Omgaan met onverwachte vragen

Veel introverten vinden onverwachte vragen lastig.

Denk hierbij aan:
  • Een plotseling telefoontje van het secretariaat of je een klant te woord kunt staan en zijn vragen wilt beantwoorden.
  • Een collega die ineens naast je bureau staat en die direct een antwoord van jou verwacht op zijn vraag.
  • Vragen tijdens een sollicitatiegesprek waar jij je niet op voorbereid hebt.
  • De voorzitter die in een vergadering uit het niets aan jou vraagt of jij ook nog wat te zeggen hebt of vraagt wat jouw mening is over het agendapunt.

Introverten vinden het lastig om meteen te reageren op deze onvoorziene vragen. Terwijl ze wel het idee hebben dat dit van hen verwacht wordt.

Dit geeft hen spanning. Soms zoveel spanning dat ze blokkeren.

Ik kom er later op terug

Een groot aantal introverten heeft geleerd om in dit soort situaties aan te geven dat ze tijd nodig hebben om over de vraag na te denken en dat ze er op een later moment op terugkomen.

Dit kan echt een prima strategie zijn in sommige situaties.

In situaties zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek voldoet deze strategie minder en is het belangrijk om de vraag te beantwoorden.

Maar hoe doe je dit nu als er niets bij je opkomt om te zeggen?

Hoe reageer je als jouw denken geblokkeerd is?

De situatie is vaak niet onverwacht

Wat veel introverten zich niet realiseren is dat onverwachte vragen qua inhoud vaak onverwacht zijn, maar dat de situatie waarin ze gesteld worden dit vaak niet is.

Daarom blijven onverwachte vragen hen maar overrompelen. En dat is jammer want dit hoeft niet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar sollicitaties, dan weet je bijvoorbeeld dat er vragen gaan komen waar je niet meteen een antwoord op weet.

Ook kun je ervan uitgaan dat als je één keer een vraag krijgt van het secretariaat om een klant te woord te staan, dat dit vaker zal gebeuren.

De eerste stap om te leren omgaan met onverwachte vragen, is om situaties waarin je dit soort vragen krijgt op een rijtje te zetten.

Mijn vraag aan jou

Denk na over jouw dagelijkse werk. In welke gesprekken, overleggen of bijeenkomsten krijg jij regelmatig vragen waarop je niet voorbereid bent en die jou spanning geven?

Zet deze situaties op een rijtje. Zodra je overzicht hebt op dit soort vragen, kun jij je gaan voorbereiden zodat onverwachte vragen je niet langer blokkeren.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen