Ambivert: als je niet introvert of extravert bent

Ambivert: als je niet introvert of extravert bent

Je kent vast wel mensen die introvert zijn en die heel rustig en bedachtzaam zijn of die een extravert karakter hebben en het liefst in het middelpunt van de belangstelling staan. Herken jij jezelf daar niet in? Dan is de kans groot dat jij een ambivert karakter hebt.

Wat is ambivert?

Ambivert is een persoonlijkheidstype dat tussen introvert en extravert in zit. Je karakter past dus niet standaard in het hokje van de twee uitersten. Je persoonlijkheid is meer genuanceerd in vergelijking met introverte en extraverte personen. Er is wat dat betreft sprake van een uitstekende balans, omdat een ambivert persoon van beide karakters wat in zich heeft. Dat biedt meerdere voordelen. Je hebt namelijk de skills om te luisteren en te praten.

Zo vind je het ook prima om wat tijd alleen door te brengen, maar vind je sociale contacten eveneens belangrijk. Zit je wel eens in een tweestrijd? Bijvoorbeeld als je net lekker op de bank ligt een filmpje te kijken en een vriendin belt om uit te gaan? Dat is typisch een teken van een ambivert persoon. Je vindt beide opties prima. Wat je dan kiest te gaan doen, is afhankelijk van je stemming op dat moment.

Wat zijn kenmerken van een ambivert?

Een ambiverte persoonlijkheid is te herkennen aan meerdere kenmerken. Het opvallende is dat er allerlei situaties zijn waarin je of meer introvert of meer extravert bent. Je wilt bijvoorbeeld het ene moment graag in de belangstelling staan en op een ander moment alleen zijn.

Je vindt het geweldig leuk om op pad te gaan met vrienden, maar vindt zelf ook prima alleen je weg. Je hebt er niet altijd behoefte aan dat mensen je aanspreken, maar soms vind je dat wel leuk. Je kijkt in nieuw gezelschap liever even de kat uit de boom. Het helpt als er vertrouwde gezichten bij zijn.

Je hebt vaak wel wat te vertellen aan een ander, maar andere keren luister je gewoon liever. Je bent geen teruggetrokken persoonlijkheid, maar vindt het soms fijn je terug te trekken. Je bent door anderen niet altijd in het juiste perspectief te plaatsen als het gaat om je karakter. Dat komt doordat je afwisselend eigenschappen vertoont van een introvert en extravert persoonlijkheidstype.

  • Praten en luisteren
  • Alleen zijn en onderdeel van groep
  • Tweestrijd in situaties
  • Afstand houden en sociaal zijn
  • Middelpunt van belangstelling en afzijdig
  • Introverte en extraverte kenmerken

Herken jij jezelf in de bovenstaande kenmerken en situaties? Dan heb je waarschijnlijk een ambivert karakter.

Verschil met introvert

Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen. Als introvert persoon kun je vaak goed luisteren. Aan de andere kant is het zo dat deze personen het lastig vinden om ad rem te reageren in onverwachte situaties. Een ambivert persoon bevindt zich niet constant in deze uiterste positie, maar vindt een middenweg met extraverte eigenschappen.

Verschil met extravert

Een extravert persoon staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Het liefst altijd en dat is een groot verschil met een ambivert persoon. Die wil niet constant in de spotlights staan, maar vindt dat af en toe geen probleem. Bovendien hebben mensen met een extravert karakter de neiging zich graag met anderen te omringen. Ook zijn ze vaak veel aan het woord in een groep.

Wil je weten of je ambivert, introvert of extravert bent? Doe de test!

Je hebt waarschijnlijk al een idee of je ambivert, introvert of extravert bent. Wil je echt zeker weten wat jouw persoonlijkheidstype is? Doe de test en ontdek in welk hokje jij te scharen bent. Komt eruit dat je ambivert bent? Dan behoor je tot twee derde van de mensen met hetzelfde persoonlijkheidstype.

Wist je dat je dan over het beste van twee werelden beschikt? Uit onderzoek blijkt bovendien dat ambiverte personen de beste verkopers zijn. Een nadeel is dat het soms lastig is om in bepaalde situaties te kiezen welke kant je opgaat. Dat is duidelijker bij introverte en extraverte karakters. Die gaan automatisch één kant op en jij hebt daarin een keuze.

Meer lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Welke vormen van hoogsensitiviteit zijn er? - Ingebeleeft.nl
Door

Welke vormen van hoogsensitiviteit zijn er? - Ingebeleeft.nl

op 18 Apr 2021

[…] zou de wereld er behoorlijk saai uitzien. Maar naast de introverte en extroverte mensen heb je ook ambivert. Dit zit dus tussen het introverte en het extroverte […]

Lievelyne
Door

Lievelyne

op 17 Jan 2022

Ik weet nog altijd niet in welke categorie ik hoor. Ik ben graag alleen, maar kan ook erg uitbundig zijn in groep...

Reactie plaatsen