Waarom gewoon zeggen wat je denkt niet altijd werkt voor introverten

Waarom gewoon zeggen wat je denkt niet altijd werkt voor introverten

Veel introverten krijgen het advies dat ze zich meer moeten laten zien en horen.

Ze krijgen daarbij vaak als tip dat ze niet zoveel moeten nadenken, maar gewoon moeten zeggen wat ze op dat moment te binnen schiet als ze een vraag krijgen.

Deze tip werkt helaas maar voor weinig introverten om twee redenen.

Ten eerste komt er als introvert soms gewoon niets bij je op om te zeggen als je een onverwachte vraag krijgt. Vaak weet je na het gesprek of de vergadering wel precies wat je had willen antwoorden op de vraag, maar dan is het moment al voorbij.

Andere keren komt er wel wat bij je op om te zeggen, maar voelt het ongemakkelijk om dit in te brengen in het gesprek omdat je er nog niet goed over hebt nagedacht. Je wilt het liever pas delen met anderen als je zeker weet dat het klopt.

Om jezelf dan te pushen om jouw niet doordachte ideeën in te brengen, zoals vaak gesuggereerd wordt, voelt ongemakkelijk en onnatuurlijk. Tegelijkertijd kom je er ook niet altijd onder uit om iets te zeggen.

Vaak wordt er wel een reactie van jou verwacht of willen ze jouw mening horen. Bijvoorbeeld bij vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Of bij een directe vraag van een collega of klant. Ook wil je niet steeds, als je een vraag krijgt, zeggen dat je erover zult nadenken en er later op terug zult komen.

Hoe zorg je ervoor dat je toch kunt reageren in dit soort situaties?

Ook als er niets bij je op komt. Of als je nog twijfelt of jouw idee of aanpak wel klopt.

Om te kunnen reageren in dit soort situaties op een manier die bij jou past als introvert, is het belangrijk aandacht te besteden aan het volgende:

  • Inzicht in waarom je als introvert vaak niets weet in te brengen, terwijl als het gesprek is afgelopen je precies weet wat je had moeten zeggen. Dit is namelijk niet zo raar en heeft te maken met jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren als introvert. Als je inzicht hebt in wat er bij jou gebeurt op zo’n moment, zie je ook wat je nodig hebt om wel te kunnen reageren.
  • Leer hoe jij je kunt voorbereiden op onverwachte vragen en situaties. Dit klinkt tegenstrijdig, maar je kunt je voorbereiden op onvoorziene vragen en situaties zodat je de kans aanzienlijk vergroot dat je adequaat kunt reageren en goed uit de verf komt.
  • Het ontwikkelen van een natuurlijke aanpak die aansluit bij jouw natuurlijke manier van denken, werken en communiceren als introvert. Een aanpak die jou helpt om sneller te reageren zonder je ongemakkelijk te voelen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Vincent Rogiest
Door

Vincent Rogiest

op 06 Sep 2019

In Eindhoven mag ik niet vertellen hoe ik hier in Eindhoven ben terecht gekomen en mag ik niet vertellen wat ik heb meegemaakt, ik word namelijk niet geloofd door de gemeente eindhoven en compagnie+instanties+hulp instanties met alle gevolgen van dien,. Ze hebben alles gedaan om mij kapot te maken,ze hebben zelfs de familie van mijn nederlands- indische moeder ingeschakeld om mij kapot te maken,. Ik kan mijn beste vrienden niet eens contacteren die ik toen buiten Nederland had om hun te melden wat ik hier meemaak !

Reactie plaatsen