Eenvoudig jezelf profileren en je punt maken | Introvert
Zo gemakkelijk kan het toch niet zijn? Dat dacht ik echt na de eerste sessie met Marloes in Deventer.'
Aan het woord is Marieke.
Marieke is jurist bij een detacheringsbureau en volgde bij mij een individueel traject.
Ze zegt:
‘Toen we in de eerste sessie keken naar mijn natuurlijke voorsprong als introvert en hoe ik dit kon inzetten om gemakkelijker mijn punt te maken voelde de aanpak die we ontwikkelden in eerste instantie vreemd.
De aanpak wijkt af van wat ik mijn extraverte collega’s zie doen als ze hun verhaal vertellen.
Ik was ook bang dat de aanpak te strikt was. Dat het me te weinig ruimte gaf om flexibel te zijn en mee te bewegen in het gesprek.
Dat maakte dat ik in het begin sceptisch was.
Uitproberen
Toch wilde ik het uitproberen.
Ik zette de aanpak voor het eerst in bij een overleg waar ik met allemaal juristen aan tafel zat. Het overleg was bedoeld om een casus in te brengen en dan feedback te vragen aan de anderen.
Eerder had ik het altijd lastig gevonden dat deze overleggen nogal chaotisch verliepen.
Er was geen agenda.
Geen structuur.
Je werd gewoon geacht meteen te reageren, zonder je eerst in te lezen op de casus die werd ingebracht.
En terwijl ik nog bezig was met de informatie te verwerken en een relevante reactie te formuleren, reageerden mijn collega’s vaak al wel.
De gemakkelijke en deskundige manier waarop ze hun antwoord in brachten maakten me onzeker. Zeker als het ook nog collega's betroffen die net nieuw waren en minder expertise hebben op het vakgebied.
Hoe deden ze dit en waarom kon ik dit niet….?!
Ik paste de aanpak toe die ik samen met Marloes had ontwikkeld … en tot mijn verbazing werkte het.
Flexibel
Het werkte zelfs heel goed.
Ik kon veel gemakkelijker meekomen in het overleg. Ik bracht meer in, zelfs meer dan ik had voorbereid en kon flexibel reageren op vragen en opmerkingen van collega’s.
Mijn vrees dat de aanpak te strikt was bleek niet waar te zijn.
De aanpak me juist om meer de regie te houden in het gesprek en flexibel te reageren als dit nodig is omdat ik overzicht heb. Ik kan het aanpassen naar gelang de situatie.
Ik gebruik de aanpak nu in verschillende situaties.
Het blijkt bijvoorbeeld ook goed te werken bij heel dominante personen.
Dit maakt dat ik er steeds meer op durf te vertrouwen dat ik juist door rekening te houden met mijn natuurlijke manier van werken als introvert een waardevolle bijdrage lever in gesprekken en overleggen.’
Dit is te gemakkelijk
De scepsis over de effectiviteit van hun natuurlijke manier van werken, zie ik niet alleen bij Marieke.
Veel introverten hebben hier last van.
En dat is niet zo vreemd.
Blokkenstoofparadox
Ik noem dit ook wel de blokkenstoofparadox.
Een blokkenstoof is dat speelgoed van vroeger waar je alle blokjes in de doos moest stoppen door de juiste plek voor elke vorm te vinden. Vierkant door vierkant, rondje door rondje en driehoek door driehoek.
Als je de juiste vorm door de juiste opening laat gaan, dan valt het blokje moeiteloos in de bak.
Probeer je echter een cirkel door een vierkante opening te drukken, dan wordt het moeilijk om het blokje in de bak te krijgen. Hoe hard je het ook probeert en hoeveel kracht je ook zet.
Kracht zetten
Dit laatste is wat ik veel introverten zie doen in hun werk.
Dit is goed te begrijpen als jij je realiseert dat veel introverten van jongs af aan te horen hebben gekregen dat hoe ze van nature werken en communiceren als introvert niet voldoet.
Ze krijgen opmerkingen dat ze te stil zijn. Niet ad rem genoeg. Te lang moeten nadenken. Te voorzichtig.
Kortom, ze krijgen steeds weer te horen dat ze moeten veranderen om invloed te hebben en succesvol te zijn in gesprekken en vergaderingen.
Veel introverten zijn dit gaan geloven waardoor ze denken dat om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren, ze net als extraverten moeten doen.
Zwaar en ongemakkelijk
Omdat dit niet bij hen past, voelt bijdragen in gesprekken en vergaderingen en zichzelf profileren zwaar en ongemakkelijk
Het is alsof ze een rond blokje door een vierkante opening proberen te duwen in de blokkenstoof.
Een bijna onmogelijke opgave.
Als ze het dan op hun eigen manier gaan doen (het ronde blokje niet langer door een vierkante opening drukken, maar door de ronde) en dit soepel en gemakkelijk gaat, dan voelt dit in het begin heel vreemd.
Alsof ze valsspelen.
En dat is logisch. Het is vaak zo veel gemakkelijker in vergelijking tot eerder, dat het niet anders kan dat dit twijfels oproept.
Zo simpel kan het toch niet zijn.
De ruimte leren zien
Gelukkig verdwijnt die twijfel ook weer, als je in gesprekssituaties steeds meer de ruimte leert zien en benutten om als introvert een waardevolle bijdrage te leveren.
Je leert dan vertrouwen op jouw aanpak en bijdrage als introvert.
Of dit nu in situaties is waar je geconfronteerd wordt met een onverwachte vraag, dominante collega’s of een netwerkgesprek.
Je weet dan net als bij de blokkenstoof, hoe je de juiste vorm door de juiste opening laat gaan zodat het blokje moeiteloos in de bak valt.
Net als Marieke die hier stap-voor-stap steeds meer op leert vertrouwen.
Meer artikelen lezen?
Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.