Waarom zou ik mensen vermoeien met oninteressante details over mijn leven?

‘Nee, ik bereid het voorstelrondje nooit voor. Het gaat mij immers om de inhoud. Het gaat niet om wie ik ben of wat ik heb gedaan. Wat hebben andere mensen er nu aan om te weten wat mijn hobby’s zijn of wat ik heb gedaan in andere projecten. Ik heb geen zin om eindeloos over mezelf te vertellen in het voorstelrondje zoals ik sommige van mijn extraverte collega’s zie doen. Die zijn soms bijna een half uur aan het woord...alleen maar over zichzelf en over hoe belangrijk ze zijn. Ik vertel gewoon mijn naam en mijn functie. Dat is het. Ik heb geen zin om mensen te vermoeien met niet interessante details over mijn leven.’ Bovenstaande hoor ik veel introverte professionals zeggen. En ze hebben gelijk. Wie wil er nu anderen vermoeien met eindeloze verhalen over zichzelf.

De innerlijke criticus aan het werk

Wat ze zich echter niet realiseren is dat deze manier van denken vaak gevoed wordt door hun innerlijke criticus. De innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert en nooit tevreden is. Jouw innerlijke criticus ziet het als risicovol als je te lang aan het woord bent en te veel over jezelf vertelt. Het zou er immers toe kunnen leiden dat mensen een slechte indruk van je krijgen. Dat ze over je gaan denken als iemand die alleen maar opschept door grote verhalen over zichzelf te verspreiden. Daarom bereiden deze introverten het voorstelrondje bijna nooit voor en houden ze hun introductie kort. Niet realiserend dat hun innerlijke criticus daar ook vaak niet tevreden over is. Zeker als alle andere gesprekspartners wel de ruimte nemen om zichzelf voor te stellen. ‘Dat had jij ook moeten doen’, zegt de innerlijke criticus dan achteraf. Bang als hij is dat je een slechte eerste indruk maakt.

Zonder voorbereiding een verhaal houden

Maar probeer maar eens te bedenken wat je moet zeggen als je bijna aan de beurt bent. Of als alle ogen op je gericht zijn op het moment dat de spreker voor jou het woord aan jou geeft. Dan loopt de spanning vaak zo hoog op dat het nog lastig is om na te denken. Zeker als je innerlijke criticus aan het werk is en geen enkel verhaal goed genoeg vindt. Voor een deel van de introverten geldt dat ze hun eigen introductie dan snel afraffelen om maar van de aandacht af te zijn. Waar ze dan daarna weer van balen. Is dit een probleem?

Is het erg om niet goed uit de verf te komen tijdens het voorstelrondje?

Ik weet dat veel experts op het gebied van zichtbaarheid dit wel een probleem vinden. Zij geven aan dat een slechte eerste indruk je nog lang parten kan spelen in het vervolgcontact. Ik zie het vooral als een gemiste kans. Het voorstelrondje is wat mij betreft niet de plek om uitgebreid over jezelf te vertellen. Ik zie het voorstelrondje als het uitgelezen moment om de condities te creëren waaronder je het voor jezelf en vaak ook voor jouw gesprekspartners gemakkelijk kunt maken tijdens een training of een nieuw project. Tijdens een training bijvoorbeeld kun je de basis leggen voor eenvoudiger contact met jouw medecursisten. Of je zegt iets waarmee je de kans vergroot dat je tijdens de training leert wat je wilt leren. Je kunt het voorstelrondje bij een nieuw project ook gebruiken om te voorkomen dat je straks overvraagd wordt. Of je kunt er voor zorgen dat je de taken en werkzaamheden krijgt die je juist wel wilt doen. Daarnaast is het voorstelrondje het moment om jouw innerlijke criticus te temmen, zodat je er in de volgende ontmoetingen met mensen minder last van hebt. Gaat het voorstelrondje soepel, dan zal jouw innerlijke criticus je daarna meer met rust laten. Hoe goed dit werkt, merk ik aan de mensen die ik op dit moment begeleid bij het inwerken in een nieuwe baan of functie. Verloopt het eerste contact met medewerkers, managers en directie goed, dan ontstaat er rust en zelfvertrouwen. De vervolgcontacten gaan dan ook veel soepeler.

Kortom

Bereid je voor op het voorstelrondje. Dit helpt je om de condities te creëren waaronder je het vervolgcontact voor jezelf en jouw gesprekspartner gemakkelijk maakt. Daarnaast kun je zo jouw innerlijke criticus op afstand houden. Zowel tijdens het voorstelrondje, als daarna.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past.  Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.