zeggen dat ik geleerd heb om meer de regie te nemen in gesprekken en bijeenkomsten. Het contact met collega’s loopt gemakkelijker. Ik merk dat mensen mij serieus nemen. Ik word steeds meer gevraagd om mee te denken. En heel belangrijk, ik zie niet meer op tegen mijn werk. Integendeel, ik heb er weer plezier in.”

Sarah, 

promovenda

Ik kreeg verschillende keren te horen dat ik wel wat meer mocht laten zien van mijn kennis en expertise. Maar dat vond ik lastig als introvert. In de afgelopen jaren had ik al verschillende trainingen gevolgd, maar die hadden weinig resultaat gehad. Ik ging de training bij Marloes doen omdat deze training speciaal gericht is op introverten.


Aan het begin van de training kreeg ik inzicht in de verschillende mechanismen die automatisch in werking treden wanneer je als introvert in groepen spreekt. Dat hielp me meteen. Gaandeweg de training heb ik een eigen toolkit ontwikkeld waardoor ik nu weet hoe ik met spannende situaties om kan gaan. Ik heb nu meer energie, haal meer uit overleggen en zet mijn talenten bewuster in.


Ik ben niet langer overgeleverd aan de stroom maar kan zelf richting geven. Ik heb het stuur in handen.”

Martine, communicatieadviseur bij gemeente Amsterdam

Ik ben altijd erg nieuwsgierig en stelde veel vragen, ook in vergaderingen. Niemand anders deed dat zo.


Mijn extraverte collega’s gaven juist heel snel hun mening.


Hun gedrag voelde voor mij als de ‘norm’.


In de training leerde ik mijn Natuurlijke Voorsprong als introvert helemaal te omarmen.


Door het als bijzonder te zien en bewuster in te zetten, ben ik gegroeid als professional, maar ook als mens.


Ik heb vertrouwen in mijn talenten gekregen en weer plezier in mijn werk.


Ik merk aan collega’s dat zij me nu veel meer als expert zien!

Eline, adviseur en projectleider

Ik had moeite mij te profileren op mijn werk. Collega’s zeiden tegen mij dat ik wel wat duidelijker mocht zijn. Zichtbaarder.

Het was niet zo dat ik opzag tegen presentaties.


Ook vond ik het geen probleem om te spreken tijdens overleggen. Maar ik had wel moeite om over te brengen waar ik voor stond. En dat vond ik vervelend. Toen heb ik me ingeschreven voor de training van de Succesvolle Introvert.


Aan het begin van de training deed ik een test om mijn natuurlijke voorsprong te ontdekken. De uitslag was een eye-opener. Ik kreeg oog voor mijn talenten. Daarop bouwde ik in de rest van de training voort.


Nu kan ik goed aan anderen duidelijk maken wat wel en niet bij mij past. De samenwerking met collega’s verloopt nog gemakkelijker. En behalve dat ik mij bewuster ben van mijn talenten, heb ik ook geleerd om deze vaker in te zetten.


Collega’s merken dat ik veranderd ben. ‘Goh die training heeft je echt goed gedaan!’ zeggen ze tegen mij. En dat is ook zo. Ik heb echt veel geleerd.”

Harmen, werktuigbouwkundige

Communicatie met anderen was vroeger een bron van stress voor mij. Voor mijn werk moest ik bijvoorbeeld regelmatig presentaties geven. Ik merkte dat ik veel last had van spanning. Ook als ik wist dat ik nieuwe mensen zou ontmoeten, werd ik daar heel onrustig van.


Daar wilde ik iets aan doen. Via via kwam ik op het spoor van Marloes.


Marloes gaf mij handvatten om met mijn spanningen om te gaan. En ze leerde mij nog veel meer. Bij haar ontdekte ik dat ik in gesprekken veel dingen niet uitsprak. En dat mijn communicatie daardoor minder effectief was dan ik zou willen. Marloes gaf mij simpele technieken om dit anders te doen.


De begeleiding van Marloes heeft me veel opgeleverd. Gesprekken met anderen verlopen veel soepeler en ik krijg mensen gemakkelijker mee. Ook presenteren gaat nu stukken prettiger. En ik doe nu zelfs dingen die ik vroeger nooit zou hebben gedaan omdat ik er teveel tegenop zou hebben gezien. Nu wind ik mij er niet meer over op. Ik weet dat me niets kan gebeuren.

Wie verzorgt de training?

 

Dit programma is ontwikkeld door Marloes Bouwmeester. Zij verzorgt ook de training. Marloes Bouwmeester is introvert.


Als onderwijskundige schrijft ze sinds 2008 artikelen over hoe je succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Sinds 2011 geeft zij onder de naam ‘de Succesvolle Introvert’ trainingen voor introverte professionals die graag hun kennis en ideeën naar voren willen brengen op hun eigen rustige en bedachtzame manier. 

Hoe ziet het programma er praktisch voor jou uit?

Het traject start met een persoonlijke actiesessie in Deventer. Tijdens deze dag bereiden we samen één lastige situatie voor. We maken hiervoor een plan aan de hand van de volgende 3 sleutels:

Het inzicht in de natuurlijke manier van denken, werken en communiceren van introverten en extraverten.


Dit inzicht helpt om te begrijpen wat jij nodig hebt om goed uit de verf te komen. Maar ook om jouw extraverte collega beter te begrijpen en je minder van de wijs te laten brengen en er beter op af te stemmen. Je weet wat er gebeurt als de spanning oploopt, en hoe je kunt verlagen.

Jouw Natuurlijke Voorsprong®.


Jouw Natuurlijke Voorsprong is een praktische en persoonlijke gebruiksaanwijzing die beschrijft wat JIJ nodig hebt om op jouw best te zijn en je fijn te voelen.

Het is een beschrijving die specifiek en alleen voor jou geldt en uitdrukt waar je van nature in uitblinkt en tot bloei komt. Jouw Natuurlijke Voorsprong is zo vanzelfsprekend voor jou dat je het vaak over het hoofd ziet.

Daarom heb ik het afgelopen decennium een diepgaand en doordacht proces ontwikkeld om jouw Natuurlijke Voorsprong zichtbaar te maken en er woorden aan te geven.


Als je hier inzicht hebt in jouw Natuurlijke Voorsprong dan is het gemakkelijk om invloed uit te oefenen en je te profileren op een manier die bij je past.

Het temmen van de innerlijke criticus.


De innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar op jou levert. Bij veel introverten zorgt de innerlijke criticus voor veel spanning, maar ook dat ze minder krachtig overkomen in gesprekken en vergaderingen. Of zelfs helemaal hun mond houden. Door het leren temmen van de innerlijke criticus voorkom je dit zodat je met zelfvertrouwen jouw kennis en expertise naar voren brengt.

Bij elke sleutel hoort een hand-out die je aan het eind van de dag mee naar huis krijgt.

 

Masterclass: Ontdek jouw Natuurlijke Voorsprong® als Introvert

Je ontvangt voorafgaand aan de Persoonlijke Actiesessie de MasterClass ‘Ontdek jouw Natuurlijke Voorsprong als introvert’. Zodat je de kennis over de sleutel altijd tot je beschikking hebt en er jouw voordeel mee kunt doen.

 

In deze MasterClass leg ik precies uit waaruit jouw Natuurlijke Voorsprong , hoe je er zicht op krijgt, en hoe het jou helpt om jouw invloed op een natuurlijke manier te vergroten in gesprekken en vergaderingen.

 

Met de kennis uit de MasterClass gaan we aan de slag om jouw Natuurlijke Voorsprong in kaart te brengen zodat je deze kunt inzetten in vergaderingen en gesprekken.

4 coachingsgesprekken

Na de Persoonlijke Actiesessie in Deventer ga jij de aanpak die we ontwikkeld hebben uitproberen in de praktijk. Daarna hebben we nog 4 coachingsgesprekken van 45-60 minuten via Zoom.

 

In deze coachingsgesprekken gaan we de 3 sleutels voor een goede voorbereiding toepassen in andere lastige situaties waar jij goed uit de verf wil komen. Dit kan gaan om lastige gesprekken met een dominante collega of jouw leidinggevende. Of het voorbereiden van een presentatie of afdelingsvergadering.

 

Doordat we jouw agenda als uitgangspunt nemen, heb je meteen effect van de training. Je past het geleerde meteen toe in de praktijk waardoor je meer impact hebt, jouw invloed vergroot en meer rust ervaart.

€ 2100,- exclusief BTW

Individueel Trainingsprogramma

Het volgende is bij het programma inbegrepen:

            

 • De opname van de MasterClass ‘Ontdek jouw Natuurlijke Voorsprong als introvert’. Bij de MasterClass hoort ook een transcript waarin je de inhoud van de MasterClass kunt nalezen en een hand-out.
 • De Persoonlijke Actiesessie van 10.00 tot 14.00 in Deventer inclusief locatiekosten en  gezonde lunch.
 • Map met informatie over:
  • Het verschil tussen introvert – extravert
  • 3 mechanismen die spanning veroorzaken
  • Het omgaan met de innerlijke criticus
 • 4 coachingssessies van 45-60 minuten om de aanpak ontwikkeld tijdens de persoonlijke actiesessie verder aan te scherpen en ondersteuning om deze aanpak ook toe te passen in andere lastige situaties.

Geïnteresseerd in het programma?

Heb je interesse in de training, mail mij dan.


We plannen dan een telefonisch kennismakingsgesprek. 


Tijdens dit gesprek kijk ik samen met jou waar je tegenaan loopt als introvert en wat je graag met het programma wilt bereiken. Op basis hiervan kijken we samen of het programma ook daadwerkelijk bij je past. 


Uiteraard is dit gesprek gratis en vrijblijvend.


Ik spreek je graag!


Hartelijke groet,


Voor dit programma en andere programma’s gelden de algemene voorwaarden van de Succesvolle Introvert.

KvK: 08214577 BTW-nummer: 100235475B01