Meer invloed met minder moeite
Tekst: Simone Veld

‘Wat ik doe, is eigenlijk spelen met kunststof. Ik vind het werken met kunststof geweldig, omdat er zoveel verschillende materialen zijn waarmee je zoveel dingen kunt maken.’

Harmen is van oorsprong werktuigbouwkundige en werkt bij een spuitgietbedrijf waar allerlei kunststof producten worden gemaakt.

Van het speelse karakter van zijn werk geniet hij enorm. En hij beschouwt het als een uitdaging om zo goed en efficiënt mogelijk de beste producten te maken.

Een aspect aan zijn werk waar hij minder blij van werd, was de communicatie met anderen.

Hij hield er niet van om op mensen af te stappen die hij niet kende. En hij kreeg in gesprekken op zijn werk niet voor elkaar wat hij wilde. Dat vond hij weleens frustrerend. Om het over presentaties nog maar niet te hebben. Hij gaf ze wel, ook voor internationale gezelschappen, omdat het bij zijn werk hoorde, maar zag er altijd tegenop.

Gespannen presenteren

‘Het gebeurde elke keer als ik een presentatie moest houden. Dagen van tevoren voelde ik de stress al in mijn lijf. En als ik er eenmaal stond, voelde ik me zweterig en gespannen.
Want ik was altijd bang dat anderen erop uit waren om gaten te schieten in mijn verhaal. En ik zag alleen de mensen die geen interesse toonden, waardoor ik nog zenuwachtiger werd.’

Hij wist dat hij zou dichtklappen als hij lastige vragen zou krijgen. En dat hij zou gaan blozen als hij geen antwoord paraat zou hebben. Dat had hij al een paar keer meegemaakt. ‘Elke keer weer dacht ik aan die momenten dat ik het liefst onzichtbaar wilde zijn.’ Harmen had hier zoveel last van, dat hij besloot om hulp te zoeken. En zo kwam hij, via via, bij Marloes terecht.

Presenteren met meer gemak

In september 2013 begon Harmen met de training Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt. De training bestond uit online gesprekken en een praktijkdag in Deventer.

Tijdens de training kreeg Harmen stap voor stap handvatten om met spanning om te gaan en later deze spanning te voorkomen. Door een juiste voorbereiding en focus, in combinatie met eenvoudige technieken die hij op ieder moment kon inzetten.

Zowel tijdens presentaties als in gesprekken.

Op de praktijkdag van de training kreeg hij verschillende instant-ontspanningstechnieken aangereikt waarmee hij heeft geoefend.
‘Eén daarvan helpt mij bijzonder goed. Die eenvoudige en effectieve techniek kan ik op elk moment toepassen, het maakt mij altijd rustig, waardoor het contact soepeler verloopt. Dat is geweldig.’

Presentaties gaan hem nu veel gemakkelijker af. Hij kan de rust bewaren en zich concentreren op zijn eigen verhaal, zodat zijn boodschap overkomt.

Mensen die geen interesse hebben, storen hem niet langer. Hij richt zich nu op degenen die met belangstelling luisteren en actief deelnemen aan de discussie. En als er iets gebeurt waardoor hij toch veel last van spanning krijgt, dan weet hij wat hij kan doen om de rust terug te krijgen.

Effectieve gesprekken

Niet alleen zijn presentaties, maar ook zijn gesprekken met anderen zijn veel effectiever geworden.

Harmen ontdekte tijdens de training dat hij tijdens gesprekken wel van alles in zijn hoofd had, maar dat niet uitsprak. En dat hij zo gefocust is op het efficiënt en snel werken, dat hij soms vergat aandacht te geven aan de communicatie.

Nu weet hij hoe het anders kan. Hij denkt nu eerst goed na voordat hij het gesprek aangaat: hoe zegt hij wat hij wil zeggen, hoe kleedt hij zijn boodschap in voor de ander?
Het kost maar weinig tijd en het levert hem veel op. Want hij krijgt andere mensen nu veel gemakkelijker mee.

En hij weet wanneer het erop aan komt. ‘Ik herken lastige situaties nu veel sneller. En kan zelfs tijdens een gesprek dat niet goed dreigt te verlopen nog bedenken wat ik kan doen om het te corrigeren.’ Dat scheelt tijd én een heleboel stress.

‘Dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd: om bewust te communiceren. Zodat ik zeg wat ik wil zeggen en mijn doelen bereik.’
Zo krijgt hij met minder moeite meer voor elkaar.

En een grotere comfortzone

Door alles wat hij van Marloes heeft geleerd, kan Harmen nu rustiger en effectiever zijn werk doen.

Maar dat is nog niet alles. Hij doet nu zelfs dingen die hij vroeger uit de weg zou zijn gegaan, omdat ze teveel stress zouden hebben opgeleverd.

Zo gaat hij binnenkort kennismaken bij een instelling waar hij als vrijwilliger gaat werken. Dan zal hij veel mensen ontmoeten die hij nog niet kent.

‘Vroeger zou ik daarvan een drama hebben gemaakt. Met al die mensen moeten praten van wie ik niets wist. Sterker nog, ik zou er niet eens aan zijn begonnen. Maar nu wind ik me er helemaal niet over op.

Er kan me niets gebeuren.’

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen