10 misverstanden over wat het betekent om introvert te zijn

Antonie, een introverte professional die ik een paar jaar geleden begeleidde, kreeg steeds kritiek van zijn extraverte collega’s en leidinggevende dat hij te volgzaam was.

Ze vonden dat hij te weinig initiatief nam. Zeker bij de start van grote, nieuwe projecten.

Hij vond dit zelf ook.

Toen we echter gingen onderzoeken wat hij in het begin van een nieuw project deed, viel op dat hij onmiddellijk actie ondernam. Hij ging met betrokkenen praten voor wie het project bedoeld was, belde met mensen die al eerder een dergelijk project hadden gedaan en zocht naar aanvullende informatie.

Hij deed alles om tot een goed en gedegen plan te komen op basis waarvan het team zijn koers kon bepalen.

Zijn collega’s hadden echter geen idee van zijn activiteiten en de initiatieven die hij ondernam. Daar vertelde hij nooit wat over.

Zij zagen hierdoor niet wat hij deed en vonden hem daarom te volgzaam en te weinig pro-actief.

Omdat dit jaar in jaar uit werd gezegd, was hij het ook gaan geloven.

Dit had zijn zelfvertrouwen geen goed gedaan en hij voelde zich vaak onzeker bij projecten.

Het verhaal van Antonie is helaas geen uitzondering. Dit soort verhalen hoor ik wekelijks. Ik vind het altijd pijnlijk om te horen. Het voelt zo onrechtvaardig.

Want wat er op zo’n moment gebeurt, is dat extraverten de natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen van introverten verkeerd interpreteren. Ze hangen er negatieve labels aan. Hierdoor ontstaan misverstanden. Helaas.

In dit artikel de 10 grootste misverstanden over introverten op een rij.

Misverstand 1: Introverten zijn passief

Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief.

Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten. Ze vinden het meestal ook niet nodig om daarover te vertellen. Het hoort immers bij hun werk is hun redenering.

Dit in tegenstelling tot hun extraverte collega’s die vaak uitgebreid vertellen over waar ze mee bezig zijn.

Hierdoor ontstaat ongewild het misverstand dat extraverten meer werk verzetten dan hun introverte collega’s.

Lees ook: het lot van de stille werkers op de achtergrond

Misverstand 2: Introverten zijn verlegen

Verlegen zijn is niet hetzelfde als introvert zijn. Verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze zijn zich heel erg bewust van zichzelf op dat soort momenten en durven niets te zeggen. Dit hoeft bij introverten helemaal niet het geval te zijn.

Er zijn genoeg introverten die zelfvertrouwen hebben in sociale situaties. En er zijn genoeg extraverten die verlegen zijn.

Zie ook: Verschil tussen verlegen en introvert zijn

Misverstand 3: Introverten zijn minder deskundig

In organisaties waar extravert gedrag de norm is wordt stelligheid vaak verward met deskundigheid.

Hierdoor ontstaat al snel het misverstand dat introverten minder deskundig zijn dan hun extraverte collega’s. Introverten zijn namelijk vaak voorzichtig in hun taalgebruik. Ze gebruiken regelmatig woorden als ‘misschien’ en ‘wellicht’. Of: ‘het zou zo kunnen zijn dat ….’

Niet omdat ze geen kennis van zaken hebben, maar omdat ze zeker willen zijn dat het klopt wat ze zeggen. Anders houden ze liever een slag om de arm.

Extraverten zijn veel stelliger in hun taalgebruik, ook al zitten ze nog midden in hun denkproces. Doordat ze hun mening zo stellig poneren, lijkt het voor anderen dat ze meer verstand hebben van het onderwerp.

Lees ook: Stelligheid = deskundigheid?

Misverstand 4: Introverten zijn negatief

Introverten willen, voordat ze een beslissing nemen, eerst op een rij zetten wat er mis kan gaan. Ze bedenken vervolgens wat ze kunnen doen om de schade te beperken als het inderdaad mis gaat. Als ze dit helder hebben, nemen ze een beslissing.

Stilstaan bij negatieve consequenties van een besluit doen ze niet om vervelend te zijn. Toch wordt het regelmatig zo opgevat. Extraverten zien dit als negatief gedrag of als beren op de weg zien.

Misverstand 5: Introverten zijn onzeker of niet assertief

Het voorzichtige taalgebruik van introverten, zie ook eerdere misverstanden, en de gerichtheid op dialoog in plaats van discussie, maakt dat extraverten het gedrag van introverten regelmatig als onzeker of niet assertief bestempelen. Veel introverten krijgen daarom ook het dringende advies om een assertiviteitstraining te volgen.

Terwijl er vaak niets mis is met de assertiviteit van introverten. Ze hebben alleen nooit geleerd om rekening te houden met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen als introvert. Dit maakt onzeker. Mijn ervaring is hoe meer ze hier rekening mee leren houden, hoe rustiger en zelfverzekerder zich voelen. Zonder zichzelf te forceren of extravert voor te doen.

Lees ook: Betekent introvert zijn automatisch dat je onzeker bent?

Misverstand 6: Introverten zijn niet besluitvaardig

Introverten zijn vaak zorgvuldig in het nemen van beslissingen. Ze gaan niet over één nacht ijs. Hierdoor zien extraverten ze soms als mensen die geen knopen kunnen doorhaken. Extraverten realiseren zich daarbij niet dat introverten gewoon op een hele andere manier besluiten nemen. Een manier die ook veel voordelen met zich mee brengt.

Lees ook: Gezien als niet besluitvaardig? Ontdek hoe jij besluiten neemt als introvert

Misverstand 7: Introverten zijn ongeïnteresseerd of afkeurend

Bij veel introverten is niet van het gezicht af te lezen hoe ze zich voelen. Ze hebben een ‘pokerface’. En als ze nadenken of heel geconcentreerd luisteren, kijken sommigen boos of afkeurend. Vooral sensitieve extraverten vinden dit lastig. Ze ervaren introverten dan als niet geïnteresseerd of afkeurend terwijl dit niet het geval is.

Lees ook: Lachen doet maar even pijn hoor en andere pijnlijke opmerkingen

Misverstand 8: Introverten zijn niet sociaal

Introverten hebben veel tijd alleen nodig om alle indrukken te verwerken. Dit wordt soms geïnterpreteerd door hun omgeving als dat ze niet sociaal zijn. Introverten zijn echter net zo sociaal als extraverten, alleen tonen ze dit op een andere manier.

Lees ook: Waarom veel introverten graag alleen zijn. 

Misverstand 9: Introverten zijn traag

Introverten reageren vaak minder ad rem en snel als hun extraverte collega’s. Ze denken eerst na voordat ze iets zeggen of doen. Hierdoor ontstaat regelmatig de indruk dat ze traag zijn. Terwijl ze vaak net zo snel, of soms eerder klaar zijn met hun werk dan hun extraverte collega’s.

Lees meer: ‘Help, ik ben traag’.

Misverstand 10: Introverten zijn niet daadkrachtig

Introverten krijgen dikwijls te horen dat ze niet daadkrachtig zijn en nooit het initiatief nemen. De waarheid is dat introverten van nature meestal ruimschoots over deze kwaliteiten beschikken. Hun daadkracht wordt alleen niet gezien door hun extraverte collega’s en leidinggevenden omdat zij op een hele andere manier besluiten nemen en actie ondernemen.

Lees hier meer: Waarom er vaak getwijfeld wordt aan de daadkracht van introverten.

Voorbij de misverstanden 

Ik vind het belangrijk om als afsluiting van dit artikel nogmaals te benadrukken dat deze misverstanden over introverten ontstaan doordat extraverten het natuurlijke gedrag van introverten negatief interpreteren.

Het wil niet zeggen dat als jouw gedrag als introvert negatief wordt geïnterpreteerd, dat dit ook waar is. Ik hoop niet dat je het ook zelf bent gaan geloven. Bij de meeste introverten blijkt namelijk het tegendeel waar.

Net als bij Antonie aan het begin van dit artikel. Hij werd gezien als te weinig pro-actief en te volgzaam. Terwijl toen we dit onderzochten, hij juist buitengewoon daadkrachtig was. Hij deed dit alleen op een introverte manier.

Gelukkig kun je dit soort negatieve beeldvorming en misverstanden eenvoudig voorkomen. En meer dan dat. Door kleine aanpassingen in wat je zegt en doet, gaan extraverten jouw deskundigheid juist zien en waarderen. Zonder op te scheppen of je anders voor te doen.

Wil je hulp hierbij?

Ik help introverte professionals hierbij door twee keer per week een nieuwsbrief te sturen met inspirerende artikelen vol inzichten en strategieën om succesvol te zijn als introvert in jouw werk op een manier die bij je past.

Samen met de goed verkopende MasterClass-serie en mijn individuele trainingen heb ik al duizenden introverten geholpen om op een natuurlijke manier hun impact en invloed te vergroten in vergaderingen en gesprekken. Wil je hier serieus mee aan de slag, schrijf je dan in mijn voor mijn gratis nieuwsbrief. Je ontvangt als bonus het E-book ‘Succesvol Vergaderen voor introverten’.

Meer Lezen?