Als je tijd nodig hebt om je mening te vormen

“Ik ben altijd erg nieuwsgierig en stelde veel vragen, ook in vergaderingen. Niemand anders deed dat zo. Mijn extraverte collega’s gaven juist heel snel hun mening.

Hun gedrag voelde voor mij als de ‘norm’: om serieus genomen te worden, moet je vlot en overtuigend je mening naar voren brengen. Dan kom je deskundig over. Ik wilde niets liever.

Dus deed ik een serieuze poging. Maar ik voelde me dan zo opgelaten, dat ik het woord al snel weer aan anderen gaf tijdens vergaderingen. Heel frustrerend!

Alsof ik tekort schoot. De welbekende druppel was toen één van mijn extraverte collega’s plagend opmerkte: ‘Die Martine, die stelt altijd zoveel vragen.’ En mijn manager voegde daar nog eens aan toe: ‘Laat je toch eens wat meer zien. Mensen weten niet wat je kunt’.”

Martine is communicatieadviseur bij een grote gemeente. Ze geeft directie, management en de wethouder communicatieadvies. Ook ontwikkelt ze campagnes over armoedebestrijding, schuldhulpverlening en jongeren. Onderwerpen die haar na aan het hart liggen.

In ons eerste gesprek vertelt Martine dat het haar soms zo frustreert om niet gezien te worden in vergaderingen. Ze vraagt zich af of deze baan wel bij haar past. Misschien moest ze maar op zoek gaan naar ander werk.

Uit de test om haar natuurlijke voorsprong te achterhalen blijkt het opbouwen van persoonlijke relaties met mensen haar tweede natuur te zijn. Juist door vragen te stellen. Ze is oprecht geïnteresseerd in anderen en dat voelen mensen feilloos aan.

Daarnaast ziet Martine intuïtief in welke werkzaamheden mensen tot hun recht kunnen komen en waar ze plezier in hebben. Het geeft haar een goed gevoel om mensen aan werk te koppelen dat bij hen past.

En als kers op de taart weet ze ook mensen in beweging te krijgen. Het is tijd om deze mooie eigenschappen te laten groeien en bloeien.
Dus ik daag Martine uit om haar natuurlijke voorsprong meer in te gaan zetten in haar werk. Ze twijfelt, want ze is bang dat mensen haar minder serieus nemen als ze haar vragen de ruimte geeft.

Klein beginnen

Toch wil ze het proberen en plant ze iedere week 2 activiteiten in die passen bij haar natuurlijke voorsprong als introvert.

In adviesbesprekingen met managers en projectleiders neemt ze bijvoorbeeld de tijd om hen eerst te leren kennen. Ook investeert ze tijd in het opbouwen van persoonlijke relaties in de rest van de organisatie. Ze zet haar talent om belangstellende vragen te stellen hierbij volop in. “Ik haal veel plezier uit persoonlijk contact in mijn werk”, aldus Martine.

Op een bepaald moment moet haar afdeling een organisatiebreed project leiden met een strakke deadline. En dan ervaart ze welke vruchten haar afdeling plukt van de relaties die zij heeft opgebouwd. Zij weet namelijk precies wie welke rol het beste op zich zou kunnen nemen vanuit de verschillende afdelingen.

En deze mensen waarderen de betrokkenheid van Martine.  Ze zetten graag een tandje bij om haar de gewenste informatie aan te leveren. Met als resultaat dat het project op tijd klaar is. Dat had echt niemand verwacht.

Martine merkt hoeveel succes ze heeft met het inzetten van haar natuurlijke voorsprong. Ze durft hier nu meer en meer op te vertrouwen en weet deze steeds vaker te verzilveren.
Tijd voor een volgende stap. Ik leer haar hoe ze haar stempel op een vergadering kan drukken door haar manier van vragen stellen verder te verfijnen en te professionaliseren. Dit blijkt haar natuurlijk af te gaan.

Het balletje gaat rollen

De collega die Martine eerst plaagde met haar vele vragen, verzuchtte op een gegeven moment na een vergadering: ‘Ik praat misschien veel, maar jij stelt één vraag in de vergadering en bereikt daar meer mee dan ik.’

Als klap op de vuurpijl ziet ook een andere extraverte collega nu wat Martine te bieden heeft. Als er een ingewikkeld adviestraject ter sprake komt met veel belanghebbenden, kijkt ze in de richting van Martine.

“Dat is zo moeilijk. Dat kan Martine beter doen. Zij weet de persoonlijke verhoudingen goed te houden. En ze kan voor een soepel en snel verloop van dit traject zorgen waarbij ons advies geaccepteerd zal worden.”

Conclusie van Martine

“Ik vergelijk mezelf wel eens met een dolfijn, die door een enorme nieuwsgierigheid en een speels karakter het contact opzoekt met anderen. Ik vind het ook heerlijk om te ‘spelen’: ik haal veel plezier uit het beter leren kennen en het verbinden van mensen. Ik was me nooit zo van dat talent bewust omdat het gewoon in me zit. Ook wist ik niet dat ik het zo in kon zetten voor mijn werk.

Door mijn natuurlijke voorsprong helemaal te omarmen, het als bijzonder te zien en bewuster in te zetten, ben ik gegroeid als professional, maar ook als mens. Ik heb vertrouwen in mijn talenten gekregen en weer plezier in mijn werk. Ik merk aan collega’s dat ze me nu veel meer  als expert zien!”

Wil jij ook jouw natuurlijke voorsprong als introvert serieus nemen? Dan is het programma Je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt’ iets voor jou.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen