Jouw natuurlijke aanpak als introvert ligt vaak vlak voor je neus

Jouw natuurlijke aanpak als introvert ligt vaak vlak voor je neus

Een vriendin van mij heeft voor het eerst een Apple computer gekocht. De overstap van Windows naar Apple valt haar niet gemakkelijk. Integendeel. Ze vertelt: “Ik ben zo gewend aan Windows. Ik weet dat het besturingssysteem van Apple veel intuïtiever werkt en veel gebruiksvriendelijker is dan Windows, maar toch zit ik vaak te hannesen. Terwijl het zo simpel is. Het is soms zo eenvoudig en logisch dat ik het gewoon niet zie. Ik heb mij de afgelopen jaren de logica en manier van denken van Windows zo eigen gemaakt, dat ik veel te gecompliceerd denk als ik een bepaalde functie zoek in een programma. Ik heb dan echt hulp nodig. Als iemand mij dan heeft uitgelegd hoe het werkt, snap ik vaak niet waarom ik het niet zelf had kunnen bedenken. Terwijl de Apple-manier zo natuurlijk en vanzelfsprekend is.” Nu is het niet mijn bedoeling om een discussie in dit artikel te beginnen over de voors en tegens van verschillende besturingssystemen :-). Maar ditzelfde mechanisme dat mijn vriendin ervaart bij het overstappen van Windows naar een Apple computer, zie ik ook regelmatig bij introverten. Ze willen bijvoorbeeld meer bijdragen in gesprekken en vergaderingen op een manier die bij ze past als introvert. Maar hoe ze ook zoeken, ze zien niet hoe ze dit kunnen realiseren. Ze zien de oplossing over het hoofd. Terwijl het antwoord vaak vlak voor hun neus ligt. En vaak veel logischer en simpeler is dan ze denken. Ze hebben echter hulp nodig om het te zien. En dat is niet zo gek. Ze hebben er geen oog voor omdat ze nooit geleerd hebben om te denken vanuit hun natuurlijke voorsprong als introvert. Ze zijn niet gewend om dit als uitgangspunt te gebruiken voor het zoeken naar een eigen manier van bijdragen aan gesprekken en vergaderingen. Deze manier van denken is hen vreemd. Want ook al zijn ze op zoek naar een aanpak die voor hen persoonlijk werkt, toch denken ze vaak nog vanuit het extraverte ideaal. Ze gaan er onbewust vanuit dat de manier waarop extraverten bijdragen in vergaderingen en gesprekken de enig juiste manier is. Daarom zien ze effectieve oplossingen en strategieën over het hoofd om op een natuurlijke manier de regie te nemen en hun ideeën te delen in gesprekken en vergaderingen. Terwijl die zo logisch zijn. Pas als iemand anders hen uitlegt hoe ze mee kunnen doen en toch zichzelf blijven door zelfs gebruik te maken van hun natuurlijke voorsprong als introvert, gaan ze het zelf zien. Net als mijn vriendin die ook iemand anders nodig had om haar voor te doen hoe bepaalde functies werken op een Apple computer. Toen pas zag ze het principe en kon ze het zich eigen maken. En daarom zeggen introverte deelnemers vaak tegen mij na een coachingsgesprek: ‘Waarom heb ik dit zelf niet bedacht. Het is zo logisch en simpel’. Nou, juist ....daarom! :-)

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen