Interview met Marloes Bouwmeester


Eerste Nederlandse expert op het gebied van introversie deelt tips en strategieën over hoe je jouw invloed als introvert op een natuurlijke manier vergroot

Hoe lang doe je dit werk al en wat bracht jou hiertoe?

Het begon allemaal in 2008 met een schrijfcursus waarvoor ik een onderwerp moest bedenken om over te schrijven. Ik verdiepte mij in die tijd al in introversie en wilde graag ontdekken hoe ik als introvert succesvol kon zijn op een manier die bij mij paste, dus zonder dat ik extravert hoefde te worden. Ik ben toen een blog gestart. Ik kreeg veel reacties op de artikelen op mijn blog. Toen pas merkte ik dat er heel veel introverten waren die tegen dezelfde problemen aanliepen als ik! Dat was een aangename verrassing voor mij, om te merken dat ik niet alleen stond. Het moedigde mij aan om me te blijven verdiepen in dit onderwerp.


Ik ging wetenschappelijke literatuur lezen over introversie, volgde opleidingen en sprak met experts in binnen- en buitenland zoals Susan Cain.


Ik realiseerde me steeds meer dat de verschillen tussen introverten en extraverten enorm zijn. Ze hebben echt een andere manier van denken, beslissingen nemen en communiceren.


Omdat er op dat moment geen trainers en coaches waren speciaal voor introverten, begon ik zelf met het ontwikkelen van strategieën om beter uit de verf te komen als introvert.


Strategieën bijvoorbeeld voor het adequaat reageren bij onverwachte vragen, het geven van presentaties, het omgaan met (zeer) dominante collega’s of netwerkgesprekken.


Dit werkte zo goed dat introverte collega’s en lezers van mijn artikelen mij vroegen of ik het hen ook wilde leren. Zo is de Succesvolle Introvert als bedrijf begonnen.

Waarom is dit zo belangrijk voor jou?

Niet alleen omdat ik introverten graag help om tot hun recht te komen – dat natuurlijk ook – maar ook omdat ik denk dat het nodig is. Want ik geloof dat de wereld behoefte heeft aan de weldoordachte ideeën en rustige inbreng van introverte professionals.


We krijgen allemaal het extraverte ideaal voorgeschoteld op school, in onze werkomgeving en vaak zelfs ook privé. Omdat ouders en leerkrachten vanuit de beste bedoelingen hun kinderen en leerlingen willen leren om extravert gedrag te vertonen.


Heel begrijpelijk, want dat is wat gezien wordt als de manier om er te komen. Ook in werkomgevingen is er immers veel waardering voor extravert gedrag. Maar het is ook heel jammer. Want het maakt dat velen zich tekort voelen schieten. En het maakt onzichtbaar dat zij andere waarden met zich meebrengen, die ook belangrijk zijn en nu vaak over het hoofd worden gezien.


Introverten hebben het juist nodig om zichzelf zichtbaar te maken op hun eigen, natuurlijke manier. Dan kunnen hun kwaliteiten aan het licht komen. En daar profiteren ook extraverten van.


Ik heb een manier gevonden om succes te hebben op een eigen, bij introverten passende manier. En het mooie is dat ook extraverten daarvan de waarde inzien. Mijn cliënten merken dat.

Wie zijn jouw cliënten precies?

Het zijn leergierige professionals die veel vakkennis hebben. Ze hebben veel te bieden, maar merken dat ze niet uit de verf komen. Het lukt ze niet om hun kennis en ideeën naar voren te brengen in vergaderingen, netwerkbijeenkomsten en bij presentaties. 


Daardoor worden ze over het hoofd gezien. Dat frustreert hen, want ze willen met hun expertise graag bijdragen aan hun vakgebied en aan hun werkomgeving.


Ze hebben vaak op advies van hun omgeving al assertiviteitstrainingen, persoonlijke effectiviteitstraining of effectieve communicatietrainingen gevolgd. Dit had meestal niet het gewenste resultaat omdat het niet bij hen als introvert aan sloot.


Nu zijn ze zover dat ze graag willen leren hoe ze hun invloed vergroten op hun werk en zich kunnen profileren op een manier die bij hen past.


Cliënten werken onder andere bij de banken, universiteiten, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, technische bedrijven, ministeries, provincies en gemeenten. Enkele voorbeelden zie je hieronder:

Training en coaching introverten
Een volledige lijst met organisaties en bedrijven waarvoor de Succesvolle Introvert werkt of heeft gewerkt, vind je wanneer je op de button klikt.

Waarin ben jij anders dan andere coaches?

Ik ben zelf introvert en ik weet precies hoe het is om van alle kanten tips en adviezen te krijgen die niet werken. En hoe het voelt om bij je functioneringsgesprekken steeds te horen te krijgen dat je je meer moet profileren, terwijl je daar helemaal geen zin in hebt.


Dat maakt dat ik je begrijp en het makkelijk is om met mij te communiceren.


En daarnaast onderscheid ik mij door mijn aanpak. Bij andere coaches leren introverten vaak hoe ze zich moeten laten zien door expressief te zijn. Ze krijgen trucjes en technieken aangereikt. Die kunnen wel werken, maar mijn ervaring is dat je in nieuwe situaties dan toch weer tegen je oude problemen aanloopt. Omdat het je niet van nature gemakkelijk afgaat om je op die manier te profileren.


Ik heb juist een aanpak ontwikkeld die van binnenuit werkt en daardoor gemakkelijk toe te passen is, ook in nieuwe situaties. Die manier past zo perfect bij jou als introvert, dat het als vanzelf gaat. Je hoeft er na een poosje niet eens meer over na te denken, het wordt je tweede natuur.


Dit noemen mijn cliënten ook wel het ‘Marloes’-effect. 

Training en coaching introverten

Je zegt dat introverten op een natuurlijke manier hun invloed kunnen vergroten in hun werk. Wat is hiervoor nodig?

Om jouw invloed in je werk op een natuurlijke manier te vergroten zijn twee stappen belangrijk. 


De eerste stap is de basis: ontdek jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin je uitblinkt als introvert. Het is jouw natuurlijke manier van denken, beslissingen nemen en communiceren als introvert.


Als je meer zicht hebt op jouw natuurlijke voorsprong, dan gaat er een wereld voor je open. En dan weet je precies waar jij je op moet richten in je werk om succesvol te worden op een manier die bij jou past. Dit is dus een heel belangrijke stap.


En bijna niemand heeft zicht op zijn eigen natuurlijke voorsprong. Je bent er zo aan gewend dat je die niet ziet. 


Maar met je natuurlijke voorsprong alleen ben je er niet. Je moet die wel weten te verzilveren. De tweede stap is daarom gericht op het vergroten van jouw verzilverkracht. Zodat je jouw natuurlijke voorsprong optimaal gaat benutten om tot je recht te komen in je werk. Dit vraagt om specifieke strategieën zodat jij je punt kunt maken ook als de spanning hoog oploopt, jij jouw invloed vergroot en je op een natuurlijke manier kunt profileren.

Werkt dit echt?

Ja. De stappen zijn zo ontwikkeld, dat het weinig moeite kost om ze te zetten. Als je er maar structureel aandacht aan besteedt en stap voor stap in beweging blijft, boek je vanzelf resultaat.


Je kunt de resultaten teruglezen in de verhalen van mijn klanten.

Welke resultaten kan ik verwachten?

Je ontdekt jouw natuurlijke voorsprong als introvert zodat je weet waar je in uitblinkt en hoe je van nature denkt, beslissingen neemt en communiceert. Daarnaast wordt het gemakkelijker voor jou om te spreken. Je kunt je punt maken ook als de spanning hoog oploopt. 


Ook krijg je meer rust in je hoofd. Je bent niet meer aan het piekeren of je wel het juiste hebt gezegd of gedaan.


En je krijgt meer invloed. Want je collega’s gaan je meer zien en waarderen om de unieke bijdrage die je levert. Daardoor krijg je ook steeds vaker het werk dat precies bij je past.


Sommige van mijn klanten krijgen promotie, anderen groeien door naar een seniorfunctie en het gebeurt ook wel eens dat er binnen een organisatie nieuw werk voor hen wordt gecreëerd die past bij hun natuurlijke voorsprong als introvert.


Als ik het heel kernachtig moet samenvatten: je leert om het beste van jezelf te geven en daarmee ook nog het meeste te bereiken.

Als ik ondersteuning van jou wil, welke opties zijn er dan?

Mijn advies is om te starten met een abonnement op de MasterClass-serie


MasterClass-serie 'Verzilver jouw natuurlijke voorsprong als Introvert'Training en coaching introverten

Ten eerste deel ik mijn kennis en ideeën in de MasterClass-serie ‘Verzilver jouw natuurlijke voorsprong als Introvert’. Je kunt je abonneren op de MasterClass-serie.


Je ontvangt dan iedere maand een MasterClass waarin ik je leer hoe je goed uit de verf komt als introvert in specifieke situaties. Denk aan omgaan met dominante collega’s, onverwachte vragen of netwerken.


Je ontvangt tevens het boek ‘de Succesvolle Introvert’ [1].


[1] Dit boek is niet apart te bestellen. Het is alleen verkrijgbaar bij een abonnement op de MasterClass-serie.

Individuele begeleiding

Wil je liever persoonlijke begeleiding, dan raad ik de individuele begeleiding aan. In dit programma ga ik samen met jou op zoek naar jouw natuurlijke voorsprong als introvert en ontwikkelen we samen strategieën om jouw natuurlijke voorsprong te verzilveren. Dit doen we voor situaties die jij spannend vindt of waarbij het van belang is dat je goed uit de verf komt. Denk bijvoorbeeld aan:


  • Netwerkgesprekken waarbij jij jezelf moet presenteren.
  • Sollicitatiegesprekken waarbij je het lastig vindt om jezelf goed neer te zetten.
  • Voorleggen van jouw plan aan een team met dominante managers.
  • Verkoopgesprekken waarbij je een klant moet binnenhalen.
  • Overleg met een extravert team waarbij je het lastig vindt om er tussen te komen.
  • Reageren op kritische vragen.

Ik ben geïnteresseerd, maar ben nog niet zover om een training te volgen, 

wat raad jij aan?

Ik raad je dan aan om mijn gratis e-book aan te vragen. Je kunt dan onderzoeken of mijn aanpak bij jou past. Daarnaast ontvang je als bonus bij de e-books twee keer in de week een mail met tips over hoe je als introvert succesvol bent op een manier die bij je past.


Training en coaching introverten

Leer hoe jij op een natuurlijke manier jouw invloed vergroot in je werk

Ontvang twee keer per week een artikel met inzichten, tips en strategieën - speciaal voor introverte professionals


Als BONUS ontvang je na aanmelding het E-book 'Succesvol Vergaderen voor Introverten' 


Ik wil liever niet dat op mijn werk weten dat ik introvert ben. Wat staat er op mijn factuur?   

Naast de Succesvolle Introvert heb ik een tweede bedrijfsnaam geregistreerd, te weten DSIacademie. Deze laatste naam komt op de factuur te staan.


Heb je ook een neutrale beschrijving van de programma's die je aanbiedt?

Ja, die heb ik voor het individuele programma ‘Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’. Hier vind je meer informatie 


Ik ben serieus geïnteresseerd, maar ik heb nog een aantal vragen    

Leuk dat je geïnteresseerd bent. Mail mij jouw vragen gerust. Ik beantwoord ze graag. 


Nu ben ik nog nieuwsgierig naar wie jij verder bent. Wil je iets over jezelf vertellen wat niet direct met jouw werk te maken heeft.

Ja hoor. Ik heb een partner en zoon en woon al weer ruim 20 jaar in Deventer. Ik voel mij enorm thuis in het glooiende Sallandse landschap met de IJssel


Ik hou van schrijven, film kijken, wandelen, lezen, koken en spelen met onze hond Luna. Ik heb een hekel aan schoonmaken. 


En je kunt mij blij maken met een kop thee, een mooi gesprek of een etentje!


                                                             

Meer lezen?

Test: introvert of extravert

Test: introvert of extravert

Ben je introvert of extravert? Aan de hand van een aantal stellingen ontdek je of je introvert, extravert of ambivert bent!
Ebook introvert

Gratis e-book

Ontvang twee keer per week een mail. Als BONUS ontvang je na aanmelding het E-book 'Succesvol Vergaderen voor Introverten' 

Trainingen

Meld je aan voor de MasterClass-Serie of kies voor individueel coachingsprogramma om je te ontwikkelen als introvert