Hoe introverte deelnemers een extraverte trainer onzeker maken

Hoe introverte deelnemers een extraverte trainer onzeker maken

Ik las laatst een artikel van een extraverte trainer.

Ze schrijft dat ze bij introverte deelnemers vaak het idee heeft dat ze de stof niet snappen. Omdat ze nauwelijks reageren op haar verhaal.

Het gebrek aan interactie maakt haar als trainer onzeker

Diep van binnen vindt ze het ook onbeleefd gedrag van introverten. Ze neemt het hen kwalijk dat ze niet reageren. ‘Dat doe je toch niet’, schrijft ze.

En hoewel het absoluut niet haar bedoeling is, komen introverten ongewild in haar artikel vooral naar voren als lastige deelnemers. Als dommer en trager van begrip dan haar extraverte deelnemers.

Het is goed om je te realiseren dat dit gaat over een trainer die zich bewust is van de verschillen tussen introverten en extraverten.

En toch is haar eerste reactie negatief als ze wordt geconfronteerd met een groep introverte deelnemers.

Hoe komt het?

Dit komt omdat zij van haar introverte deelnemers niet krijgt wat ze nodig heeft om flow te ervaren als extraverte trainer en op haar best te zijn.

Dit speelt niet alleen tussen een extraverte trainer en introverte deelnemers, maar ook op de werkvloer tussen introverte en extraverte collega’s.

Houd je als introvert te weinig rekening met wat jouw extraverte collega’s nodig hebben om goed uit de verf te komen, dan is de kans groot dat ze jouw gedrag als negatief labelen.*

Een voorsprong in de communicatie

Daarom is het zo belangrijk om als introvert inzicht te hebben in jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren, maar ook in die van jouw extraverte collega’s.

Dit geeft je echt een enorme voorsprong in de communicatie. Het geeft je de mogelijkheid om de beeldvorming over jou als introvert te beïnvloeden op een positieve manier.
Zodat je dit soort negatieve reacties voorkomt zoals bij deze extraverte trainer.

Ik ben al jaren bezig met het ontwikkelen van strategieën om als introvert de beeldvorming op een positieve manier te beïnvloeden door rekening te houden met de behoeften van extraverten. En zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Pas jouw taalgebruik aan

Een van de aanpakken die ik heb ontwikkeld en leer aan deelnemers van mijn trainingen is om jouw taalgebruik aan te passen aan jouw extraverte collega’s.

Dit is echt een heel eenvoudige strategie, maar de resultaten zijn geweldig.

Of zoals Odette, een deelnemer aan een van mijn programma’s, hierover zegt:

“Mijn taalgebruik aanpassen kost me bijna geen moeite, maar heeft een enorm effect. Ik doe niets anders, maar ik zeg sommige dingen gewoon net iets anders en dan zie ik mijn extraverte collega’s enthousiast worden waar ze voorheen afhaakten.”

Hoe jij jouw taalgebruik precies aanpast voor het juiste effect, leg ik uit in de nieuwe MasterClass ‘Hoe voorkom je negatieve beeldvorming?’.
Daarnaast leer ik je ook het volgende:

  • Wat je moet doen als je vaak te horen krijgt dat je meer het podium moet pakken en jezelf krachtig moet neerzetten. Als je dit op de juiste manier doet, dan zullen mensen jouw neiging om op de achtergrond te blijven als een teken van jouw deskundigheid zien.
  • Hoe je op een natuurlijke manier de leiding neemt in gesprekken door rekening te houden met jouw extraverte gesprekspartner, zonder jouw behoeften als introvert uit het oog te verliezen.
  • Hoe je extraverten enthousiast maakt voor jouw ideeën, zonder dat jij jezelf hoeft te overschreeuwen.
  • Hoe je voorkomt dat je overkomt als besluiteloos door rekening te houden met jouw natuurlijke manier van beslissingen nemen als introvert.

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen