Nog wat leuks gedaan dit weekend? En andere ongemakkelijke vragen

Nog wat leuks gedaan dit weekend? En andere ongemakkelijke vragen

Er zijn soms van die vragen waar je niets mee kunt. Waarvan je niet weet hoe je erop moet reageren of waarvan je dichtslaat.

Twee van dit soort ongemakkelijke vragen die introverten vaak noemen zijn:

1. Nog wat leuks gedaan dit weekend?

Het lijkt een heel simpele vraag, maar veel introverten vinden het lastig om hem te beantwoorden.

Ten eerste omdat ze vaak niet zo actief zijn in een weekend als hun extraverte collega’s. Ze hebben het weekend nodig om uit te rusten en om bij te komen van de week. Ze zijn bang dat als ze dit vertellen, ze saai overkomen.

Ten tweede vinden ze het onderwerp waar ze over nadenken veel interessanter dan wat ze doen. Hun focus ligt helemaal niet op hun activiteiten waardoor ze niet zo snel bij hun herinneringen komen over het weekend.

Zie ook: Hoe zorg je dat je niet met een mond vol tanden staat bij beleefdheidsvragen?

2. Wat is jouw passie?

Een groot aantal introverten kan ook helemaal niets met de vraag over wat hun passie is. Het is een vraag die niet aansluit bij hun beleving. Ze halen voldoening uit hun werk bijvoorbeeld omdat ze van betekenis zijn voor anderen of omdat ze een bijdrage leveren.

Wat te doen als je deze ongemakkelijke vragen krijgt

Als je blokkeert bij deze twee vragen is een handige aanpak om de vragen in jouw hoofd te vertalen, zodat de vragen wel bij je aansluiten en je ze gemakkelijker kunt beantwoorden.
Bijvoorbeeld: “nog wat leuks gedaan dit weekend?” wordt “wat heeft je beziggehouden dit weekend?” En: “wat is jouw passie?” wordt “wat geeft jou voldoening in je werk?”.
De vraag wordt dan veel gemakkelijker om te beantwoorden omdat de vraag aansluit bij jouw belevingswereld.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
John
Door

John

op 30 Jan 2016

Haha! Ja, heel herkenbaar Marloes! Ik heb een kennis die me met enige regelmaat vraagt of ik nog "iets schokkends" heb meegemaakt. Nou, nee dus. Inmiddels weet ik deze vraag te nuanceren en (na een korte denkpauze ;-) te beantwoorden met dat wat me bezighoudt. Dat blijkt prima te voldoen, want de vraag was niet letterlijk bedoeld... De vraag over passie is wel een beetje een eye-opener voor mij. Ik krijg die vraag nog wel eens, want ik zit in een proces waarin ik mijn passie(s) probeer te vinden. Voel me soms ongelukkig omdat ik niet kan of wil kiezen zoals anderen dat blijkbaar (of schijnbaar) wel kunnen... Er namelijk zijn heel veel dingen die ik leuk en interessant vind om de onderzoeken en me in te verdiepen. Ik weet inmiddels dat veel introverten dat hebben. Interessant om anders over Mijn Passie te gaan nadenken!

Marloess
Door

Marloess

op 01 Feb 2016

Beste John, Dank je wel voor jouw reactie! Mooi om te lezen hoe je omgaat als iemand je steeds vraag of je 'iets schokkends' hebt meegemaakt. Over jouw passie en niet willen of kunnen kiezen: soms helpt het om te kijken naar de overeenkomsten tussen de vraagstukken waar jij mee bezig bent en die je voldoening geven. Soms helpt dit om een bepaald thema te zien of een bepaalde manier van werken die jou heel gemakkelijk afgaat en waar je veel plezier in hebt. Dat is mogelijk een alternatief voor het zoeken en kiezen van een passie. Hartelijke groet, Marloes

Reactie plaatsen