Kenmerken van een introvert: herken jij je in introversie?

Kenmerken van een introvert: herken jij je in introversie?

Treed jij niet graag op de voorgrond op het werk?

Verdwijn je naar de achtergrond in grote groepen of bij dominante collega’s?

Krijg je stress van overlegmomenten waarin iedereen naar jou kijkt?

Is dit herkenbaar voor jou? Dan is de kans groot dat je introvert bent.

Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen.

Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.

Het verschil tussen introvert en extrovert

Introverten en extraverten verschillen op veel vlakken. Zo verschillen ze in de manier waarop ze omgaan met prikkels, hoe ze ideeën ontwikkelen, communiceren, maar ook hoe ze besluiten nemen.

Weinig mensen zijn op de hoogte van die verschillen tussen introverten en extraverten.

Hierdoor ontstaan er veel misverstanden over introverten.

Introverten worden bijvoorbeeld door extraverten weggezet als traag, niet deskundig of assertief genoeg. Dit maakt onzeker. Zeker als je in een extraverte omgeving werkt.

Veel introverten gaan zich door de kritiek aanpassen. Ze proberen net zo snel, ad rem en besluitvaardig over te komen als hun extraverte collega’s. En daar schuilt het gevaar. Niet alleen is het heel vermoeiend om je voor te doen als extravert.

Maar je raakt ook het zicht kwijt op jouw natuurlijke voorsprong als introvert. Jouw natuurlijke voorsprong is datgene waarin jij van nature uitblinkt. En dat is zonde. Want als jij jouw natuurlijke voorsprong als introvert leert zien en inzetten, is het gemakkelijk om een grote bijdrage te leveren in gesprekken en overleggen zonder jezelf te forceren.

Nuancering

Voordat ik meer in ga op de kenmerken van introverten vind ik het belangrijk om eerst wat nuance aan te brengen.

Je bent namelijk nooit alleen maar introvert of alleen maar extravert. Je hebt, naast dat je introvert of extravert bent, ook andere persoonlijkheidskenmerken. Dit kan de introverte of extraverte eigenschappen ontkrachten of juist versterken. Daarnaast kun je op sommige eigenschappen een beetje introvert of extravert scoren of juist heel sterk. Verder zijn er introverten die op één eigenschap extravert scoren. Dat zijn de mensen van wie niemand wil geloven dat ze introvert zijn, terwijl ze zichzelf in bijna alle onderstaande kenmerken herkennen.

Ambivert

Tot slot zijn er ook mensen bij wie de balans in het midden blijft. Die mensen worden ambivert genoemd. Dan kun je bijvoorbeeld zowel genieten van volop in de belangstelling staan van anderen, als van stilte en alleen zijn.

Kenmerken van introverte mensen

Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van introverten

Voorkeur voor één-op-één gesprekken

Veel introverten vinden 1-op-1 gesprekken gemakkelijker dan overleggen in een grote groep. Dat heeft allereerst te maken met dat je als introvert doorgaans niet houdt van small talk. Praten om het praten laat je liever over aan anderen. Je wilt de diepte in.

Daar komt bij dat je vaak even tijd nodig hebt om te reageren op wat een ander zegt. Je hebt verwerkingstijd nodig. In een groep mensen is dat lastig. Het kan je het gevoel geven dat je niet ad rem of spontaan genoeg bent.

Schriftelijk uitdrukken

Als introvert vind je het doorgaans makkelijker om je schriftelijk uit te drukken. Het geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen. Ook kun je informatie rustig verwerken en je voorbereiden op wat je eigenlijk wilt zeggen.

Alleen zijn

Als introvert heb je tijd nodig om te mijmeren, tijd om te reflecteren op wat er gebeurt. Veel introverten vinden het heerlijk om te lummelen in het weekend. Soms maken ze zich – onterecht – zorgen over of ze wel sociaal genoeg zijn omdat ze het zo heerlijk vinden om tijd alleen door te brengen.

Gesprekken met diepgang

Je hebt een hekel aan gesprekken over koetjes en kalfjes. Je wilt niet aan de oppervlakte blijven.

Van gesprekken met diepgang word je daarentegen ontzettend blij. Je kunt uren praten over zaken die de diepte ingaan. Daarmee is ook het misverstand dat introverten niet van praten houden ontkracht. Je houdt wel van praten, maar niet van small talk.

Goed kunnen luisteren

Krijg je vaak te horen dat je goed kunt luisteren? Dat is een typerende vaardigheid voor iemand die introvert is. Je geeft een ander namelijk de gelegenheid om te praten. Je hebt van nature niet de neiging om door de ander heen te praten. Zelfs wanneer je hier niet bewust mee bezig bent, ervaart een ander dit toch zo. Voor de ander is dit heel aangenaam.

Gefocused

Je vindt het heerlijk om helemaal op te gaan in je werk. Je wilt zaken goed doordenken voordat je informatie met anderen deelt. Ook heb je ruimte nodig om visie te ontwikkelen. Steeds wanneer je gestoord wordt kost het je ontzettend veel energie om weer de diepte in te gaan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je werk. Als introvert heb je de ruimte nodig om de diepte in te gaan. Dan krijg je de beste ideeën.

Je werk niet willen delen voordat het af is

Je moet je werk delen met je collega’s maar dit wil je helemaal nog niet. Het is namelijk niet af en dat frustreert enorm. Hierboven is het ook genoemd maar je wilt zaken goed doordenken. Het moet kloppen wat je zegt.

Nadenken voordat je wat zegt

Je denkt eerst na voordat je het woord neemt. Pas als je een rond verhaal in je hoofd hebt, komt het natuurlijke moment om naar buiten te treden. Spreken kost dan geen enkele moeite. Veel introverten worden dan ook als inspirerend ervaren. Het lastige is vaak dat je al gedwongen wordt om iets te zeggen in vergaderingen voordat je zover bent. Dit geeft spanning.

Teveel onder de mensen is een uitputtingsslag

Grote sociale events hebben niet jouw voorkeur. Het is niet dat je het niet leuk vindt, het kan soms reuzegezellig zijn. Maar het kost je veel energie. Je hebt hersteltijd nodig om bij te komen van alle prikkels die er op je af komen.

Conflicten vermijden

Als introvert houd je niet van conflicten. Je bent voorzichtig in jouw taalgebruik. Je gebruikt vaak woorden als: ‘wellicht, misschien of het zou zo kunnen zijn’. De stellige en kritische opmerkingen van sommige extraverten voelen al snel als ruzie of als een dreigend conflict.

Dit voelt onprettig en je haakt dan af in het gesprek.

Succesvol zijn als introvert

Veel introverten krijgen te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren. Meer het podium moeten pakken om hun zichtbaarheid te vergroten in de organisatie.

Of ze worden dringend geadviseerd om een assertiviteitstraining te volgen om meer hun grenzen aan te geven.

Als jij dit advies ook regelmatig hebt gekregen, weet dan dat je jouw zichtbaarheid kunt vergroten op een manier die bij je past. Dus zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Hiervoor is het belangrijk dat je zicht krijgt op hoe het bij jou werkt als introvert, maar ook bij jouw extraverte gesprekspartners. Zodat je aanpakken kunt ontwikkelen voor overleggen en gesprekken die voor jou natuurlijk voelen en tegelijkertijd enthousiasme oproepen bij jouw extraverte gesprekspartners. Op deze manier vergroot je stap-voor-stap jouw zichtbaarheid op een natuurlijke manier.

Introverte professionals die hier serieus mee aan de slag willen, adviseer ik om lid te worden van mijn nieuwsbrief. Je ontvangt bij inschrijving twee keer per week artikelen met inzichten, tips en strategieën over hoe jij als introvert jouw invloed vergroot. Als Bonus ontvang je het e-book ‘Succesvol Vergaderen voor Introverten’.

Hoewel lidmaatschap op de nieuwsbrief gratis is, vraag ik je om je alleen in te schrijven als je ook daadwerkelijk mee aan de slag wilt om jouw impact te vergroten in jouw werk.

Je kunt je hier inschrijven.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Harry Morres
Door

Harry Morres

op 23 Mar 2021

Ik vind het steeds weer inspirerend jouw teksten te lezen. Ook ik heb jaren gedacht dat extrovert zijn de norm was. Tot enige jaren terug. Toen beeld en ervaring in elkaar begonnen te vallen. Wat een verademing. En toen ik jouw teksten las voelde ik me sterk bevestigd in dit proces.

Reactie plaatsen