arrow_drop_up arrow_drop_down

Ervaringen van deelnemers

Chantal – onderwijskundige

"Op mijn werk legde ik de lat voor mezelf steeds hoger en ging ik steeds meer op mijn woorden letten. Ik raakte hierdoor verkrampt als ik me moest presenteren. Thuis was ik in mijn hoofd veel bezig met mijn werk. Ik kon het niet loslaten.

Toen heb ik me in overleg met mijn leidinggevende opgegeven voor ‘Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’. Met als doel dat ik met minder spanning naar presentaties en bijeenkomsten zou toeleven.


Het eerste wat ik leerde, was dat er drie mechanismen in werking treden als je het woord neemt als introvert. Voor het eerst snapte ik wat er met mij gebeurde. Alleen daardoor werd ik al rustiger. Later in de training leerde ik over de innerlijke criticus en hoe je daarmee om kon gaan. En ook dat heeft geholpen.


Nu heb ik niet alleen minder spanning voorafgaand aan een overleg, maar weet ik ook beter wat ik kan zeggen, op een manier die bij mij past. Daardoor ga ik zo’n overleg met meer rust en vertrouwen tegemoet.

Wat ik ook ga doen in de toekomst, mijn nieuwe inzichten neem ik mee. Ze helpen me om steeds meer trouw te zijn aan mezelf als introvert."


Deelnemer 'Je Punt Maken'

Harmen – werktuigbouwkundige

"Communicatie met anderen was vroeger een bron van stress voor mij. Voor mijn werk moest ik bijvoorbeeld regelmatig presentaties geven. Ik merkte dat ik veel last had van spanning daarover. Ook als ik wist dat ik nieuwe mensen zou ontmoeten, werd ik daar heel onrustig van. Daar wilde ik iets aan doen. Via via kwam ik op het spoor van Marloes.


Marloes gaf mij handvatten om met mijn spanningen om te gaan. En ze leerde me nog veel meer. Bij haar ontdekte ik dat ik in gesprekken veel dingen niet uitsprak. En dat mijn communicatie daardoor minder effectief was dan ik zou willen. Marloes gaf mij simpele technieken om dit anders te doen.


De begeleiding van Marloes heeft me veel opgeleverd. Gesprekken met anderen verlopen veel soepeler en ik krijg mensen gemakkelijker mee. Ook presenteren gaat nu stukken prettiger. En ik doe nu zelfs dingen die ik vroeger nooit zou hebben gedaan omdat ik er teveel tegenop zou hebben gezien. Nu wind ik me er niet meer over op. Ik weet dat me niets kan gebeuren."


Deelnemer 'Je Punt Maken'

Eline - Adviseur en projectleider

“Ik had moeite me te profileren op mijn werk. Collega’s zeiden tegen mij dat ik wel wat duidelijker mocht zijn. Zichtbaarder.

Het was niet zo dat ik opzag tegen presentaties. Ook vond ik het geen probleem om te spreken tijdens overleggen. Maar ik had wel moeite om over te brengen waar ik voor stond. En dat vond ik vervelend. Toen heb ik me ingeschreven voor de training Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt.


Aan het begin van de training deed ik een test om mijn natuurlijke voorsprong te ontdekken. De uitslag was een eye-opener. Ik kreeg oog voor mijn talenten. Daarop bouwde ik in de rest van de training voort.


Nu kan ik goed aan anderen duidelijk maken wat wel en niet bij mij past. De samenwerking met collega’s verloopt nog gemakkelijker. En behalve dat ik me bewuster ben van mijn talenten, heb ik ook geleerd om deze vaker in te zetten.

Collega’s merken dat ik veranderd ben. ‘Goh die training heeft je echt goed gedaan!’ zeggen ze tegen mij. En dat is ook zo. Ik heb echt veel geleerd.”


Deelnemer 'Je Punt Maken'

Marike, werknemer bij een energiebedrijf

Tijdens de training ‘je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’ was er een reorganisatie aan de gang bij het bedrijf waar ik werkte. Er was veel spanning over wat er ging gebeuren, wie er mocht blijven en wie niet. Veel collega’s maakten zich zorgen en de werkdruk was hoog.


Ik mocht blijven, maar dit werd mij niet altijd in dank afgenomen door sommige dominante collega’s. Ze reageerden soms heel bot. Dit gaf veel spanning en ik merkte dat ik daardoor minder zei in vergaderingen dan ik zou willen. Dit nam ik mijzelf daarna kwalijk. Ik had last van mijn innerlijke criticus en piekerde veel.


In eerste instantie wilde ik in de training leren om mijn invloed en inbreng te vergroten in de teamoverleggen. En minder te piekeren over de reactie van mijn dominante collega’s.


Tijdens de eerste dag van de training ontwikkelde ik samen met Marloes een aanpak om in teamvergaderingen de spanning te hanteren als ik aan het woord was en tegelijkertijd een bijdrage te leveren op een manier die bij mij past.


Na een aantal keren oefenen wist ik precies hoe ik mij voor moest bereiden om goed uit de verf te komen en de innerlijke criticus te temmen. Dit voelde zo goed dat ik wat ik had geleerd stap-voor-stap ging toepassen in andere situaties zoals bij het faciliteren van de dagopening en het geven van presentaties. Ik ging deze situaties nu bewust opzoeken.


Marloes hielp mij bij de voorbereiding.Hoewel ik het wel spannend vond, ging het vaak verrassend goed. Na een van de eerste presentaties zei een extraverte collega zelfs: ‘jij moet in het vervolg maar altijd de presentaties doen. Jij komt zo rustig over en je hebt zo’n helder verhaal. Dat zou ik nooit kunnen’.


Ook heb ik samen met de Marloes het sollicitatiegesprek voorbereid voor een nieuwe functie binnen de organisatie. Dit ging goed. Aan het eind van het gesprek complimenteerde de sollicitatiecommissie mij met mijn gedegen voorbereiding. En ik heb de baan gekregen :-).


Ja, ik kan oprecht zeggen dat de training voor mij een groot verschil maakt. Ik pieker minder, ik ben rustiger en blijer en ik durf nieuwe uitdagingen aan te gaan in mijn werk.


Deelnemer 'Je Punt Maken

Sarah - Promovenda

“Ik kreeg verschillende keren te horen dat ik wel wat meer mocht laten zien van mijn kennis en expertise. Maar dat vond ik lastig als introvert. In de afgelopen jaren had ik al verschillende trainingen gevolgd, maar die hadden weinig resultaat gehad. Ik ging Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt doen omdat deze training speciaal gericht is op introverten.


Aan het begin van de training kreeg ik inzicht in de verschillende mechanismen die automatisch in werking treden als je als introvert in groepen spreekt. Dat hielp me meteen. Gaandeweg de training heb ik een eigen toolkit ontwikkeld waardoor ik nu weet hoe ik met spannende situaties om kan gaan. Ik heb nu meer energie, haal meer uit overleggen en zet mijn talenten bewuster in.


Ik ben niet langer overgeleverd aan de stroom maar kan zelf richting geven. Ik heb het stuur in handen.”


Deelnemer 'Je Punt Maken' 

Martine - Communicatieadviseur bij de gemeente Amsterdam

Ik ben altijd erg nieuwsgierig en stelde veel vragen, ook in vergaderingen. Niemand anders deed dat zo. Mijn extraverte collega’s gaven juist heel snel hun mening.


Hun gedrag voelde voor mij als de ‘norm’.


In de training ‘je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’ leerde ik mijn natuurlijke voorsprong als introvert helemaal te omarmen. Door het als bijzonder te zien en bewuster in te zetten, ben ik gegroeid als professional, maar ook als mens. Ik heb vertrouwen in mijn talenten gekregen en weer plezier in mijn werk. Ik merk aan collega’s dat ze me nu veel meer als expert zien!


Deelnemer 'Je Punt Maken' 

Bas - IT ontwikkelaar

"Ik kreeg een nieuwe baan. Nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuw systeem. Ik werd aangenomen als seniorontwikkelaar, maar voelde me dat nog niet.


Ik legde zo’n enorme druk op mezelf om deskundig over te komen dat ik blokkeerde en niet meer uit mijn woorden kwam. Ik kreeg het gevoel dat ik faalde, waardoor de druk die ik mezelf oplegde steeds groter werd. Soms lag ik er zelfs wakker van en ik ging er steeds meer tegenop zien om naar mijn werk te gaan.


Toen ik 4 weken bezig was met de training ‘je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’ merkte ik de eerste resultaten. Ik herkende tijdens spreekmomenten wat spanning veroorzaakte bij mij als introvert. Ik zag ook dat die spanning slechts in enkele situaties voorkwam. En heel belangrijk, ik zag dat het mogelijk was om grip te krijgen op de spanning.


Alleen dat inzicht al maakte alles veel relaxter. Spreken ging hierdoor gemakkelijker.


Nu na de training kan ik zeggen dat ik geleerd heb om meer de regie te nemen in gesprekken en bijeenkomsten. Het contact met collega’s loopt gemakkelijker. Ik merk dat mensen mij serieus nemen. Ik word steeds meer gevraagd om mee te denken. En heel belangrijk, ik zie niet meer op tegen mijn werk. In tegendeel, ik heb er weer plezier in."


Deelnemer 'Je Punt Maken' 

Toos - Psychologe en beleidsmedewerker

“Op het werk liep ik ertegenaan dat ik als introvert moeite heb met spreken in een groep, conflictsituaties en drukke praters. Ik vroeg me af hoe ik kon leren hier beter mee om te gaan. Daarom verdiepte ik me in literatuur over introversie. Daar leerde ik veel van. Maar hoeveel ik er ook over las, ik miste een concrete aanpak. En zo kwam ik bij De Succesvolle Introvert terecht.

Ik deed een Actiesessie van een dag bij Marloes. Ik ontdekte mijn natuurlijke voorsprong en kreeg handvatten om daar in mijn dagelijkse werk vorm aan te geven. Ook leerde ik om te gaan met mijn interne criticus. Precies wat ik nodig had.


Het heeft mijn zelfbeeld en mijn manier van werken veranderd. Voorheen voelde ik me altijd minder dan anderen, die het altijd zo goed leken te weten omdat ze het allemaal zo goed konden vertellen. Maar na die dag besefte ik: ik ben niet minder dan wie dan ook. Ik hoef mij niet aan te passen aan de norm. Het enige wat ik hoef te doen, is mezelf te zijn.


Ik heb door de coaching een boost gekregen en maak een nieuwe ontwikkeling door. Heerlijk!”


Deelnemer 'Persoonlijk Actiesessie'

Geke - Personeelsadviseur

“In sollicitatiegesprekken voelde ik mij zo gespannen dat ik helemaal niet uit de verf kwam en de gesprekken op niets uitliepen. En dat terwijl ik precies deed wat ik in een sollicitatietraining had geleerd. Ik besloot Marloes in te schakelen om mij te helpen.

In een Persoonlijke Actiesessie werd helder dat ik mij zo nauwkeurig voorbereidde op sollicitatiegesprekken, dat ik tijdens het gesprek niet meer spontaan antwoord kon geven. Marloes leerde mij om mijn doelen anders te stellen waardoor ik met een gerust hart naar een gesprek toe kon gaan. Dit had meteen effect.


Het eerste sollicitatiegesprek na de Persoonlijke Actiesessie werd heel bijzonder. Ik heb vrijuit vragen gesteld en initiatieven genomen, iets wat ik eerder nooit had gedurfd. En met resultaat: ik werd uitgenodigd voor een volgende ronde. Dus ik ben in beeld voor een baan!


Ook heb ik voor een groep van zo’n vijftig mensen een uitvoerig dankwoord uitgesproken bij een bijzondere gebeurtenis. Vroeger kreeg je mij nog met geen tien paarden voor zo’n grote groep!


Ik kan er nu op vertrouwen dat ik altijd de woorden kan vinden om uit te drukken wat ik wil zeggen, of het nu in een sollicitatiegesprekken of voor een groot publiek.


Marloes heeft een heel bijzonder programma dat heel goed in elkaar zit. Ik raad iedere introvert aan om naar Marloes te gaan!”


Deelnemer 'Persoonlijk Actiesessie'

Roelie - docente frans op een middelbare school

“Tijdens een gesprek over een mogelijke promotie klapte ik volledig dicht. Een heel vervelende ervaring waar ik nog lange tijd last van had. Toen las ik in een tijdschrift een artikel over introversie en begreep dat ik introvert was. Dat zette mij op het spoor van Marloes. Ik hoopte dat zij mij zou kunnen helpen om de spanning die in zulke gesprekken bezit van mij nam, beter te hanteren.


Tijdens een Persoonlijke Actiesessie leerde ik van Marloes welke mechanismen er in werking treden wanneer ik als introvert in de belangstelling sta. Marloes deed dit zonder te psychologiseren, waardoor ik mij meteen al sterker voelde. En ze gaf mij de handvatten om op een andere manier met mijn spanning om te gaan.


De eerstvolgende keer dat ik voor een groep collega’s stond, merkte ik meteen hoe anders het voor mij was. Ik wist veel beter wat ik wilde en hoe ik dat kon overbrengen. En ik wist hoe ik met mijn spanning om kon gaan. Daardoor durfde ik de ruimte te nemen om mijn verhaal te doen, iets wat ik eerder moeilijk vond.


Wat ik van Marloes heb geleerd, kan ik in elke situatie toepassen waarin ik aan het woord ben in een groep. Ik weet nu wat ik nodig heb om in groepen uit de verf te komen!”


Deelnemer 'Persoonlijk Actiesessie'

Harma - medisch analiste

“Ik worstelde in mijn werk met mijn leidinggevende die erg heftig en fel kan reageren. Soms uit het niets. Ik merkte dat ik zo bezig was met het vermijden van escalaties in vergaderingen en gesprekken waar hij aanwezig was, dat ik in mijn eigen verhaal verdwaalde.


Ik heb wel eerder een training ‘professioneel opkomen voor jezelf’ gevolgd. Maar wat ik daar leerde paste niet bij mij als introvert. Ik leerde trucjes. Als iemand iets anders reageerde dan ik geleerd had in de training, wist ik niet wat ik moest doen en raakte ik alsnog de draad kwijt. Frustrerend!


In het online programma van de Succesvolle Introvert leerde ik mezelf zo voor te bereiden op gesprekken met mijn leidinggevende, dat ik niet langer verdwaal in mijn hoofd. Integendeel, ik heb weer de regie. Het mooie is, dat deze manier van voorbereiden zo natuurlijk voelt, dat ik het ook in onverwachte situaties kan toepassen.


Ik heb door het programma vertrouwen gekregen dat ik mijn zichtbaarheid kan vergroten in de organisatie zonder met mijn neus vooraan te staan. Ik heb me zelfs vrijwillig voor een werkgroep aangemeld binnen de organisatie.


Dit had ik voor de training niet snel gedaan. Door me voor te bereiden aan de hand van het draaiboek, kan ik goed reageren op wat anderen zeggen in de werkgroep zonder gespannen te worden.


Dit werd bevestigd door een collega. Ze zei dat ik zo duidelijk aanwezig was in de bijeenkomst (in positieve zin!), dat was haar echt opgevallen. Dat geeft me dan weer zelfvertrouwen!


Ik vind het heel verrassend dat ik al zo snel resultaat merk, ik had gedacht dat ik veel meer zou moeten oefenen. Ik ben blij dat ik de training gedaan heb.”


Deelnemer 'Online Programma van de Succesvolle Introvert'

Tanja

'Ik ben op de website gekomen van de Succesvolle Introvert door een artikel in het Nederlands Dagblad over de kracht van introverten. In het artikel kwamen Marloes en twee introverte professionals aan het woord.Het artikel was echt een feest der herkenning. Ik realiseerde me toen dat ik introvert ben. Het was echt alsof er een nieuwe wereld voor mij open ging.


Ik heb vanaf dat moment veel gelezen over het onderwerp.Toen ik in een akelige situatie met mijn teamleider kwam, besloot ik dat lezen niet genoeg was en ik er echt iets mee moest doen. Ik schreef me in voor de MasterClass-serie.


Het volgen van de MasterClasses heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.


Aan de ene kant omdat ik mij steeds meer realiseer dat hoe ik dingen ervaar als introvert heel normaal is. Ik snap nu veel beter waarom ik spanning ervaar bij dominante collega’s, het lastig is om meteen te reageren op onverwachte vragen en er tussen te komen in vergaderingen. En aan de andere kant krijg ik in de MasterClass tips om in deze situaties regie te nemen waar ik eerder voelde dat het me allemaal maar overkwam.


Ik vind sommige dingen soms nog steeds lastig, maar ik kan niet anders zeggen dan dat de MasterClass-serie mij gigantisch heeft geholpen. Ik heb in het laatste halve jaar echt heel veel geleerd.Ik heb de site dan ook al aan verschillende introverten doorgegeven.


Deelnemer 'MasterClass-serie'

Floris Versteegh - Marketing en communicatiemanager bij Selma Foeken

“Ik ben de online training ‘Natuurlijk bijdragen’ gaan volgen naar aanleiding van een masterclass die Marloes met Selma Foeken heeft gegeven. Toen Selma mij over de masterclass vertelde, ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat ik introvert was.

Waar ik tegenaan liep, zowel in werksituaties als privé, was dat ik erg vaak overprikkeld en moe was en last had van uitstelgedrag. Bovendien vond ik het erg lastig om in een groep aan gesprekken deel te nemen. Als ik ook maar enigszins gespannen was ging ik altijd veel te snel praten, waardoor dat wat ik wilde zeggen voor anderen (en voor mezelf) vaak een onsamenhangend verhaal werd en mensen me onderbraken of zelfs afhaakten.


Daardoor voelde ik mij me vaak niet gehoord of gezien en was ik altijd onzeker. En voor een groep een presentatie houden was iets waarbij ik bij voorbaat al blokkeerde (terwijl ik ergens diep van binnen wel wist dat ik het leuk vond).


Ik snapte niet hoe ik dit kon doorbreken. Door wat Marloes vertelde over introversie, vielen er opeens allerlei kwartjes. Ik begreep dat het allemaal anders kon: namelijk op mijn eigen manier! En dat Marloes mij hierbij kon helpen.


Ik kreeg door het doen van de training meteen meer begrip over hoe ik zelf in elkaar zit en hoe ik me kan voorbereiden op spreken in een groep. Bovendien kreeg ik echt zin om voor groepen te presenteren.


Het draaiboek dat ik in de training heb gemaakt gaf mij rust in mijn hoofd en meer zelfvertrouwen. Ik heb meteen een paar dingen kunnen uitproberen in een groepsbijeenkomst en het werkte!


De training heeft mij veel gebracht: meer energie, minder last van uitstelgedrag en ik slaap beter. Het draaiboek gebruik ik nu altijd. Bovendien kan ik daar nog jaren mee voort!


Wat ik van Marloes heb geleerd, kan ik in elke situatie toepassen waarin ik aan het woord ben in een groep. Ik weet nu wat ik nodig heb om in groepen uit de verf te komen!”


Deelnemer ‘Natuurlijk bijdragen’*

Marlies, ambtenaar bij een landelijk overheidsorgaan

'Dingen overkwamen me vaak in mijn werk omdat ik geen ’nee’ durfde te zeggen of dichtklapte. Ik wilde daarom assertiever worden in mijn werk. Duidelijker grenzen stellen.Ik had echter geen zin in een standaard assertiviteitstraining. Het was belangrijk voor mij dat er aandacht was voor het introverte gedeelte van mijn persoonlijkheid. Daarom besloot ik mee te doen met de MasterClass-serie. Ik startte met het maken van het persoonlijke draaiboek aan de hand van het boek ‘De Succesvolle Introvert’ dat ik kreeg toegestuurd.


Ik merkte meteen het verschil.


Door het gebruik van het persoonlijke draaiboek kwam ik krachtiger over, nam ik meer de leiding in gesprekken en overleggen en was na afloop tevreden over mijn bijdrage.


De kracht van de MasterClasses is dat het niet gericht is op het aanleren van extraverte componenten, maar kleine aanpassingen zijn die bij een introvert karakter passen en daardoor natuurlijk aanvoelen. Hierdoor kon ik snel stappen zetten.Nu na het volgen van alle MasterClasses kan ik oprecht zeggen dat ik assertiever ben geworden. Ik zeg bijvoorbeeld gemakkelijker ‘nee’ als anderen hun werk op mijn bordje proberen te leggen.


Ik kreeg hier zelfs complimenten over van mijn collega. Ze zag hoe ik omging met mijn oud-leidinggevende die mij behoorlijk onder druk zette om ‘ja’ te zeggen tegen iets wat ik niet wilde. Ze zei dat ze niet had verwacht dat ik op zo’n rustige manier mijn punt zou maken en het zou volhouden.


Het mooie is dat het me nu natuurlijk afgaat en ik me er goed bij voel.'


Deelnemer 'MasterClass-serie' 

Anita - beleidsmedewerker bij een gemeente

"De vergaderingen waren echt vreselijk. Ik zat in een team van 7 personen en 5 daarvan waren dominant.

Ik bereidde de teamvergaderingen altijd grondig voor. Ik wist altijd precies wat ik wilde zeggen, maar merkte elke keer dat door de manier van overleggen, ik totaal de kluts kwijt raakte. Mijn eigen verhaal, dat ik zo goed had voorbereid, vergat ik dan gewoon in te brengen door de manier van communiceren van mijn dominante collega’s.


Ik reageerde alleen nog maar op hun verhalen en opmerkingen in plaats van mijn eigen ideeën in te brengen. En dat ook maar af-en-toe. Heel eerlijk gezegd, haakte ik vaak volledig af bij dit soort vergaderingen. Ik was met mijn gedachten totaal ergens anders.


Ik kreeg ook regelmatig geïrriteerde reacties van mijn dominante collega’s die zo iets hadden van:‘zeg jij nu ook eens wat!!’.

Het voelde in die tijd alsof ik met de rug tegen de muur stond.


Dit is de reden dat ik besloot de online training te gaan doen. Bij deze training kreeg ik ook de MasterClass ‘doorbreek de impasse met dominante collega’s’.


Ik leerde tijdens de training om vergaderingen aan de hand van een persoonlijk draaiboek voor te bereiden.

Ik heb het persoonlijk draaiboek sinds die tijd altijd bij me in mijn tas


Ik gebruik het bij het voorbereiden van al mijn gesprekken en vergaderingen. Alleen al het doorlezen van het persoonlijk draaiboek maakt me ontspannen.


De training heeft mijn leven veranderd. Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben zoveel relaxter in overlegmomenten, ook zoveel positiever. Ik laat me niet langer van de wijs brengen en blijf bij de punten die ik belangrijk vind om te bespreken, ook als het gesprek een andere kant op gaat. Ik kan door deze voorbereiding soepel meebewegen en heb geen enkel probleem meer om mijn punt te maken.


Het grappige is dat ik sinds een poosje projectleider ben in een ander team, ik introverte trekjes bij sommige projectmedewerkers heb ontdekt. Sommige tips uit de training heb ik nu met hen gedeeld en het doet me plezier om te zien dat ze er iets mee doen, en zowel hun inbreng als hun betrokkenheid groeit. Ook in gesprek met dominante collega’s."


Deelnemer ‘Natuurlijk bijdragen’*

Simone

De MasterClass 'Omgaan met dominante collega's' is echt een aanrader. De les is heel gestructureerd en overzichtelijk, waardoor het probleem meteen al minder ingewikkeld is.


Bovendien wordt duidelijk waardoor de ongemakken in de communicatie tussen dominante extraverten en introverten vandaan komen. Dat is heel fijn en verhelderend.


Marloes komt met even verrassend eenvoudige als briljante oplossingen om als introvert beter contact met extraverten te hebben. Vier gouden tips, waarvan er twee voor mij persoonlijk bijzonder relevant zijn. Je kan de tips meteen toepassen en daarmee per direct je relatie met je dominante collega's verbeteren én zelf beter uit de verf komen.


Het is fijn dat je de les als audio én als uitgeschreven tekst krijgt. En de hand out is prachtig en superoverzichtelijk. Die kun je er altijd zo even bij pakken, heel handig. Eigenlijk zou elke introvert die in een bureaula moeten hebben liggen. En eigenlijk ook elke dominante extravert. Dat zou enorm schelen.

Merijntje

Ik heb een aantal dominante collega’s met wie ik moet samenwerken. Wat ik lastig vond is dat ze heel snel hun mening gaven en mij geen enkele ruimte boden. Tenminste zo voelde het. Ik ben vaak helemaal overdonderd door hun reactie en ga dan mee in hun besluit. Dit betekende dat ik opgezadeld zat met een opdracht na een gesprek met een dominante collega waar ik helemaal niets mee kon en ook niet achterstond.


Ik baal op zo'n moment van mezelf, maar wil er dan ook niet meer op terugkomen omdat ik al heb toegezegd. En ik zag heel eerlijk gezegd ook op tegen de felle reactie als ik zou zeggen dat ik het niet zou doen.


In de MasterClass ‘doorbreek de impasse met dominante collega’s’ heb ik geleerd hoe ik adequaat kan reageren als ik het idee heb dat mijn dominante collega’s hun mening doordrukken. Ik heb geleerd hoe ik dit kan doen op een manier die voor mij goed en natuurlijk voelt en tegelijkertijd duidelijk is. Het grappige is dat ze mij er zelfs voor bedanken :-).


Ik merk dat mijn dominante collega’s door mijn nieuwe aanpak mij meer respecteren en mijn input waarderen. Ze vragen nu zelfs expliciet om mijn inbreng. Dit is echt nieuw en voelt als een wonder.


Deelnemer 'MasterClass-serie' 

Thorsten Faruhn

Ik heb net de MasterClass ‘Tem de innerlijke criticus’ beluisterd. Geweldig: heel herkenbaar.


Mooie tips en voorbeelden die je daarin geeft. Die zullen heel goed van pas komen, want mijn innerlijke criticus speelt nogal een grote rol. Ik hoor van anderen dat ik de lat voor mijzelf steeds te hoog leg en de vele dingen die ik wel goed doe niet zie. Ik heb de diverse strategieën genoteerd en de hand-out gedownload, zodat ik hiermee aan de slag kan. Dank voor de verhelderende video!


Deelnemer ‘Natuurlijk bijdragen’*

*Het programma ‘Natuurlijk Bijdragen’ is de voorloper van de MasterClass-serie.


Cookies