Hoe Harma leerde omgaan met de felle en heftige reacties van haar extraverte leidinggevende

Hoe Harma leerde omgaan met de felle en heftige reacties van haar extraverte leidinggevende

Felle kritiek is voor veel introverten moeilijk te verdragen.Zeker als het van jouw leidinggevende komt.Het maakt dan niets uit of de kritiek duidelijk onterecht is of niet, bij veel introverten blijft het hangen.Vaak raken ze gefocused op het voorkomen van nog meer kritiek.Hoewel de reactie heel begrijpelijk is, maakt het ze ook minder effectief.Wat weer van invloed is op hun zelfvertrouwen als professional.Zo kom je- als je niet oppast- in een negatieve spiraal terecht waarbij jouw onzekerheid over jouw werk groeit.Dit overkwam ook Harma.Harma is medisch analist en volgde jaren geleden een online training bij mij, de voorloper van de MasterClass-serie.Ze zegt:“Ik worstelde in mijn werk met mijn leidinggevende die erg heftig en fel kan reageren. Soms uit het niets. Ik merkte dat ik zo bezig was met het vermijden van escalaties in vergaderingen en gesprekken waar hij aanwezig was, dat ik in mijn eigen verhaal verdwaalde.Ik heb wel eerder een training ‘professioneel opkomen voor jezelf’ gevolgd. Maar wat ik daar leerde paste niet bij mij als introvert. Ik leerde trucjes. Als iemand iets anders reageerde dan ik geleerd had in de training, wist ik niet wat ik moest doen en raakte ik alsnog de draad kwijt. Frustrerend!In het online programma van de Succesvolle Introvert leerde ik mezelf zo voor te bereiden op gesprekken met mijn leidinggevende, dat ik niet langer verdwaal in mijn hoofd. Integendeel, ik heb weer de regie. Het mooie is, dat deze manier van voorbereiden zo natuurlijk voelt, dat ik het ook in onverwachte situaties kan toepassen.Ik heb door het programma vertrouwen gekregen dat ik mijn zichtbaarheid kan vergroten in de organisatie zonder met mijn neus vooraan te staan. Ik heb me zelfs vrijwillig voor een werkgroep aangemeld binnen de organisatie.Dit had ik voor de training niet snel gedaan. Door me voor te bereiden aan de hand van het draaiboek, kan ik goed reageren op wat anderen zeggen in de werkgroep zonder gespannen te worden.Dit werd bevestigd door een collega. Ze zei dat ik zo duidelijk aanwezig was in de bijeenkomst (in positieve zin!), dat was haar echt opgevallen. Dat geeft me dan weer zelfvertrouwen!Ik vind het heel verrassend dat ik al zo snel resultaat merk, ik had gedacht dat ik veel meer zou moeten oefenen. Ik ben blij dat ik de training gedaan heb.”In de MasterClass-serie ga ik in op wat Herma specifiek heeft geholpen om niet langer te verdwalen in haar verhaal. Ook als haar leidinggevende fel en kritisch reageert.In het boek* dat je ontvangt bij het abonnement op de MasterClass, leg ik uit hoe jij je grondig voorbereidt op gesprekken en vergaderingen aan de hand van een persoonlijk draaiboek. Voorbereiden met een persoonlijk draaiboek kun je zien als een soort invuloefening en kost weinig tijd.Meer informatie over de MasterClass-serie:http://bit.ly/2qjjpjIHartelijke groet,Marloes

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book 'Succesvol vergaderen voor Introverten'.*Let op: het boek is niet los te verkrijgen. Het is alleen te verkrijgen als onderdeel van de MasterClass-serie.
Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen