Waarom veel introverten een hekel hebben aan het voorstelrondje

Waarom veel introverten een hekel hebben aan het voorstelrondje

Hoewel een voorstelrondje vaak niet onverwacht komt bij bijvoorbeeld een training of een nieuw project, worden veel introverten er toch door overvallen.

Ze hebben zich er niet op voorbereid.

En dat maakt dat de spanning snel oploopt.

Een introvert vertelt hierover:

‘Ik vind het altijd vreselijk om te wachten tot ik aan de beurt ben met het voorstelrondje. Hoe dichterbij het moment nadert, hoe drukker het in mijn hoofd wordt. Ik hoor dan niet eens meer wat anderen vertellen. Zo ben ik bezig in mijn hoofd met wat ik ga vertellen.

Als ik dan het woord krijg, en ik merk dat alle ogen op mij gericht zijn, dan voel ik me zo ongemakkelijk en gespannen, dat ik mijn verhaal ga afraffelen. Uit angst te veel tijd in beslag te nemen, maar ook om er maar vanaf te zijn. Achteraf baal ik dan.

Weer niet goed uit de verf gekomen en mezelf goed neer weten te zetten.

Dit vind ik vooral vervelend als er een leidinggevende bij zit, of iemand anders met een hoge functie in de organisatie.’

Het is niet alleen vervelend, maar ook jammer als dit jou overkomt.

Het voorstelrondje is namelijk het uitgelezen moment om de condities te creëren waaronder je het voor jezelf gemakkelijk kunt maken tijdens een training of een nieuw project.

In een training bijvoorbeeld kun je tijdens het voorstelrondje de basis leggen voor eenvoudiger contact met jouw medecursisten. Of je zegt iets waarmee je de kans vergroot dat je tijdens de training leert wat je wilt leren.

Je kunt het voorstelrondje bij een nieuw project ook gebruiken om te voorkomen dat je straks overvraagd wordt. Of je kunt er voor zorgen dat je de taken en werkzaamheden krijgt die je juist wel wilt doen.

Dat is niet moeilijk, maar het vraagt wel enige voorbereiding.

Wil je hier hulp bij, dan is de MasterClass van deze maand iets voor jou. In de MasterClass ‘Hoe overleef ik het voorstelrondje’ leer ik jou graag de stappen om je gedegen voor te bereiden op het voorstelrondje. Dit is dezelfde aanpak die ik ook leer aan deelnemers binnen mijn individuele programma’s.

Zij ervaren hierdoor meer ontspanning en meer grip tijdens het voorstelrondje.

Heb je interesse in de MasterClass-serie, klik dan hier:

http://bit.ly/2qjjpjI

Hartelijke groet,

Marloes

P.S. Heb je vaak verplichte kerstborrels in de maand december en zie je hier elke keer tegenop? 

Afgelopen week ben ik geïnterviewd door Business Insider over hoe je de kerstborrel overleeft en zelfs leuk maakt voor jezelf. Je kunt het artikel hier vinden:

https://www.businessinsider.nl/introvert-kerstborrel-werk-collegas-moe-verplicht-niet-gaan-leuk/

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen