Verschil tussen verlegen en introvert zijn

De begrippen introvert en verlegen zijn worden vaak door elkaar gebruikt. Verlegenheid wordt vaak verward met introversie. Dat is begrijpelijk, want op het eerste gezicht gedragen introverte en verlegen personen zich exact hetzelfde: ze zijn allebei rustig en houden zich op de achtergrond.

Voor de helderheid hier een korte uitleg over de twee begrippen.

Introvert: Rustig en op de achtergrond

Introverten en verlegen mensen zijn beide vaak rustig en op de achtergrond in groepen, maar de reden verschilt.

Introverte mensen voelen zich vaak prima in een groep, ze hebben alleen niet altijd zin om te praten of in de belangstelling te staan. De spanning rond spreken ontstaat als ze veel negatieve opmerkingen hebben gehad over dat ze te stil zijn.

Een andere reden dat introverten soms stil zijn, is dat ze kunnen blokkeren. Dat komt dan omdat ze van zichzelf eisen dat ze zich extravert gedragen.

Pushen

Dan gaan ze zichzelf pushen om al bij te dragen terwijl ze eigenlijk niet zover zijn.

Deze spanning vermindert vaak enorm of verdwijnt helemaal als ze meer rekening gaan houden met hun natuurlijke manier van denken, besluiten nemen en communiceren als introvert.

Als ik introverten echter leer om meer rekening te houden met hun natuurlijke manier van communiceren, blijken ze opeens prima een bijdrage te kunnen leveren. Het zijn dan zelfs vaak bijzonder inspirerende sprekers.

Verlegen: een negatief oordeel

Verlegen mensen zijn niet rustig en op de achtergrond omdat ze dit willen, maar meer omdat ze bang zijn voor het negatieve oordeel van anderen. Ze ervaren veel spanning in een groep en om te spreken. Dit gaat niet weg als ze hun eigen manier hebben gevonden om invloed uit te oefenen. Dan nog zijn ze bang voor de mening van anderen.

Over verlegenheid kun je heen groeien, over introvert zijn niet

Vaak zeggen mensen tegen mij: ‘vroeger was ik introvert, maar nu niet meer.’ Dan bedoelen ze eigenlijk: ‘vroeger was ik verlegen, maar nu niet meer’.

Doordat verlegen personen om een heel andere reden stil zijn, hebben ze meestal minder profijt van mijn coaching.

Dat komt omdat ze zichzelf steeds opnieuw moeten pushen over hun sociale angst heen te stappen.

Ik stuur hen vaak ook door naar de vereniging voor verlegen mensen: http://verlegenmensen.nl.

Terwijl het bij introverten juist op rolletjes loopt, wanneer ze eenmaal snappen hoe ze gebruik kunnen maken van hun natuurlijke voorsprong als introvert.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Martijn
Door

Martijn

op 11 Mar 2021

Mooi artikel!

Reactie plaatsen