Laatst ben ik door journaliste Charlotte Post van MT/Sprout geïnterviewd over hoe je als introvert jouw unieke krachten inzet zonder uitgeput te raken.
Een van de tips die ik geef in dit artikel is dat je als introvert niet langer streeft om meer extravert te zijn. Dit is namelijk iets wat veel introverten – vaak onbewust – doen. Dit kost onnodig veel energie.
Veel effectiever – en minder vermoeiend – is het om je te focussen op hoe je slim gebruik kunt maken van het verschil tussen introverten en extraverten. Met andere woorden: je gaat onderzoeken hoe je kunt bijdragen in jouw werk op een manier die voor jou natuurlijk voelt en tegelijkertijd enthousiasme oproept bij extraverten.
Dit vergt in het begin wat creativiteit maar zal er uiteindelijk wel voor zorgen dat je energieniveau op peil blijft.
In het artikel in MT/Sprout raad ik de boeken van Susan Cain of Ik moet nog even kijken of ik kan van Liesbeth Smit aan om meer zicht te krijgen op de verschillen tussen introverten en extraverten.
Maar ik heb meer boekentips. Deze wil ik graag met jou delen.
Introvert leiderschap: de Stille kracht van de introverte leider – Karolien Koolhof
Dan is in november een boek uitgekomen over een belangrijk onderwerp namelijk introvert leiderschap. Introvert en extraverten leiden groepen op een andere manier. De extraverte manier van leidinggeven is veel meer geaccepteerd. Hierdoor krijgen introverten soms het idee dat ze leidinggevende capaciteiten missen. In dit boek komen veel introverte leiders aan het woord uit binnen- en buitenland.
Heb je als lezer van deze nieuwsbrief vorig jaar gehoor gegeven aan de oproep om mee te werken aan het boek dan wil ik je graag bedanken. Echt super!
Dit is een wat ouder boek, maar geeft veel inzicht in de natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen van introverten en extraverten.
Voordat het boek Stil uitkwam van Susan Cain was dit het boek om te lezen over introversie.
Stille Kracht: de geheime voordelen van introvert zijn – Susan Cain
Dit boek is oorspronkelijk geschreven voor kinderen, maar is ook erg interessant voor volwassenen. Het geeft op een aansprekende manier inzicht in hoe het bij introverten en extraverten werkt.
Mijn zoon heeft het boek gebruikt voor het voorbereiden van een spreekbeurt over het verschil tussen introverten en extraverten.
Heb je een introverte zoon of dochter, dan kan ik dit boek zeker aanraden.
Jij maakt het verschil – Dick Otter
De ene introvert is de andere niet. Dit geldt ook voor extraverten. Hoewel Dick Otter dit boek heeft geschreven voor het onderwijs, geeft de beschrijving van de verschillende typen leerlingen veel inzichten.
Ook al beschrijft hij leerlingen, je ziet als vanzelf collega’s voor je met dezelfde kenmerken. Het krachtige aan het boek is dat het kort en bondig is. Het leest gemakkelijk weg.