Sollicitatiegesprekken: hoe bereid je dit voor als introvert?
Jaren geleden vroeg Angelique Brantjes of ik haar artikel ‘solliciteren met Brinta’ wilde lezen. In haar artikel beschrijft ze haar worsteling met sollicitatiegesprekken.
Ze schrijft:
‘Achter mijn toetsenbord ben ik een held. Ik knutsel aantrekkelijke cv’s op maat en schrijf originele sollicitatiebrieven; allebei to-the-point met precies de juiste informatie en triggers.
Uitgenodigd worden voor een gesprek is bij mij niet het probleem.
Ik bereid me voor op het gesprek zoals ik in sollicitatietrainingen geleerd heb. De website ken ik van buiten, ik google het bedrijf, speur naar werknemers op LinkedIn en heb antwoorden paraat op alle mogelijke vragen. Ik strijk mijn kleren, was de auto (tip 33, overal wordt op gelet) … so far so good.’
Maar als het sollicitatiegesprek begint dan gebeurt het volgens haar.
‘Mijn hersenen veranderen op slag in brinta. En in die brinta zwemmen honderden adviezen en tips die ik niet meer kan vinden als ik ze zoek, maar die naar boven ploppen op onhandige momenten.
Alle praktijkvoorbeelden die zo toepasselijk zijn voor de functie houden zich heel gemeen verstopt als er naar gevraagd wordt en schuiven een niet relevant voorbeeld naar voren dat er dan ook nog eens hakkelend uitkomt.
Koortsachtig probeer ik het gesprek aan te gaan met wedervragen die op het puntje van mijn tong liggen maar weigeren te vertrekken.
Ik wéét hoe het moet. Echt.’
3 mechanismen die spanning veroorzaken
Als je herkent wat Angelique beschrijft, weet dan dat er niets mis met je is.
Dit overkomt veel introverten.
Niet alleen bij sollicitatiegesprekken, maar bijvoorbeeld ook bij presentaties, in gesprek met dominante collega’s of onverwachte vragen.
Wat er op zo’n moment gebeurt is dat de 3 mechanismen die spanning veroorzaken bij introverten zijn geactiveerd.
Hierdoor loopt de spanning zo hoog op dat je nauwelijks nog kunt nadenken. Jouw denken wordt echt belemmerd op zo’n moment.
Sommige introverten beschrijven het als dat ze plotseling naast zichzelf staan en zichzelf horen praten.
Anderen geven aan dat ze het ene moment precies weten wat ze wilden zeggen en het volgende moment zijn ze het kwijt of lijkt het niet relevant meer.
De innerlijke criticus houdt de spanning hoog
Hoe gek het ook klinkt, dit hoeft geen probleem te zijn.
Als introvert heb je nu eenmaal dat soms de spanning zo hoog oploopt dat je even niet meer kunt nadenken.
Ik heb dit ook als introvert.
Ik geef regelmatig presentaties en lezingen en dan loopt de spanning ook bij mij wel eens op.
Als introvert kun je dit nu eenmaal niet altijd voorkomen.
Alleen niemand merkt het bij mij omdat ik snel de spanning naar beneden kan brengen.
Voor veel introverten is het naar beneden brengen van de spanning moeilijk omdat ook hun innerlijke criticus op zo’n moment actief wordt.
Jouw innerlijke criticus is dat stemmetje in jouw hoofd dat voortdurend commentaar levert. Die gaat dingen zeggen als: ‘Lekker professioneel kom je nu over’. Of: ‘Als je nu niet heel snel het juiste antwoord geeft, dan kun je die baan wel op je buik schrijven’.
De innerlijke criticus houdt met al zijn kritiek en bijna onmogelijke eisen de spanning hoog, waardoor je denkvermogen op dat moment beperkt blijft.
Probeer met zo veel spanning en beperkt denkvermogen nog maar eens adequaat te reageren en het juiste praktijkvoorbeeld naar voren te halen.
Dat is bijna onmogelijk.
De weg eruit
Gelukkig kun je wel de spanning leren hanteren.
Ik zeg expres ‘leren hanteren’ omdat ik het belangrijk vind om hier eerlijk over te zijn.
Je kunt als introvert namelijk nooit helemaal voorkomen dat de spanning zo hoog oploopt dat het je denken blokkeert.
Het is daarom belangrijk dat jij je erop voorbereidt zodat je precies weet wat je moet zeggen of doen om de innerlijke criticus te temmen en de spanning weer naar beneden te brengen als het zich voordoet.
Niet alleen inhoudelijk voorbereiden op sollicitatiegesprekken
Dit betekent dat het niet alleen belangrijk is om je inhoudelijk op bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken voor te bereiden, maar ook op hoe je de spanning kunt hanteren mocht deze oplopen.
Mijn ervaring is dat als je dit meeneemt in de voorbereiding, de kans dat de spanning hoog oploopt een stuk kleiner is.
Zoals ook blijkt uit de mail die ik kreeg van een deelnemer aan de MasterClass-serie en die ik met toestemming hier deel:
‘Volgens jouw methode heb ik me voorbereid op een interne vacature voor vertrouwenspersoon. En je raadt het vast al wel, want dit hoor jij vaker 😉 ik kwam goed uit de verf en ze hebben mij gekozen. Tot mijn eigen verbazing ging het heel soepel, ik had geen last van spanning en het was een leuk gesprek. Nadien heb ik van de sollicitatiecommissie tot 3 keer toe gehoord dat ze zo blij zijn met mij! Ik kwam in het gesprek professioneel over. Dat is super leuk om te horen, en die wil ik jou niet onthouden. Bedankt! Jolanda
Hartelijke groet,
Marloes
P.S. Wil je leren hoe je de spanning in bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken, of bij contacten met dominante collega’s of onverwachte situaties kunt hanteren? Dan is de MasterClass-serie misschien iets voor jou. Hierin deel ik elke maand tips en strategieën hoe je als introvert goed uit de verf komt in verschillende situaties.