arrow_drop_up arrow_drop_down

Acht veelvoorkomende problemen voor introverte professionals

Veel introverte professionals willen niet op de voorgrond treden. Vaak komt er een veroordeling aan te pas: het is ‘goed’ als je naar buiten gericht bent, het is ‘fout’ als je naar binnen gericht bent.

Doe jij dit ook?

Het kan je behoorlijk wat problemen opleveren als je zo denkt. Dit artikel gaat in op acht veelvoorkomende problemen die je als introverte professional kunt ervaren.

Je verwart introversie met verlegenheid

Als je meer naar binnen gericht bent, kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om deze twee: je bent verlegen of je bent introvert. Ben jij erachter wat op jou van toepassing is? Zo niet, dan kun je daar mee worstelen in je dagelijks leven. Introversie en verlegenheid zijn twee verschillende verschijnselen die om een heel verschillende aanpak vragen.

Hieronder twee praktijkverhalen.

Joyce

Joyce (28) heeft een lastige jeugd achter de rug. Ze groeit op met haar twee oudere broers op het platteland. Haar ouders werken allebei hard op de boerderij. Joyce is veel alleen. Joyce heeft een fijne vriendin op de basisschool, maar die verhuist als ze 12 is.

Op de middelbare school, in het dorp en in de kerk, staat Joyce bekend als ‘die rooie’. Joyce is de enige met vuurrood haar in de wijde omtrek. Ze wordt er vaak mee gepest. Joyce raakt eraan gewend, maar maakt een grote verandering door als ze naar de universiteit gaat in de ‘grote stad’. Ze komt mensen tegen van allerlei pluimage.

Iedereen is anders en daarmee gelijk, beseft ze tot haar grote opluchting. Langzaamaan kruipt ze uit haar schulp. Ze komt in het onderwijs terecht en vindt het heerlijk voor de klas te staan en jongeren vertrouwen in zichzelf mee te geven.

En hieronder het verhaal van Rob.

Rob

Rob (34) werkt bij een grote gemeente. Rob is begonnen als medewerker, maar valt al snel op om zijn vakkennis en sociale vaardigheden. Hij kan goed met anderen op de afdeling overweg, een afdeling met vooral rustige mensen die hun werk degelijk uitvoeren, net als Rob.

De directie vraagt hem afdelingsmanager te worden. Rob zegt ja. Op de afdeling blijft het goed gaan, maar in het managementoverleg kan Rob zijn draai niet vinden. Vijf van de negen managers hebben het hoogste woord. Rob is onzeker hoe zich op te stellen. Hij probeert de gesprekken te volgen maar raakt telkens de draad kwijt.

Hij klapt dicht en is lang gestrest na afloop. Rob praat erover met zijn partner. Ze gaan samen zoeken op internet. Rob vindt een training. De training zorgt ervoor dat Rob zijn zelfvertrouwen terugkrijgt. Hij blijft rustig en ingetogen, maar weet nu veel beter wanneer en hoe hij mee kan doen in het managementoverleg. Zijn bijdragen worden zeer gewaardeerd, iedereen luistert graag naar hem.

Introvert of verlegen

Je zult begrijpen dat de introverte van de twee Rob is. Joyce is in haar jeugd een verlegen meisje. Verlegenheid is een sociale angst, waar je door positieve ervaringen ook weer vanaf kunt komen. Over verlegenheid kun je heen groeien, over introversie niet.

Introversie is een blijvende eigenschap. Het is geen probleem maar juist een eigenschap die je volledig tot kracht kunt laten komen. Ik noem dat de natuurlijke voorsprong van introvert zijn.

Zie ook: Het verschil tussen introvert en verlegen zijn

Je bent je niet bewust van introvert of extravert

Een ander probleem is dat je niet bewust bent van introversie en extraversie. Als je dat wel bent, kun je beter omgaan met de potentiële valkuilen en krachten van beide eigenschappen.

Wat is het verschil tussen een introvert en een extravert mens?

Over het algemeen gedragen introverten zich rustig en bedachtzaam. Ze hebben ook vaak meer tijd alleen nodig. Extraverten gedragen zich over het algemeen roeriger en zijn graag in gezelschap. Het verschil is niet zwart-wit. Er zijn ook introverte mensen die graag sociaal zijn, maar daarna ook weer de rust op zoeken. En er zijn extraverte mensen die graag alleen zijn, maar daarna ook weer gezelligheid nodig hebben.

Je bent dus nooit 100% introvert of extravert. Velen hebben eigenschappen van beide kanten, maar vaak slaat de balans wel door naar of introvert of extravert.

Zie ook: De klassieke vraag om te ontdekken of je meer introvert of extravert bent

Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

Wil je erachter komen of je een introvert of extravert type bent? Doe dan de test op deze site. Het helpt je om bewust te worden van jezelf, en je kracht van introversie of extraversie te benutten.

Veel introverten beoordelen introversie negatief

Een groot probleem is dat veel introverten introversie negatief beoordelen, zich ervoor schamen. Dit is niet zo raar. Extraverten beoordelen het natuurlijke gedrag van introverten vaak negatief. Dat gebeurt ook op de werkvloer.

Een slimme extravert en een slimme introvert weten wel beter: ieder mens heeft talenten en kan een bijdrage leveren op zijn of haar unieke manier. Maar de schaamte kan heel hardnekkig zijn.

Je talenten komen niet uit de verf

Die schaamte kan leiden tot andere problemen op het werk. Met name dat je talenten niet uit de verf komen. Je zou zo veel meer kunnen betekenen, maar je laat je weerhouden door de veroordeling van extraverten of door je eigen veroordeling over jouw introversie.

Je gaat je onnatuurlijk extravert gedragen

Een ander probleem is dat je misschien krampachtig extravert gaat lopen doen. Omdat dit niet je natuurlijke gedrag is, brengt dit veel stress en geen voldoening. Het put daarnaast uit.

Piekeren en malen

Piekeren is ook een probleem dat voortkomt uit de schaamte. ‘Voldoe ik wel? Heb ik het wel goed gezegd of gedaan? Wat vinden mijn leidinggevende en collega’s van mij?’ Als je jezelf altijd vergelijkt met (extraverte) anderen, zul je veel piekeren, malen en ’s nachts wakker liggen.

Je gaat situaties vermijden

Schaamte kan ook leiden tot het vermijden van situaties. Die bijeenkomst bijvoorbeeld waarin je om je mening kan worden gevraagd, de brede projectstart over dat onderwerp dat je zo boeit…

Het kan zo ver gaan dat die leuke nieuwe klussen niet naar jou maar naar collega’s gaan. Zijn ze beter gekwalificeerd? Niet per definitie, maar ze kunnen zich wel beter profileren. Heel frustrerend!

Wil je introversie omtoveren van schaamte in kracht?

Het is zo jammer om deze problemen te laten voor wat ze zijn. Graag bied ik mijn hulp aan om jou als introverte professional tot bloei te laten komen. Dat doe ik zowel in een persoonlijk trainingsprogramma als middels een MasterClass-serie.

Trainingen voor Introverte Professionals

Leer hoe jij jouw invloed vergroot in jouw werk zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen.

Meer artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan twee keer per week artikel in je mailbox met inspirerende verhalen over succesvolle introverten én tips hoe je succesvol bent als introvert op een manier die bij je past. Je kunt je hier inschrijven. Je ontvangt dan ook het e-book ‘Succesvol vergaderen voor Introverten’.

 

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen

Cookies