Hoe jij jezelf stevig neerzet, ook in overleg met een dominant persoon

Hoe jij jezelf stevig neerzet, ook in overleg met een dominant persoon

Sommige dominante personen kun je beter uit de weg gaan.

Dit zijn de dominante personen die geen oog hebben voor hun omgeving en niet voor rede vatbaar zijn.

Het maakt voor hen niet uit hoe goed jij je ook voorbereidt als introvert.

Hoe overtuigend jouw verhaal ook is.

Hoeveel rekening je ook houdt met hun natuurlijke manier van denken, communiceren en besluiten nemen.

Ze luisteren niet.

Ze blijven hangen in hun eigen denkbeelden en hun eigen gedachten over wat goed en fout is.

Ze hebben geen enkele belangstelling voor wat jij te vertellen hebt.

Ze leveren alleen maar kritiek op jouw werk en zijn nooit tevreden.

En als zo’n dominant persoon jouw leidinggevende of manager is, en dit geeft jou veel spanning, dan kan ik je maar een ding adviseren:

WEGWEZEN!

Zoek een andere baan!

Het liefst vandaag nog, voordat je eraan onderdoor gaat.

Mijn ervaring is dat dit echter maar geldt voor een heel klein percentage van de dominante personen.

Nog geen procent van het aantal dominante personen, waarschijnlijk nog veel minder.

Dit betekent dat 99 procent van hen goede intenties heeft, graag meer van jou willen horen en open staat voor jouw ideeën.

Hoewel dit in eerste instantie misschien niet altijd te merken is omdat als jij jouw idee naar voren brengt, zij:

  • heel kritische vragen stellen;

  • kortaf reageren;

  • al negatief reageren voordat jij jouw verhaal hebt gedaan

Met de juiste voorbereiding waarbij je zowel rekening houdt met jouw en hun natuurlijke manier van communiceren, loopt het contact met dominante collega’s veel soepeler.

Dat merk ik elke keer weer bij de introverten die ik begeleid. Meer zicht op hoe het bij dominante collega's werkt en een persoonlijk draaiboek voor de voorbereiding helpen hierbij.

Anita, beleidsmedewerker bij een gemeente deelt haar ervaringen over het gebruik van een persoonlijk draaiboek en zegt hierover bijvoorbeeld het volgende.

De vergaderingen waren echt vreselijk. Ik zat in een team van 7 personen en 5 daarvan waren dominant.

Ik bereidde de teamvergaderingen altijd grondig voor. Ik wist altijd precies wat ik wilde zeggen, maar merkte elke keer dat door de manier van overleggen, ik totaal de kluts kwijt raakte. Mijn eigen verhaal, dat ik zo goed had voorbereid, vergat ik dan gewoon in te brengen door de manier van communiceren van mijn dominante collega’s.

Ik reageerde alleen nog maar op hun verhalen en opmerkingen in plaats van mijn eigen ideeën in te brengen. En dat ook maar af-en-toe. Heel eerlijk gezegd, haakte ik vaak volledig af bij dit soort vergaderingen. Ik was met mijn gedachten totaal ergens anders.

Ik kreeg ook regelmatig geïrriteerde reacties van mijn dominante collega’s die zo iets hadden van: ‘zeg jij nu ook eens wat!!’.

Het voelde in die tijd alsof ik met de rug tegen de muur stond. Dit is de reden dat ik besloot de online training te gaan doen.

Ik leerde tijdens de training om vergaderingen aan de hand van een persoonlijk draaiboek voor te bereiden.

Ik heb het persoonlijk draaiboek sinds die tijd altijd bij me in mijn tas

Ik gebruik het bij het voorbereiden van al mijn gesprekken en vergaderingen. Alleen al het doorlezen van het persoonlijk draaiboek maakt me ontspannen.

Het heeft mijn leven veranderd. Ik laat me niet meer gek maken. Ik ben zoveel relaxter in overlegmomenten, ook zoveel positiever. Ik laat me niet langer van de wijs brengen en blijf bij de punten die ik belangrijk vind om te bespreken, ook als het gesprek een andere kant op gaat. Ik kan door deze voorbereiding soepel meebewegen en heb geen enkel probleem meer om mijn punt te maken.

Het grappige is dat ik sinds een poosje projectleider ben in een ander team, ik introverte trekjes bij sommige projectmedewerkers heb ontdekt. Sommige tips uit de training heb ik nu met hen gedeeld en het doet me plezier om te zien dat ze er iets mee doen, en zowel hun inbreng als hun betrokkenheid groeit. Ook in gesprek met dominante collega’s.

ebook succesvolle introvert

Ook interesse in hoe het bij dominante collega's werkt en het ontwikkelen van een persoonlijke draaiboek voor de voorbereiding van gesprekken en vergaderingen en bijeenkomsten?

Neem dan een abonnement op de MasterClass-serie.

Je ontvangt dan de MasterClass 'voorbij de impasse met dominante collega's' en het boek ‘de Succesvolle Introvert’.*

In dit boek bespreek ik hoe je in 5 stappen een persoonlijk draaiboek ontwikkelt waarmee je altijd goed voorbereid bent als je naar een gesprek of bijeenkomst gaat. Ook als je maar weinig tijd hebt voor de voorbereiding.

Ik laat je in het boek zien hoe jij jezelf als introvert op een natuurlijke manier stevig neerzet en jouw invloed vergroot.

Meer informatie over de MasterClass-serie en het boek:

http://bit.ly/2qjjpjI

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen