arrow_drop_up arrow_drop_down

Kenmerken van een introvert: herken jij je in introversie?

Treed jij niet graag op de voorgrond op het werk? Heb jij soms moeite om je staande te houden tussen uitgesproken collega’s? Krijg je stress van overlegmomenten waarin iedereen naar jou kijkt? Dan ben je misschien een introvert persoon.

Het is goed om dat onder ogen te zien en er mee te leren omgaan. Want met introversie ben je niet slechter af dan je extraverte collega, al denk je misschien van wel. Nee, je hebt een talent dat je kunt benutten of kunt leren benutten. Hoe, daarover vind je alles op deze site. Maar laten we in dit artikel eerst de kenmerken van introversie voor je benoemen. Dan kun jij nagaan of je een introverte persoon bent.

Het verschil tussen introvert en extrovert

Wat is in het kort het verschil tussen een introvert en een extravert mens? Als je na een dag hard werken moe thuis komt en alleen nog maar rust en stilte wilt om je heen om op te laden, dan heb je duidelijke kenmerken van een introvert iemand. Ga je na een dag werken het liefst met anderen wat actiefs doen, dan duidt dat op extraversie.

Het verschil is niet zwart-wit.

Ambivert: van beide kanten wat

Je bent dus nooit 100% introvert of extravert. Velen hebben eigenschappen van beide kanten, maar vaak slaat de balans wel door naar of introvert of extravert. Daarnaast zijn er ook mensen bij wie de balans in het midden blijft.

Die mensen noemen we ambivert. Dan kun je zowel genieten van volop belangstelling van anderen, als van stilte en alleen zijn. Anderen weten vaak niet goed hoe je te peilen. Maar ambiversie is net als introversie en extraversie niet goed of fout. Belangrijk is hoe je er zelf tegenaan kijkt en mee om gaat.

Kenmerken van introverte mensen

In dit blog hebben we de belangrijkste kenmerken van introvert zijn op een rij gezet met een korte toelichting.

Voorkeur voor één-op-één gesprekken

Vind je het lastig om comfortabel mee te draaien in een groep? Niet zo gek, voor introverte mensen zijn 1-op-1 gesprekken makkelijker. Dat heeft allereerst te maken met dat je als introvert doorgaans wars bent van small talk. Praten om het praten laat je liever over aan anderen. Je wilt de diepte in. Het praten over koetjes en kalfjes kost je veel energie. En dat is het je niet waard.

Daar komt bij dat je vaak even tijd nodig hebt om te reageren op wat een ander zegt. Je hebt verwerkingstijd nodig. In een groep vol mensen is dat lastig. Het kan je het gevoel geven dat je niet ad rem of spontaan genoeg bent. Laat je niks wijs maken.

Tip: Hoe zorg je dat je niet met een mond vol tanden staat bij beleefdheidsvragen?

Schriftelijk uitdrukken

Als introvert vind je het doorgaans makkelijker om je schriftelijk uit te drukken. Het geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen. Ook kun je informatie rustig verwerken en je voorbereiden op wat je eigenlijk wilt zeggen.

Alleen zijn

Liever met een dekentje op de bank in het weekend dan weer naar een verjaardag of borrel. In gesprek en in contact zijn met andere mensen is uitputtend. Je hebt als introvert tijd nodig om weer op te laden. Als introvert heb je tijd nodig om te mijmeren, tijd om te reflecteren op wat er gebeurd zodat je niet verzuipt in de prikkels van de waan van de dag.

Gesprekken met diepgang

Koetjes en kalfjes kunnen overgeslagen worden. Je wilt niet aan de oppervlakte blijven. Om die reden is de gemiddelde verjaardag geen prettige omgeving voor een introverte persoonlijkheid. Nergens kom je tot de kern en je loopt simpelweg leeg qua energie.

Van gesprekken met diepgang word je daarentegen ontzettend blij. Je kunt uren praten over zaken die de diepte ingaan. Daarmee is ook het misverstand dat introverten niet van praten houden ontkracht. Je houdt wel van praten, maar niet van small talk.

Goed kunnen luisteren

Krijg je vaak te horen dat je goed kunt luisteren. Dat is een typerende vaardigheid voor iemand die introvert is. Je geeft een ander de gelegenheid om te praten namelijk. Je hebt van nature niet de neiging om door de ander heen te praten. Zelfs wanneer je hier niet bewust mee bezig ervaart een ander dit toch zo. Voor de ander is dit heel aangenaam. Valkuil zit in het feit dat jij laat overrulen door iemand die extraverter is dan jij bent. Maar dit is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

Niet te veel gestoord worden in je werk

Je vindt het heerlijk om in je eigen bubbel te zitten en helemaal op te gaan in je werk. Je wilt zaken goed doordenken voordat je informatie met anderen deelt. Ook heb je ruimte nodig om visie te ontwikkelen. Steeds wanneer je gestoord wordt kost het je ontzettend energie om weer de diepte in te gaan. Dit gaan ten koste van de kwaliteit van je werk. Als introvert heb je de ruimte nodig om de diepte in te gaan. Je zult ook zien dat je, wanneer je deze ruimte pakt, je ook je beste bijdrage kunt leveren.

Je werk niet willen delen voordat het af is

Je moet je werk delen met je collega’s maar dit wil je helemaal nog niet. Het is namelijk niet af en dat frustreert enorm. Hierboven is het ook genoemd maar je wilt zaken goed doordenken. Je wilt niet met onwaarheden voor de dag komen. Dit geldt ook voor beslissingen die genomen moeten worden. Het is zaak dat jij zelf respecteert dat je deze ruimte nodig hebt. Je kunt je collega’s uitleggen dat je werk zoveel beter is wanneer je niet steeds hoeft te laten zien wat je gedaan hebt.

Nadenken voordat je wat zegt

Je bent zeker niet iemand die direct zegt wat je denkt. Is een ander heel stellig of krijg je een onverwachtse vraag voor de kiezen dan kan het lijken alsof je stilvalt. Dat is volkomen normaal, het is zelfs typerend voor een introverte persoonlijkheid. Je hebt even tijd nodig om na te denken over wat je wilt zeggen. Dit kun je gewoon aangeven wanneer je in gesprek bent. Het zegt niks over je sociale vaardigheden, het werkt gewoon anders.

Teveel onder de mensen is een uitputtingsslag

Koningsdag, naar een concert gaan of de personeelsborrel zijn gelegenheden waar je als introvert op leegloopt. Het is niet dat je het niet leuk vindt, het kan zelfs reuzegezellig zijn. Maar het kost je veel energie. Je hebt hersteltijd nodig om bij te komen van alle prikkels die er op je af komen. Ga slim om met uitnodigingen voor dergelijke evenementen en zorg dat je voldoende hersteltijd inplant in je agenda.

Omgaan met de telefoon

Oh nee, daar gaat je telefoon weer. Je hebt er zo’n ongelooflijke hekel aan om de telefoon op te nemen. Elke keer schrik je van het geluid omdat je verdiept ben in je werk. Het haalt je uit je concentratie terwijl je zo graag de diepte in wilt. Maar dat is niet het enige. Onvoorbereid een telefoongesprek aannemen geeft je een ongemakkelijk gevoel. Je hebt niet direct een antwoord op vragen en dan heb je het gevoel dat je verhaal onsamenhangend wordt.

Bij voorkeur spreken mensen je voicemail in zodat je weet wie er gebeld heeft en waarom. Het geeft je namelijk de kans om het gesprek voor te bereiden. In dat geval kun je het op jouw manier invullen en dat voelt prettiger.

Conflicten vermijden

Daar waar extraverte mensen de neiging hebben om zich vol in een conflict te storten vind je dit als introvert niet prettig. Een extravert vind het prettig wanneer de vonken er vanaf vliegen in een verbale uitwisseling bij een conflict. Als introvert ben je geneigd het conflict te vermijden. Dat geeft je zoveel spanning en prikkels dat het onaangenaam wordt. De kunst zit in het feit om op jouw manier om te gaan met een conflict.

Lisa is introvert, dit is haar dag

Als je introvert bent, werkt dat door in je werkzame leven. Zoals bij Lisa, misschien herken je haar verhaal.

Lisa is 35 en werkt als financieel medewerker op het hoofdkantoor van een uitzendorganisatie. Ze heeft een leuke baan vindt ze zelf, maar het gaat haar niet altijd even gemakkelijk af. Lisa heeft vaste taken die ze zelf kan uitvoeren zonder collega’s. Dat vindt ze prettig. Het geeft haar de rust om in stilte te werken.

Er zijn ook grotere klussen die ze in het team en soms met collega’s van andere teams moet oppakken. Daar zijn dan een paar dominante types bij. Dat vindt ze lastig. Ze klapt dan vaak helemaal dicht in het overleg. ’s Avonds en in het weekend is ze dan doodop van het werk. Ze kruipt dan op de bank onder een dekentje met een boek waardoor ze stap-voor-stap weer herstelt.

Haar chef waardeert haar zeer. Lisa kan uit financiële data haarfijn de risico’s voor de organisatie halen. Ofwel, wanneer ze deze werkzaamheden uitvoert doet ze de dingen waar ze goed in is. Haar analyses komen vaak tot in de directiekamer terecht.

Test: ben je introvert of extravert

Ben je niet zeker of je nu introvert of extravert bent, dan kun je de test introvert of extravert invullen. Je geeft voor een aantal stellingen aan of ze voor jou waar of niet waar zijn. Hoe vaker de stellingen op jou slaan, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Heb je evenveel waar als niet waar ingevuld dan ben je een ambivert. Dit betekent dat je zowel introverte als extraverte kenmerken hebt. Als je in veel van de stellingen niet herkent, dan ben je waarschijnlijk extravert.

Hoe ga jij om met introvert zijn?

En, heb je de kenmerken gelezen en zie je overeenkomsten met jezelf? Misschien is dit een openbaring voor je. Of misschien had je wel een vaag idee, maar ben je er nu bewuster van. Hoe dan ook, weet jij om te gaan met je introversie? Weet je je staande te houden op het werk? Want helaas, veel introverte mensen hebben moeite om er op een gezonde manier mee om te gaan.

Veel introverte professionals ervaren werkstress door op een ongezonde manier naar introversie en extraversie te kijken. Introverten en extraverten werken vanuit andere kwaliteiten. Ze kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Niet altijd kan iedereen alleen maar op de achtergrond opereren. En niet altijd kan iedereen alleen maar in de schijnwerpers staan. Als je je bewust bent van je eigen kracht en die van je collega’s, kun je elkaar versterken.

Coaching om je te helpen met introversie

In mijn coaching leer ik je ontdekken hoe je op een natuurlijke manier succesvol kunt zijn door je natuurlijke voorsprong als introvert te benutten. Werken kost je dan minder energie, de waardering van je collega’s groeit en zij zien beter jouw unieke bijdrage. Introvert is een kracht, als je dat gaat inzien, kun je groeien. Ik help je daar graag bij.

Gerelateerde artikelen

Trainingen voor Introverte Professionals

Leer hoe jij jouw invloed vergroot in jouw werk zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Website <:authorgoogleplus>
Reactie plaatsen

Cookies