Hoe overleef je het voorstelrondje?

Veel trainers en coaches op het gebied van persoonlijke effectiviteit, zichtbaarheid en imago zullen het niet met mij eens zijn. Maar toch moet ik het zeggen. Ik zie namelijk dat deze opvatting veel introverten in de greep houdt. Op een negatieve manier.

Waar ik het over heb?

Over de druk die er door trainers wordt gelegd op het belang van een goede eerste indruk. Ik geef toe: er is veel wetenschappelijk bewijs dat iemand binnen een aantal seconden zijn oordeel over je gevormd heeft. Jouw gezichtsuitdrukking. De stevigheid van jouw handdruk. Jouw toon. Dit alles bepaalt de eerste indruk die iemand van je heeft. En die eerste indruk kleurt vervolgens alle volgende interacties. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zoveel nadruk op de eerste indruk maakt mij niet ontspannen. Integendeel.

Druk

Het voert de druk alleen maar op. Zeker, je kunt oefenen met de juiste handdruk. Er aan denken om te lachen in de juiste mate. Jezelf forceren om daadkrachtig te presenteren zonder te dominant over te komen. Veel introverte professionals die ik ken blokkeren juist door dit soort regels. Dat is niet zo gek. Ten eerste leg je jezelf zo allerlei beperkingen op. Je creëert heel krappe marges: je mag alleen dit doen. Je mag alleen dat uitstralen. Zo ben je niet vrij om jezelf te zijn. Dat maakt je juist gespannen. Ten tweede maak je jezelf bang. Je denkt voortdurend aan je grootste vrees: dat je een slechte indruk maakt. Het idee dat je de schade dan niet meer kunt herstellen, verlamt je. Je laat je door angst regeren.

Innerlijke criticus

Deze manier van denken activeert bij jou als introvert de innerlijke criticus. En niet zo’n beetje ook. Die wil koste wat het kost voorkomen dat jij een slechte indruk maakt. Omdat dat zulke negatieve consequenties heeft. Bij alles wat je doet, krijg je dus een waarschuwing te horen van je interne criticus. Bijvoorbeeld: Je hapert even in jouw verhaal…..jouw innerlijke criticus wijst je erop dat je niet overtuigend overkomt. Iemand kijkt boos of geïrriteerd….je komt niet professioneel over. Je kunt je voorstellen dat door de beperkte vrijheid die je voelt om jezelf te zijn, en door alle kritiek van jouw innerlijke criticus, er juist datgene gebeurt wat je uit alle macht wilt voorkomen. Je raakt gespannen en daardoor maak je een gesloten en onzekere indruk. Gelukkig is er een manier om hieruit te komen. Ik noem dit ook wel het principe van de effectieve omweg Je richt je niet langer op het maken van een goede eerste indruk in het voorstelrondje. Je kijkt hoe je het eerste contact gebruikt om de condities te creëren waaronder jij, maar ook jouw gesprekspartners goed tot hun recht komen. Op het moment zelf en in toekomstige contactmomenten. Dit vraagt een andere manier van kijken en voorbereiden van gesprekken met nieuwe mensen. De introverten die dit toepassen geven aan dat ze het gevoel van regie terugkrijgen. Niet langer zijn ze afhankelijk van het oordeel van anderen om een goed gevoel te hebben. Nee, ze stippelen hun eigen weg uit. Hierdoor voelen ze zich ontspannen en krachtig. Dit stralen ze uit. Hierdoor maken ze, ook al zijn ze daar niet mee bezig, een goede indruk. Zo vertelde laatst een introvert die ik had geholpen met de voorbereiding van de eerste weken in zijn nieuwe baan: ‘Mijn doel was tijdens het voorstelrondje in de eerste weken met medewerkers en andere managers om het vervolgcontact te vergemakkelijken. Ik wilde het voor mijzelf eenvoudiger maken, maar ik wilde ook dat zij zich op hun gemak voelden om mij te benaderen. Tegelijkertijd wilde ik mezelf ook als expert neerzetten. Hierop had ik mijn verhaal afgestemd. Door die duidelijke focus kostte het mij geen moeite om mijn verhaal te doen tijdens de voorstelrondjes. Ik voelde me ontspannen en nam de tijd om mijn verhaal te doen, zonder me ongemakkelijk te voelen. Ik maakte zelfs grapjes waar mensen om moesten lachen. Dit was een nieuwe ervaring voor me. Wat helemaal fijn was om te merken, was dat mijn nieuwe gedrag het effect had dat ik wilde. De vervolgcontacten in de weken daarna verliepen allemaal soepel. Het voorstelrondje heeft me geholpen de voorwaarden hiervoor te creëren.’ In de MasterClass-serie ga ik uitgebreid in op hoe je goed uit de verf komt tijdens het voorstelrondje. De technieken die je leert in de MasterClass-serie kun je in allerlei situaties gebruiken. Zoals aan het begin van een training, tijdens een netwerkbijeenkomst, bij nieuwe projecten of in gesprek met nieuwe klanten. Meer informatie over de MasterClass-serie: http://bit.ly/2qjjpjI

Meer lezen?