Als je een opvliegend persoon moet adviseren: hoe doe je dit?

Als je een opvliegend persoon moet adviseren: hoe doe je dit?

‘Hoe extraverter iemand is, hoe moeilijker ik het vind om mijn boodschap over te brengen.’

Aan het woord is Odette, personeelsadviseur bij een commerciële organisatie.

‘Eén van mijn taken is om de directeuren van de organisatie te adviseren over personeelsbeleid.

De meeste directeuren zijn extravert.

Eén van hen is daarnaast ook nog behoorlijk dominant en opvliegend persoon

Hij reageert zo anders dan ik. Veel impulsiever en emotioneler. Hij kan plotseling in woede uitbarsten of uit het niets gepikeerd zijn over iemand. Dan kan die persoon niets meer goed doen.

Ik vond het lastig om hiermee om te gaan. Ik heb meestal niet meteen een mening over iemand of over een situatie. Ik wil graag eerst een probleem van alle kanten bekijken, het verhaal horen van alle betrokkenen voordat ik tot een afgewogen oordeel kom. Ik vind het belangrijk om recht te doen aan alle betrokkenen in een situatie.

In mijn advies aan de directieleden probeerde ik vaak inzicht te geven in de andere kant van het verhaal, in de beweegredenen van iemand. Daar werd soms heftig op gereageerd.

Ook al werd mijn advies na zo’n emotionele reactie opgevolgd door de directie, dan bleef toch de negatieve reactie hangen bij mij. Het voelde dan alsof ik mijn werk als adviseur niet goed had gedaan.

Heel frustrerend!

Voldoe ik wel als adviseur?

Ik ging twijfelen aan mezelf. Voldeed ik wel als adviseur, deed ik mijn werk wel goed, was ik wel overtuigend genoeg?

Die twijfel werd sterker toen ik na jaren de enige personeelsadviseur te zijn geweest, er een collega bij kreeg die extravert is. Zij is veel assertiever dan ik. Sommige directeuren vonden haar aanpak duidelijk prettig. Ze kreeg meer bij hen voor elkaar dan ik omdat ze gewoon op hen afstapt en veel directer en stelliger is.

Ik zag haar kwaliteiten en ik gunde haar het succes, maar ik vond het ook lastig. Het maakte me onzeker.

Ik besloot meer rekening te gaan houden met mijn introverte kant

Ik realiseerde me dat als ik wilde doorgroeien in mijn vak ik moest leren rekening te houden met mijn introverte kant. Maar hoe?

Ik weet al een tijdje dat ik introvert ben. Ik kwam hier achter toen ik een opleiding deed om me verder te ontwikkelen als HRM-adviseur. Het was fijn om dit te ontdekken omdat ik mezelf hierdoor beter begreep.

Maar dit bleek niet voldoende te zijn om er ook wat mee te kunnen in de praktijk.

Hoe kon ik wat het betekent om introvert te zijn meer concreet en hanteerbaar maken zodat ik mijn voordeel ermee kon doen?

Dit is de reden dat ik een training ging volgen bij de Succesvolle Introvert.

Inzicht in de manier waarop introverten en extraverten communiceren

De eerste belangrijke stap in de training was dat ik leerde dat er een groot verschil is in de manier waarop introverten en extraverten communiceren, besluiten nemen en actie ondernemen.

Dat hielp me meteen. Ik snapte door deze informatie waarom voor mij de adviesgesprekken met de extraverte directieleden zo zwaar voelden.

Ondanks dat ze nog in de ideeënfase zijn, brengen de directieleden hun ideeën wel heel stellend. Dit zorgde bij mij voor misverstanden. Door hun stellige manier van praten, kreeg ik namelijk het idee dat ze het al helemaal helder hadden hoe ze het wilde hebben.

En dat het een zware weg zou zijn voor mij om ze van mening te laten veranderen over de situatie of over een persoon.

Het voelde alsof ik de strijd met ze aan moest gaan wilde ik iets voor elkaar krijgen.
De strijd aangaan past helemaal niet bij mij. Ik verkramp daardoor.

Maar nu begreep ik dat de directieleden omdat ze extravert zijn hun ideeën al pratend ontwikkelen. Hun stellige manier van praten betekent niet dat ze er al uit zijn welke richting het op moet.

Nu ik dit weet, ben ik veel meer ontspannen en aanwezig in het gesprek. Ik ben niet langer bezig met ze overtuigen, maar help ze om hun opties helder te krijgen rond personeelsbeleid.

En ik laat me nu veel minder uit het veld slaan door een felle en emotionele reactie van het opvliegende directielid. Ik zie het nu meer als onderdeel van het proces en kan er veel flexibeler op reageren.

Meer ruimte voor mijn natuurlijke voorsprong

Doordat ik niet langer bezig ben met overtuigen, komt er ook veel meer ruimte voor mijn natuurlijke voorsprong als introvert waarbij ik onderzoekend te werk ga. Ik zie nu welke meerwaarde mijn natuurlijke voorsprong als introvert heeft voor anderen.

Ik realiseer me dat ik niet hetzelfde hoef te zijn als mijn extraverte collega, maar dat we juist een mooi team zijn omdat we complementair zijn aan elkaar.

We vullen elkaar heel mooi aan. Moet er snel iets gebeuren, dan is zij de aangewezen persoon. Maar is er een complexe situatie waar de emoties hoog oplopen en is er vraag naar een gepaste oplossing waar iedereen zich in kan vinden, dan ben ik de juiste gesprekspartner. Of zoals een manager laatst zei: ‘Odette zorgt voor rust en nuance in een gesprek’

Behalve dat ik meer invloed heb in gesprekken met de directie is één van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb tijdens de training om mijn taalgebruik aan te passen aan extraverten. Dit kost me bijna geen moeite, maar heeft een enorm effect. Ik doe niets anders, maar ik zeg sommige dingen gewoon net iets anders en dan zie ik mijn extraverte collega’s enthousiast worden waar ze voorheen afhaakten.

Heel bijzonder!

Ik ben blij dat ik op zoek ben gegaan naar manieren waarop ik als introverte adviseur goed uit de verf kom

Het is nu niet plotseling een walhalla waar alles soepel verloopt na het volgen van de persoonlijke actiesessie. Maar ik ervaar wel veel meer regie in gesprekken met de directie doordat ik mijn rol helder heb. Ook lukt het mij beter om mijn boodschap helder over te brengen. En het belangrijkste is dat ik nu met plezier in overleg ga met de directie, zelfs met de opvliegende directeur.

Meer ervaringen lezen van deelnemers?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen