Help, hoe overleef ik de eerste weken in een nieuwe baan?

Help, hoe overleef ik de eerste weken in een nieuwe baan?

 • Ik voel enorme druk om mijzelf goed te presenteren in deze eerste periode in mijn nieuwe baan. Dit geeft zoveel spanning dat ik soms blokkeer.
 • Mijn hoofd zit helemaal vol. Soms heb ik in de lunchpauze al het idee dat er echt niets meer bij kan en dan moet ik nog een halve dag.
 • ’s Nachts ben ik zo druk met het verwerken van alle indrukken en informatie van overdag dat ik moeilijk in slaap kom. Hierdoor ben ik overdag moe.

Dit zijn ervaringen van introverte professionals die ik de afgelopen weken sprak over hun nieuwe baan.

Hoe blij ze ook waren met hun nieuwe baan, ze voelden zich ook onzeker

Onzekerheden waar ze van dachten overheen gegroeid te zijn, omdat ze er geen last van hadden gehad tijdens hun vorige baan.Vaak wordt de onzekerheid veroorzaakt doordat ze te weinig rekening houden met hun natuurlijke reactie op nieuwe prikkels en de diepgaande manier waarop ze nieuwe informatie verwerken als introvert. Ik zal het uitleggen.

In de eerste weken in een nieuwe baan ben je vaak overprikkeld

De eerste periode in een nieuwe baan krijg je veel nieuwe prikkels. Je ontmoet jouw nieuwe collega’s, leert je weg kennen in een nieuwe werkomgeving en krijgt veel nieuwe informatie te verwerken.Introverten zijn gevoeliger voor prikkels dan extraverten. Daarnaast verwerk je als introvert prikkels op een diepgaande manier. Dit kost tijd.
Je verwerkt nieuwe informatie door het te relateren aan eerdere ervaringen, waar je over gelezen hebt, wat anderen erover gezegd hebben om het tot een samenhangend geheel te maken. Je bent als het ware de hele dag met jezelf in gesprek.

Dit heeft veel voordelen. Onder andere dat je door deze diepgaande manier van informatie verwerken, nieuwe expertise en inzichten ontwikkelt op jouw vakgebied.

Alleen als je veel nieuwe prikkels krijgt, zoals in een nieuwe baan, dan kan het zijn dat het gesprek met jezelf doorgaat als je in bed ligt. Het gevolg is dat je niet kunt slapen. Je bent dan overprikkeld.

En dat is bij veel introverten het geval in het begin van een nieuwe baan

Als je ’s nachts niet of slechter slaapt ben je de volgende dag niet uitgerust en moe. Als je moe bent, wordt de stem van jouw innerlijke criticus sterker. De innerlijke criticus is dat innerlijke stemmetje dat voortdurend kritiek op je levert en je steeds wijst op wat je niet goed doet.

De kritiek van de innerlijke criticus kan voor veel spanning zorgen. Soms voor zoveel spanning dat het verwerken van alle prikkels trager gaat of zelfs blokkeert. Waardoor het gevoel van overprikkeling blijft en je slechter slaapt.

Als je niet oplet wordt dit een vicieuze cirkel (zie figuur 1). Dit kan je erg onzeker maken. Zeker als je door vermoeidheid niet goed uit de verf komt tijdens gesprekken en overleggen.

Figuur 1: Vicieuze cirkel van overprikkeld zijn

Hoe kun je dit voorkomen?

Eigenlijk heel simpel.

verwerken van de prikkels

Wacht niet tot je in bed ligt, met het verwerken van de prikkels.

Maar maak gedurende de dag een aantal keren ruimte en tijd voor het verwerken van alle nieuwe informatie. Voer niet alleen het gesprek in je hoofd, maar zet het ook op papier. Dit geeft je de kans om sneller nieuwe verbanden te zien en alle informatie tot een geheel te maken.Dit hoeft maar een paar minuten per keer te kosten als je deze twee stappen volgt:

Stap 1: Maak mini-verslagen

Neem na elk gesprek of bespreking de tijd om de volgende 2 open zinnen af te maken.

 • Wat ik gehoord heb is ….
 • Dit doet mij denken aan… (eerdere ervaringen/gesprekken/boeken)

Neem voor elke open zin 2 minuten en schrijf zo snel als je kunt. Probeer alles wat er in je hoofd zit op papier te krijgen.

Stap 2: Verwerk mini-verslagen tot een geheel

Lees aan het eind van de dag alle mini-verslagen door. Maak vervolgens de volgende 2 open zinnen af:

 • Wat mij opvalt als ik kijk naar het grotere geheel is …
 • Informatie die ik nog mis is ….

Denk niet te veel na. Schrijf gewoon wat erin je opkomt. Lees het daarna nog een keer na en bedenk welke acties je kunt ondernemen om de missende informatie te achterhalen. Je hebt dan meteen de actielijst voor de volgende dag klaar :-).

Bereid gesprekken en bijeenkomsten voor waarbij je aandacht hebt voor hoe jij jezelf kunt profileren zonder jezelf te forceren

Beantwoord voor elk gesprek of bijeenkomst de volgende vragen:

 • Wat wil ik vertellen?
 • Hoe kan ik de spanning snel naar beneden brengen als ik blokkeer?
 • Wat kan ik doen om voor mezelf een podium te creëren waardoor ik kan ontspannen en goed uit de verf kom als spreker?
 • Hoe zorg ik voor voldoende rust in mijn hoofd zodat ik alle informatie in mij op kan nemen en natuurlijk en adequaat kan reageren op de bijdrage van anderen?
 • Hoe kan ik op een natuurlijke manier invloed uitoefenen zodat mensen zien wat ik te bieden heb?

Als je bij elk overleg of gesprek van tevoren nadenkt over deze vragen, dan geeft dat zelfvertrouwen en rust in je hoofd.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Yvonne
Door

Yvonne

op 08 Sep 2015

Schrijven kan inderdaad een goede manier zijn voor introverten om prikkels te verwerken. Lang niet elke introvert is ook HSP maar het verwerken van prikkels gaat wel anders als je datgene wat je te verwerken hebt niet 10 keer vertelt aan 100 beste vrienden. Persoonlijk vind ik praten met een heel goed contact en vooral mailen met een goede vriendin die wat meer op afstand zit ook een heel prettige manier van het verwerken heel veel nieuwe informatie en de gedachtes daarover.

Marloess
Door

Marloess

op 23 Sep 2015

Fijn dat je gevonden hebt wat voor jou werkt. Mooie aanvulling!

Carola
Door

Carola

op 03 Jan 2021

Ik lees dat introverte sneller last hebben van overprikkeling. Maar mijn ervaring is totaal anders: juist extraverte hebben meer last van over - prikkeling....

Carla
Door

Carla

op 23 Sep 2021

Wat een fijn artikel om te lezen dit, super herkenbaar en heel informatief. Dank je wel Marloes!

Reactie plaatsen