Hoe je op een natuurlijke manier je punt maakt en je er goed bij voelt

Hoe je op een natuurlijke manier je punt maakt en je er goed bij voelt

Krachtiger overkomen.

De leiding nemen als introvert.

Meer bijdragen.

Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak zit het in kleine aanpassingen. Kleine aanpassingen in hoe jij jezelf presenteert.

Deze aanpassingen kunnen een enorm effect hebben.

Hoeveel effect, merkte Marlies, ambtenaar bij een landelijk overheidsorgaan.

Ze vertelt het volgende:

‘Dingen overkwamen me vaak in mijn werk omdat ik geen ’nee’ durfde te zeggen of dichtklapte. Ik wilde daarom assertiever worden in mijn werk.

Duidelijker grenzen stellen.

Ik had echter geen zin in een standaard assertiviteitstraining. Het was belangrijk voor mij dat er aandacht was voor het introverte gedeelte van mijn persoonlijkheid. Daarom besloot ik mee te doen met de MasterClass-serie.

Ik startte met het maken van het persoonlijke draaiboek aan de hand van het boek ‘De Succesvolle Introvert’ dat ik kreeg toegestuurd.

Ik merkte meteen het verschil.

Door het gebruik van het persoonlijke draaiboek kwam ik krachtiger over, nam ik meer de leiding in gesprekken en overleggen en was na afloop tevreden over mijn bijdrage.

De kracht van de MasterClasses is dat ze niet gericht zijn op het aanleren van extraverte componenten, maar kleine aanpassingen aanreiken die bij een introvert karakter passen en daardoor natuurlijk aanvoelen. Hierdoor kon ik snel stappen zetten.

Nu, na het volgen van alle MasterClasses, kan ik oprecht zeggen dat ik assertiever ben geworden. Ik zeg bijvoorbeeld gemakkelijker ‘nee’ als anderen hun werk op mijn bordje proberen te leggen.

Ik kreeg hier zelfs complimenten over van mijn collega. Ze zag hoe ik omging met mijn oud-leidinggevende, toen die mij behoorlijk onder druk zette om ‘ja’ te zeggen tegen iets wat ik niet wilde. Ze zei dat ze niet had verwacht dat ik op zo’n rustige manier mijn punt zou maken en dat zou volhouden.

Het mooie is dat het me nu natuurlijk afgaat en ik me er goed bij voel.’

Wil jij ook, net als Marlies, leren om op een natuurlijke manier de leiding te nemen als introvert in gesprekken en bijeenkomsten, dan is de MasterClass-serie misschien ook wat voor jou. Je vindt hier meer informatie.

Meer lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen